Spoločné auto a BSM
Dobrý deň, chcem sa spýtať s manželom sa rozvádzame a máme spoločne auto , ktoré si nechal on. Jazdí na ňom on ja nie , lenže jazdí na ňom aj jeho frajerka pritom je to ešte náš spoločný majetok nemáme ešte vyriešené bsm. Môže na ňom jazdiť aj ona aj keď ja s tým nesúhlasím?
@maciatkolulu to je teoretická časť. Praktická je taká ako píšem. Nezmôže nič. A už ma neoznačuj, nezaujíma ma to.
@sasa1310 vysporiadany...
Môže to napadnúť, ak chce. Proste môže, alebo ako spominala
@heni79 aj tak sa dá a manžel si môže trhnut. Ak by prepísal, môže okamžite podať trestné. Takže ma možnosti. A práva, ako právoplatný majiteľ. Píšem už po 10000 x, či sa jej oplatí naťahovať, neviem, to vie ona, mne sa oplatilo.
@maciatkolulu ak som to správne pochopila, ty si bola tá, čo používala spoločné vozidlo a manžel sa k nemu nedostal aj keď ťa odtŕhal od volantu, no nič nezmohol? Takže vlastne potvrdzuješ to, o čom sa tu píše, a to je, že autorka témy s požičiavaním auta tretej osobe proti jej vôli nič nezmôže.
Keby sme to isté aplikovali na nehnuteľnosť, tak ak sa jeden odsťahuje, druhý zostane bývať v spoločnej nehnuteľnosti a nasťahuje si tam tretiu osobu, odsťahovaná osoba bez rozhodnutia súdu tiež nič nezmôže.
@sasa1310 napísala som ti, že ma možnosti a píšem to z vlastnej skúsenosti.... Ci sa ti to páči, či nie. 😉
@lilope áno presne, ja som užívala aj s jeho deťmi a on mal ďalšie dve.... Jedno firemné, to som mala smolu a druhe "naše" tretie som mala ja. Hold smola bola, že sa mu jedno posralo....tak sa rozhodol, že jeho deti môžu byť kľudne bez auta, áno aj jeho chorá dcéra. No mal smolu....
@maciatkolulu takže ten, kto si ,,vzal auto ako prvý" je v podstate na koni a ten druhý, kým nedôjde k vysporiadaniu, si tak či tak nepomôže.
@lilope pomôže, ak pôda na súd predbežne opatrenie na užívanie motorového vozidla.a keď by ani to nerešpektoval(ak by ho schválili) tak sa dáva návrh na výkon rozhodnutia o predbežnom opatrení..... Súd prihliada na to poväčšine, kde sú deti, to je dosť logické.
Ja som to tak neriešila, keďže ex mal dve autá ešte. Ani v zlom sne mi neprišlo na rozum, že sa rozhodne brat auto svojim deťom... Ktoré boli odkázané na dochádzanie do školy. U nás sa to vyriešilo stručne a priamo TO, to zabralo, keďže sa vyhrážal pred svedkom, ktorý bol v aute. Mal ešte šťastie, že som bola mila.
Takže asi nič mi nepomôže nič s tým nespravím lem čakať pokiaľ prebehne bsm

@sasa1310 ty nerozumieš, že je absolútne jedno, či pred, či po, pokiaľ nie je vysporiadani majetok, je to spoločne.
Ak bol automobil nadobudnutý počas trvania manželstva za prostriedky aspoň s časti patriace do BSM, potom aj automobil patrí do Vášho spoločného majetku. To, na koho je auto evidované v tomto prípade nehrá rolu.
K užívaniu automobilu sa vyjadrovali aj súdy. Podľa judikátu R42/1964 "Počas trvania manželstva spoločné veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obidvaja manželia (§ 144 OZ). Ak je predmetom tohto spoluvlastníctva osobné vozidlo, jeden z manželov sa nemôže domáhať od druhého manžela, aby mu vydal doklady k vozidlu, a tak vylúčiť druhého manžela z možnosti spoločného užívania vozidla."
Vlastníkom majetku patriaceho do BSM sú obaja manželia. Manželia sú ako keby výlučnými vlastníkmi celého majetku, avšak pri dispozícii s ním sa musia dohodnúť. Nemajú teda určené podiely.
V prípade, ak vznikne nezhoda pri užívaní majetku, môžu sa manželia obrátiť na súd, aby rozhodol o jeho užívaní. Skutočnosť, že doklady sú vystavené na Vás ešte neznamená, že ho môžete užívať sama.
Ak by som to mal zhrnúť, podľa môjho právneho názoru ak auto patrí do BSM mali by ste manželovi umožniť ho užívať. To, v akom intervale, záleží na Vašej dohode. Je lepšie a najmä lacnejšie dohodnúť sa mimosúdne.