icon

Vysporiadanie majetku po rozvode

janulkaaakuky
25. sep 2023

Ahojte idem k vám neviem či po radu či skúsenosti,,,
Začiatkom januára rozvod po ročnom trápení,,,muž podvádzal zatĺkal,,že nemá nikoho,,nakoniec pravda vyšla najavo,,,ale k veci bývam v rodinnom dome ktorý sme nadobudli počas manželstva brali sme na dom hypotéku,,ja mám byt po rodičoch nadobudnuty ešte pred manželstvom,,máme dve deti 7 a 9rocne,súdne ich mám ja,,on si ich môže zobrať kedy chce no neberie vôbec proste na nich série,,Čiže s deťmi bývam v dome,,,rozhodla som sa predať byt a vyplatiť tu spoločnú hypotéku ktorá je 95 000zostatok,,,plus mu dať nejakých 15.000€ a aby sa on vypísal z domu vlastne aby mne dal svoju polku,,,no on peniaze chce ale chce dať svoj podiel na deti s t že ani deti ani ja nebudeme môcť do ich dovŕšenia 25 rokov predať dom,,,a ak vy náhodou musíme sa radiť a ním....je toto reálne?rozprávala som s právnikom a on my povedal že keď sa deťom tak nemá nárok na vyplatenie. Domu,,,,musel by svoj podiel previesť na mňa,,,ale on nechce,
Do bytu sa nechcem vrátiť nakoľko sme si s deťmi zvykli v dome majú svoje zázemie,,,neviem čo mám robiť,,bojím sa že ma odrbe a skončím na ulici,,nakoľko tlačí na mňa že mám najprv vyplatiť hypo a potom prepise svoj podiel na deti,,,
Ako celý čas mu ide iba o peniaze ,,,veľa veci popredaval,,mali sme dve autá ,na jednom som jazdila ja ,,zobral my ho lebo povedal že ho kúpil on,,aj keď bolo kupované z hypo ktorú teraz budem vyplácať ja..tak všetko zamotané,,,,čo by ste my poradili,,,cez súd nechce ísť ..a aj keby že podám na súd tak my povedal že tam so mnou vyje......že skončím z holým zadkom....minulý rok popredaval veci motorku sústruh...proste také tie materiálne veci za niekoľko tisíc € ale s deťmi sme nevideli z toho nič....aj keď to išlo do BSM,,,on teraz do BSM chce udať len dom nič viac....ešte on si kladie podmienky .....na poriadneho pravnika nemám,nakoľko robím za minimálku v Prešove ,,ťažko s dvoma deťmi...ach jaj...a tak sa bojím že on má oklame....lebo sa tak zmenil že ho nepoznavam...len kuku pokles aj s tou svojou na mňa...ďakujem za každú radu🥹🥹🥹🥹🥹

Strana
z2
arasidka123
25. sep 2023

@janulkaaakuky jednoznačne cez súd by som šla pokiaľ je takýto idiot...

zalka
25. sep 2023

@arasidka123 a vieš ty že cez súd sa platí poplatok 6% z hodnoty majetku? Že je lepšie dohoda o vysporiadaní...ale riešená s právnikom, kt. ochráni záujmy svojho klienta.

janulkaaakuky
autor
25. sep 2023

A neviem sa pohnúť lebo skrz domu čo sa brala hypotéka je ťarcha aj na mojom byte nakoľko dom nebol dostačujúci na pokrytie hypo🥵som v zúfalstve

barbora01
25. sep 2023

@janulkaaakuky keď ho z domu vyplatíš, tak aj druhá polka domu je tvoja, čo chce potom prepisovať na deti? Už tvoju polku? Takže ty ho vyplatíš, doplatíš hypotéku a stále budeš mať len polovicu? Veď to máš aj teraz. Nejako nevidím pridanú hodnotu pre teba. Nenechaj sa do toho dotlačiť, peniaze chce on, ty sa neponáhľaj, aby si neurobila neuvážené rozhodnutie. Ozaj radšej obetuj peniaze na právnika, určite to bude menej ako sa nechať okradnúť. A celkovo nevidím zmysel v prepisovaní domu na deti. Ty to zaplatíš, budeš to ďalej splácať, tak prečo to má patriť deťom? Nebudeš s domom ani môcť nakladať, lebo budeš len polovičný vlastník, ale platiť budeš všetko. A ešte príklad od nás: po smrti otca sme sa všetci vzdali dedičstva (aj mama, aby do budúcna sa nemusela platiť daň z dedičstva) v prospech sestry s tým, že mamu dochová. Sestra si asi po piatich rokoch našla frajera a začala mamu vyhadzovať z bytu, lebo byt je jej a nech si mama niečo nájde. Nikdy by som toto nebola povedala, že je sestra toho schopná. Takže ozaj neodporúčam prepísať polku domu na deti, lebo nikdy nevieš čo sa môže stať

mk1111111111
25. sep 2023

Nedaj sa zahnat do kuta, Ty mas byt na seba, si vo vyhode. Ak chce tych 15 tis., tak bude musiet pristupit na to, co chces Ty. Ries len cez Tvojho pravnika. Nema ziadny narok pozadovat polovicu prepisat na deti. Predsa mu vyplatis polovicu, co ste do domu investovali ( to je tych 15 tis) vyplatis to z tvojich- z bytu, ktory si mala pred manzelstvom, tak uz ziadny podiel na dome nebude mat, tak nema co rozkazovat, ze to co je vladtne uz Tvoje, aby si napisala na deti. Ale urob cez zmluvu, zavklafujete prepi, ze uz nie je spoluvlastnik a si jediny vlastnik a potom vyplat peniaze. Aby sa nebal, dajte ich do uschovy pravnikovi.

vikiki29
25. sep 2023

V žiadnom prípade nepodnikaj žiadne kroky bez porady s právnikom. V manželstve nie sú jeho a tvoje peniaze, ale spoločné. čiže hypo neplatil on ale vy, auto nekúpil on ale vy… ak to pán exmanžel nechápe, nech mu to vysvetlí jeho alebo tvoj právnik. Žiadaj polovicu peňazí z vecí ktoré predal - autá… ak boli kupované v čase trvania manželstva. Nenechaj sa zastrašiť vyhrážkami, žiadaj svoju polovicu zo všetkého a nepodpisuj hocičo len aby si mala pokoj. Viem že je to ťažké, ale koniec-koncov robíš to aj pre svoje deti keďže on sa starať nehodlá. Tak bojuj, aj keby ste mali ísť na súd, on nevyhrá, asi to aj vie práve preto tam ísť nechce.

andra201
12. jan 2024

Ako to dopadlo?

janulkaaakuky
autor
15. jan 2024

@andra201 dom mám na seba,on má len predkupné právo v prípade predaja,,,samozrejme dostane aj nemalú čiastku ako vyplatenie z domu

Strana
z2