Výživné pri striedavej starostlivosti
Ahojte,
prosim, mate niektora skusensot s nastavenim vyzivneho, aj ked je dieta v striedavke 50:50?
Ex ma sro, fakturuje sluzby, realny prijem neviem aky ma. Odhad od 1500€-3000€.
Ja som na RD s inym dietatom. Moj prijem je vlastne len 60€ RP.
Aktualne platime obaja na rovnako 165€/mesacne na ucet dietata odkial sa hradia vsetky jeho platby. Kazdy doma u seba samozrejme hradi byvanie, stravu, oblecenie, vylety etc.
Budem vdacna za skusenosti.
@lesomila Ak si na RD, určite poberáš aj rodičovský príspevok, takže nemáš len 60 eur a je to len tvoj problém, že máš ďalšie dieťa s iným mužom a si s ním doma. Pokojne si mohla pracovať a mať rovnaký aj vyšší príjem ako tvoj expartner.
Ja žijem v ČR, pracujem, mám menší prijem než ex. Sudca určil vzajomne výživné nám obom (ex mne a ja jemu) podla našich prijmov, co v reále znamená, že ex by mal platit mne nejaku menšiu ciastku. On ale platí dražšie položky (bicykel, outdoorovu výbavu, atd.), takže mi neposiela nič, ja s tým súhlasím.
Mas narok na vyzivne..dieta by malo mat podobnu uroven u oboch rodicov..kamaratka dostava 600 eur v striedavej..plati z toho kruzky, oblecenie..
@lesomila
Riaďte sa tým, čo je napísané pod @anonym_e12b4f,17:23, ak ste na RD s dieťaťom, ktoré máte s iným mužom.
Inak povedané, mať ďalšie dieťa bolo Vaším slobodným rozhodnutím, na ktoré nemôže doplácať otec Vášho spoločného dieťaťa. Vašou možnosťou je buď si zvýšiť príjem alebo znížiť svoju vlastnú životnú úroveň. Presne rovnako to platí aj v prípade, ak otec platiaci výživné sa rozhodne mať ďalšie dieťa (tiež mu bez ďalšieho nebude existujúce výživné znížené).
Preto rada od @anonym_8d4acf je dosť mimo.
Ja žijem v ČR, pracujem, mám menší prijem než ex. Sudca určil vzajomne výživné nám obom (ex mne a ja jemu) podla našich prijmov, co v reále znamená, že ex by mal platit mne nejaku menšiu ciastku. On ale platí dražšie položky (bicykel, outdoorovu výbavu, atd.), takže mi neposiela nič, ja s tým súhlasím.
@barka1 dakujem za skusenost 🙂
Mas narok na vyzivne..dieta by malo mat podobnu uroven u oboch rodicov..kamaratka dostava 600 eur v striedavej..plati z toho kruzky, oblecenie..
@anonym_8d4acf dakujem za skusenost, viem, ze narok tam je, len neviem, ako to nastavit spravodlivo. Kym som sa starala o nase dieta so zdravotnym znevyhodnenim do 6rokov, popritom pracovala a platila vacsinu vydavkov rodiny, on si budoval karieru, platil svoju hypo, u mna byval zadarmo a raz do tyzdna spravil nakup, to je podla neho, ze sme si quit.
Nebudem tu ani odpisovat zenam, ktore nemaju odpoved na otazku, len svoje domienky, nemaju nastudovane pravo, len si rypnu 😅.
Nechcem od neho stovky eur, len sa snazim to nastavit spravodlivo, podla zakona a prava, ako to mame ukotvene - ktory hovori jasne, ze pri takomto rozdiely sa vyzivne bezne urcuje.
@lesomila
Riaďte sa tým, čo je napísané pod @anonym_e12b4f,17:23, ak ste na RD s dieťaťom, ktoré máte s iným mužom.
Inak povedané, mať ďalšie dieťa bolo Vaším slobodným rozhodnutím, na ktoré nemôže doplácať otec Vášho spoločného dieťaťa. Vašou možnosťou je buď si zvýšiť príjem alebo znížiť svoju vlastnú životnú úroveň. Presne rovnako to platí aj v prípade, ak otec platiaci výživné sa rozhodne mať ďalšie dieťa (tiež mu bez ďalšieho nebude existujúce výživné znížené).
@draik samozrejme, ze pri zmene pomerov sa meni vyska vyzivneho, sud to bude skumat, pri kazdej zmene (dalsi stupen skoly, dalsie deti, dieta sa dostane na uroven vrcholovej sportovej cinnosti…) ma ktorykolvek rodic pravo poziadat o zmenu (znizenie/zvysenie) vyzivneho. Sud rozhodne.
@anonym_8d4acf dakujem za skusenost, viem, ze narok tam je, len neviem, ako to nastavit spravodlivo. Kym som sa starala o nase dieta so zdravotnym znevyhodnenim do 6rokov, popritom pracovala a platila vacsinu vydavkov rodiny, on si budoval karieru, platil svoju hypo, u mna byval zadarmo a raz do tyzdna spravil nakup, to je podla neho, ze sme si quit.
