Výživné na vydatú dcéru

kristulkamarulka
10. sep 2015

Ahojte, mám prosbu. Otec na mňa stále mame posiela výživné - ešte aj na šek to píše. Pritom vie, že už som doštudovala a vydala sa. je to ako naschvál, pretože doteraz to výživné poriadne ani neposielal, a teraz posiela pravideľne každý mesiac. Mama s ním volala, že už to posielať nemusí, a on jej povedal, že ho chce posielať. A že pokiaľ mu to súd nezakáže, tak ich bude posielať. Popravde, nemám čas a ani chuť sa s ním doťahovať a ešte platiť nejaké súdne poplatky, lebo on sa zrazu zobudil. Ak by som to nechala tak, že nech posiela /čím by si vlastne vykompenzoval jeho nečinnosť doteraz/ môže si to potom nejako vymáhať späť?? A ak by som to riešila, nestačilo by len nejaké notárske overenie diplomu, sobášneho listu?
Ďakujem za rady 🙂

guinevre
10. sep 2015

@kristulkamarulka Ved ked tie peniaze nechces, tak mu ich mozes vratit spat, na rovnaky ucet, ci?

sissy27
10. sep 2015

@kristulkamarulka posiela šekom - tak nech si to mama nepreberá a hotovo, pošta mu to vráti... ale pre poriadok by som na tvojom mieste požiadala súd o zrušenie výživného, keďže si plnoletá, tak to musíš spraviť ty, nie mama...

mirica
10. sep 2015

@kristulkamarulka ....a nie je to suma , ktorú vlastne ešte dlži?...ved si písala, že doteraz neplatil poriadne, tak to treba zatial brať ako doplatenie dlžného výživného. Ked to doplatí , tak si tie dalšie platby ukladaj niekde mimo, a ked náhodou požiada o vrátenie , tak vrátiš, ked nie tak ti to ostane ako rezerva , keby sa niečo stalo. Možno dostal rozum a chce ti pomôcť. Doťahovať sa nemusíš , aj ty môžeš dať na súd žiadosť o zrušenie výživného, z dôvodu . že si schopná sa samostatne živiť.Ak požiadaš ty , predpokladám , že pojednávanie ani nestanovia, príde rovno rozhodnutie.

bonaqa2013
10. sep 2015

ak to chodí poštou, nepreberajte, pošta po 2 mesiacoch peniaze pošle naspať. Ja by som mu ešte poslala doporučený list, kde by som mu napísala, že už si plnoletá, vydatá, zarábaš a jeho peniaze už nepotrebuješ. List si dobre uložila, to pre prípad ak by chcel peniaze vrátiť. Ak aj naďalej by posielal, tak to je jeho problém, peniaze treba potom zobrať....

jahodnicka
10. sep 2015

Nemuze to po tobe chtit zpatky i kdyz uz platit nemusi...v tomhle stat chrani "deti". Spotrebovane ( zaplacene) vyzivne se nevraci.

mirica
10. sep 2015

@jahodnicka ...toto platí len pri neplnoletých deťoch, pri dospelých sa vracia.
@bonaqa2013 ...ak je výživné určené súdom, zrušiť platenie môže len súd...čižet teoreticky robí to čo má. Ale v každom prípade by mal požiadať o zrušenie.

kristulkamarulka
autor
10. sep 2015

no otec žije v čechách, neviem, či to tam je nejak inak po právnej stránke. Ale budem sa musieť s ním zrejme osobne porozprávať a doriešiť to. Nechcem rizkovať, že mu o pár mesiacov prepne a bude to chcieť späť..