Zrušenie otcovstva

mamkajanka1988
21. dec 2020

Poprosim o radu kto ma skusenost ide oto ze s byv manzelom mame spolocnu dceru a syna ktoreho si po nasej svadbe osvojil nebol jeho biolog.otcom cize ho ma syn v rodnom liste ako otca aj jeho priezvisko odvtedy preslo 8 rokov lenze teraz sme rozvedeny a on aby nemusel.platit vyzivne na syna chce poziadat o zrusenie otcovstva chcem sa opytat ci to realne moze ked presiel taky dlhy cas ? Dakujem

jajka71
22. dec 2020

@mamkajanka1988 odporúčam priamo kontaktovať právne poradne fungujú aj na nete napr. Ficek ... O zrušení otcovstva pojednáva ale v inom prípade...

hindakus
22. dec 2020

Podľa mňa je to podobné ako adopcia, nemôže po 8 rokoch len tak povedať - tak už ma nebaví byť ti otcom.

adalmba
22. dec 2020

@mamkajanka1988 podľa mňa, ak sa nedohodnete, dá urobiť DNA testy a súd výhra, zrušia mu otcovstvo automaticky. Keď nie je bio otec, jasné že nechce platiť na ,,cudzie,,. Myslím že tam hrá v jeho myslení aj dôvod rozvodu, možno sa hnevá na teba, preto tak pristupuje k malému. Môj názor. A adopcia je niečo úplne iné.

moonlight1210
22. dec 2020

@mamkajanka1988 adopcia je zrusitelna do 6 mesiacov od jej nastania, ak su na to vazne dovody, ktore posudi sud.
Ak je zaroven zapisany aj v rodnom liste syna, tak by teraz (po takom case) nemala byt zrusitelna vobec.
Pri adopcii bol najskor oboznameny so vsetkymi pravnymi zavazkami, ktore na seba berie. Vznika totiz vztah pred zakonom rovnocenny k biologickemu putu rodic-dieta (rovnake povinnosti a prava oboch stran).
Jednoducho nemoze dieta vratit, lebo uz ho to nebavi.
Ak to robil v zalubenosti, je to jeho chyba, ze nezvazil vsetky aspekty a bol benevoletny, lebo toto je este zavaznejsie zivotne rozhodnutie nez sobas.

Ak adopcia nepojde zrusit, ma voci nemu nadalej vsetky otcovske povinnosti a prava (platit vyzivne, ale aj s nim travit cas pri striedavej vychove, atd.).

Ak ho to moc stve, moze ho akurat vydedit. Ale za podmienok ako ktorekolvek svoje dieta (ze sa k nemu syn chova zle, zanedbava ho, fyzicky a psychicky ho tyra, je trestany kriminalnik, atd). Cisto fakt, ze je osvojeny, na vydedenie nestaci.

Ak sa znova vydas a novy partner bude mat zaujem syna adoptovat a expartner bude stale mat zaujem sa vzdat otcovstva, tak vtedy by mohlo dojst k zmene otcovstva.

Inak myslim, ze s takou ziadostou ex na sude neuspeje. Resp. ho uz od takeho konania odradi rovno pravnik, ze by to nemalo nadej na uspech, len vyhodene peniaze.

Ale tiez pamataj, ze ked raz ex pre nieco bude ziadat vyzivne od dospelych deti na seba, platit bude syn i dcera. Prava a povinnosti dietata voci rodicovi ma tiez rovnake ako biologicke dieta. Aj ked by ho to hnevalo.

Blizsie info o zrusitelnosti ti da bud pravnik, alebo urad prace (odd. pre rodinu).

adalmba
22. dec 2020

@mamkajanka1988 sorry nevšimla som si slovo ,,osvojil,,🤦 bola som v Tom že je len v rodnom liste napísaný ako otec. Potom netuším ako to je.

gianna
22. dec 2020

@mamkajanka1988 A došlo reálne k adopcii alebo bolo určené otcovstvo suhlasnym vyhlásením rodičov (teda, že syn nemal biootca zapísaného v rodnom liste, tak bol po svadbe napísaný manžel)?

zuzka38
22. dec 2020

@mamkajanka1988 je tu skupina pravne poradenstvo, skus tam

mamkajanka1988
autor
22. dec 2020

@gianna bol zapisany v rodnom v liste a syn ma aj jeho priezvisko nic viac stym ze syn nemal predtym zapisaneho bio otca

tecko28
22. dec 2020

@adalmba no pockaj 🙂 Ale on si syna osvojil, cize je to to iste ako adopcia, len v tomto pripade osvojoval len on .Je to osvojenie manzelom matky. Cize tiez to prebiehalo sudom a bol upozorneny na vsetky pravne dosledky. Poznam pripad manzelstva kde si spolocne adoptovali a jedno dieta mali v pestunstve a ked sa rozvadzali, tak to pestunske ostalo zene (ostala sama pestunka), ale na to adoptovane plati ako na biologicke.
@mamkajanka1988 bolo to riesene sudom alebo len tym vyhlasenim otcovstva, ze sa akoze k dietatu priznal hoci nebolo jeho?

gianna
22. dec 2020

@mamkajanka1988
(1) Muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa.

