icon

Rozvod s cudzincom a dieťa

30. jún 2023

Skúsim tu, ale budem hľadať právnika.Bola som vydatá za Taliana a dieťa sa narodilo v IT.Zili sme spolu do jeho 5 r.potom prišlo k odluke a rozvodu v IT.Zostala som tam žiť sama so synom stretávanie prebiehalo.
Cez pandémiu som sa vrátila so synom na SK.Momentalne má 15 r a jeho otec podal žiadosť na súd, aby mu bol syn zverený.Syn je v puberte, otec je najlepší, ide na mesiac k nemu.Uz si pozerá školy kde prestupi v IT.Nemusim písať ako sa cítim.
Máte niekto skúsenosti ako dlho také súdy módu trvať, na čo sa prihliada?Na Slovensku sme 3,5 r
Je mi jasné, že syn má za chvíľu 18 r a sám sa rozhodne kde chce žiť:(

Strana
z4
sisaka
1. júl 2023

Chyba bola odísť s 12 ročným do inej krajiny. Neprimeraná panika okolo covidu bola jasná po pár mesiacoch, tak celkom nechápem ten strach, ale budiš.
Dieťa v puberte bolo vytrhnuté z prostredia, v ktorom od malička vyrastal a teraz sa ideme čudovať, že ho to ťahá nazad? Mne príde úplne normálne, že sa tam chce vrátiť a aj to, že v puberte ho to bude viac ťahať k otcovi, zvlášť keď ten mu poskytuje väčšiu voľnosť.
Osobne by som zbalila kufre a vrátila sa so synom nazad do Talianska, v tom veku dieťa stále potrebuje aj matku a dieťa je pre mňa rozhodne prednejšie ako rodičia.
A áno, viem si situáciu predstaviť, mám 15 ročného syna, žijem v zahraničí (určite by som ho teraz v puberte nestahovala na Slovensko) a som si istá, že keby si mal vybrať, tiež by si už v tomto veku vybral žiť s otcom.

Možno ho prinutiš ostať žiť na Slovensku, ale treba rátať s tým, že vášmu vzťahu to neprospeje a za 3 roky sa môže zbaliť aj bez tvojho súhlasu a vrátiť sa domov. (Predpokladam, že pre dieťa, ktoré sa narodilo a vyrastalo 12 rokov v Taliansku je domov Taliansko a nie Slovensko)

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 sice som necitala celu diskusiu,. ale ako vie,s ze matka dieta UNIESLA? Z TYCH PRISPEVKOV, CO SOM CITALA, NIKDE MATKA NEPISE, ZE BY OTEC nesuhlasil s odchodom syna na SK. Na SK je uz 3 roky. Ak by otec s odchodom nesuhlasil a klasifikoval to ako unos, uz davno by ju tahal po sudoch a bol na tu udany EU zatykac. Na vystahovanie sa s dietatom do zahranicia netreba ani PISOMNY suhlas druheho rodica, staci aj slovna dohoda (samozrejme pisomne je to jednoduchsie ako dokaz)

charliee1980
1. júl 2023

@yanni Treba citat s porozumenim…
Ziadny EU zatykač neexistuje kvoli “rodičovským únoscom” 🤣🤣🤣
Co som chcela, som dostatocne vysvetlila. Skus precitat este raz.

mircalla
1. júl 2023

@zmrzlinka2021 Hlupa otazka

mircalla
1. júl 2023

@zmrzlinka2021 Chcem ta vidiet ako nechas svoje dieta ist zit s otcom do inej krajiny a mavnes nad tym rukou. Otec mu vsetko dovoli....klasicky mu to vyhovuje.
Puberta...dieta sa rozhoduje podla vyhod

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 ale ano. Jed unesie dieta, popr. sa prestahuje do zahranicia bez suhlasu druheho rodica, moze tento rodic vymoct sudnou cestou dieta spät. Je top da dlhe lakte a zalezi aj na tom, aky statut v prdicopvskych pravach malt tento rodic. A rodic "unosca" si dobre zavari. V EU je lahsie dostat dieta spät.

