icon

Spočíva oneskorená platba výživného v omeškaní?

6. feb 2025

Dobrý deň.Chcela by som poradiť ohľadne platenia výživného
Bývalý partner a otec maloletého je povinný platiť výživné mesiac vopred.Tu nastáva problém ,že mi to platí vždy v daný mesiac a nie k dátumu aký súd určil a nie mesiac dopredu.Zaćal robiť problémy a chce si dať znížiť výživne .Otázka znie či je to brané ako omeškanie výživného alebo nie .Ďakujem.Viem ,že je veľa prípadov kedy otcovia neplatia vôbec alebo len z času na čas a môžem byť rada,že mne vôbec platí ale potrebujem poradiť v tejto mojej situácii.

Strana
z2
caramellka
6. feb 2025

@draik Môžem sa prosím spýtať, lebo aj mňa to zaujima, ak by bolo napríklad súdne pojednávanie 15.1., rozsudok by bol doručený 30.1., s tým, že otec má platiť výživné k 15temu dňu v mesiaci vopred, je teda povinný ešte do konca januára zaplatiť výživné za február a potom už normálne do 15.2. za marec, atď.? Chápem to správne? A v prípade, ak by si otec prevzal rozsudok az napr. 2.2., je povinný doplatiť vo februári "kvázi vopred" za február, plus do 15.2. uhradiť aj výživné za marec? (Nespekulujem, som tiež matka, ktorá dostáva výživné na dieťa.) Ďakujem veľmi pekne...

draik
6. feb 2025

@caramellka
Závisí od presného znenia rozsudku a od spôsobu úhrady zameškaného výživného, spravidla od podania návrhu. Zameškané je to, ktoré malo byť uhradené do právoplatnosti rozhodnutia, a to je obvykle povolené uhrádzať v určených splátkach, pod hrozbou splatnosti celej dlžnej čiastky pre prípad ich neuhradenia.

prasiatko30
6. feb 2025

A Ako dokaze, ze ti nejake peniaze dal ked nema ziadny zaznam?

lienka.7
6. feb 2025

@autorka ano, je mesiac v omeskani. Smer exekútor, ten mu to "vysvetli"

autor
6. feb 2025

@prasiatko30 no nedokáže mi to nijako..keby som bola sviňa tak dávno som už mohla povedať,že nedostávam vôbec nič ale neurobila som to ..Teraz len chcem aby platil to čo mu súd určil a aj tak sa tak nedeje.K 15.1.mi už mal dať 200€na február a pokračovať ďalej ale nie je február a fakt netuším čo bude .Možno mi tento mesiac zase len za februára.

autor
6. feb 2025

@caramellka takto presne som to pochopila aj ja ....

caramellka
6. feb 2025

Tak treba si presne pozrieť, čo je napísané v rozsudku, ako napísal vyššie právnik draik.
Ja som neriešila zvýšenie výživného, len rozvod a určenie výživného na dieťa a tam čo sa týka výživného, by to malo byť myslím od doručenia rozsudku. (A tiež mám vopred, k 15.dnu v mesiaci.)

prasiatko30
6. feb 2025

K comu chcem dojst, ze ak on chce byt svina tak mozes byt aj ty

autor
7. feb 2025

@prasiatko30 nechcem byť sviňa len chcem to čo patrí synovi.Ale ak nebude iná cesta tak už len exekútor trošku ho postrašiť alebo podám trestné oznámenie

prasiatko30
7. feb 2025

Vsak ty ho mas cim postrasit este pred exekutorom

cacianka
7. feb 2025

povinný má termín a výšku v €, ak by meškal čo len jediný deň, alebo neuhradí celú sumu, je oprávnený rodič ísť za exekútorom a a riešiť. ak je takýto vychcaný, tak práve preto by som to riešila úradne. a hotovo, on mu to vysvetlí. so slušným človekom sa dohodnúť dá, stáva sa všeličo, ale fakt to trebq riešiť rázne, sú to € pre potreby dieťaťa, nie žene na kabelku. aj vodičák mu môžeš dať zobrať, ....
Trestné oznámenie spravidla ked je omeškanie 2 mesiace počas 2 rokov, a tie mesiace nemusia byť po sebe.

autor
7. feb 2025

@cacianka ďakujem krásne 🤗 dneska bol upozornení znova ale ignoruje má naďalej a nekomunikuje.

cacianka
7. feb 2025

Neváhaj, priprav doklady a čo najskôr chod za exekútorom. Zaplatíš cca 20€, ale aj zo mu strhne a vráti tebe. Exekútor ti presne vysvetli za a proti, podá návrh na exekučný súd do BB ( to môže iba on), pridelia spis a ten exekútor bude vymáhať. A keby aj biotatko neplatil, až po týchto krokoch máš nárok na náhradné výživné od štátu.
Nešetri exa, buď dôsledná nech vie že si nedáš srat na hlavu. Mäkká a ústretová si už bola dosť, teraz treba nastoliť tvrdé pravidlá.

cacianka
11. aug 2025

pre zaujímavosť - zmenilo sa niečo

Strana
z2