Zákonná lehota teda už uplynula a otec ani matka v tomto prípade nemôžu podať návrh na zapretie otcovstva. Mohlo by ho podať dieťa, ak by zapretie otcovstva bolo potrebné v jeho zaujme, čo sa v tomto prípade tiež nedá povedať.

adalmba
22. dec 2020

@tecko28 potom som písala že sa ospravedlňujem, nevšimla som si slovo osvojil 😉 inak súhlasím s tvojím názorom

zuzanka.zuzu
22. dec 2020
tecko28
22. dec 2020

@adalmba necitala som uz dalsie, hned som na teba reagovala, takze ok 🙂

mamkajanka1988
autor
22. dec 2020

@tecko28 nebol sud na matrike normalbe zapisali bez nicoho stym ze sme sa vzali matrikarka vedela ze neni bio otec

syslik81
22. dec 2020

pokial ty nesuhlasis muselo by to ist sudom a to zas tak eaasy nieje ... sancu ma ale minimalnu ... otazne je uz tvoje svedomie ci chces aby platil na "cudzie dieta"

tecko28
22. dec 2020

@mamkajanka1988 čiže neosvojil, ale uznal otcovstvo

milanm_
22. dec 2020

V zaujime dietata je aby na neho platil vyzivne jeho "nie otec" toho casu zapisany na uradnej listine ako otec? Preco to vlastne matka chce, ved je to nedostojne.

draik
22. dec 2020

@mamkajanka1988
Nebolo to celé náhodou tak, že ste otehotneli s iným mužom, následne ste sa zosobášili s nie bio otcom a porodili už za manželstva, a teda za otca bol do RL automaticky zapísaný súčasný manžel? Ak to bolo tak, tak manžel môže zaprieť otcovstvo do troch rokov od momentu, čo sa dozvedel o dôvodných skutočnostiach, že by nemusel byť biologickým otcom.

ibrunova
22. dec 2020

@mamkajanka1988 Nie je to také jednoduché, lebo sa prihliada na záujem dieťaťa, takže ak si ho nikto nejde adoptovať, tak exovi otcovstvo len tak nezrušia, lebo by to nebolo na prospech dieťaťa, aj keď nebol jeho bio otec, ale platil na neho, takto na neho nebude platiť nikto. Neviem, či som sa zrozumiteľne vykoktala.

deti95060810
22. dec 2020

Bude to asi ťažké, pretože e lepšie keď na dieťa platí nejaký blbec ako by mal platiť štát....
Asi by to chcelo len dobrého právnika....
Aj keď mne by bolo blbé aby na moje dieťa platil niekto úplne cudzí - pre dieťa.

sissy27
22. dec 2020

@mamkajanka1988 nedá sa to zrušiť, toto je riziko osvojenia. Za tých 8 rokov mu deti neprirástli k srdcu natoľko, aby ich naďalej považoval za svoje?
Jediný spôsob je nájsť si nového partnera, ktorý si deti opäť osvojí. Ale otcovstvo nie je módny doplnok, ktorý chcem-nechcem podľa nálady.

tecko28
22. dec 2020

@sissy27 Ak by si citala vyssie, dieta nebolo panom manzelom osvojene, ale uz nal otcovstvo len na matrike

sissy27
22. dec 2020

@tecko28 Je to úplne to isté. Uznal otcovstvo a zrejme teda vedel, že nie je biologickým otcom dieťaťa. Je zapísaný v rodnom liste ako otec, nie je o čom diskutovať. Teoreticky by sa mohol tváriť, že sa teraz dozvedel, že ho podviedla a dieťa nie je jeho, ale to si súd preskúma kedy sa zoznámili atď.

tecko28
22. dec 2020

@sissy27 uplne to iste to nie je, ale tiez dost zlozite na doriesenie

sissy27
22. dec 2020

@tecko28 otcovstvo sa zrušiť nedá, nech sa k nemu už dopracovali akokoľvek. Jedine teda že by dokázal, že sa po 8 rokoch dozvedel, že nie je biologickým otcom dieťaťa, alebo by sa našiel iný pán, ktorý preberie jeho záväzky.

draik
22. dec 2020

@tecko28
@sissy27
Ja by som tipol, že ani neuznal, ale nastala prvá domnienka otcovstva - manžel matky, ako som uviedol vyššie. Zadávateľka snáď spresní.
Inak pre ďalší postup samozrejme veľa závisí od toho, ako bolo otcovstvo určené

tecko28
22. dec 2020

@sissy27 preto pisem, ze zlozite na doriesenie

gianna
22. dec 2020

@draik na to, aby bolo otcovstvo určené prvou domnienkou, muselo by sa dieťa narodiť v manželstve, v tomto prípade ide určiť otcovstvo iba suhlasnym vyhlásením rodičov, vtedy možno otcovstvo zo strany rodičov zaprieť v lehote troch rokov, ktorá už uplynula.

draik
22. dec 2020

@gianna
Zadávateľka uviedla, že ho zapísali do RL "bez nicoho s tym ze sme sa vzali", že nebol súd atď (9:32), čo svedčí o prvej domnienke a nie o osvojení v právnom zmysle, či o súhlasom vyhlásení. Zatiaľ to nespresnila.

mamkajanka1988
autor
22. dec 2020

@draik ja som mala syna ako slobodna mamicka v rodnom liste otca nemal ked som sa z manzelom zobrala syna si osvojil zapisali ho do rodneho listu a syna ma jeho priezvisko nic sme sudne nemuseli riesit len to na matrike zapisali a vystavili rodny list