charliee1980
1. júl 2023

@yanni “Ked unesie dieta Popr.sa presťahuje do zahranicia bez súhlasu…..” je uplne ten isty pojem. Preto sa nejedna o únos ako taky a pise sa vacsinou v úvodzovkách.
Ak by otec s presťahovaním naozaj súhlasil, dnes by sa nesudil, vsakze, resp.nepodával papiere na sud.
V EU alebo v Amerike je to uplne rovnaké dostat dieta spat, pretoze postup je uplne rovnaky (ak štáty podpísali Dohodu….)
Koniec koncov, toto rozoberat nema pre autorku ziadny zmysel.
Pretoze dieta uz nadobudlo obvyklý pobyt a po právnej stranke veci dieta vrátené nebude. Lenze na toto premiestňovanie sudy prizerajú dost kriticky a urcite to nebude pre autorku do plusu pri rozhodovaní, kde dieta bude nakoniec zit.

bluka2
1. júl 2023

Normálne chod do toho talianska žiť znovu, ak syn chce. Podľa mňa sa ti ustretovy krok 100x vráti. Verím, že sa rozprávame o prípade, kedy ex nie je nejaký psychopat alebo pod.

sisaka
1. júl 2023

@charliee1980 nie som právnik, ale ak sa nemýlim, druhy rodič môže hocikedy požiadať o zverenie dieťaťa do jeho opatery a na súde rozhodnú, či áno, či nie. Predpokladam, že vypočujú aj 15 ročného syna. Chceš povedať, že sa vôbec nebude prihliadať na to, čo si želá adolescent a že 12 rokov t.j. väčšinu svojho života prežil v krajine, do ktorej sa teraz chce vrátiť? Ak matka súd vyhrá naozaj to bude v zaujme tohto “dieťaťa”, či len v jej zaujme, čo to spraví s tým “dieťaťom” ? Nebude rebelovať? Nebude sa snažiť pri prvej príležitosti odísť od matky?
Osobne - radšej dobrý vzťah s dieťaťom, ako si presadzovať za každú cenu svoje. Iné by bolo, keby chlapec nechcel ísť nazad a otec sa domáhal, ale toto je 15 ročný puberťák ( nie 3 ročné dieťa), ktorý chce ísť tiež k otcovi, teraz sa ho matka bude držať zubami nechtami a prinúti ho ostať ešte 3 roky, ale z dlohodobého hľadiska je to to najlepšie pre ich vzťah?

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
charliee1980
1. júl 2023

@sisaka Nikde som nic take nespomenula, anilen nenaznačila. Teda neviem, z coho usudzuješ, ze by som mala mat pocit, ze matka by sud vyhrala 🤷‍♀️ Praveze si myslim presny opak a prave tie okolnosti (dieta takmer plnoleté, vyrastajúce v IT, dieta vytrhnuté z prostredia, kde prežilo väčšinu svojho zivota) su pre matku mínus.
Na druhej strane, dieta este stale nie je plnoleté, takze stale tam šanca pre matku je. No skor nie. A koniec koncov, ak sud aj rozhodne v prospech matky, aj tak sa v 18.rokoch moze zbaliť. Takze vyhra dočasná.
Ja neviem, asi pisem nezrozumiteľne 🤷‍♀️

rorino
1. júl 2023

@sisaka viem,že pred pár rokmi už 12 ročné dieťa sa mohlo pri rozvode rozhodnúť pri ktorom rodičovi chce byť,neviem,či je to stále tak

charliee1980
1. júl 2023

@rorino Uplne rozhodnúť sa urcite nemoze. Zohľadňujú sa okolnosti, podmienky a aj nazor dietata.

sense
1. júl 2023

@momoqui asi si mala na chlapa smolu. S jedným taliani žijem a teda nočne mory ne zažívam.

charliee1980
1. júl 2023

@yanni Jo….a este na upresnenie….je uplne jedno, aky status rodic mal pred vysťahovanim. Tento status plati len v state, kde bola úprava styku. A tam to skončilo.
Premiestnenim dietata napr. na SVK rodicia nemaju upravený styk a maju uplne rovnaké prava na dieta. Cize je nutne znova styk upravovať, a to v mieste bydliska dietata a tam sa prave vyzaduje suhlas druheho rodica, ze dieta moze zostat na SVK.

