Výživné na manželku

juli89
7. jan 2015

Baby potrebujem poradiť .Môj priateľ dva roky platil výživné na manželku ktoré mu určil súd. Avšak teraz v decembri ich konečne rozviedli po dvoch rokoch ... do vtedy platil riadne na manželku. Chcem sa spýtať výživne na jeho ex zaniká rozvodom manželstva alebo ako to je ??? kamarát to mal tak že sa mu to automaticky zrušilo pri rozvode... Rozvodové papiere mám doma už ale tam sa nič o tom nepíše. 😒 Ďakujem za každú radu.

mihula
7. jan 2015

myslim si,ze sudne rozhodnutie nikdy samo nezanika.Aj ked platis na dieta vyzivne a dokonci skolu a dovrsi vek,musis podat na sud zrusenie vyzivneho.A urcite je to aj v tomto pripade

materina_duska
7. jan 2015

@juli89 A teraz zase môže platiť výživné na rozvedenú manželku 😀 Len pre info, treba sa obrátiť na súd. Ja by som podala žiadosť a prestala platiť do rozhodnutia súdu. Ale tie peniažky si pre istotu odkladajte 🙂

lienkan
7. jan 2015

@juli89 a maju aj deti?

juli89
autor
7. jan 2015

@lienkan áno majú dve deti, na ne má stanovené tiež výživne ešte pokiaľ boli manželia jeho ex si dala stanoviť výživné hneď aj na seba aj na deti.... akurát teraz pri rozvode ešte riešili aj jedného syna lebo nemá ešte 18, tam súhlasil s výživným ktoré mú súd zvýšil na požiadanie jeho ex o 20€.

juli89
autor
7. jan 2015

@materina_duska tak to snáď už nie :D :D musela predložiť aj papiere že zarába .. ma kolo 500€ mesačne čo si zarobí ona. 🙂

juli89
autor
7. jan 2015

@mihula ďakujem za radu 🙂 ja som tu na nete čítala že pokiaľ ide o výživne na vtedy ešte jeho manželku že sa to automaticky ruší pri ich rozvode.. dva roky jej to normálne platil až potom ich rozviedli.... tak neviem ako to teraz je... kamarát to mal tiež takto ten to platil rok a po roku ich rozviedli a prestal to platiť no a jeho ex ho vtedy udala na polícii a tí si to preverili a dali za pravdu jemu tak to ani nezaplatil len na syna platí doteraz.

mirica
7. jan 2015

Povinnosť platiť výživné na manžela/ku je len počas trvania manželstva a táto povinnosť zaniká rozvodom manželstva, napriek tomu, že bola ustanovená súdom....takto to bolo napísané na jednej stránke Centrum právnej pomoci

bonaqa2013
7. jan 2015

Na mňa mal platiť moj ex výživné keď som bola na MD s našim synom. Ale ja hlúpa som to odmietla. Keby to bolo teraz, tak ho vyzlečiem aj z trenírok....

juli89
autor
7. jan 2015

@mirica Ďakujem pekne.

draik
7. jan 2015

Manželské výživné zaniká zo zákona rozvodom manželstva. Exmanžel(ka) môže podať návrh na určenie príspevku na rozvedeného manžela; v tomto prípade je však posudzovanie nároku nepomerne prísnejšie ako na manželské výživné.

adula12
7. jan 2015

Pokiaľ dostal papier pred tými dvoma rokmi o určení výživného na ženu, tak pod tým číslom nech podá žiadosť o zrušenie výživného. Podľa mňa to rozvodom nezanika, musí si sám požiadať o zrusenie. Pretože podla našich zákonov platiť môže aj na bývalu ženu. A nechápem prečo platil dva roky na deti a ženu keď boli ešte manželia. Veď súdne rozhodnutie sa vydáva až po rozvode.

juli89
autor
7. jan 2015

@adula12 platil preto lebo oni boli od seba bývali teda oddelene ale neboli ešte rozvedený a ona si podala už vtedy návrh na výživné na ich dve deti a na seba a súd jej uznal oboje potom podala ona návrh na rozvod a rozviedli ich.

