Rozvod a striedavá starostlivosť o ročné dieťa

10. máj 2020

Ahojte, idem si aj ja po radu. S manželom mám vyše ročnú dcéru (1 rok a 1 mesiac). Od konca januáru 2020 spolu nebývame. Po značných hádkach (aj s fyzickými napadnutiami, ktoré žiaľ, neviem dokázať) a kvôli platobnej neschopnosti sme išli bývať naspäť k rodičom. Nikdy som mu nebránila, keď sa chcel stretnúť s malou, jedine som trvala na mojej prítomnosti, nakoľko je bývalý drogovo závislý a má nevyspytateľnú povahu so sklonom k cholerickému správaniu (dôvod, prečo som si s ním zakladala rodinu bol, že som bola zalúbená, naivná a dúfala som, že jeho túžba po dieťati a rodine, mu pomôže aj psychicky sa dať dokopy. Bola to veľká chyba, dnes to už viem.)
Nakoľko sa chystám v dohľadnej dobe podať žiadosť o rozvod, vyhráža sa mi žiadosťou o striedavú starostlivosť. Za iných okolností by som s tým nemala problém, ale nakoľko mal vždy po dvoch hodinách problém zostať pri malej pokojný (aj v dobe, keď sme spolu bývali a potrebovala som urobiť domáce práce, ho malá prestala "baviť" a musela som ísť pri ňu, rovnako aj teraz, keď s malou ideme von, zostane na ňu po dvoch hodinách nervózny a nepríjemný), obávam sa, či bude schopný s ňou byť dlhší čas a či bude schopný k nej pristupovať s pokojom.
Ďaľšia vec je, že mňa väčšinou psychicky zhadzoval (ak sa nebavíme rovno o psychickom násilí) a bojím sa, že k malej začne pristupovať rovnako.
V otázke životného priestoru - ja bývam v trojgeneračnom dome s mamou a jej rodičmi. Malá má samostatnú izbu susediacu s mojou izbou.
Manžel býva s ťažko chorým otcom a s mamou na invalidnom dôchodku v trojizbovom byte.
Obaja pracujeme (žiaľ, v tej istej firme, do ktorej on nastúpil 2 týždne po mne, napriek tomu, že som mu výslovne povedala, že si to neželám), platovo sme na tom rovnako. Ja mám dvojsmenku, on trojsmenku. Keď som v práci, starostlivosť o malú zabezpečuje moja mama (55 r, v dobrej fyzickej a psychickej kondícií).
Som nútená byť v práci, nakoľko ako väčšina slovákou, mám úver a preto, aby som bola schopná malej všetko zabezpečiť.
Malá má k nemu neutrálny postoj. Keď ho vidí, poteší sa mu, ale nemám pocit, že viac ako iným ľuďom, nakoľko je veľmi spoločenská. Nebojí sa ho a nestráni sa ho.
Ešte jeden problém je v tom, že nie zakaždým, ale už v poslednej dobe dosť často, sa pred malou hádame. Snažila som sa to vždy uhrať do neutrálu, ale ešte aj v prípade, že som ticho, na mňa neustále útočí a snaží sa ma vyprovokovať ku konfliktu (čo sa mi nie vždy podarí ustáť). Dokonca, keď sa tomu snažím vyhnúť odchodom s malou, na celú ulicu mi nadáva, alebo mi fyzicky bráni.

Manžel od rozdelenia domácnosti na malú prispieval len do výšky sumy, ktorú mal pridelenú štátom (daňový bonus + rodinné prídavky).
Od môjho nástupu do zamestnania tieto bonusy pripadli mne. Napriek všetkému som pred tým kupovala základné potreby vo väčšej miere ja a od marca mi na ňu neprispieva vôbec (maximálne jej kúpi jednu, dve hračky do 10€) a teda všetky náklady na výživu, hygienické veci, oblečenie a prípadne zdravotné veci, platím ja.
Moja otázka znie, či by napriek tomu všetkému súd mohol rozhodnúť v prospech striedavej starostlivosti?

daganov
10. máj 2020

On ti neplatí výživné? Máš dieťa zverené do tvojej starostlivosti? Ak nie, tak rýchlo konaj. Myslím, že u takto malého dieťaťa je striedavá starostlivosť nemožná, pomohol by ti dobrý právnik a svedok, ktorý potvrdí jeho drogovú závislosť, lebo ju zrejme nemáš ako dokázať. Toho právnika by som riešila určite, ale najprv to zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti a výživné, to sa dá ešte pred rozvodom. Držím palce.

