Takmer 2 ročné dieťa- môže súd schváliť striedavku?

dana06
18. feb 2020

Ahojte
S otcom dietata sme sa rozisli uz pocas tehotenstva a doteraz mal pristup k malemu takmer kazdy den. Ale jeho spravnie uz nedokazem viac trpiet a chcem poziadat sud o urcenie styku s otcom.
No on sa vyhraza striedavou starostlivostou.
Myslite ze pri takomto malom dietati by mu to schvalili? Alebo ze by mu sid schvalil ze si ho moze zobrat na cely vikend?
Malinky ma momentalne 1,5 roka ale kym pride k sudu uz urcite bude mat 2 roky...
Aky mate vy sudom schvaleny styk s otcom a ako casto?

Dakujem

pribinak
18. feb 2020

Na víkend určite áno. Metodika odporúča striedačku od cca 3 rokov veku dieťaťa, ale je tam veľa faktorov, ktoré musia byt splnené.

veronikaszabova
18. feb 2020

@dana06 ak ho maly "pozna", myslim ze mu daju vikendove stretavanie. Striedavku skorej nie, ako ano

stela01
19. feb 2020

@dana06 čo tým myslíš jeho správanie nedokážeš strpieť ?

mogaa
19. feb 2020

@dana06 samozrejme že na víkendy mu styk schvália, ale striedavku bude musieť podať cca od 3roku alebo od obdobia kedy už dieťa chodí do škôlky alebo jasiel - vtedy už nie je naviazané na mamu a keď môže byť s cudzími ľuďmi tak môže byť aj s otcom....streidavka prichádza do úvahy hlavne ak má vytvorené podmienky - o dieťa prejavuje záujem, prac.doba, prípadne pomoc rodičov....len mamička nech si uvedomí že z výživného a rodičovského príspevku nevyžije resp.bude živoriť....teda pokiaľ otec dieťaťa nie je generálny riaditeľ😉reálne náklady na 2ročné dieťa sú max.200eur a vyživovaciu povinnosť nemá len otec ale aj matka.....

mogaa
19. feb 2020

@dana06 styk otca s dieťaťom sa zväčša schvaluje každý druhý víkend, každý druhé Vianoce a Nový rok, pri väčších deťoch napr.mesiac prázdnin a jarné alebo zimné prázdniny.....Ideálne je dohodnúť sa s otcom dieťaťa a umožňovať mu styk s dieťaťom lebo v budúcnosti môže podať o rozšírenie styku alebo striedavku...treba si uvedomiť aj že RD skončí a mamička musí nastúpiť do práce a žiadny zamestnávateľ jej nebude tolerovať OČR každý druhý týždeň lebo dieťa začne chodiť do škôlky....takže ak mu ho nedám keď s ním chce ísť na dovolenku alebo k rodičom a nemá vtedy určrený termín, tak s ním určite keď bude chorý ani neostane na OČR a ani si ho vtedy nezoberie....aj otecko vie robiť naschvály rovnako ako mamička....čiže mamička mu dieťa keď má určený styk musí nachystať a dať mu ho, ale otecko môže mať iný program takže si dieťa nevezme...najhoršie ak si spory riešia rodičia cez dieťa, lebo to ublíži len dieťaťu

tinqua
19. feb 2020

takto...a hovorím z prvej ruky - súd vždy prihliada na jestvujúci stav, súd nikdy nerieši situácie, ktoré eventuálne v budúcnosti môžu nastať, svoje argumenty teda musíš postaviť na prítomnosti...pokiaľ teraz má neobmedzený styk, a doteraz to vyhovovalo súd mu ho nezruší, upraviť áno, ale úplne v pohode môžete skončiť so striedavou starostlivosťou, lebo to čo tu často čítam o magickej hranici troch rokov dieťaťa - to nie je pravda....takže odporúčam nepodceniť prípravu, už teraz začať s modelom víkendového stretávania, prípadne sa odsťahovať. Ešte k tomu správaniu....pokiaľ sa správa blbo k tebe, ale je to úžasný otec treba zahodiť pýchu a akceptovať ho ako otca a tvoje dieťa z toho bude len profitovať, treba sa vyhnúť priekom, lebo fungovať takto čo i len rok je nesmierne náročné - nie ešte 18....a okrem iného veľa vecí sa časom upraví samo, vy budete prechádzať životnými zmenami, noví partneri, dieťa sa bude vedieť časom rozhodovať a vyjadrovať názor, ktorý ako rodičia budete musieť akceptovať....takže bez ohľadu na to ako teraz súd skončí, nemusí to znamenať, že všetkým ostatným dňom je koniec
@dana06

