Stretávanie sa so synom bez prítomnosti matky

rintintin13
18. sep 2012

Chcel by som vedieť, ako sa stretávať s mojím synom bez prítomnosti jeho matky. Keďže bude mať 4 roky a od jeho narodenia mi s ním nedovolila, ani 10 min osamote. Vyživovaciu povinnosť si riadne plním a podla rozhodnutia súdu sa s ním stretávam 6x za mesiac. Keď malý dovŕšil 3 roky, som sa rozhodol podať návrh na úpravu styku. Odrazu som sa na súde dozvedel, že malý ma závažné psychické problémy. Stiahol som návrh a počkal pol roka, aby sa jeho stav upravil. Návrh som podal znova, ale vraj sa nič nezmenilo, jeho problémy stále pretrvávajú. Myslím si, že bývalá manželka zavádza súd aj mňa, lebo malý je pri každej mojej návšteve usmiaty a veselý. Určili nám súdneho znalca na posúdenie jeho psychického stavu a súd odročili na neurčito. Rád by som vedel, čo to pre mňa a pre syna znamená, či mám vôbec šancu uspieť a vychovávať ho rovnakou mierou ako jeho matka. Prosím ak môžete, poraďte mi. ☹

Ďakujem

eaka
18. sep 2012

@rintintin13 Tak o závažných psychických problémoch má snaď matka psychologické posudky, nie? Najlepšie je mať so sebou svedka..aspoň to ma napadlo pri čítaní Tvojej otázky.. keď ideš so synom, ber niekoho so sebou, aby mohol povedať svoj názor.. prípadne si natočte video, ako na Teba reaguje.. vyžiadaj si psychol.vyšetrenie iným psychológom (ak vôbec má nejaké za sebou), a možno má problémy práve preto, že mu chýbaš..

rintintin13
autor
18. sep 2012

Ďakujem, to video bol dobrý nápad, to som ešte neskúšal. Jeho matka mi vravela, že boli raz u psychologičky. Ta jej poradila aby mu nedávala sladkosti, iba ak sa vykaká. Zabudol som uviesť, že už vyše roka má problémy z vyprázdňovaním, čo som sa dozvedel na súde a tieto problémy sú psychického rázu. Nikdy mi to pred tým nespomenula ani som nikdy na ňom nevidel žeby mal nejaké problémy. Máš pravdu v tom že mu môžem chýbať, pretože on mi chýba strašne a nejaké to puto sa už určite medzi nami vytvorilo.

malabiba
18. sep 2012

@rintintin13 ahoj, nepoznám teba ani matku dieťaťa a okolnosti, prečo nie ste spolu. Ale súd na základe posudku znalca môže určiť, či je alebo nie je vhodné stretávať sa osamote s dieťaťom. Možno by bolo vhodné vyžiadať si na súde aj spoločné sedenie so synom u znalca-psychológa. Dokázať, že je váš kontakt v poriadku, súd by nemal zamietnuť stretávanie osamote. Je to citlivá vec, ak naozaj syn má problémy. Ďalšia možnosť je skúsiť presvedčiť matku, aby dovolila synovi byť dlhšie osamote s tebou. Predpokladám, že vaše vzťahy sú naštrbené, skús na ňu trpezlivo a opatrne vplývať, zlepšiť vašu komunikáciu a hlavne mať ju v úcte. Bojí sa, že by o syna mohla prísť napriek výhradnej opatere. Neviem, či žije sama, s priateľom, či rodičmi, možno by sa to dalo aj cez nich. Chce to veľa, veľa trpezlivosti, ústupkov a chladnú hlavu, ale syn za to stojí. A bude rásť a v určitom veku sa bude postupne spod vplyvu matky vymaňovať a raziť si svoju cestu. Nič nie je stratené 🙂 Neviem si predstaviť matku, ktorá dovolí synovi vyrastať bez vplyvu otca, nech je aký je, nebojí sa aký komplex z toho môže mať dieťa v dospelosti?

eaka
18. sep 2012

@malabiba Súhlasím s celým príspevkom, až na poslednú vetu 😉

rintintin13
autor
18. sep 2012

Bohužiaľ z jej rodinou počítať nemôžem, aj oni sa snažia tento styk zamedziť. Komunikácia s bývalou je úplne nulová. Na moje otázky nereaguje a aj keď jej navrhnem nejaké riešenie tak ma ignoruje. Zvolil som teda súd.
Zatiaľ ďakujem a dúfam že mi niekto poradí ohľadom súdneho znalca a súdneho posudku na dobu neurčitú. ...lebo vôbec netuším, čo ma ešte čaká a koľko to všetko potrvá.

malabiba
19. sep 2012

@eaka prečo? otec dieťaťa je rovnako dôležitý ako matka...ani jedni ani druhí nie sú 100%-ní...venujem sa adolescentom a viem ako v 16,17 hľadajú a utekajú k otcom v rozvedených rodinách a matky mi tu potom vyplakávajú. Alebo naopak otcov nenávidia, pretože matka im bránila v styku a v kontakte. Máme aj otcov, ktorí sa o deti vôbec nezaujímajú. To dieťa je v každom z prípadov, o veľkú časť otcovského vplyvu ukrátené a ochudobnené a to je veľká škoda...žiaľ žijeme takú dobu

eaka
19. sep 2012

@malabiba ok, špecifikujem, nesúhlasím iba s časťou "nech je, aký je", len som nechcela kliknúť like, keď k jednej maličkej časti príspevku mám výhradu..