Súdne vyporiadanie BSM

barbora146
19. júl 2020

Chcela by som poznať názor na moju situáciu, sme s bývalým manželom v majetkovom vyporiadaní, zatiaľ ešte neprebehlo súdne pojednávanie, čiže by to bolo za poplatok1%, keby sa dohodneme mimosúdne. Mám aj advokátku, rovnako ako bývalý manžel. V BSM máme spoločný byt zaťažený hypotékou, ktorý sme financovali z časti z vlastných prostriedkov, z časti hypotékou a časť nám prispela bývalá svokra, ktorá peniaze poslala priamo na našu hypotéku. Moja advokátka mi potvrdila, že ak peniaze boli poslané priamo na hypotéku, boli darované nám obom. Má význam ísť na pojednávanie, alebo súhlasiť s tým, že ma vyplatí bývalý manžel z nižšej sumy, alebo ísť do podielového vlastníctva?Nechcem už míňať peniaze na súdy, advokátov, ani márniť svoj čas a energiu. Pýtala som sa ho, či nám dovolí aj s deťmi po vyplatení bývať v našom byte v podnájme, ale mi povedal, že za trhovú cenu, ktorá je nad moje finančné možnosti.

3009
19. júl 2020

@barbora146 určite sa dať vyplatiť. V žiadnom prípade do podielového vlastníctva. Podnájom si hladaj určite inde, lebo to nebude dobré.

simona232323
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
19. júl 2020

@simona232323 prepáč ,ale ak sa finančne vyrovnajú na majetku , bude predsa platiť na deti výživné....manželku vyplatí predsa aj z bytu a na deti bude platiť výživné, naozaj nevidím dôvod prečo by ju mal nechať v byte bývať za režijné náklady....možno bude chcieť získať striedavku a naozaj nie je dôvod nechať exmanželku bývať za réžiu vo svojom byte - ak ju vyplatí a bude platiť výživné....pochyuje že mamička by brala na ex ohľad a súhlasila by s nižším vyplatením za byt (ako kompenzáciu že ich tam nechá bývať)alebo nižšie výživné.....tiež sa bude snažiť výsť z toho finančne čo najlepšie - rovnako ako otec detí....

majkeel
19. júl 2020

Predstav si, ze Tvoja mama da svojmu dietatu z celozivotnych uspor na byvanie a pri rozvode tvoj ex, cudzi clovek si z toho bude chciet zobrat polovicu ... Ako by si to brala?
Momentalne u vas pracuju emocie a nenavist. Spravodlivo sa rozdelte, hodte to za hlavu, dohodnite sa na vyzivnom. Ak sa zacnete podrazat na zaciatku, nedohodnete sa ani na vyzivnom a detoch.
Tvoj ex si s mamou napisu zmluvu o pozicke a svokra bude pozadovat svoje peniaze spat. Zmluva o pozicke moze byt aj ustna, doklad je vypis z uctu. Ak nemas ziaden papier, darovaciu zmluvu ze vam peniaze darovala obom ...
Uzavrite to, dohodnite sa bez sudu (inak 3% poplatky) a zacnite znova. Nevieme, kto dal kolko z vlastnych, kto financoval hypo, ako dlho si bola doma.
Ak byt financoval hlavne on na zaciatku, prispela nan svokra, on platil hypo pocas materskej, nema dovod ti ho prenechat na uzivanie a sam ist byvat k rodicom.
To je problem, ked ludia nemyslia dopredu, nenasetria si na byvanie pred detmi a ked sa rozidu, nemaju ani tolko na rozdelenie, aby kazdy mal kam ist.

bodkolienka81
19. júl 2020

@barbora146 ked tam chcete zostat s detmi byvat, preco si nezoberies hypo a nevyplatis ho Ty? Taky ustupok by kvoli detom mohol spravit a myslim, ze aj svokra by to inak brala, keby to bolo pre jej vnucence..