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 pomaly pomaly. Svet ma nezaujima, v tomto konkretnom pripade sa jedna o krajiny EU a takmer vsetky maju podpisane dohody, co sa tyka rodicovskych prav. Ale v tomto konkretnom pripade ma ani to nezaujima. Drzme sa toho tvojho unosu. Keby sa tu jednalo o unos, tak by to nezacal otec riesit po 3,5 roku. Ak to nemaju pisomne, aj "ticha ustna dohoda" tu plati ako suhlas. Keby som nebola suhlasila a chlap mi "zdrhne" s detmi do trantarie, tak to riesim hned a nie po rokoch. Tu ide pravdepodobne o to, ze zrazu chlapca na nieco nalakal a ten sa dal, ved 15 rokov je puberta ako vysita. Uz tu bolo pisane, matka sa po rozvode starala v IT o dieta sama 10 rokov, otcov zaujem tam bol nazvyme to ako "vlazny". A zrazu chce mat dieta sam pre seba a vo svojej domacnosti? Take pripady uz boli (sice nie medzistatne) ale ano, deti isli k otcovi a po case to aj deckam zaplo a vratili sa dobrovolne k matke, popripade ich otec poslal spät lebo nezvladal. je to ine mat dieta 24/7 v opatere alebo len cez vikendy.

charliee1980
1. júl 2023

@yanni Estd raz: v tomto konkrétnom pripade…..ak matka mala dieta zverené do osobnej starostlivosti, toto rozhodnutie je platne v Taliansku. Nikde inde.
Presťahovaním dietata, v inom state matka tento status straca. Maju neupravený styk. Ako ked sa dvaja Slovaci na Slovensku rozídu a neupravia si styk. Chapes ? Rovnaké rodicovske prava a povinnosti.
Po premiestneni dietata na SVK platia zákony Slovenska. Nie Talianska. Nie talianske sudne rozhodnutie.
Znova je nutná úprava styku na Slovensku. Platna na Slovensku. Aj ked sme v EU 🤣🤣🤣 Pretoze kazdy EU stat ma ine zákony. A ine rodinne pravo, aj ked sme v EU🤣 Co s tym ma EU, mimochodom ? Napr. v Rakusku “alleinige sorgerecht” - nechce sa mi to vysvetľovať, pogoigli. Na SVK toto neexistuje.

To, ze bol otcov vztah “vlažný” neznamena, ze musi súhlasiť s vystahovanim na Slovensko. Preco by aj musel ? Dieta sa narodilo tam, prežilo tam 12.rokov, chce mat dieta v Taliansku. Bodka. A otcova povinnosť nie je dieta hyckat. Otcova povinnosť je platit vyzivne na dieta. Hyckat dieta je otcove PRAVO, nie povinnosť. Cize moze, ale nemusi. Ale to neznamena, ze musi súhlasiť s tym, ze jeho matka spravi za dieta taketo zasadne rozhodnutie.
To vsetko, co tu opisuješ, su emócie zeny. Ale nad emóciami stoja akési zákony, vsakze.

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 s tebo koncim. Melies si stale dookola to iste. Posledny odstavec - ako si prisla na to, ze otec nesuhlasil? Autorka NIKDE nepise, ze otec nesuhlasi, ze jej branil vo vycestovani. Keby to tak bolo, tak by nevycestovala, lebo asi sama vie, ze by si tym zavarila. Ak keby to fakt urobila, kde bol tri roky. Preco to zacal riesit az teraz? zaujimave.

Inak PS: nevem ake su IT zakony a ake maju podpisane dohody, ale zivim sa uz 2 desatrocia §§. Ziadne emocie ani akozeny, ani ako matky. Mna uz taketo vecicky nerozhodia. Obaja nekonali korektne. Ked nemaju nic na papieri, tak je to teraz len dohadovanie.

adrianka2606
1. júl 2023

Ja sa vyjadrim len k veku, 15 rocny je stale chlapec a do dospeleho ma este daleko. Mam doma dve 15 rocne a viem presne, co hovorim. Samozrejme, sud sa chlapca urcite spyta, kde a s kym chce zit, ale stale su to decka a 15 je mam pocit ten najhorsi pubertalny vek.

charliee1980
1. júl 2023

@yanni Keby súhlasil, tak sa dnes nechce sudit, ci….?
Napisala som to jasne : pravo žiadať dieta spat do IT si neuplatnil. Jeho smola. Mozno dúfal, ze sa vrátia…..a az ked zistil, ze naozaj nema autorka v plane sa vratit, tak zacal konať.
A tak sa to pretiahlo….Ved sama pisala, ze Covid, lepsia situacia na SVK, prisla o pracu. No a otec ich asi nijak nevie inak donútiť ako súdnou cestou, inak by uz prislo k nejakej dohode, nemyslíš ?

