icon

Stačí 140 EUR mesačne na 15-ročné a 140 EUR na 12-ročné dieťa?

4. sep 2025

Ahojte. Včera mi kuratela povedala, že 280€ mesačne je dostatočne na to, aby som 2 deti (15 a 12) uživila. Hodila som to teda do kalkulačky, a vyšlo mi to 140€ na jedno dieťa. Teda ak som chalanovi dala 20€ na kartu na bus a 5€ na zošity, tak mu ostalo 115€. Na jeden deň 3,83€ na stravu (raňajky, desiata, obed, večera) za predpokladu, že nebudú potrebovať absolútne žiadne hygienické potreby a nedajbože oblečenie, alebo topánky.
Aby sa tema nerozvijala zlym smerom, nie som sociálny prípad, samozrejme prostriedkov mám viac.
Ale ako môže človek, ktorý má hájiť záujem dieťaťa povedať takúto debilinu? Alebo som ja debil a zo 140€ dokážete zabezpečiť dieťaťu absolútny základ, aby nebol hladný, špinavý?

Strana
z3
anonym_8872dd
4. sep 2025

@anonym_autor šak 140e partner 140 ty nie ? 🤷

maminkadeticiek
4. sep 2025

No,tiez si myslim,ze oni to vnimaju tak,ze si predsa tiez rodic.To znamena,ze to je 50% nakladov.Ty mas detom vykrit tych dalaich 280.Lebo ved su tvoje.Mne to pride logicke.

anonym_7bbaab
4. sep 2025

@anonym_autor a ty svojim deťom nedáš zo svojho ?

anonym_4268c9
4. sep 2025

to je polovica nákladov, druhú platíš ty, ale aj tak je to máličko však len obedy v školskej jedálni sú nejakých 50 Eur mesačne + doprava 20, oblečenie, obuv, hygiena, lieky, voľnočasové aktivity, poplatky v škole (ZRPŠ, výlety, krúžky) a ešte sme nepočítali bývanie

colsami
4. sep 2025

Ak tym myslis ze 280 je vyska vyzivneho, asi si zabudla, ze vyzivne je polovica od otca. A teda Ti kuratela povedala, ze 560 euro (tj peniaze od oboch rodicov) je dost na mesiac na dve deti. Co si myslim, ze je... Ak nemas nejake specialne a vysoke vydavky.

anonym_266f31
4. sep 2025

Presne tak, 280€ na dve deti, ale z jeho strany, ty máš akože dať druhú polovicu.

lenusiatko
4. sep 2025

Mne to nepride spravodlive, ak deti ziju iba u teba, musis im kurit, minat vodu, elektriku, varis im, tie naklady, ktore su neviditelne su omnoho vyssie, plus sa o ne staras, to kto kedy a ako vycisli? Ja by som aj to brala v uvahu + mas aj necakane vydavky, spis si vsetko a poziadaj o prehodnotenie.

autor
4. sep 2025

@anonym_8872dd
@maminkadeticiek
@anonym_7bbaab
@anonym_4268c9
Dievčatá, zle to chápete. Po spocitani všetkých príjmov a výdavkov, ostáva na všetky výdavky na dve deti 280€. Neriešim, koľko platí otec, ani ja. Nepýtam sa na výživné. Pýtam sa, či sa dá z 280€ mesačne uživiť dve deti za predpokladu, ze majú kde bývať. Lebo takto mi to bolo adresované. Doslova, 280 € mesačne je dostatočne na to, aby ste uzivili svoje deti. Hneď, ked to zrátam len v hlave, tak aj 280€ na jedno pubertalne dieťa je málo.

Preto otázka znie, koľko vás stojí absolútny základ

lenusiatko
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8872dd
@maminkadeticiek
@anonym_7bbaab
@anonym_4268c9
Dievčatá, zle to chápete. Po spocitani všetkých príjmov a výdavkov, ostáva na všetky výdavky na dve deti 280€. Neriešim, koľko platí otec, ani ja. Nepýtam sa na výživné. Pýtam sa, či sa dá z 280€ mesačne uživiť dve deti za predpokladu, ze majú kde bývať. Lebo takto mi to bolo adresované. Doslova, 280 € mesačne je dostatočne na to, aby ste uzivili svoje deti. Hneď, ked to zrátam len v hlave, tak aj 280€ na jedno pubertalne dieťa je málo.