Nebudem tu ani odpisovat zenam, ktore nemaju odpoved na otazku, len svoje domienky, nemaju nastudovane pravo, len si rypnu 😅.
Nechcem od neho stovky eur, len sa snazim to nastavit spravodlivo, podla zakona a prava, ako to mame ukotvene - ktory hovori jasne, ze pri takomto rozdiely sa vyzivne bezne urcuje.
@lesomila
@draik mimo? To som netusila. Ja som v tom, ze sud pri kazdej ziadosti o zvysenie skuma 1. opodstatnenost ppdsneho navhru (kedy bolo povodne vyzivne urcene) 2. Pomery ucastnikov. My napriklad mame urcene, ze na extra vydavkoch na deti sa podielame pomerom ja 2/3 a ex s nizsim prijmom 1/3. Ano, jasne, ze RD jenlen docasna vec a dalsie dieta sa nezohladnuje, ale ak tam su nerovnosti v prijmoch by default, tak vyzivne tam urcene moze byt (alebo zmena pomeru 50:50, kto kolko na vydavky prispieva). Za mna by som najprv skusila sa s ex dohodnut, nez tahat to na sud..ale beriem, ze ty asi lepsie vies
@draik mimo? To som netusila. Ja som v tom, ze sud pri kazdej ziadosti o zvysenie skuma 1. opodstatnenost ppdsneho navhru (kedy bolo povodne vyzivne urcene) 2. Pomery ucastnikov. My napriklad mame urcene, ze na extra vydavkoch na deti sa podielame pomerom ja 2/3 a ex s nizsim prijmom 1/3. Ano, jasne, ze RD jenlen docasna vec a dalsie dieta sa nezohladnuje, ale ak tam su nerovnosti v prijmoch by default, tak vyzivne tam urcene moze byt (alebo zmena pomeru 50:50, kto kolko na vydavky prispieva). Za mna by som najprv skusila sa s ex dohodnut, nez tahat to na sud..ale beriem, ze ty asi lepsie vies
@dadis dakujem, my sme zatial vsetko okolo dietata riesili cez mediatora, lenze ked ide o peniaze, tam nie je pristupny dohode, keby nahodpu mal dat o 1€ navyse, zatial bolo vzdy vsetko 1:1, len on olus navyse platil skole 250€/mesacny dobrovolny dar, ja 50€. Ked sme mali striedavku 60:40 (ja:on) tak sme prispievali v pomere 40:60 (ja:on), len s tym, ze dieta chodilo do skolky na 3 dni a ja som obhospodarovala 6dni volna zo predskolskej a on 2, lenze to, co zarobil on a ja bol velky rozdiel, som v skolstve, on na senior na kreativnej pozicii.
Nevidi dovod menit vyzivne - lenze ja (teda obaja) prispievame na vyzivne syna na ten extra ucet viac, nez niekto plati vyzivne na dieta vo vylucke 🤷🏼♀️. Plus vzdy, ked ma v praci deadline, si necham dieta o den - dva dlhsie, menili sme tyzdne parny za neparny, lebo jěu to viac vyhovovalo, nemam problem sa dohodnut, aj som dieta mala dlhsie cez prazdniny o 2 tyzdne - takze 6 namiesto 4 a on 3 namiesto 5, nikdy neponukne od seba ziadnu financnu kompenazaciu. Praveze ja sa snazim pripravit navrh, ktory by som vnimala ako spravodlivy pre oboch a mu ho predostrela, lenze sama neviem ako, najst nejake relevantne odpovede je narocne, vraj je lepsie ist na sud s nejakym navrhom, ale ja netusim kolko zaraba, on neprezradi. Samozrejme sa snazi mat, co najmensie odvody, takze caruje. Mozno v tom centre pravnej pomoci budu mat viac skusenosti, ako to ferovo nastavit ;) .
@anonym_94bbad dakujem, lenze ja som sa prace nevzdala, musela som ist robit, aj popri dietati so ZZ, lebo som nemala s nim (dietatom) z coho zit. Na to, aby som ja mohla ist do prace, som najala opatrovatelku, ktoru som platila iba ja, vsetky choroby som bola s dietatom doma ja. On mi akurat tak vycital, ze jemu neprispievam z rodicaku na jeho vydavky 🤷🏼♀️.
@anonym_94bbad dakujem, lenze ja som sa prace nevzdala, musela som ist robit, aj popri dietati so ZZ, lebo som nemala s nim (dietatom) z coho zit. Na to, aby som ja mohla ist do prace, som najala opatrovatelku, ktoru som platila iba ja, vsetky choroby som bola s dietatom doma ja. On mi akurat tak vycital, ze jemu neprispievam z rodicaku na jeho vydavky 🤷🏼♀️.
