icon

Sťahovanie sa do Rakúska - striedavá starostlivosť

19. nov 2022

Dobry den,
Rada by som sa aj s dietatom odstahovala do Rakuska z Bratislavy, co je realne len par km od Bratislavy, kde zije otec mojho dietata.
Ja si z pravneho hladiska mozem najst pracu v Rakusku aj zit. Ale na to, aby tam mohlo zit dieta, potrebujem suhlas jeho otca.
Ma s tym niekto skusenost? Ako sa to vybavuje? Staci pisomna dohoda alebo ziadost na sude.
Zatial mi v tom nebrani, ale je je mozne, ze ak sa bude bavit a advokatom, tak by mi v tom branit mohol? V com je to pre neho nevyhoda? Nemyslim vzdialenost. Ako som spominala, jedna sa o par km. Skolka a skola by boli tiez len par km od BA. Kebyze sa odstahujem do Kvetoslavova, je to vzdialenostne to iste. Vychovavat ho budem v slovenskom aj nemeckom jazyku.
Dakujem.

mogaa
19. nov 2022

Ak sa tam chceš s dieťaťom presťahovať, potrebuješ súhlas otca, ideálne písomne...Inak ťa môže zažalovať za únos....Ak ti súhlas nedá, jedine to skúsiť súdne, ale ani súd ti to nemusí schváliť....Obvykle ak je to rámci EU a o dieťa prejavia záujem obaja rodičia, ostáva dieťa tomu z rodičov, ktorý žije v štáte kde má dieťa stret záujmu(škola, lekár, trvalé bydlisko, kamaráti, rodina)....Hlavná nevýhoda - žeby stretávanie s dieťaťom? Už sme tu mali zatvorené hranice, kolóny na hraniciach....úprimne ja ako rodič by som s tým nikdy nesúhlasila.....dieťa má vždy stret záujmu tam kde žije a tam je aj riešené podľa zákonov štátu kde žije....rodič žijúci v inom štáte ťahá vždy za kratší koniec - či už chce po čase striedavku alebo čokolvek, zmena stretávania s dieťaťom - všetko by sa riešilo v Rakúsku....

autor
19. nov 2022

@mogaa ano, viem, ze by to prevzali rakuske sudy. Ale v tomto na problem nevidim. Na Slovensku dieta nema nic. Ziadnych kamaratov, skolu atd.

drzaopica
19. nov 2022

Nie je s tym ziadny problem, ked muz suhlasi.Snad nebude tak hlupy, aby bojoval, aby sa dieta a ty malo lepsie

mogaa
19. nov 2022

No problém v tom nevidíš ty.....ako otec dieťaťa by si uvažovala asi inak...lebo ak dieťa žije v inom štáte, vždy to ovplyvní aj stretávanie sa s ním a samozrejme aj samotný vzťah s ním....okrem toho ty tam nemáš žiadne zázemie - ubytovanie ani prácu.....pravdepodobne ani rodinu...ako si vlastne predstavuješ život v Rakúsku ak tam ideš s dieťaťom sama? teda mňa ako otca by to sakra zaujímalo....čo v prípade ak bude dieťa choré? kto s ním bude? lebo ak tam nemáš zázemie, žiadnu istotu, tak dieťa by som tam s tebou nepustila....ale je to na otcovi dieťaťa, na cudzom názore nezáleží a to ani na mojom ani na tvojom....ak ti dá otec dieťaťa súhlas( písomný, lebo ústny vie vždy zmeniť) nevidím v tom najmenší problém....ak nie a pôjde to súdnou cestou, ty musíš preukázať že sťahovanie je v záujme dieťaťa a máš v danej krajine vytvorené zázemie, teda dieťa tam bude mať škôlku, ubytovanie, lekára, ty samozrejme prácu.....

mogaa
19. nov 2022

okrem iného v názve je aj striedavá starostlivosť.....a to si ako predstavuješ? že týždeň bude dieťa žiť v Rakúsku a týždeň na Slovensku? dieťa bude mať 2škôlky/školy? kde bude mať lekára? naozaj si myslíš že v prípade striedavej starostlivosti otec bude voziť dieťa keď bude u neho do Rakúska do škôlky a zo školky?

janage
19. nov 2022

@mogaa tak píše, že reálne je vzdialenosť pár km. Teda predpokladám škôlka škola jedna a nie je problém dieťa tam voziť v čase keď bude u otca.

sense
19. nov 2022

S písala by som dohodu, ak otec súhlasí so všetkými bodmi co sa týka starostlivosti, návštevy školy, škôlky, takisto ak by som ako muž mala s tým súhlasiť by tam bol bod ze sa smieš odsťahovať len do konkrétneho miesta resp do určitej vziadelnosti aby si si napr neskôr nemyslela ze sak keď si v rakúsku, tak namiesto par km to bude par desiatok km a následne to podala na súd aby to spravoplatinili.