@anonym_autor no ja zbezne som vypocitala, ze 500 € mi vychadza na jedneho, maju 15 a 17 rokov.

autor
4. sep 2025
@lenusiatko

@anonym_autor no ja zbezne som vypocitala, ze 500 € mi vychadza na jedneho, maju 15 a 17 rokov.

@lenusiatko sú to riadne pálky, ako píšeš, tie neviditeľné výdavky sú zabijak. A strava tiež, tam kolabujem, žerú ako kobylky, vždy a vsetko 😀

anonym_7bbaab
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8872dd
@maminkadeticiek
@anonym_7bbaab
@anonym_4268c9

@anonym_autor čiže to chápem tak, že si žiadala o nejakú dávku pretože vám prijem nestačí? Zo všetkých príjmov zostáva 280e ?

simsalabim
4. sep 2025

Je to malo, len za obedy v skole platim mesacne 60€, to ti potom zo sumy 140€ ostane iba 80 na jedlo doma a cez vikendy a co cestovne naklady, oblecenie, potreby do skoly...

sissy27
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8872dd
@maminkadeticiek
@anonym_7bbaab
@anonym_4268c9

@anonym_autor je to suma povedzme na prežitie. Teda základné potraviny a hygiena. Školu môže mať v pešej dostupnosti. Vzdelanie je u nás oficiálne bezplatné, takisto zdravotná starostlivosť (ano viem, realita je úplne iná). Krúžky, dovolenky, tábor, nové oblečenie - to je asi považované za rozmar. Rozhodne miniem na dcéru viac ako 280€ mesačne.
Ale na druhej strane, ak to nejako súvisí so žiadosťou o sociálne dávky, tak si nalejme čistého vína - nie je povinnosťou štátu sa starať a živiť tvoje deti, sú to všetko len príspevky, nie náhrada príjmu. A niekto musí na tie dávky zarobiť, to nie sú peniažky čo si len tak vytlačíš ako v spoločenskej hre.
Takže veľmi záleží od kontextu, z ktorého pochádza informácia, že 140€ na dieťa je postačujúce.

anonym_76885b
4. sep 2025

mna si pobavila, ze si musela 280 eur hodit do kalkulacky, aby si to vydelila dvomi 🙂

autor
4. sep 2025
@anonym_7bbaab

@anonym_autor čiže to chápem tak, že si žiadala o nejakú dávku pretože vám prijem nestačí? Zo všetkých príjmov zostáva 280e ?

@anonym_7bbaab stale to nie je odpoveď na otázku.

anonym_7bbaab
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_7bbaab stale to nie je odpoveď na otázku.

@anonym_autor okej, ja som sa len opýtala lebo ma zaujímalo ako to je.

autor
4. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor je to suma povedzme na prežitie. Teda základné potraviny a hygiena. Školu môže mať v pešej dostupnosti. Vzdelanie je u nás oficiálne bezplatné, takisto zdravotná starostlivosť (ano viem, realita je úplne iná). Krúžky, dovolenky, tábor, nové oblečenie - to je asi považované za rozmar. Rozhodne miniem na dcéru viac ako 280€ mesačne.
Ale na druhej strane, ak to nejako súvisí so žiadosťou o sociálne dávky, tak si nalejme čistého vína - nie je povinnosťou štátu sa starať a živiť tvoje deti, sú to všetko len príspevky, nie náhrada príjmu. A niekto musí na tie dávky zarobiť, to nie sú peniažky čo si len tak vytlačíš ako v spoločenskej hre.
Takže veľmi záleží od kontextu, z ktorého pochádza informácia, že 140€ na dieťa je postačujúce.

@sissy27 nie, nie, žiadna sociálna dávka.

la_dolce_vita
4. sep 2025

Ked som sa rozvadzala pred rokmi, zohladnoval sa prijem ex manzela, tak asi ten tvoj ex nezaraba vela?

sissy27
4. sep 2025
@anonym_autor

@sissy27 nie, nie, žiadna sociálna dávka.