daganov
10. máj 2020

Ešte mi napadlo, keď ti nadáva na ulici, keby si na stretnutie išla s ďalšou osobou? Mama, otec, suseda, kamarátka. Možno hlúposť, ale ak by po mne oplzlo vykrikoval na ulici, volám políciu a poviem im, že mi nadáva a vyhráža sa mi.

tinkacierna
10. máj 2020

Je maličké ešte kojené? I to je podstatná otázka. Ale nie vo všeobecnosti súd v takomto rannom veku dieťaťa nerozhodne o SOS a ani o prezverení dieťaťa otcovi a to najmä vtedy, ak je otec dieťaťa drogovo závislý. (všetko však musí byť v konaní nielen tvrdené, ale aj preukáazané). Mala by si čím skôr podať Návrh na nariadenie NO na čas do rozhodnutia vo veci samej, kde sa bude riešiť jednak osobná starostlivosť o dieťa a jednak aj výživné. Otec je povinný hradiť výživné i keď to nemá určené súdnym rozhodnutím a v prípade, že by výživné nehradil - môžeš podať dokonca trestné oznámenie na jeho osobu. V konaní vo veci samej budete potom riešiť rozvod a úpravu styku na čas po rozvode.
Vychádzam však iba z údajov tebou uvedených. Ak by si mala né otázkzy, kľudne ma kontaktuj.

ovaaa
10. máj 2020

Bohuzial maloktory rozvod prebieha s usmevom ale treba, aby si to vyriesila cim skor a zisklala vyzivne a malu do svojej starostlivosti.
V pripadu rozvodu si treba zaobstarat co najviac dokazov a svedkov. Ak ta bude napadat na ulici a su na to svedkovia volaj policiu. Bez dokazu je to tvrdenie proti tvrdeniu, skutok sa nestal. Pokia

autor
10. máj 2020

@daganov Nevedela som, že sa to dá aj pred rozvodom. Ďakujem, hneď cez týžden si vyberiem právnika a dohodnem stretnutie. Liečbu drogovej závislostie viem dokázať - má 2 záznamy z liečebne. Neviem sa k nim dostať, ale možno by si ich vedel súd vyžiadať

autor
10. máj 2020

@daganov Aj nad tým som už uvažovala, aj nad privolaním polície, ale kým by prišli, on by bol dávno preč. Ale mám svedka, pani, čo býva tam. Aj ho okríkla, nech prestane.

daganov
10. máj 2020

je tu myslím skupina právne poradenstvo, obráť sa tam, oni ti poradia presne. Ak vieš tú drogovú závislosť dokázať, to by bolo perfektné, šikovný právnik to zariadi, nešetri na ňom. A čo sa týka toho vykrikovania, kľudne si tú políciu mohla zavolať, myslím, že pani by ti dosvedčila.

pribinak
10. máj 2020

Metodika sudcom odporúča striedavku cca od 3 rokov dieťaťa. Len vo výnimočných prípadoch skôr, napr slsp striedavkou súhlasia obaja rodičia mal. dieťaťa

Pozri si výživné na čas do rozvodu pre mal. dieťa. Veď ty nemusíš byt ani za rok rozvedená a dovtedy chceš byt bez výživného ?
Zaviatych podmienok máš nárok na výživné aj ty ako manželka.

pribinak
10. máj 2020

@tinkacierna pri starším dieťati ako 1 rok už dojčenie nezohráva žiadnu úlohu, dieťa už prijma normálnu tuhú stravu. povedzme si rovno, niektoré matky by boli schopne dojčiť aj 10 rokov.

daganov
10. máj 2020

@pribinak dojčenie nie je len o strave, aj keď ja som tiež toho názoru, že po 2. roku je už dojčenie dôležité pre matku a nie pre dieťa, ale rešpektujem iný názor a v žiadnom prípade tu nechcem vyvolať nejaké doťahovanie

luccija
10. máj 2020

K právnikovi po rady určite choď a striedavky sa nemusíš obávať tu mu nikto neodobri.Tak isto treba spísať žiadosť o výživné na malu peniaze za právnika nelutuj potrebuješ adekvátne rady.Fajn by bolo zistiť ako postupovať pri stretávani s malou ideálne v tvojej prítomnosti vzhľadom na jeho povahu a drogovú závislosť.Dievca tak rozumne píšeš a takéhoto si si zavesila na krk?je to smutne

renatik91
10. máj 2020

@tinkacierna Trestné oznámenie až po tom, ako je povinný rodič zaviazaný exekučným titulom.