barbora146
autor
19. júl 2020

@majkeel počas času, kedy on chodil do práce, som sa starala o domácnosť a deti. To sa berie rovnocenne s jeho prácou. Okrem toho, som v dome jeho mamy tiež nechala nejaké investície, ktoré obaja obišli. Už je to premlčané. Chcela som od neho, aby mi aspoň to vrátil. Vyplatok od neho by predstavoval nižšiu sumu, pretože zámerne určil nižšiu cenu z ktorej by ma vyplácal. Už sme rozvedení, takže výživné teraz neriešim. Od rozvodu si platím hypotéku a náklady na byt. A určite nechcem bývať unho za režijné náklady, chcela som to za cenu celej hypotéky a režijných nákladov. Mne sa zas zdá nespravodlivé, že on nás pošle do nájmu u cudzieho, len aby mohol zarábať.

barbora146
autor
19. júl 2020

@bodkolienka81 už som navrhla, aby ten dar napísali na deti, nie nechcú. Je ho vyplatiť chcem, ale toto je už trocha suma nad moje hranice

luccija
19. júl 2020

@barbora146 život je nespravodlivý

bodkolienka81
19. júl 2020

@barbora146 nerozumiem, na jeho hypo a rezijne mas peniaze a na svoju nie? Nie je to ta ista suma?

janinuska
19. júl 2020

Vždy, keď sa vyporiada BSM jeden druhého musí vyplatiť, ak ani jeden nemá na vyplatenie, alebo ten byt, resp dom nechce byt sa predá myslím, že sa dá aj shypotékou a bývalí manželia si peniaze rozdelia na polovicu. Po rozvode nie je vhodné v byte ostávať s deťmi a platiť bývalému manželovi výživné. Ak bývalí manželia 3 roky po rozvode nevyporiadajú BSM, tak sa stanú podieloví spoluvlastníci každý má podiel 1/2 nie obidvaja 1/1.

barbora146
autor
19. júl 2020

@bodkolienka81 nemôžem si teraz brat úver. Ešte by mi nedali.

mogaa
19. júl 2020

@barbora146 no bol by sprostý keby ten byt dal do prenájmu....on teba z neho vyplatí a o 2-3roky môžeš žiadať zvýšiť výživné a ak ho dá do prenájmu - bude mať o to vyšší príjem...tiež zrejme bude chcieť začať odznova a vy predsa budete finančne vysporiadaní, na deti bude platiť výživné takže nemá dôvod robiť ti nejaké ústupky kvôli deťom....ty si určite tiež neriešila pri výživnom že je ich otec a snažila si sa o čo najvyššie výživné...

barbora146
autor
19. júl 2020

@mogaa prepáč, neviem prečo tu píšeš o výživnom.

barbora146
autor
19. júl 2020

@mogaa a keď chcem vyššie výživné, potrebujem ich pre deti, nie každá matka chce zdierat otca

mogaa
19. júl 2020

@barbora146 pretože to spolu súvisí....ak si ty nebola ochotná urobiť ústupok čo sa týka výživného a stretávania sa s deťmi, nemá prečo robiť on ústupok pri BSM....pokiaľ sa nedohodnete hneď na začiatku na rozumnom kompromise - teda aj čo sa týka detí aj výživného aj rozdelenia majetku, tak potom sa to už len nabaľuje a každý pozerá len na seba.....ak sa raz začne vyťahovať špina, dobré vzťahy tam už nikdy nebudú - len prieky a každý bude pozerať len na seba.....ty náš deti a výživné a on miesto aby pomohol deťom aby mohli ostať v známom prostredí to neurobí lebo by pomohol aj tebe - račej si bude deti kupovať keď budú u neho....toto ste si mali vyjasniť ešte pred rozvodom nie že na súde sa začne vťahovať špina , potom už ani jeden z vás nie je ochotný výsť v ústrety tomu druhému.....rovnako môžeš zabudnúť že ak deti pôjdu zo školy do školy v prírode či na lyžovačku že ti ex prispeje - neprispeje ti nič, platí predsa výživné a ak im niečo naviac aj kúpi tak to budú blbosti ktoré nepotrebujú....všetko ostatné ostane na tebe teda aby boli najedené, oblečené, obuté...tak to je ak sa nedohodnete vopred a nerozídete sa slušne....napr.suseda má muža čo sa rozišli so ženou ako rozumní ľudia - ona netrvala na prehnanom výživnom, ale na druhej strane ak je dieťa choré - je skoro vždy u otca , rovnako otec sa podiela na všetkých vyšších výdavkoch na dieťa....