@lesomila no, bol trosku problem, ak ste to mali takto dohodnute od zaciatku.. viacmenej si dohodou suhlasila s tym, se mate podobne pomery a to prispievanie nakladmi iba odzrkadlovalo iba pomer starostlivosti..draik je na toto fakt macher, fakt tu poradil vela zenam...este to s nim preber.. ale tak ako pise - to, ze si ostala na RD nie je zmena pomerov v pravom zmysle slova, kedze to bolo tvoje slobodne rozhodnutie...dalsia vec je, ze ak sa dostanete pred sud, tak ex urcite bude ziadat striedavku 50:50 - takze pokojne ten novy pomer prispievania moze toto kopirovat. A s tym, ze teraz neplni ani 40:60 - s tym neviem co...na nednu stranu smutne, na druhu stranu, ty si mu to takto dovolila nastavit
@lesomila no, bol trosku problem, ak ste to mali takto dohodnute od zaciatku.. viacmenej si dohodou suhlasila s tym, se mate podobne pomery a to prispievanie nakladmi iba odzrkadlovalo iba pomer starostlivosti..draik je na toto fakt macher, fakt tu poradil vela zenam...este to s nim preber.. ale tak ako pise - to, ze si ostala na RD nie je zmena pomerov v pravom zmysle slova, kedze to bolo tvoje slobodne rozhodnutie...dalsia vec je, ze ak sa dostanete pred sud, tak ex urcite bude ziadat striedavku 50:50 - takze pokojne ten novy pomer prispievania moze toto kopirovat. A s tym, ze teraz neplni ani 40:60 - s tym neviem co...na nednu stranu smutne, na druhu stranu, ty si mu to takto dovolila nastavit
@dadis asi som to nedopisala presne, teraz uz mame vyse roka 50:50, platime vsetko 50:50. Ked sme sa rozchadzali bol v inom studiu, kde zarobil max 1000€ 🫣, potom menil pracu, zalozil sro. a toto studio, kde je teraz, je renomovane, maju lukrativnejsie zakazky, zarobi viac.
A teda podla komentu od draika mi ani nenapadlo, ze moze byt pravnik 🫣. Viem, ze su aj taki, aj sudcovia, co zene s minimalkou a muzovi s platom 3000€ neurcia vyzivne, lebo sa maju podielat 50:50, aj ked v zakone to je napisane inak. Neviem, ci to robia podla sympatii, ci co.
Ked som citala metodiku ku vyzivnemu, tak tam je, ze sa posudzuje vyzivne podla poctu deti, ktore kazdy rodic ma - teda keby on mal 3, z toho jedno spolocne a ja iba to jedno, tak ta tabulka hovori jasne.
@lesomila
@draik draik precitala som si Vasu odpoved este raz, prosim mozete mi vysvetlit, preco sa dalsie dieta nepovazuje za zmenu pomerov, preco nema byt zohladnene, napriek tomu, ze metodika hovori toto (kopirujem nizsie.), plus su tam porovnavania rozhodnuti, kde bol pocet vyzivovanych deti zohladneny? Dakujem.
Ak spravne rozumiem Vasmu komentaru:
- byt na RD s inym dietatom sa nepocita do zmeny pomerov
Co sa pocita? Moj potencialny plat? Dajme tomu 1000€. A teraz jeho? Ako - realny mesacny prijem, ci zoskrtany pre danove priznanie? Co je “extremny rozdiel”? Ako sa pohnut dalej, ked on toto samozrejme nebude chciet zdielat?
Strana 51, odsek 3:
https://www.justice.gov.sk/dokumenty/2024/01/Me...
@lesomila
Ja som Vám na základe info vo Vašej otázke uviedol, aby ste nezdôvodňovali návrh na výživné tým, že ste na RD, ak ide o RD s dieťaťom, ktorého otec nie je muž, s ktorým chcete upraviť výživné na spoločné dieťa. To, že vy ste na RD s pre neho cudzím dieťaťom, nemôže byť na jeho škodu a výpadok príjmu a spol. si musite riešiť s otcom tohto potomka. Snáď nechcete, aby Vám Vaš expartner prispieval v podstate z dôvodu, že Vy ste sa rozhodli mať ďalšie dieťa s niekým iným. Postup, ako sa to hodnotí, som už napísal.
@lesomila
Ja som Vám na základe info vo Vašej otázke uviedol, aby ste nezdôvodňovali návrh na výživné tým, že ste na RD, ak ide o RD s dieťaťom, ktorého otec nie je muž, s ktorým chcete upraviť výživné na spoločné dieťa. To, že vy ste na RD s pre neho cudzím dieťaťom, nemôže byť na jeho škodu a výpadok príjmu a spol. si musite riešiť s otcom tohto potomka. Snáď nechcete, aby Vám Vaš expartner prispieval v podstate z dôvodu, že Vy ste sa rozhodli mať ďalšie dieťa s niekým iným. Postup, ako sa to hodnotí, som už napísal.
@draik prepacte, ten postup “ako sa to hodnoti” neviem najst ani v jednej z Vasich odpoved 🤷🏼♀️…

@lesomila a co by si ešte chcela ? Nechápem