autor
10. máj 2020

@luccija My keď sme spolu začínali, pamätám si ako dodnes, po mesiaci začali problémy. Mala som to už vtedy ukončiť. Len skutočne, bola som tak zamilovaná a naivná. Dlhú dobu som si myslela, že to ja niekde robím chybu, že sa zle vyjadrujem (ja som z rodiny, kde hádky naozaj nie sú bežné a špatné slová mierené proti druhej osobe naozaj nikdy nepadali), chcela som mu pomôcť. Chcela som ho stoj čo stoj zachrániť, ukázať mu, že aj pekne sa dá vychádzať, nažívať. Potom neskôr, keď bol už len plný hnevu a paranoje, som mu chcela dokázať, že nie som z tých, ktoré sa zľaknú problému a zutekajú, že všetko môžeme riešiť spoločne... Potom bolo asi 3 mesiace dobre a vtedy som chcela nový začiatok. On ma prehováral na svadbuba dieťa a ja som sa nechala nahovoriť. Problém opäť začal, keď som bola v poslednom trimestri, správal sa, akoby mal bipolárnu poruchu. Doobeda milý a od poobedia len rýpal a rýpal. Nechápala som to. A potom mal kolaps. Až z papierov od záchranárov som sa zozvedela, že zneužil lieky na bolesť. Potom mi svetosvete sluboval, že s tým prestal, že sa zmenil. Nechcela som, aby malá vyrastala bez otca, rodiny a tak som uverila. Asi mesiac potom, ako sa malá narodila, keď bol opäť stále horší, priznal sa, že on nikdy neprestal. To ma dorazilo. Bola som stále unavená, nervy v kýbli, hádky sa stále vyostrovali. Vtedy som prišla o mlieko. Vtedy som mu povedala, že buď prestane, alebo odídem... a zas ma uprosil. Dokonca zahral, že prestal. Ja som sa ho samozrejme, snažila podporiť a snažila som sa, aby malá bola čo možno najkludnejšia, on nemusel nič, len do práce chodil a oddychoval. Dodnes neviem, ako som to prežila, len viem, že som bola neskutočne unavená. A potom, v zime, prišiel opäť kolaps. Kto si nezažil, nevie, aký je to strach, hnev, bezmocnosť. Kým prišla sanitka, chcel ísť polopríčetný za malou v noci, o 11tej. Vtedy človek zistí, čo je to panika, keď nevie, čo by tej malej urobil. Ja už som sa potom s ním o tom ani nebavila. Vtedy som vlastne zistila, prečo nikdy nemáme peniaze. Ale už som bola zatrpknutá? Zmierená? V tej dobe som už nemala takmer nijaké pocity. Len keď som bola s malou, trochu radosti. A potom, koncom decembra ďaľší kolaps. V januári sa mi priznal, že nebude na nájomné. Vtedy som si povedala len jedno- že ma Boh predsa miluje a mohla som odísť naspäť k mame. Od tej doby do dnes sa prezentuje, že prestal, že sa zmenil. Neviem, či prestal, ale nezmenil sa. To viem podľa toho, že vždy vybuchne, aj v robote a vždy ma buď strápni, alebo tak ako som písala - na ulici urobí cirkus. Doteraz som sa snažila v práci buď sa mu vyhnúť, alebo s ním "vychádzať" aby nenarobil cirkus aj tam. To si viete predstaviť, keď mi zahlásil, že pôjde robiť do tej istej firmy, ako ja. Všemožne som sa ho snažila odhovoriť, hovorila som mu, že si to neprajem... Prepáčte, že som sa rozpísala. Ja som to takto v celku ešte nikomu, okrem mami, nehovorila.

autor
10. máj 2020

Dámy, ja od neho ani nechcem výživné, v podstate to ani nepotrebujem. Som schopná malú zabezpečiť. Ja by som len veľmi chcela, aby nám dal pokoj. Čo sa asi nikdy nestane, lebo on si zo mňa urobil fackovacieho panáka a momentálne jeho jediná "páka" na mňa, je malá.

autor
10. máj 2020

Každopádne, určite navštívim právnika a skúsim mu to všetko porozprávať. Snáď to dobre dopadne.

