icon

Výška výživného pri rozvode

athia
1. apr 2025

Ahojte zvazujem rozvod. Manzel sa dost po 40 zmenil velmi sa mu dari ja som momentalne na urade prace. Jeho cisty prijem ako podnikatel je tak 10-20 tis ciste moj od neho 2500 eur. Z toho taham celu domacnost a starostlivost o syna. O nic sa nemusi starat. On si svoje peniaze uziva vyslovene. Vo financiach sme sa nezhodli nemam rovnaku uroven a ja s takym muzom co neakceptuje BSM nechcem uz byt aj keby som mala ostat s mensim prijmom ako teraz. Verim ze najdem pracu. Nemate skusenost ake vyzivne moze urcit sud pri takomto jeho vysokom prijme. Mozem ziadat aj 5000 tis eur vyzivne na seba a dieta kym som nezamestnana aby sme mali rovnaku zivotnu uroven. On sa mi smeje do tvare ze mi nic neda nech idem na sudy. Je vyslovene hnusny a arogantny namna ohladom financii, mne sa to hnusy.. Dakujem za skusenosti

Strana
z3
huxy
1. apr 2025

Pri výživnom sa v prvom rade pozerá na reálne náklady. Ziadať môžeš, kolko chceš, ale či to súd schváli, je vec druhá

Koľké ženy ťahajú celú domácnosť a dieťa aj z menej ako polovice, čo píšeš 🤓

domkakvet
1. apr 2025

@athia ziadat mozes co chces, ci ti to schvalia je otazne, za dalsie si najdi najskor pracu a potom sa rozvadzaj, z coho chces inak zit? Peniaze su dovod na rozvod, dost smutne.

simona20201309
1. apr 2025

@athia ste normálni? Kvôli peniazom rozvod? Prečo všetko tahaš ty? Nezaplatila by som ani Ň keď ma muž taky príjem....
Dala by som mu čísla účtu na elektrárne, plynarne, školné, stravné, MHD
... A nestarala by som sa.
Je to tvoja chyba ze si to takto nastavila od začiatku.
Skúste to najprv vyriešiť rozumne.

oli18
1. apr 2025

Je tvoj manzel podnikatel, ci zamestnanec?

huxy
1. apr 2025

@simona20201309 ale však autorka píše, že od muža dostane 2500€ na domácnosť a syna

maryetta
1. apr 2025

Ty si tiz uz tusim raz pisala. I ked myslim ze to bol anonym. Ale viac-menej to iste.
Nuz. Zlata klietka... nie vsetko je o peniazoch. Ale zase ak ich mas tak je jasne ze aj ten standard je niekde uplne ine.
Uz nech dopadnws ak ochces. Uz len to jeho spravanie. Vyhrazanie. Arogancia. Vysmech....
uplne po tebe sliape. Ziadna ucta voci zene a manzelke bez ohladu na vsetko ostatne ☹

koniarova
1. apr 2025

@huxy a? On zarobí 10-12 tisíc. Aj jeho, aj jej výplata sú spoločné peniaze. Nie jeho.

athia
autor
1. apr 2025

@domkakvet bola tam aj nevera, a momentalne je na mna velmi zly reci ako ja od teba na nic nepotrebujem su na dennom poriadku. Staram sa o vsetko nevie o synovi ani kedy ma kruzky. A prestat sa starat o vsetko? Uz kvoli synovi by som to neurobila.

huxy
1. apr 2025

@koniarova pre mňa za mňa nech sa rozvedie, ale je možné, že nebude mať ani zďaleka taký príjem 🤷🏼‍♀️

januska12323
1. apr 2025

Najprv si nájdi prácu, bývanie až potom rieš rozvod. Kým súd nerozhodne nemusí ti platiť nič a z čoho budeš žiť? 5000 žiadať môžeš ale toľko určite neminieš a sudca nie je blbý.

athia
autor
1. apr 2025

@oli18 podnikatel

palicka
1. apr 2025

@simona20201309 ale ona neťahá všetko. Ťahá to muž. Ona nepracuje, nemá nijaký príjem. On jej na domácnosť dáva 2500€. Ja si myslím, že teda dosť.

barka1
1. apr 2025

@athia vyzera to tak, že tvojou najvacsou motivaciou k rozvodu su peniaze. Smutné.

petamich
1. apr 2025

Ja asi nerozumiem 🙂 manzel chodi na luxusne dovolenky bez teba, pripadne chodi do luxusnych restauracii bez teba alebo ako presne sa prejavuje, ze on si peniaze uziva a ty zijes "iba" z 2500€ ktore ti dava?

anna777115
1. apr 2025

@barka1 Veď, píše že tam bola aj nevera. Takže nebudú dôvod, len peniaze.

athia
autor
1. apr 2025

@januska12323 ale ved mam narok na polovicu co zarobil nie? Musi byt niake vysporiadanie hadam, vsetky firmy zalozil pocas manzelstva, nasetrene mam z dedicstva takze mam svoje peniaze.

domkakvet
1. apr 2025

@athia ze sa mas prestat starat som ja nepisala, to malo byt asi pre niekoho ineho. Ak ako podnikatel priznava vsetko mohli by ti schvalit aj 5000, ale ci to tak bude tazko povedat, lebo poznam aj pripad kedy podnikatel prestal pracovat, teda neprestal, ale znizil si prijem, lebo odmietol niektore objednavky len aby neplatil vysoke vyzivne, cize stat sa moze hocico, preto hovorim aby si sa spoliehala sama na seba a ak ti vysoke vyzivne schvalia budes to mat ako bonus.

