icon

Stačí 140 EUR mesačne na 15-ročné a 140 EUR na 12-ročné dieťa?

4. sep 2025

Ahojte. Včera mi kuratela povedala, že 280€ mesačne je dostatočne na to, aby som 2 deti (15 a 12) uživila. Hodila som to teda do kalkulačky, a vyšlo mi to 140€ na jedno dieťa. Teda ak som chalanovi dala 20€ na kartu na bus a 5€ na zošity, tak mu ostalo 115€. Na jeden deň 3,83€ na stravu (raňajky, desiata, obed, večera) za predpokladu, že nebudú potrebovať absolútne žiadne hygienické potreby a nedajbože oblečenie, alebo topánky.
Aby sa tema nerozvijala zlym smerom, nie som sociálny prípad, samozrejme prostriedkov mám viac.
Ale ako môže človek, ktorý má hájiť záujem dieťaťa povedať takúto debilinu? Alebo som ja debil a zo 140€ dokážete zabezpečiť dieťaťu absolútny základ, aby nebol hladný, špinavý?

anonym_7bbaab
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d02ed5 fuuu, to je otázka, opýtam sa aj ja, prečo žiješ ty?

@anonym_autor lebo sa tak rozhodli jej rodicia a mali na ňu financie. Ty ich očividne nemáš.

anonym_d02ed5
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d02ed5 fuuu, to je otázka, opýtam sa aj ja, prečo žiješ ty?

@anonym_autor ty si trochu jednoduchšia, že ?
Išla by si do toho znova? Tak tu nefňukaj, že nemáš dostatok financií na na výchovu detí.

anonym_93fd06
4. sep 2025

Tu je jeden problem, ty si na rodicaku …. Pravnicka ex zohladnuje tvoj predpokladany prijem, keby si pracovala … je to postavene na hlavu, ale tak to moze byt. Takisto ako u tvojho ex nehra ziadnu rolu jeho partnetka a jej dieta pokial ho neadoptoval, takisto nemusi hrat rolu to, ze ty si na RD, pretoze to nie je niwco co sa tyka vztahu ty a ex a vase spolocne deti. Je to tvoj vypadok prijmu … dobrovolny, Pozor na to na sude ..ina vec by bola, keby si bola na RD s vasim spolocnym dietatom ….takze chladna hlava, dobry pravnik a presne vydokladovane naklady. Osobne myslim, ze 280-350 by malo byt na 15 rocneho

autor
4. sep 2025
@anonym_d02ed5

@anonym_autor ty si trochu jednoduchšia, že ?
Išla by si do toho znova? Tak tu nefňukaj, že nemáš dostatok financií na na výchovu detí.

@anonym_d02ed5 kto fnuka? Boha neviete čítať s porozumením, tak sa nevyjadrujte k téme. Otázka znela, koľko mesačne stojí pubertiak a nie, či mám tretie alebo siedme decko. Co je koho do toho, koľko mam detí? Typické konikovske, neviem sa vyjadriť, ale idem rýpať, lebo som unudená a frustrovana. Treba sa zamyslieť nad svojím správaním a potom kritizovať zvyšok. Ci svoje komplexy riešiš anonymne cez fórum?

anonym_7bbaab
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d02ed5 kto fnuka? Boha neviete čítať s porozumením, tak sa nevyjadrujte k téme. Otázka znela, koľko mesačne stojí pubertiak a nie, či mám tretie alebo siedme decko. Co je koho do toho, koľko mam detí? Typické konikovske, neviem sa vyjadriť, ale idem rýpať, lebo som unudená a frustrovana. Treba sa zamyslieť nad svojím správaním a potom kritizovať zvyšok. Ci svoje komplexy riešiš anonymne cez fórum?