ovaaa
10. máj 2020

Nakolko je otcom dcery musi sa podla nasich zakonov podielat na jej vyzive a zakladnych potrieb. Je jedno, ze vyzivne nechces, urci mu ho sud. Teraz si schopna financne zit, ale moze ti do zivota vstupit choroba, prides o pracu, mozno bude chciet dcera studovat v zahranici atd. Skola, kruzky, tabory....vsetko stoji peniaze a ceny budu len a len stupat.Teraz byvas u rodicov, raz budes chciet vlastne byvanie ci?

luccija
10. máj 2020

Nevadí je to za tebou môžeš byť na seba pyšná, že si odišla preč.Mas dieťa máš pre koho sa usmievat😀

pribinak
10. máj 2020

To nie že ty nechceš výživné pre dcéru, tie peniaze patria dieťaťu. Nie tebe. Sú určené na jej výživu a starostlivosť.
Ak ich momentálne nepotrebuješ, založ jej účet a môžeš jej sporiť peniažky. Na 18tku jej dáš a hotovo.

A ako je už v inom príspevku spomenuté, nikde nie je napísané, že neprídeš o prácu, neochories ty či dieťa a nebudeš tie peniaze potrebovať

autor
10. máj 2020

@pribinak ak nebude iná možnosť, toto je velmi dobrý nápad.

daganov
10. máj 2020

prepáč, ale z akého dôvodu by si oberala svoje dieťa o výživné? To je hlúposť.

pribinak
10. máj 2020

Ale súd musí určiť výživné pre dieta, inak by konal v jeho neprospech a to je protizákonne

hela_tn
10. máj 2020

Striedava starostlivosť pri ročnom dieťati neprichádza do úvahy, predpokladám,že aj keby náhodou ty s tým súhlasíš,tak súd by aj tak striadavku neschválil..výživné určite treba žiadať, je to otec dieťaťa a peniaze sú pre dieťa nie pre teba..ďalej čo sa týka styku, pri tak malom dieťati,ak budeš trvať,aby bol styk za tvojej prítomnosti,tak súd s najvacsou pravdepodobnostou rozhodne v tvoj prospech..tak malým deťom sa nedáva ani prespatie

hela_tn
10. máj 2020

A výživné treba žiadať aj zameškané potom😉plus treba sa pripraviť,že súd nerozhodne hneď,ako sa poda návrh,dáku dobu to trvá..zároveň treba manžela upozorniť (najlepšie písomne),že na dieťa treba platiť výživné aj v prípade,že ešte súd nerozhodol

krisabs
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
krisabs
11. máj 2020

@renatik91 Trestné oznámenie môžete podať i bez exekučného titulu a vtedy je to na posúdení a zvážení príslušného ORPZ, akú sumu zvolia ako adekvátnu. Otec má povinnosť hradiť výživné (aspoň v minimálnej výške), rovnako ani zo skutkovej podstaty TČ nevyplýva, že musíte primárne mať rozhodnutie o výške výživného.

renatik91
11. máj 2020

@krisabs Je pravdou, že vyživovacia povinnosť je zákonnou povinnosťou, avšak zatiaľ som sa nestretla s tým, aby bez existencie exekučného titulu sa začali vecou zaoberať. V drvivej väčšine prípadov vyžadujú exekučný titul ako prílohu k trestnému oznámeniu.

krisabs
11. máj 2020

@renatik91 ja som to riešila už aj v praxi. Boli k tomu aj prednášky. Odporúčam skúsiť, ak to bude potrebné vzhľadom na prejednávanú vec. 🙂

renatik91
11. máj 2020

@krisabs Ja skúšať nemusím a naďalej odporúčam ísť cestou exekučného titulu. Najmä z dôvodov, že v trestnom konaní sa dlžné výživné nevymáha, exekučné konanie je jedným z podmienok vzniku nároku na náhradné výživné a napokon, aby zadávateľka otázky nebola ešte viac sklamaná a frustrovaná, ak ju vyšetrovateľ bez súdneho rozhodnutia pošle domov - viem totiž, ako sa k tejto otázke stavajú.

arabela8
29. máj 2020

@hela_tn praveze uz to tak nieje ze pri rocnom dietati davaju s najvacsou pravdepodobnostou za pritomnosti matky :( aj ked som si to tiez myslela ;( muzovi urcila sudkyna stretavania na 5h bez mojej pritomnosti od 13-18 a to dokonca zasahuje do casu ked maly spinka. Sudkyna absolutne ignorovala odporucania KO :(

dankanka
29. máj 2020

Na personalnom by som nahlasila ze droguje..