maryetta
1. apr 2025

@petamich ano to pisala aj predtym. Chodia aj spolu na luxusne dovolenky. Ale chodi aj on sam. Resp s niekym zrejme. A ked chcela ist ona tak uz nie...

palicka
1. apr 2025

@athia Pozri, pokiaľ to ma príjem na firmu, a ma šikovného ekonóma, budeš ťahať na kratší koniec. A predpokladám, že to tak je. Že nie je zamestnancom s takým príjmom. Čo s stýka jeho starostlivosti o syna- si doma, nepracuješ. On živí rodinu, a vyzerá, že kráľovsky, a ty čakáš, že bude ešte voziť syna na krúžky? A či by si robila ty? Reprezentovala? Ak by si pracovala 8 hodín - a nestíhala, rozumiem. Ale na takomto modeli ste sa asi dohodli. Tak? Výživné 5000€ neočakávajú ani náhodou, ak dostaneš 500, aj to si vyhrala. Nie sme v americkom filme.

maryetta
1. apr 2025

@domkakvet veru. Tak ako si ona ide narokovat na co najvyssie vyzivne istotne aj on by robil vsetko preto aby platil co najmenej.... a potom aby autorka nemala totalny sok z toho-ako vyzit/prezit z menej penazi ako 2500.

athia
autor
1. apr 2025

@petamich ano mina na luxusne restauracie, auta, dovolenky s kamaratmi a drahe oblecenie. Len bicykel ma za 5000 eur.

deti95060810
1. apr 2025

píšeš že manž. zarobí 10 tisíc ...
len že v prvom rade sudca berie daňové priznanie - myslíš že aj tam má takýto príjem? čo viem podnikatelia kvôli daniam sa snažia okresať všetko...

barka1
1. apr 2025

@anna777115 tak áno, v dalsom prispevku, len tak, medzi recou...

pl2y
1. apr 2025

V rámci vysporiadania BSM môžeš dostať dost, ak nebude všetko zatajovať a prepisovať kade tade a prizná len minimálnu mzdu, ale čo sa tyka výživného tak po rozvode nemáš národ na rovnaku životnú úroveň ako ex manzel, len dieťa, ktoré je jeho by malo mat nárok na podobnú životnú úroveň..podľa mna ti žiaden súd nedá vyssie výživné ako je tých 2500 eur, a aj to som si neni veľmi ista, aby si náhodou neskončila s 500-700 eurami..môžu však schváliť tvorbu uspor pre syna, ale to bude zas nebude pre teba..takze jedine, že z toho BSM sa zabezpečíš..inak na výživné sa moc nespoliehaj

nikaeli
1. apr 2025

@athia prečo nepracuješ?
Jedným z dôvodov na rozvod u nás bola manželova neschopnosť nájsť si prácu. Dva roky bol na úrade práce, nemal ani brigádu. Ja som síce nezarábala tisíce, no tiež si pri rozvode žiadal výživné na seba (!). Sudkyňa ho v sekunde zrušila, či je vážne chorý a čo mu bráni v tom, aby pracoval. Tak vysoké výživné (a ešte k tomu na teba), ti súd určite neschváli. Výživné vychádza z pravidelných nevyhnutných výdavkov na dieťa, ktoré vieš dokázať. Ak otec zarába nadštandardne, je možné, že súd rozhodne, aby dieťaťu napr. sporil na účte, ktorým ty nebudeš môcť disponovať.
Predstav si to naopak - ako som to mala ja - chodila som do práce, makala aj na brigádach, aby sme mali z čoho žiť a on nič. Prečo by som mu mala dať polovicu? Ty by si s tým bola ok? dala by si mu polovicu výplaty len preto, že máš? ako by si ho tým motivovala ísť do práce? ani pri BSM sme nešli 50:50. Nebuď si taká istá v tom, že 'mám nárok na polovicu'.

draik
1. apr 2025

Dieťa je už zjavne minimálne v škôlke, Vám zjavne nič nebráni sa zamestnať. S príspevkom (nie je to výživné) na rozvedenú manželku by som radšej nepočítal. Nepochybne je v hre výživné na syna, to celkovo môže byť vysoké, ale aj značná časť z neho pôjde na sporenie, bez možnosti míňania na bežné výdavky. Všetko je individuálne a závisí od mnohých okolnosti, ktoré nepoznáme. Ešte je tu možnosť domáhania sa vyživovacej povinnosti za trvania manželstva, dokonca je zaujimavejsiay.

huxy
1. apr 2025

@anna777115 lenže autorke ide len o peniaze. Ani kvôli nevere ani zlému správaniu sa rozvádzať nechcela. Jej sa máli 2500€, chcela by výživné 5000€. Takže tu ide len o prachy 🤷🏼‍♀️

lusy22222
1. apr 2025

@athia to je smutné 🥺

athia
autor
1. apr 2025

@nikaeli maly je rieseny na imunologii je polovicu casu zo skoly doma. Takze tym ze manzel nas vedel uzivit velmi tazko sa mi hladalo zamestnanie na 8 hodin. Aj som zacala a dali mi plat 3000eur ale maly bol vkuse chory tak som musela odist. Dalej manzel ma predstavu cestovat aj 6 x do roka nikto mi tolko volna neda.

lenkakravcova
1. apr 2025

@athia
Ako tak čítam no máš sa pribárs dobre 😃 len aby ti nezačalo zatekať pod odkvap.
Ako ti tu ženy už pisali xy rodín to z tých financií ťahá aj z polovice.. a nemajú len jedno dieťa.

Strana
z3