Rozvod manželstva - formulár na podpis

6. máj 2022

Ahojte, s manželom sme sa dohodli že bude lepšie ak naše manželstvo ukončíme. Existuje nejaký “formulár” ktorý len obaja podpíšeme a podáme na súd? Alebo musí byť jeden z nás navrhovateľ a druhý odporca?
Manželstvo trvá krátko, zatiaľ necelé 2 roky. Máme jedného syna - 9 mes. Možno sa Čudujete že prečo rozvod po tak krátkej dobe, ale je na to vážny dôvod - keď som bola tehotná, prevalila sa manželova dlhoročná závislosť na tipovaní, je kvôli tomu aj súdne trestaný (z práce si “požičal” na svoju vášeň €), nedokážem mu už veriť, tým pádom dôvera žiadna a vzťah sa kazí už po všetkých stránkach.
Len sa trochu bojím jednej veci - že bude bojovať o syna v zmysle že bude chcieť striedavú starostlivosť. Je to pri tak malom dieťati vôbec možné?

hipuska
6. máj 2022

V prvom rade si vyries zrušenie BSM. Rozvod môže trvať dlho a za ten čas ta.moze zatiahnuť do dlhov. Čo sa týka striedavej, nedá sa to povedať vseobecne. Kazdy prípad je iný. Kľudne moze byť striedavka alebo nemusí. Dieťa v čase rozvodu bude mať okolo roka. A to už je celkom veľké dieťa. Čo najskôr pories to bsm

jaskolka
6. máj 2022

Jeden z vás musí napísať žiadosť. Áno, jeden bude navrhovatel a druhy odporca.(ale odporca môže oficiálne súhlasiť hneď s rozvodom) Súd pridelí kolizneho opatrovníka a na pojednávaní obaja budete normálne vypovedať, aké sú problémy, prečo a podobne
Striedava starostlivosť o 9 mesačne dieťa neviem si predstaviť, že by dáky súd uznal, predsa je to ešte veľmi malé dieťa, niektoré sú ešte dojčene v tom veku. Záleží, kedy bude pojednávanie, lebo to aj celé mesiace sa mote ťahať kým dostanete termín. Zároveň bude skúmať aj okolnosti, či nie je možné zachovať manželstvo (odporúčať manželskú psychologicku poradňu, pripadne liečenie pre manžela).
Ono vo vašom prípade sú ale dosť vážne dôvody na rozvod.

moonlight1210
6. máj 2022

Ako prve by som trvala na tom, ze podate na sud ziadost o rozdelenie bsm.
Az potom riesila rozvod.

Ci uz rozvod prebehne rychlo, ci nie, alebo ci si este date sancu, tvoja cast majetku bude chranena pred pripadnymi dalsimi dlhmi, ktore moze manzel este narobit. Napriklad v case frustracie z rozvodu, alebo pri recidive pri lieceni.

autor
6. máj 2022

@hipuska
@jaskolka
@moonlight1210
Baby ďakujem. Ani v najhoršom sne sa mi neprisnilo že budem musieť takto krátko po svadbe a s malým dieťaťom riešiť niečo takéto😔
Malý je ešte dojčený áno. A neviem dúfam že to súd nebude chcieť dávať medzi nami dokopy, ja mu už vôbec nedokážem veriť a to som sa snažila (stalo sa to pred rokom). U psychiatričky bol raz, odporučila ho na terapiu k psychologičke ale doteraz nedostal u nej termín, má toho veľmi veľa. Čiže asi tak s liečením. Čiže aby ešte súd doporučil jeho liečenie a znova čakať kvôli tomu, to si už fakt neviem predstaviť.

autor
6. máj 2022

@moonlight1210 no spoločný majetok zatiaľ nemáme, auto je jeho a byt máme pol na pol, kupovali sme ho ešte pred svadbou.

moonlight1210
6. máj 2022

Tu nejde o to, ze si podelite len existujuci spolocny majetok, ale ze bude sudne stanoveny datum, odkedy nezdielate bsm ako manzelia.
Teda vsetky jeho dlhy vzniknute po tomto termine uz nie su tvoje. To je pre teba dolezite.

Ale samozrejme i majetok, co on po tom datume nadobudne, uz nie je tvoj, len jeho. A opacne, on nebude mat narok na majetok ziskany tebou.

autor
6. máj 2022

@moonlight1210 ja mám zistené že dlhy ktoré by si narobil on je povinný splácať len on, iba ak by bola začatá exekúcia kvôli neplateniu, tak exekútor siahne na majetok v bsm. A ten my v podstate ešte žiadny nemáme.

rdi
6. máj 2022

Je mi veľmi ľúto, čím si musíš prechádzať, no podľa mňa najlepšie čo môžeš je práve ísť svojou vlastnou cestou. Moc ti držím palce, aby si to všetko zvládla

autor
6. máj 2022

@rdi si zlatá, ďakujem.
A máš pravdu, ja si to uvedomujem, len som tomu chcela dať ešte šancu, aj kvôli malému. Ale ten rok nestál za veľa, asi to fakt nemá zmysel. A aj sa bojím ako to zvládnem sama, som na RD, príjem len prídavky a rodičák, cize 400e…

hipuska
6. máj 2022

No neviem či máš pravdu s tými dlhmi. Gembleri dokážu neskutočne klamať. Mojej susede sa to stalo a keď sa to celé prevalilo, už mal dlhy 260tis. Taktiež si napoziciaval od pochybnych ľudí, takže jej v noci vyvolávali atď. Bola by som obozretna. Aj ten byt lrepislaa na človeka, ktorému veríš. Lebo, keď bude exekutor, bude už neskoro

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. máj 2022

@zoro9836 áno

tosomja
6. máj 2022

Ak ste sa dohodli na rozvode, ako si písala v úvode, tak najlepšie čo najskôr zrušiť BSM a hneď spísať dohodu o rozvode a rodičovských právach a povinnostiach. Napíšte si všetky body, čo vás napadnú, kedy kto v akom čase bude s dieťaťom, kde si ho budete vyzdvihovať, kto čo bude hradiť, výživné. Neboj. Podľa mňa nebude chcieť striedavu, nakoľko zo začiatku je to také vydieranie, ale príde realita a napríklad 2 týždne vkuse sa starať o dieťa, ktoré treba prebalovat, kŕmiť, venovať sa mu nonstop. To nie je sranda. A časom keď podrastie už aj tvoj "ex" prehodnotí, či je schopný sa starať a aj ty zistis, či mu budeš môcť v tomto dôverovať.
Na internete máš veľa vzorov aj na dohodu, aj na klasický návrh na súd.
A áno, vždy je jeden navrhovateľ, jeden odporca.