Úplné zamedzenie styku dieťaťa s otcom

nik0leta
5. mar 2017

Dobrý večer. Som matkou 5 ročného syna. Otec môjho dieťaťa sa správa nezodpovedne a nerešpektuje žiadnu požiadavku z mojej strany v otázke výchovy,stravovania či režimu. Domnievam sa ,že jeho správanie všeobecne ,nieje v poriadku ,práve z dôvodu dlhodobého užívania mäkkých drog. Priznám sa, vedela som to ,avšak som ho opakovane žiadala ,aby si svoje potreby riešil v čase, keď nieje so synom. Nestalo sa tak. Každá moja požiadavka je odignorovaná . U jeho rodičov som nenašla podporu ,pretože vedome prehliadajú tento fatálny problém s ich synom. Snažila som sa nájsť riešenie. Veľmi som chcela, pretože moje dieťa ma svojho otca pochopiteľne rado, Ale už sa to nedá viac tolerovať. Preto som sa rozhodla pre krok zamedzenia styku s otcom,no nie preto aby som sa mstila,robila napriek,či bojovala proti otcovi.Z môjho pohľadu som už vyčerpala všetky možnosti. Prirodzene si svoje dieťa chránim.
Ako to riešiť ? Ak má niektorá z vás dámy nejakú skúsenosť so zamedzením styku, budem veľmi vďačná za každú radu,,alebo riešenie. Ďakujem.N

sissy27
5. mar 2017

@nik0leta realita je taká, že pokiaľ dieťaťu fyzicky či psychicky neubližuje (násilie, týranie, zneužívanie a pod.), tak úplný zákaz styku otca s dieťaťom ťažko dosiahneš. Môžeš žiadať o stretávanie výlučne v tvojej prítomnosti, tam je šanca. To, že on nerešpektuje tvoje požiadavky nie je nejaký zásadný problém, pokiaľ tým neohrozuje dieťa.

nik0leta
autor
5. mar 2017

@sissy27 fakt, že pod vplyvom šoferuje ,či fajčí v miestnosti kde je dieťa ,,,a vôbec fakt užívania látok je nedostačujúcim dôvodom ? Nieje to ohrozením ? z mojho pohladu celkom ano. z pohladu uradov nie ?

ukulela
5. mar 2017

@nik0leta pises o alkohole a cigach, ci marihuane?
tiez so myslim, ze uplny zakaz styku je skor nerealny, pokial dietatu neublizuje. skus naprv ziadat stretavanie v tvojej pritomnosti. a mozno sa otec potom spamata. a teda porad sa na upsvare / s pravnikom, ake su opodstatnene dovody takej ziadosti. ale ak ma dieta s otcom pozitivny a dobry vztah, - a to sa myslim bude riesit aj s posudkom od odbornika - tak to jeskor nerealne.

nik0leta
autor
5. mar 2017

@ukulela o marihuane.. Ono je toho množstvo čo by som mohla popisovať ,,no v skratke nespráva sa primerane. Domnievam sa že v tomto prípade ide o poruchu osobnosti. Je možné požiadať o toxikologicke testy alebo psychiatrické testy ? Nemáš o tom vedomost ?

ukulela
5. mar 2017

@nik0leta ak je v tom marisa a aj nejaka diagnoza, tk to ako argument budes musiet podlozit. nema uz aj zaznam? nechytili ho policajti napr? podla mna sa ozaj porad s pravnikom - ale asi by som ziadala stretavanie sa v matkinej pritomnosti, to si myslim, ze skor prejde. a sla by som do toho len s pravnikom.

sissy27
6. mar 2017

@nik0leta ak povieš, že napríklad šoféruje zhulený, tak to budeš musieť aj dokázať... Áno, testy na THC mu vyjdú pozitívne, ale to neznamená, že šoféroval pod vplyvom... Čo sa týka poruchy osobnosti - tam sa nestanovuje diagnóza na základe nejakého jedného sedenia a testu, je to zdĺhavý proces a ak mu aj vyjde nejaká diagnóza, tak ešte nemusí byť nebezpečný pre dieťa... Na tvojom mieste idem za tým, čo je reálnejšie dosiahnuť - teda stretávanie v tvojej prítomnosti. Alebo sa teda poraď s právnikom, povedz mu detaily, ktoré sa ti tu nechce rozpisovať, preber s ním dokazovanie tvojich tvrdení a uvidíš, aké máš šance. Čo ja viem, tak aj alkoholik či feťák má právo na kontakt s dieťaťom - obmedzený, ale má...

alaguema
6. mar 2017

@nik0leta zamedzenie styku je vážny krok nie len pre otca, ale aj pre to dieťa a to by si si mala plne uvedomiť. Aké následky by to malo pre vaše dieťa. Ako ti už poradili - požiadaj o stretávanie v tvojej prítomnosti. Dieťa otca potrebuje. Nech už si mu ho vybrala hoc aj takého, akého si vybrala. Je to do veľkej miery aj tvoja zodpovednosť. Mám známu, ktorá sa o to pokúsila, otec dieťaťa bral príležitostne dokonca aj tvrdé drogy a neuspela. Chodil do práce, správal sa navonok normálne - zodpovedný, fungujúci mladý muž, drogy bral diskrétne, žiadny evidentný feťák a skrachovaná existencia. Právo na stretávanie mu ostalo, bol aj na testoch, prítomnosť návykových látok samozrejme potvrdená, ale nikto nemohol dokázať, že ich vzal v prítomnosti dieťaťa. Naďalej sa stretáva so synom, len si dáva väčší pozor. Dnes nie je populárne brať otcom práva...

dagmarovita
19. jan 2023

Ako si dopadla?