@anonym_autor nemám, nevyskakujem ... inak ty si tiež anonym

natalka13
4. sep 2025

Boze sa tu motas, raz neriesis vyzivne potom evidentne ano.
ved napis co konkretne ta suma 280€ znamena?

autor
4. sep 2025
@natalka13

Boze sa tu motas, raz neriesis vyzivne potom evidentne ano.
ved napis co konkretne ta suma 280€ znamena?

@anonym_93fd06 ďakujem ti, určite si právnika zoženiem, vidím, ze som na to sama krátka

@anonym_7bbaab wau, lebo keby si videla moj nick, tak uz to nie je anonymne, poznali by sme sa, však? Chod zneprijemnovat deň niekomu inému, tvoju pomoc ani radu nepotrebujem

@natalka13 nie. Neriešim prioritne výživné. Riešim, koľko reálne financií potrebujem vynaložiť za mesiac, aby prežil.

tamitamitami
4. sep 2025

Mám 4 ročnú dcéru a mesačne kľudne tých 400€ ide iba jej (strava, oblečenie, topánky, poplatky - krúžky a škôlka, vitamíny, lieky, voľný čas).
140€ je smiešna suma....

anonym_7bbaab
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_93fd06 ďakujem ti, určite si právnika zoženiem, vidím, ze som na to sama krátka

@anonym_7bbaab wau, lebo keby si videla moj nick, tak uz to nie je anonymne, poznali by sme sa, však? Chod zneprijemnovat deň niekomu inému, tvoju pomoc ani radu nepotrebujem

@natalka13 nie. Neriešim prioritne výživné. Riešim, koľko reálne financií potrebujem vynaložiť za mesiac, aby prežil.

@anonym_autor tvoje deti majú už toľko rokov a ty stále nevieš koľko na ne mesacne minas ? :D

anonym_d02ed5
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keď si unudená choď do práce.
" Neriešim prioritné výživné " Vážne, veď si tu na pol strany zhejtovala ex a naše súdnictvo.

autor
4. sep 2025
@anonym_d02ed5

@anonym_autor keď si unudená choď do práce.
" Neriešim prioritné výživné " Vážne, veď si tu na pol strany zhejtovala ex a naše súdnictvo.

@anonym_d02ed5 a písala som to tebe však? Dovidenia

autor
4. sep 2025
@anonym_7bbaab

@anonym_autor tvoje deti majú už toľko rokov a ty stále nevieš koľko na ne mesacne minas ? :D

@anonym_7bbaab čítanie s porozumením. Gratulujem, dovidenia aj tebe

anonym_7bbaab
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zlata moja, mat deti je zodpovednosť. To, že ti nevyšlo manželstvo sa stáva ale tak ako ty aj manžel má teraz svoj život. Nebude ti hádam dávať celu výplatu len preto, že to tebe nevychádza a si nezamestnaná.

maminkadeticiek
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8872dd
@maminkadeticiek
@anonym_7bbaab
@anonym_4268c9
Dievčatá, zle to chápete. Po spocitani všetkých príjmov a výdavkov, ostáva na všetky výdavky na dve deti 280€. Neriešim, koľko platí otec, ani ja. Nepýtam sa na výživné. Pýtam sa, či sa dá z 280€ mesačne uživiť dve deti za predpokladu, ze majú kde bývať. Lebo takto mi to bolo adresované. Doslova, 280 € mesačne je dostatočne na to, aby ste uzivili svoje deti. Hneď, ked to zrátam len v hlave, tak aj 280€ na jedno pubertalne dieťa je málo.

