Sociálna kuratela, môžu vypočúvať 3 ročné dieťa bez matky?

veronickamirko
5. okt 2018

Ahojte mamičky. Kamarátka sa ide rozvádzať, jej manžel sedí vo väzbe za tyranie blízkej a zverenej osoby. Jej malinky má 3 roky a koli tomu čo sa stalo sa stále pocikava. Je to preňho citlivá téma. Jedna sa o to že sa ma dostaviť na UPSVaR aj s malým a maly má byt vypočutý samostatne (bez prítomnosti matky) . Môžu takto vypočúvať tak malinké dieťa? Kamoska to veľmi odmieta lebo sa boji aké otázky mu budú klásť a či zas nebude sedávať so strachom v kúte a plakať. Je nejaký zákon paragraf alebo niečo čím by sa mohla brániť s žiadať výsluch v jej prítomnosti? Ďakujem za každú radu.

janulka2811
5. okt 2018

Urcite ho nebudu vypocuvat ako obvineneho z vrazdy,na upsvar su specialisti zvlast skoleni na situacie tohto typu.A ano mozu vypocuvat i bez zakonneho zastupcu,dieta niekedy povie viac druhym ako rodicom.

stefi_k
5. okt 2018

K psychologičke s nim chodi? Ma to cele nejak podchytene ? Lebo nejak si musia aj oni spraviť obraz o tom jak je na tom dieta.

bykaterina
5. okt 2018

dieta moze byt vypocute aj bez matky ale byva tam psychologicka napr. nie je tam ze 1 na 1. a pri tak malom veku skor idu cez kresbu a podla kresby vedia daignostikovat alebo pomocou hraciek ale to trva dlhsie nemusi to dieta ukazat hned na 1krat

11mirka22
5. okt 2018

@veronickamirko U nás to prebiehalo tak, že sa rozprávala pracovníčka so mnou a neskôr s deťmi. Moji už boli ale väčší. Netreba mať z toho strach. Neviem, čo by mohla zisťovať od takého malého dieťaťa. To bude len formalita a matka bude maximálne na chodbe za dverami, takže bude počuť dieťa, ak by plakalo, jednoducho vojde dnu. Ale myslím si, že mu bude klásť otázky pred matkou.

bykaterina
5. okt 2018

@11mirka22 od tak maleho dietata bude zistovat ohladom tyrania veci

janickacrazy
6. okt 2018

@bykaterina hmm, no osobne si to veľmi neviem predstaviť, moj malý má 3 roky a nerozpráva, nakresliť nevie absolútne nič, len čmára, takže od neho by asi nič nezsitili

bykaterina
6. okt 2018

@janickacrazy preto je to individuálne a môže sa skúmať pomocou hry.

aelwen
18. apr 2020

keď som sa súdila s bývalým, syn mal 3 r. a vypovedal u psychologicky bez mojej prítomnosti

eliska13
18. apr 2020

@veronickamirko bude to formou hry, nenásilne a majú na to pravo