Výživné a nezamestnané dieťa
Dokedy má nárok dieťa na alimenty? Nechodí do školy, má nad 18 rokov. Podľa zákona ho má živiť matka do 25 tky. Otec už nemusí posielať výživné?
@sissy27 To závisí od jej bývalého. Ale žiadny súd jej neodklepne výživné lebo dieťa je nezamestnané... Ja som robila od 18tich popri tom som študovala, odsťahovala sa od rodičov a išla do podnájmu... no ja si nemyslím že by mi to ublížilo, skôr som sa pevne postavila na vlatné nohy...
Ak otec dieťaťa bude chcieť, bude dávať na výživné, ak pôjde "dieťa" na denné štúdium, opäť dostane výživné a túto žiadosť si už "dieťa" bude podávať samé, nie matka... Je to dospelý človek a práca neškodí...
Je rozhodnutím matky že ho bude sama živiť... takisto ho môže poslať do práce a o rok môže ísť kľudne študovať...
To je môj názor, život nie je o rozmaznávaní ale o naučení sa samotnatnosti a nútiť súdom exa aby mi platil na dospelého človeka lebo sa nedostal tento rok na výšku sa mi zdá dosť nefér voči otcovi
@sissy27 A ešte jedna vec, v praxi tento zákon vyzerá tak, že by dajme tomu malo dieťa nejakú telesnú vadu, vozík atď, postihnutie... preto je to tam tak napísané, ale pokiaľ je chalan či dievča zdravé tak mu nič nebráni pracovať...
Takže sa chápeme... výživné jej súdom neprejde, závisí to od nich dvoch...
@lenka311 neriešime, či súd výživné schváli alebo nie, či je to správne alebo nie, či je to dostatočne výchovné a ako si to mala zariadené ty, otázka bola, či dieťa nárok na alimenty má - z hľadiska zákona tam tá možnosť je, môže o to dieťa požiadať na súde, ak ho rodičia nechcú financovať dobrovoľne a súd môže nárok na výživné priznať alebo nie... ale na to je súd, nie my tu na fóre, aby sme jednoznačne vyhlásili, že to neprejde 😉 súdy, špeciálne tie slovenské, občas dokážu vyniesť prekvapivé rozsudky 😎
Tak teda stručne jasne vecne:
vyživovacia povinnosť na dieťa trvá do doby kým je schopné sa samé živiť v praxi do ukončenia školy - teda buď ukončená stredná škola alebo vysoká škola, ukončením štúdia vyživovacia povinnosť zaniká. To znamená, že žiadna hranica 25 rokov. Táto hranica je dôležitá len na ÚPSVaR. Ak som pochopila správne tak dieťa má nad 18 rokov a ukončilo školu, čiže výživné na dieťa už otec platiť nemusí. Otec nemusí vôbec žiadať o vydanie rozsudku o zániku vyživovacej povinnosti. Navyše výživné od dovŕšenia 18 roku života je rodič povinný platiť k rukám plnoletého dieťaťa a teda aj návrh na určenie vyživovacej povinnosti si rieši plnoleté dieťa, avšak žiadny súd neprizná výživné na plnoleté dieťa, ktoré neštuduje, nakoľko už ukončilo prípravu na svoje budúce povolanie a je schopné sa samé živiť - to že je nezamestnané súd nezaujíma.
Rad by som vedel ci ma narok dieta na vyzivne pokial chodi externe na vysoku skolu a je zamestnana na 40%

@lenka311 prečítaj si zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine 😉 nárok na výživné zaniká buď smrťou povinného alebo oprávneného, uzavretím manželstva dieťaťa (vtedy vyživovacia povinnosť prechádza na manžela / manželku) alebo rozhodnutím súdu, nie je to limitované vekom ani štúdiom 😉 každý prípad (ak sa dostane na súd) sa posudzuje individuálne, ale je jasné, že nikto nebeží automaticky na súd pre papier, obyčajne sa deti osamostatnia tak nejak prirodzene a ak treba pomôcť, tak rodičia pomôžu aj bez rozhodnutia súdu...