Preto otázka znie, koľko vás stojí absolútny základ

@anonym_autor Nobtak to sa asi neda si myslim.Vystaci to tak na stravu pre dve dospievajuce deti.Kruzky,oblecenie,nejakybten pausal,cestovne,skolske poplatky,urcite jedno dieta nestoji 140 eur pausalne.

sissy27
4. sep 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita zarába priemerne nazvem to. Ale má aj iný príjem, ktorý idem preukázať, lebo 5 rokov tvrdil, ze žiadny nemá a včera zahlásil, ze vlastne ho mal ale uz dal priestor do prenájmu. Samé lži, takisto, ako pri rozvode tvrdo bojoval za striedavu, aby nedajbože nemusel cent poslať, a nakoniec ich videl v den súdu, lebo ma cakali pred budovou a odvtedy o nich nevie absolutne nič. Čistý prototyp debila, ale to nejdem riešiť.
Jeho právnička to začala obhajovať, ze chudáčik nemá, lebo sa stará o dlhodobo nezamestnanú a chorú partnerku a este o jej decko. Ale lekárske správy nevie doložiť žiadne, lebo o tom predsa sud nie je.
Nevychádzam z údivu.
Opakujem, mame viacej peňazí k dispozícii, ale ideme sakra na tesno a môj terajší manzel nemá povinnosť živiť deti niekoho iného. Stará sa o mňa, stará sa o svoje dieťatko, a samozrejme prispieva aj na tie cudzie deti, lebo ked jednému zmrzlinu kúpiš, tak dvom nemôžem povedať, ze tvoj ocko je debil a nechce ti prispieť viac. Cele roky sa starám a myslím si, ze príkladne o deti, celú svoju výplatu míňam len na domácnosť a deti, neholdujem žiadnemu nákupnému delíriu, nepodlieham trendom, nemáme ultramodernú domácnosť a neviem co. Pokorný spokojný život. Teraz som na rodičovskej dovolenke, tak môj manžel si našiel druhu prácu, aby sme nemuseli uberať z nárokov a mohli dopriať pestrú stravu, barbera pubertiakom, školské výlety a podobne veci, každá, ktorá ma dieťa v približne takom veku vie, čo všetko taký dospievajúci tvor potrebuje.
Mňa naozaj dorazila tá kuratela, ze toto si robíte srandu, spýtala som sa jej to druhýkrát, a nakoniec s si vypytala mesačný jedálniček, ze ako sa to vôbec da zvládnuť.

@anonym_autor takže nakoniec riešiš výživné. Ak ti po odrátaní všetkých výdavkov ostáva na jedno dieťa 140€ a nestačí to, tak bude problém v príjmoch - čiastočne pomôže zvýšenie výživného a potom nepopulárne opatrenie - príjem z práce. Vieš, byť na rodičáku nie je povinnosť, je to možnosť. A ja tvrdím, že luxusná možnosť, pretože nie každý si ju môže dovoliť. Ja som jedna z tých, ktoré si tento luxus dovoliť nemohli, takže hádaj čo - áno, vrátila som sa do práce. Bolo to o hubu, ale inú možnosť som vtedy nevidela. Len pre zaujímavosť - náklady na bývanie som mala v prepočte 170€, rodičák 140€, prídavok na dieťa cca 17€, daňový bonus žiadny. Dnes mám náklady na bývanie (v tom istom byte) cca 200€, rodičák je 400€, prídavok na dieťa 60€ a k tomu pre pracujúcich aj daňový bonus. Takže naozaj štát je voči rodičom oveľa štedrejší, ako bol kedysi, a to ešte teraz môžeš pracovať a zároveň poberať rodičák, to tiež nebolo (až tuším v r. 2006 zaviedli, že pracujúci rodičia môžu poberať 50% rodičáku).
Máš na deti málo peňazí, lebo nemáš príjem a máš vyššie výdavky. Ale nepracovať a mať ´dalšie dieťa bolo tvoje dobrovoľné rozhodnutie.