Osobne ale ako otec by som s tým nesúhlasila. Predsa len keď sa niečo stane rozhoduje zákon krajiny kde ma dieťa stret zaujmov

mogaa
19. nov 2022

@janage a ty ako otec by si súhlasila aby si dieťa keď je u teba denne vozila do Rakúska? lebo vtedy reálne dieťa bude na Slovensku....jasne že sa to dá, takto žijú desiatky rodín čo majú prácu alebo žijú hneď za hranicami, ale to je situácia že celá rodina žije na jednom mieste.....no ja ako otec ktorý žije v BA by som s tým určite nesúhlasila, lebo v čase keď bude dieťa u neho ho musí nielen odviezť do škôlky (ktorú rodičia zvyčajne vyberú čo najbližšie v mieste bydliska)ale určite by som ho nevozila denne do Rakúska do škôlky, naspäť do BA a potom ešte rýchlo do práce...
pre otca - strata času a financií(tým že ho denne musí voziť do Rakúska a naspäť, len preto že mamička sa tam rozhodne odísť.....podľa mňa ak je tam striedavá starostlivosť a otec nepracuje v Rakúsku, tak žiadny normálny muž s týmto súhlasiť nebude....

autor
19. nov 2022

@mogaa dakujem za otazky. Takze poporiadku: ziadne zazemie nemam ani v Bratislave. Moji rodicia ziju na druhom konci Slovenska. O pracu som prisla. V zahranici som zila roky. Nemecky viem plynule. Co v pripade, ked bude dieta chore? Uplne to iste, co na Slovensku. Ostanem na homeoffice.

Ide mi aj o ten doklad, aby bol pravne uznatelny. Treba ist ju overit notarom alebo advokatom? Nie, ze sa mi stane o x rokov, ze zmeni nazor a pisomnu dohodu sud neuzna.

autor
19. nov 2022

@mogaa to urcite nie. Inak, ak by som zila ako uvadzam trebars v tom Kvetoslavove alebo Senci, tak tiez by on nechodil do Senca, aby ho vozil do a zo skolky. Bolo by to vsetko na mne.
Striedavu starostlivost este nemame. Len navstevy podla dohody bez prespatia v noci. Ale predpokladam, ze niekedy v buducnosti bude nejaka forma striedavej starostlivosti.

autor
19. nov 2022

@sense toto je dobry napad s tymi kilometrami. Tym dostanem povolenie aj ja. A zaroven aj jeho prava budu hajene.

autor
19. nov 2022

@mogaa a isla by si rano z Bratislavy do Senca, aby si tam odviedla dieta z jednej ulice, kde byva, o par ulic dalej do skolky a v zapche isla spat do Ba, aby si stihala prist do prace nacas. Stratis 3 hodiny casu. A do Senca sa moze zena odstahovat bez akehokolvek povolenia.

mogaa
19. nov 2022

tvoj problém je ten, že sa na celý problém pozeráš len zo svojho pohľadu.....nie z pohľadu dieťaťa a už vôbec nie z pohľadu jeho otca....je uplne jedno čo ti tu niekto napíše, podstatné je rozhodnutie jeho otca....on si musí zvážiť, či sa bude chcieť prispôsobovať tebe a dieťaťu alebo si dohodnete jasné pravidlá ktoré budú vyhovovať obom stranám....rovnako on môže chcieť aby dieťa chodilo do škôlky v BA, pri striedavke je to presne to isté ako keby ho on denne vozil do Rakúska, v tomto prípade ho môžeš ty denne voziť do BA....inak on aj ked je dieťa zverené do tvojej starostlivosti, má rovnaké právo rozhodovať o tom kde a na akú školu/škôlku bude chodiť jeho dieťa....

janage
19. nov 2022

@mogaa a aký je reálny rozdiel odviezť dieťa 1o km do ľavá alebo 10km do prava?
A určite by som bola radšej ak by dieťa vyrastalo tam, kde má lepšie podmienky pre budúci život. A to teda bez debaty v zahraničí škôlky školy sú inde ako tie naše.
Teda dieťa bude mať úplne iný level čo sa vzdelania týka.
No tých pár km by mi za to stálo.
Uz teraz vo väčších mestách ľudia vozia deti aj pol hodiny do alternatívnych či súkromných škôl.
Takisto deti čo bývajú v satelitoch či malých obciach vozia rodičia do škôl, ktoré im poskytnú lepší štart do budúcna.

janage
19. nov 2022

@mogaa dokonca sme mali aj rodičov čo vozili do súkromnej ráno hodinu. Lebo im záležalo, kde ich dieťa trávi čas a mohli si to samozrejme dovoliť.
Ak otec dieťaťa súhlasí problém bude len papierovo to dat do poriadku.

mogaa
19. nov 2022

@janage ale určite, s tým s tebou súhlasím...len to čo popisuješ je reálne pri funkčnej rodine, ale veľmi nepravdepodobné pri rozvedených partneroch....lebo ak je dieťa zverené matke, tak otec môže mať sakra problém ho voziť hore dole cez hranice a späť....a hlavne ak sa s matkou nepohodnú napr.na výbere školy alebo nebude fungovať dohoda čo sa týka stretávania s dieťaťom, bude sa o dieťati rozhodovať v Rakúsku, čiže rodič tam žijúci bude v tomto zvýhodnený, keďže dieťa bude mať stret záujmu tam.....

janage
19. nov 2022

@mogaa písala, že otec jej v tomto zatiaľ nebráni. Ja by som sa jednoznačne rozhodovala tak, že čo je lepšie pre dieťa.
A pre dieťa je lepšie mať škôlku, školu, zdravotnú starostlivosť a ďalšie veci tých pár km od BA za hranicami.
Pripadne to poistiť tými kilometrami ako niekto navrhoval. Tam by som sa ale radšej obrátila na právnika, ktorý tomu rozumie😉

autor
19. nov 2022

@mogaa ano, samozrejme, to hrozi vzdy. Ale moze sa kludne stat aj to, ze ja sa zamestnam v Ba, aby som otcovi dietata urobila ustupok a on bude aj tak robit naprieky a nebude bravat dietata zo skoly, lebo mu to je daleko. Prip. si najde novu priatelku a odstahuju sa mimo BA. A ostanem v situacii, ze ani nemam pracu, aku by som chcela, a ani nemam pomoc.