juli89
autor
7. jan 2015

@draik Ďakujem pekne.

adula12
7. jan 2015

@juli89 ale urcite mu rozvodom urcenie vyzivneho nepada. takisto ako na deti nie, tak ani na manzelku nie. v zakone sa pise, ze aj byvaly manzel je povinny sa postarat o svoju ex, takze ak je zena mrcha, tak ho obere o dalsie prachy. a kedze si pisala, ze pracuje a ze je schopna si zarobit 500€, tak urcite nech poda navrh o zrusenie kedze uz je zarobkovo cinna. moj muz ked sa rozvadzal mal dokonca v rozvodovych papieroch napisane, ze jeho byvala zena si moze podat ziadost o vyzivne. dobra blbost, ze?

juli89
autor
7. jan 2015

@adula12 hej rozumiem je to na hlavu ona je mrcha lebo ona si podala o to vyzivne ked nerobila ale uz mala robotu istu ale pocas sudu nerobila tak jej to uznali.....mesiac nato si uz zarabala sama.... priateľ to neriešil.....robí mimo sk tak jej to radšej platil....

adula12
7. jan 2015

@juli89 pokial rozvodove papiere a papiere o vyzivnom na zenu nie su pod tou istou spisovou znackou zo sudu, tak urcite to len tak nezanikne smahom ruky. pretoze kazdy spis sa musi uzavriet osobitne. ;) takze pokial v rozvodovych papieroch nemal napisane, ze mu tym zanika vyzivovacia povinnost, tak musi o nu poziadat sam. takisto aj ked deti dostuduju, nemoze sam prestat platit len tak zo dna na den aj ked to dieta uz dostudovalo. takisto musi poziadat sud o zrusenie a az kym on nerozhodne, dovtedy musi platit. potom to dieta vrati preplatok naspat ak teda sud tak rozhodne, co vacsinou ano. RAZ KED NIECO SUD URCI, TAK TO MUSI SUD AJ ZRUSIT!

adula12
7. jan 2015

@juli89 mal to radsej riesit... mal v momente poziadat o zrusenie... za tie dva roky ste si mohli uzit aj inak tie peniazky :( a hlavne nie platit spekulativnej zenskej... :D

draik
7. jan 2015

@adula12
Je rozdiel medzi vyživovacou povinnosťou medzi manželmi a vyživovacou povinnosťou rodičov voči deťom.

adula12
8. jan 2015

@draik viem, ze je v tom rozdiel ale tym, ze sa rozviedli, narok nezanika... pretoze ona moze kludne peniaze ziadat nadalej, aj ked nie su manzelmi.

draik
8. jan 2015

@adula12
Vyživovacia povinnosť medzi manželmi trvá len počas manželstva, rozvodom zo zákona zaniká. Kdežto vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom spravidla zaniká až vtedy, keď je dieťa sa schopné sa samo živiť - túto podmienku posudzuje súd.
Ako som už uviedol, po rozvode manželstva je možné požiadať o príspevok na rozvedeného manžela, ale nárok naň je len v špecifických prípadoch a v nižšej čiastske ako na manželské výživné.

7babenka23
8. jan 2015

Nam pravnicka povedala, ze ak by priatelova exka stratila xamestnanie a nevedela by preukazat ze sa nevie zamestnat /vazme dovody-amputacia,ohrnutie,.../ musel by na nu priatel prispievat... a tato povinnost by mu zanikla az ked by mal priatel novu manzelku /uzatvorene nove manzelstvo/... je to svinstvo ale nam to tak povedali... cize co najskor to zrusit... ;) ;) a mozno by som pytala aj vratenie penazi kedze bola schopna pracovat a sama si zarabat... nechapem ako moxe ziadat este vtedy manzelka vyzivne ked pracovala.. ako jej to sud uznal..

juli89
autor
10. jan 2015

@7babenka23 Ďakujem pekne, vieš ako? keď si požiadala o to výživné vtedy nerobila a dala sa na úrad práce ale však tu prácu už mala sľúbenú ale keďže počas toho súdu bola oficiálne nezamestnaná a vedená na úrade tak sudkyňa jej automaticky výživné uznala ... až potom šla robiť....