anonym_d02ed5
4. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor takže nakoniec riešiš výživné. Ak ti po odrátaní všetkých výdavkov ostáva na jedno dieťa 140€ a nestačí to, tak bude problém v príjmoch - čiastočne pomôže zvýšenie výživného a potom nepopulárne opatrenie - príjem z práce. Vieš, byť na rodičáku nie je povinnosť, je to možnosť. A ja tvrdím, že luxusná možnosť, pretože nie každý si ju môže dovoliť. Ja som jedna z tých, ktoré si tento luxus dovoliť nemohli, takže hádaj čo - áno, vrátila som sa do práce. Bolo to o hubu, ale inú možnosť som vtedy nevidela. Len pre zaujímavosť - náklady na bývanie som mala v prepočte 170€, rodičák 140€, prídavok na dieťa cca 17€, daňový bonus žiadny. Dnes mám náklady na bývanie (v tom istom byte) cca 200€, rodičák je 400€, prídavok na dieťa 60€ a k tomu pre pracujúcich aj daňový bonus. Takže naozaj štát je voči rodičom oveľa štedrejší, ako bol kedysi, a to ešte teraz môžeš pracovať a zároveň poberať rodičák, to tiež nebolo (až tuším v r. 2006 zaviedli, že pracujúci rodičia môžu poberať 50% rodičáku).
Máš na deti málo peňazí, lebo nemáš príjem a máš vyššie výdavky. Ale nepracovať a mať ´dalšie dieťa bolo tvoje dobrovoľné rozhodnutie.

@sissy27 vieš, ono je jednoduchšie viniť za svoju životnú situáciu ex manžela. Miesto toho aby išla pracovať si musel druhý manžel nájsť ďalšiu prácu, aby mala pani svoj štandard.

sissy27
4. sep 2025
@anonym_d02ed5

@sissy27 vieš, ono je jednoduchšie viniť za svoju životnú situáciu ex manžela. Miesto toho aby išla pracovať si musel druhý manžel nájsť ďalšiu prácu, aby mala pani svoj štandard.

@anonym_d02ed5 exmanžela a sociálnu kurátorku 😀

klotildabazarik
4. sep 2025
@sissy27

@anonym_d02ed5 exmanžela a sociálnu kurátorku 😀

@sissy27 ano nevadi ze ma tretie dieta ona je perfektna😂nevie doteraz kolko minie mesacne na deti😂

anonym_8872dd
4. sep 2025

O rok môže 16 ročný na brigádu a ty časom tiež do práce..treba sa na nejaký čas jedine uskromniť

nafka0483
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Pozri sa, ty pises, ze kuratela ti tvrdi, ze 280 eur co uz podla teba "ostava" je dost.
Ale nikto nevie z coho ti tolko ostava, ake su tam prijmy, kolko je vyzivne atd.

Ved je predsa rozdiel ak ti ostane 280 lebo odcitas z prijmu 1000€ splatku hypoteky, energie, tankovanie 2 aut atd., alebo odratas 500€ hypo a mesacnik na mhd.

Takze zle polozena otazka a kuratela mozno vie preco ti odpoveda takto.

katkaseiner
4. sep 2025
@nafka0483

@anonym_autor Pozri sa, ty pises, ze kuratela ti tvrdi, ze 280 eur co uz podla teba "ostava" je dost.
Ale nikto nevie z coho ti tolko ostava, ake su tam prijmy, kolko je vyzivne atd.

Ved je predsa rozdiel ak ti ostane 280 lebo odcitas z prijmu 1000€ splatku hypoteky, energie, tankovanie 2 aut atd., alebo odratas 500€ hypo a mesacnik na mhd.

Takze zle polozena otazka a kuratela mozno vie preco ti odpoveda takto.

@nafka0483 ja som tiez vykolajena z toho co splieta...ale hlavne ze my tu nevieme citat s porozumením...280 je teda vyzivne? lebo inak to nechapem. A inak ak ex plati 280, ona k tomu prida 280, tak z toho sa uz da snad existovat...ale asi som nechapava...

anonym_a5b109
4. sep 2025

Tak aby bolo na "barbera pubertiakom" nepovazujem za "pokorny" zivot ak idem financne nadoraz 😁 15 a 12 rocni chalani sa mozu chodit normalne strihat, ale tak... 🙈

sissy27
4. sep 2025
@katkaseiner

@nafka0483 ja som tiez vykolajena z toho co splieta...ale hlavne ze my tu nevieme citat s porozumením...280 je teda vyzivne? lebo inak to nechapem. A inak ak ex plati 280, ona k tomu prida 280, tak z toho sa uz da snad existovat...ale asi som nechapava...