@anonym_autor pozri, ťažko nejako objektívne odpovedať, keď nechceš napísať o čo ide. Nie je to výživné, nie je to sociálna dávka, tak fakt netuším, čo kuratela hodnotí. Ale tak nemusím ani kalkulačku použiť, aby som vedela, že na decko miniem podstatne viac. Tých 140€ je zrejme brané ako absolútne minimum, ktoré dieťa potrebuje na tie najzákladnejšie potreby, aby prežilo.

mischy00
4. sep 2025

Ako bolo spomenuté, ak sa jedná o nejaký kompenzacny príspevok, ten nikdy nenahradí skutočný príjem a výdavky. 140 eur na dieťa všetci vieme, ze aj pri všetkej skromnosti je nepostačujuce. Môj syn ma len botasky v tej hodnote, ja viem, nieje to samozrejme povinnosť mu ich kúpiť. Rovnako ako i rodinné prídavky v sume 60 eur nie su žiadny príjem, z čoho dieťa vychovame.

autor
4. sep 2025
@la_dolce_vita

Ked som sa rozvadzala pred rokmi, zohladnoval sa prijem ex manzela, tak asi ten tvoj ex nezaraba vela?

@la_dolce_vita zarába priemerne nazvem to. Ale má aj iný príjem, ktorý idem preukázať, lebo 5 rokov tvrdil, ze žiadny nemá a včera zahlásil, ze vlastne ho mal ale uz dal priestor do prenájmu. Samé lži, takisto, ako pri rozvode tvrdo bojoval za striedavu, aby nedajbože nemusel cent poslať, a nakoniec ich videl v den súdu, lebo ma cakali pred budovou a odvtedy o nich nevie absolutne nič. Čistý prototyp debila, ale to nejdem riešiť.
Jeho právnička to začala obhajovať, ze chudáčik nemá, lebo sa stará o dlhodobo nezamestnanú a chorú partnerku a este o jej decko. Ale lekárske správy nevie doložiť žiadne, lebo o tom predsa sud nie je.
Nevychádzam z údivu.
Opakujem, mame viacej peňazí k dispozícii, ale ideme sakra na tesno a môj terajší manzel nemá povinnosť živiť deti niekoho iného. Stará sa o mňa, stará sa o svoje dieťatko, a samozrejme prispieva aj na tie cudzie deti, lebo ked jednému zmrzlinu kúpiš, tak dvom nemôžem povedať, ze tvoj ocko je debil a nechce ti prispieť viac. Cele roky sa starám a myslím si, ze príkladne o deti, celú svoju výplatu míňam len na domácnosť a deti, neholdujem žiadnemu nákupnému delíriu, nepodlieham trendom, nemáme ultramodernú domácnosť a neviem co. Pokorný spokojný život. Teraz som na rodičovskej dovolenke, tak môj manžel si našiel druhu prácu, aby sme nemuseli uberať z nárokov a mohli dopriať pestrú stravu, barbera pubertiakom, školské výlety a podobne veci, každá, ktorá ma dieťa v približne takom veku vie, čo všetko taký dospievajúci tvor potrebuje.
Mňa naozaj dorazila tá kuratela, ze toto si robíte srandu, spýtala som sa jej to druhýkrát, a nakoniec s si vypytala mesačný jedálniček, ze ako sa to vôbec da zvládnuť.

pribinak
4. sep 2025

Kľudne by som si dala návrh na zvýšenie výživného. Rozhoduje o tom sudca.
Mam 15 ročného syna, príde z tréningu s zje 3 jogurty
Chalani v tomto veku žerú ako kyselina. Nehovorím o školských pomôckach, oblečení, drogérii, potia sa ako kone, non stop treba prať

anonym_d02ed5
4. sep 2025

@anonym_autor na 1 dieťa - 140 ty, 140 manžel, 60 prídavky, 100daňový bonus = 440
2 deti = 880 eur. Viem, nie je to veľa, ale keď už analyzuješ zarátaj tam všetky benefity na deti.

autor
4. sep 2025
@anonym_d02ed5

@anonym_autor na 1 dieťa - 140 ty, 140 manžel, 60 prídavky, 100daňový bonus = 440
2 deti = 880 eur. Viem, nie je to veľa, ale keď už analyzuješ zarátaj tam všetky benefity na deti.