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 to je ale jeho problem. Keby bol taky otec roka, riesil by to hned, nemyslis? Ona to neriesila, lebo on jej nebranil Opakujem sa, Keby nebol vtedy suhlasil ale jej branilna nedovolil odist, tak by si nedovolila odist. A teraz ju uz dobrovolne nedonuti sa vratit, ked ma so synom vybudovany zivot na Sk, tak to chce riesit sudnou cestou (ved nech riesi) a balamutenim syna. 3,5 roka mu syn nechybal? jasne, teraz je syn viac ovplyvnitelny, 15 rokov je taky fajn vek na vymyvanie mozgov. Nalakat na prachy je v tom veku najjednoduchsie.

charliee1980
1. júl 2023

@yanni Tak to skutocne netusim….nepoznam majetkové pomery otca 😁
Okrem ineho….nikto nevie, co sa 3,5r skutocne odohrávalo. Dva roky z toho bol Covid…mozno ho aj ťahala za nos, ze sa vrátia….
Ja im do obývačiek nevidim.

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 vidis, tak neries unos. My vieme len to, co napisala. Chlapca lanari na vselico. Aka je naozaj pravda, sa nedozvieme. Ved nech to riesia sudnou cestou, chlapca vypocuju, sud to poriesi. V koho prospech, to my tu neovplyvnime.

charliee1980
1. júl 2023

@yanni Pravda je ta, ze dieta ma o 3.roky 18 rokov a rozhodne sa sam.

yanni
1. júl 2023

@charliee1980 No jo, ale to su este tri roky. To je dlha doba.

vivienkalejova
2. júl 2023

Viem že je to ťažké trápiš sa lebo chceš mu to najlepšie keďže bol stebou oveľa dlhšie ako s otcom ale ja osobne si myslím že tvoje dieťa bi radšej bolo s otcom nie preto že je mu prinom lepšie ale preto lebo mu dovolí to čo mu nedovolis ty

isis234
2. júl 2023

@vivienkalejova presne tak

andulik
3. júl 2023

Na Vašom mieste by som bola tiež proti. Vy ste si ho vypiplali, ucili ste sa s ním, vychovávali ho, keď bol chorý boli ste to vy kto bol pri nom. Vyberali ste spolu strednú školu tak nech si ju na Slovensku aj dokončí. A po tom keď úspešne zmaturuje nech mu drahy otecko zaplatí ďalšiu školu v Taliansku, pričom to nie je lacná záležitosť, viem ze tam školy aj dačo stoja. Nediskutovala by som to synom, oznámila by som mu len ako som sa rozhodla.

bebebi
4. júl 2023

@andulik "oznámila by som mu len ako som sa rozhodla" s takym pristupom sa v den 18. narodenin zbali a o kontakt s matkou nebude mat zaujem. matka sa sice rozhodnut moze, ale uz ked otec podal ziadost na sud, tak rozhodovat bude sud a ten s 15 roc. diskutovat bude

stellamiapiccola
10. aug 2023

jednoznačne o neho bojuj vysvetluj Úplne ťa chápem . Ja mám ex Taliana, a žily a sobášený aj rozvedený sme na Sk. On žije v Hu teraz aj pracuje do IT sa nechce vrátiť , vraj koli deťom, ale v živote by som mu deti nezverila .Kto nepozná mentalitu radšej pst. Veľmi dobre vie čo robí v tomto veku dieťaťa tvoj ex. Tvoj syn teraz nechápe , lebo tato kúpi, dá , dovolí. ale určite, tak je to aj na SK. Môj ex platí , nič iné nerieši ani na vysvedčenie sa nespýta berie ich ako rovnocenných a deti potrebujú tatka nie raz za čas kedy jemu vyhovuje. Pokial mu u teba nič nechýba , podľa mna ho matke nemaju prečo brať aj keby syn chcel ísť za tatkom. v styku mu nebrániš, nech dvihne prdel a dojde za synom.

Strana
z4