@katkaseiner ja som to pochopila tak, ze maju ako rodina nejaky prijem (jej rodicak, pridavky, muzov plat, vyzivne od ex) a po zaplateni vsetkych vydavkov za byvanie, energie, stravu pre dvoch dospelych a potrieb pre najmensie spolocne dieta im zostava 280€ na stravu, hygienu, oblecenie, skolske potreby, cestovne pre dve starsie deti. Sice netusim ako sa to da takto rozdelit, ale bohvie co autorka vlastne riesi.

anonym_e84bb5
4. sep 2025

Hnus tento boj o výživné a ako "chlapi" zatlkaju príjem a robia zo seba uboziakov, mám pocit že teraz je to u nich viac in....jednej bývalý posielal na tinedzerku len 50e, pritom peňazí až až, takže není to veľa čo budeš mať ale lepšie ako u niektorých

lenusiatko
5. sep 2025

Také typické slovenské, chlap určite prachy má, ale tak chudáčik, nedá na vlastné decka, možno chodí na štetky do Thajska. Ale baba je na vine, že s ním mala decká. Koľko je tu takých, ale sú ticho, radšej anonymné spŕšky hejtov.

anonym_ce1cd8
5. sep 2025
@lenusiatko

Také typické slovenské, chlap určite prachy má, ale tak chudáčik, nedá na vlastné decka, možno chodí na štetky do Thajska. Ale baba je na vine, že s ním mala decká. Koľko je tu takých, ale sú ticho, radšej anonymné spŕšky hejtov.

@lenusiatko a ty si reálne myslíš, že lakomí fotri sú len na Slovensku? To fakt? Čo cudzinec, to štedrý múdry muž? By si sa divila.

anonym_7bbaab
5. sep 2025
@lenusiatko

@lenusiatko keby mal tie deti otec ,myslíš, žeby matka posielala 600e ??? :D

leo2019
5. sep 2025
@anonym_76885b

mna si pobavila, ze si musela 280 eur hodit do kalkulacky, aby si to vydelila dvomi 🙂

@anonym_76885b to ma zabilo :D

leo2019
5. sep 2025

@anonym_autor takto kto poberá prídavky a daňový bonus? Lebo DB je 100e na dieťa a prídavok 60 na dieťa čiže spolu 320 od štátu na spolocne deti a manžel 280 co činí spolu 600e. Plus ty by si mala dat aspoň 1/3 na výdavky na deti, čiže spolu cca cez 700 eur. To je málo? Neviem kde ostatme mamičky žijú ale my máme obedy v skole 40e každé 3 mesiace a ročne 210e školský klub. To je v prepočte ani 30e na mesiac. Poniektore tu strieľajú riadne palky.

anonym_7bbaab
5. sep 2025
@leo2019

@anonym_autor takto kto poberá prídavky a daňový bonus? Lebo DB je 100e na dieťa a prídavok 60 na dieťa čiže spolu 320 od štátu na spolocne deti a manžel 280 co činí spolu 600e. Plus ty by si mala dat aspoň 1/3 na výdavky na deti, čiže spolu cca cez 700 eur. To je málo? Neviem kde ostatme mamičky žijú ale my máme obedy v skole 40e každé 3 mesiace a ročne 210e školský klub. To je v prepočte ani 30e na mesiac. Poniektore tu strieľajú riadne palky.

@leo2019 neviem ako to je na isto, ale na nete píšu dB od 15-18 50e. Ale aj tak si proste nemyslím, žeby mal chlap psoielat neviem aké alimenty , len preto, že mama ma ďalšie dieťa s ktorým je momentálne doma.