Zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

mamulka211
22. dec 2013

chcem sa spytat, ako mam postupovat.Moj manzel zacal byt velmi nezodpovedny, co sa financii tyka, ma dlhy, kde sa len pohne.splacam to, ako to ide, ale uz nevladzem a mam strach, ze narobi dalsie.Akurat kupujeme byt na splatky, ale splacat ho budem ja, lebo on nikde nepracuje.Bojim sa, ze ked byt splatime, stane sa nasim spolocnym majetkom a manzel nas svojim vycinanim onho pripravi, lebo nam ho zhabe exekutor. Mozem poziadat sud o zrusenie bezpodieloveho spoluvlastnictva a tym padom ochranit majetok pre seba a deti? Dakujem za odpovede.

luba28
22. dec 2013

@mamulka211 ano ,musisssssss,....

luba28
22. dec 2013

@mamulka211 a za jeho dlhy ak tam neni si podpisana nezodpovedaaaas,......ale uspokojit pohladavku veritelia mozu aj so spolocneho majetku,ale nie tvojho platu,....

mamulka211
autor
22. dec 2013

Cize, ak by sme ten byt splatili a prepisal by sa na nas, tak automaticky, keby ze pride exekutor, moze nam ten byt vziat? Za co vsetko vlastne ja , ako manzelka spoluzodpovedam, mam na mysli, napr. zdravotna poistovna, tam ma dlhy, neuhradene pokuty za rychle jazdy, Orange a pod.

luba28
22. dec 2013

@mamulka211 ano ,ak bude byt vas,tak o neho mozte prist,..taktiez auto a vsetko co sa da spenazit a mate to spolu,...ale co mas darom,dedicstvom len ty tak toto nie,...ty zodpovedas len za dlhy kde si spoludlznik,cize je tam tvoj podpis ako suhlas,...

mamulka211
autor
22. dec 2013

Aha, cize Orange a take veci, nie, ale asi aj tak bude najlepise zrusit to bezpodielove spoluvlastnictvo a ked sa preukazem, ze byt som splacala len ja, tak potom mi ho nevezmu?

luba28
22. dec 2013

@mamulka211 ano ,najlepsie bude ak to urobis a tam sa presne rozdeli,ze co je tvoje,cize aj byt bude len tvoj,lebo neni to sranda,...ale poprosila by som pravnika,aby ti s tym pomohol ak to nevies napisat,teda ja by som poziadala,...

mamulka211
autor
22. dec 2013

Dakujem ti lubi za odpoved a rady.

luba28
22. dec 2013

@mamulka211 ja som to riesila,teda tie dlhy a preto to viem,len my sme majetok nemali ziadny,len som sa obavala,ze mozu aj odo mna nieco vymahat,......nemas zaco ,ked viem poradim,....krasne Vianoce prajem,.... 🙂

mamulka211
autor
22. dec 2013

@luba28 Aj tebe krasne Vianoce, aj celej tvojej rodinke.

havana_frost
22. dec 2013

@mamulka211 Zrušiť BSM za trvania manželstva sa nedá (iba v prípade podnikania jedného z manželov, to je iný príbeh), ale dá sa zúžiť na takú mieru, aká vám bude vyhovovať. Samozrejme so súhlasom oboch, u notára.

leonn1983
15. jan 2014

V prvom rade ak kupujete byt a splácať ho budes iba ty, tak by som odporucal zúžiť BMS na kúpu bytu to znamená ze budes výlučnou vlastníckou bytu. Tvoj manzel tam moze mat akurat tak dozivotne pravo byvania a aj to je len na tvojej dobrej vôli (no nie je to nutnost) Pride mi to aj o to logickejsie ze ho budes splacat len ty. Taketo zuzenie BSM je mozne spisat u notára vo forme notarskej zápisnice.

Co sa zrusenia BSM týka je to mozne iba v prípade
1) Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich..
2) Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva. (ak sa sprava financne nezodpovedne je to dovodom podla mna)

V prvom rade by som riesil kupu bytu do vylucneho vl.

samuel175
22. jún 2014

Dobry den .chcela by som sa spytat na co vsetko mam po rozvode narok ..ked som z ex manzelom zila uz 8mesiacou pred svadou..ked mi nedal ziadne moje veci osobne...na oblecenie..este mi zobral aj obrucku snubni prsten ...na na sude to treba dako dokladovat alebo si to nejako zistia ...som na materskej boli zme z ex manzelom zobraty dva roky ..este ked som mu povedala ze aby mi vratil vceci na oblecenie tak jeho mati sa opytala ci som si to kupela ja ...no a takto ked som na materskej na navrch na BMS som napisala oslobodenie od platenia sudneho popladku ...a teraz ked bude jeden prvh sud ten sa plati ...a kedd pojde dalsi sud ohladom majetku aj ten sa znova plati ta ista suma 166e ? Dakujem za vase odpovede ...domca.