barbora146
autor
19. júl 2020

@mogaa výživné má také, aké si určil. Detí som mu dala ešte častejšie, ako si žiadal. Keď som v práci, nie je ani trochu ochotný ostať s chorými deťmi doma.

mogaa
19. júl 2020

@barbora146 nuž, potom s tým už kalkuloval že ty budeš mať výživné a celá starostlivosť ostane na tebe...ak sa ti zmenia pomery(deti pôjdu do školy, budú často choré či jemu sa zmenia fin.pomery)môžeš požiadať o zvýšenie výživného s tým že nič naviac mimo výživného deťom nekúpi...v tomto prípade ale vždy žena ťahá za kratší koniec(alebo rodič u ktorého ostanú deti)

barbora146
autor
19. júl 2020

@mogaa a to ešte žijem v jeho rodnom meste, čiže od mojich rodičov žiadnu pomoc nemôžem mať.

deti95060810
19. júl 2020

Jasné že za trhovú cenu... snáď si si nemyslela že on je charita...😉
po rozvode už každý ťahá na svoju stranu...
a nebolo by lepšie ísť bývať preč - bližšie k rodičom? možno by ti ešte pomohli...

mogaa
19. júl 2020

@barbora146 ono ten u koho ostanú deti ťahá vždy za kratší koniec.....jedine sa s ex dohodnúť na nejakých rozumných pravidlách, ok deti môžeš vidieť kedy chceš a aj si ich zobrať kedy chceš , ale ak bude treba pre ne ísť lebo musím ostať v práci, tak si ich zoberieš a postaráš sa....detto ak nebudem môcť ostať na OČR, ostaneš s nimi ty.....skrátka začať normálne vychádzať aspom čo sa týka detí - rodičia ste obaja....on by mal pochopiť že ak robíš ústupky aj ty, očakávaš ústupky aj od neho.....inak sa tiež môže stať že sa s deťmi odsťahuješ k rodičom kde ti bude mať s nimi kto pomôcť a on ich uvidí podľa súdneho rozhodnutia.....

mogaa
19. júl 2020

@barbora146 detto ak s deťmi nemá kto ostať počas choroby alebo prázdnin, zoženieš opatrovateľku ale s nákladmi sa podelíte....to isté ak bude prispievať aspom sčasti na vyššie položky ako napr.školy v prírode, lyžiarsky, či doučovanie - ty na oplátku nebudeš dávať návrh na zvýšenie výživného.....

barbora146
autor
19. júl 2020

@deti95060810 nesúhlasí

88lienka
11. aug 2020

@mogaa @barbora146 ja som tak vysudila vysoke vyzivne a ex mi na rovinu povedal dostala si vuzivne a viac nedostanes nic.. A tak sa uz roky trapime..za vsetko mozem ja, so mnou sa neda komunikovat, branim synovi v kontakte s otcom, ked je chory-ty si ho chcela do vylucnej atd. Bohizial keby som suhlasila s nizsim vyzivnym situacia by ina nebola. Navyse som zena ktorej chyba pokora, zlatkopka atd. Len kvoli tomu ze chcem polovicu z ceny bytu a uspor. A vobec ho nezaujima kde a ako bude zit jeho syn. Na to ma odpoved... On aj tak pride za mnou, on ma kde byvat...pravna podpora? Ja platim za administrativne ukony, vraj...budu robit vsetko co im poviem 😊 ale za dlhy koniec taha ten kto ma peniaze a to je v nasom pripade otec. Ver mi.. Nikoho nezaujima ake bolo vase manzelstvo kto co urobil neurobil... Odpoved je... Mala si rozmyslat ked si ma vyhodila z domu.