dana06
autor
19. feb 2020

@tinqua
My nemame doteraz sudom urceny styk. Mali sme to na sude ze dohodou a tak sme aj fungovali.
Chodi za malinkym takmer kazdy den.
Vies to jeho spravnie som akceptovala 1,5 roka a uz fakt sa to neda zvladat a hlavne ja som chcela fungovat kamaratsky aby sa malinky necitil zle. Ale on robi stale napriek a chova sa ku mne ako k “handre” a preco by som mu to mala trpiet ked sa takto sprava aj pred tym dietatom?
Ja nehovorim ze je zly otec ale nie je ani najlepsi.
Napriklad uz dobry rok ho neprebalil. Od kedy malinky papa tuhu stravu tak ho krmil raz a viac sa k tomu uz neberie.
Ked aj pride vela krat si len tak sadne a kuka sa ako sa o maleho staram ja.
Co sa tyka financii to nerieism o maleho sa postaram sama a aj s OČR ako pisali baby vysie tak neni problem mam fakt dobru pracu.
Proste moj nazor je ze malinky je este maly na to aby si ho zobral sameho na vikend. Ako vysvetlim tomu malemu ze tam niesom alebo ze teraz ides s otcom a ja potom po trba pridem?
Fakt ked bude vacsi a rozpravat a vnimat tak mu ho dam aj na vikend s tym pocitam ze budeme takto fungovat ale proste sa mi zda byt este malinky aby isiel na cely vikend od mamy. A hlavne ked sa rozplace a este ani nevie povedat preco place.

tinqua
19. feb 2020

@dana06 ja ťa ako matka plne chápem...ale opakujem, musíš teda začať byť menej ústretová...lebo naozaj keď príde na ten súd a on povie, že doteraz strávil so synom každý deň tak súd mu to nevezme zo dňa na deň....začni pracovať na príprave, aby si to vôbec mala na čom postaviť....argument, že syn je ešte malý, on mu ešte chlieb nenatrel a poriadne ho neprebalil ti nepomôže, obaja máte rovnaké právo z pohľadu zákonu....a ver mi na tvoju emocionálnu stránku nikto prihliadať nebude, celé to bude len o synovi - ktorý ako si povedala je dennodenne s otcom v kontakte

dana06
autor
20. feb 2020

@tinqua
Dakujem za tvoju odpoved uz chapem co si tym myslela. Ako si pisala musim zacat pracovat na priprave
Dakujem

lenka0714
20. feb 2020

@dana06 my sme sa s ex rozviedli keď mala dcérka rok a 9 mesiacov, lebo on nabuchal kolegyňu a po 13 rokoch si vybral život s nou. Pol roka sa nezaujímal o dcérku, iba ako sa ma, neprebaloval od začiatku jej narodenia, nekrmil, neobliekal, nekupal... Musela som sa s ním dohodnúť už keď sme šli na súd (pod jeho vyhrazkami), že si ju bude brávať každý druhý víkend od štvrtka do nedele, vtedy mala 2 roky 5 mesiacov. Dnes má 4 roky a nechce k nemu stále chodiť, robí jej problém spánok, nechce tam spať, zahrať sa tam pôjde, ale spánok je problém. On si ju brava zo škôlky, lebo keď ide odo mňa z domu, tak strašne plače :( takze dieťa si nezvykne ani neskôr, je síce pekne, že tvoj ex chodí za malým stále, ale je veľmi smutné, že sa nezapaja k jeho starostlivosti

simuskaaa123
30. mar 2020

Ja to mam totálne nahovno. Chodí za malou max raz do mesiaca, vôbec sa nezaujíma o ňu keď dôjde len ma uráža, za čas co sa ani neozve sa na ňu ani neopyta ani nič.. Proste záujem nulový. Musela som podať návrh na súd aj o výživné aj o styk nakoľko mi predtým robil zle. Keď mal dôjsť napísal ze dôjde a ani nedošiel ani nezrusil nic..a keď som ja nemohla sa mi vyhrážal striedavou a ešte väčšie urazky.. No a na súde som navrhla každý druhý víkend, sobotu 4hod a nedeľu 3hod. Oblbol sudkynu, aká som agresivma, chorobne závislá na značkovom oblečení, neviem co je rodina, som z nekompletnej rodiny a pod.. Tk pica mu dala 2x do týždňa a to tak ze jeden týždeň ut a stv 15-17 a druhy víkend sobotu a nedeľu 9-11 a 15-17..totálne nelogicky, nechodí, neozýva sa a ja čakať musím.. Cele zle..

majstra
10. aug 2021

@dana06 kazdy 2 vikend ...pri takom malom odporucam aj ponechat jeden, dva dni cez tyzden, aby na to boli zvyknuti, hlavne dieta. Nechajte ich tvorit si vztah medzi sebou.

veronikaszabova
10. aug 2021

@majstra treba pozerat aj na datum zalozenia diskusie