@anonym_d02ed5 ta suma ostala na stravu, drogériu, školu atď. Všetky príjmy mínus náklady na bývanie. Chápeš? Nie koľko mam prispievať ja a koľko mi pošle štát

autor
4. sep 2025
@pribinak

Kľudne by som si dala návrh na zvýšenie výživného. Rozhoduje o tom sudca.
Mam 15 ročného syna, príde z tréningu s zje 3 jogurty
Chalani v tomto veku žerú ako kyselina. Nehovorím o školských pomôckach, oblečení, drogérii, potia sa ako kone, non stop treba prať

@pribinak mam podané, mali sme včera rodičovskú dohodu a huba mi upadla, také nervy som chytila, rozklepalo ma na počkanie.

pribinak
4. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak mam podané, mali sme včera rodičovskú dohodu a huba mi upadla, také nervy som chytila, rozklepalo ma na počkanie.

@anonym_autor veď len vyčísli koľko stojí strava, veď ich nemôžeš nechať hladných, voda, elektrina
Oblečenie, obuv, veď decka neskutočne rastu

Zubar?

anonym_d02ed5
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d02ed5 ta suma ostala na stravu, drogériu, školu atď. Všetky príjmy mínus náklady na bývanie. Chápeš? Nie koľko mam prispievať ja a koľko mi pošle štát

@anonym_autor načo si porodila 3dieťa s druhým chlapom, keď sa aj s ním rozvedieš čo budeš robiť ?

la_dolce_vita
4. sep 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita zarába priemerne nazvem to. Ale má aj iný príjem, ktorý idem preukázať, lebo 5 rokov tvrdil, ze žiadny nemá a včera zahlásil, ze vlastne ho mal ale uz dal priestor do prenájmu. Samé lži, takisto, ako pri rozvode tvrdo bojoval za striedavu, aby nedajbože nemusel cent poslať, a nakoniec ich videl v den súdu, lebo ma cakali pred budovou a odvtedy o nich nevie absolutne nič. Čistý prototyp debila, ale to nejdem riešiť.
Jeho právnička to začala obhajovať, ze chudáčik nemá, lebo sa stará o dlhodobo nezamestnanú a chorú partnerku a este o jej decko. Ale lekárske správy nevie doložiť žiadne, lebo o tom predsa sud nie je.
Nevychádzam z údivu.
Opakujem, mame viacej peňazí k dispozícii, ale ideme sakra na tesno a môj terajší manzel nemá povinnosť živiť deti niekoho iného. Stará sa o mňa, stará sa o svoje dieťatko, a samozrejme prispieva aj na tie cudzie deti, lebo ked jednému zmrzlinu kúpiš, tak dvom nemôžem povedať, ze tvoj ocko je debil a nechce ti prispieť viac. Cele roky sa starám a myslím si, ze príkladne o deti, celú svoju výplatu míňam len na domácnosť a deti, neholdujem žiadnemu nákupnému delíriu, nepodlieham trendom, nemáme ultramodernú domácnosť a neviem co. Pokorný spokojný život. Teraz som na rodičovskej dovolenke, tak môj manžel si našiel druhu prácu, aby sme nemuseli uberať z nárokov a mohli dopriať pestrú stravu, barbera pubertiakom, školské výlety a podobne veci, každá, ktorá ma dieťa v približne takom veku vie, čo všetko taký dospievajúci tvor potrebuje.
Mňa naozaj dorazila tá kuratela, ze toto si robíte srandu, spýtala som sa jej to druhýkrát, a nakoniec s si vypytala mesačný jedálniček, ze ako sa to vôbec da zvládnuť.

@anonym_autor chapem ta, ale toto je bohuzial bezne a robi to vela ex manzelov vratane toho mojho. Preto ja uz som ani dalsie deti nechcela, aby moji mali maximum.

autor
4. sep 2025
@anonym_d02ed5

@anonym_autor načo si porodila 3dieťa s druhým chlapom, keď sa aj s ním rozvedieš čo budeš robiť ?

@anonym_d02ed5 fuuu, to je otázka, opýtam sa aj ja, prečo žiješ ty?

autor
4. sep 2025
@la_dolce_vita

@anonym_autor chapem ta, ale toto je bohuzial bezne a robi to vela ex manzelov vratane toho mojho. Preto ja uz som ani dalsie deti nechcela, aby moji mali maximum.

@la_dolce_vita neľutujem tretie bábätko, keby som vedela vrátiť cas, išla by som do toho znova, hoc uz som na to celkom stará (kondička v čudu)

Strana
z3