Závet a majetkové rozdelenie medzi blízkymi
Dobrý deň, ako by ste sa rozhodli Vy? Vlastníte dva byty, v jednom z nich bývate s manželom. Byty máte z vlastných úspor pred manželstva. Ste vážne chorá, napísať záveť? Vzťah s manželom OK ale sú aj hádky. Nemáme nič spoločné, dobre zarába ale všetko máme 50:50 v domácnosti a na dovolenkách. Máte mamu a brata. Všetko ponechať manželovi, mame a bratovi nič? Alebo naopak?
Závet alebo darovanie. Mama na prvom mieste. Po nej bude mať brat, takže to je na zváženie, podľa toho, či má ženu, deti. Viac faktorov. Mužovi neviem, fakt záleží od vzťahu.
Mama sa o teba stará keď si chorá?
Ak by to bolo opačne, žena si má zbaliť igelitku a odísť na ubytovňu a od svokry pýtať čo doteraz investovala do spoločnej domácnosti počas manželstva?
ak by to bolo naopak ako by si chcela aby to bolo?
Autorka máš deti?
Ak nie tak dedí zo zákona po tebe manžel a mama, po polovici.
Ak tak nechceš tak spis závet a manžela vyluc, poprípade niečo menšie mu odkaz.
Ešte otázka, ak by si všetko odkázala mame a bratovi, mal by kde tvoj muž bývať? Ma sa kde vrátiť?
A Ty chces co? My mame tiez majetky aj pred manzelsvom, teraz ich povazukeme za spolocne. Ak chces zabezpecit mamu, tak zavetom jej odkaz, co by si jej chcela dat, napr.polovicu z Tvojho bytu, nadobudnuteho pred manzelstvom. Uloz u norara
@anonym_autor Fuuuu no ťažká situácia keď si ju tak predstavujem ze čo by som spravila. Aky ma vzťah tvoj manzel so svokrou? Aky máš vzťah s bratom? Po tvojej mame bude dediť len on, ak mama nemá manžela a po ňom jeho deti. Aspon by byty ostali vo vašej rodine. Na druhej strane, manzel by sa mohol citit dotknutý ze si s ním vybabrala. Ale zase ked si aj na dovolenke hradis 50:50 tak čo to je za vzťah? Asi by som to spravila tak, ze byty by som nechala svojej rodine, a peniaze z môjho uctu plus pripadne auto by som odkázala manželovi.
ide aj o to kto sa o teba stará alebo bude starať v tej chorobe, lebo manželstvo 50 na 50 je čudné, nemáš mu prečo nechať dedičstvo
Mame a bratovi, veď nemôže sa manžel na to uraziť ked on tiež investuje len do seba/do svojej casti vydavkov
@anonym_autor Fuuuu no ťažká situácia keď si ju tak predstavujem ze čo by som spravila. Aky ma vzťah tvoj manzel so svokrou? Aky máš vzťah s bratom? Po tvojej mame bude dediť len on, ak mama nemá manžela a po ňom jeho deti. Aspon by byty ostali vo vašej rodine. Na druhej strane, manzel by sa mohol citit dotknutý ze si s ním vybabrala. Ale zase ked si aj na dovolenke hradis 50:50 tak čo to je za vzťah? Asi by som to spravila tak, ze byty by som nechala svojej rodine, a peniaze z môjho uctu plus pripadne auto by som odkázala manželovi.
@anonym_2bbcb1 Baby, čo to píšete? Ona má byt, aj manžel má byt. Takže ťažko nechá aj manželov byt svojej rodine.
@anonym_2bbcb1 Baby, čo to píšete? Ona má byt, aj manžel má byt. Takže ťažko nechá aj manželov byt svojej rodine.
@anonym_e11bd5 a toto kde pise? Skor to vyzera, ze ona ma dva byty a manzel nic...
@anonym_autor Pokial su obidva tvoje byty, jeden by som nechala mame a druhy manzelovi.
Financie su v BSM, takze jemu pripadnu automaticky.
Pokial je jeden tvoj a druhy manzelov, aj tak by som ho napisala v zaveti mame. Manzel bude mat financie a vdovsky. Ozeni sa, bude mat deti a tvoje mozole si budu uzivat cudzi ludia.
Zavet moze byt napisana vlastnou rukou, ale odovzdaj ju matke. Manzel by ju spali. Popripade u notara spis a pojde do centralneho registra, kde sa nestrati.
Mama ho vzdy moze darovat vnucatam, synovi.
Ak nemáš deti, tak zo zákona mama dedí rovnakým dielom spolu s tvojim manželom.
@anonym_autor Autorka, objasní nám to teda, lebo ja som pochopila, že MÁTE dva byty, jeden ty a jeden manžel, ktoré ste nadobudli pred manželstvom z úspor.

Ak je byt nadobudnutý pred manželstvom, dala.by som ho matke. Po nej môže pripadnúť bratovi alebo jeho deťom. Poprosila by som ju, nech ma to dohliadne. Dôležité by pre mňa bolo, že byt zostane v mojej rodine. Manželovi nie, môže sa znovu oženiť a ktovie, kde byt skončí. Hlavne, keď máte vzťah ako píšeš.