icon

10 ročný bez dozoru

zkad
9. aug 2013

ahojte, aký je váš názor na pustenie 10ročného syna samého na kupalisko- bez doprovodu dospelých? jeho kamošov 9-10roč. rodicia pustia a našmu je potom lúto že nemože isť s nimi. Čo si o tom myslíte, od kedy može ísť same dieťa na kupko, do kina , do mesta...

Strana
z2
zuzinka1989
9. aug 2013

@simca06022011 no ved toto...a mozes ho nepustit...ale dokedy? raz nato pride, ze ho budes musiet pustit...a ak to prvy raz bude v patnastich, moze sa tak isto utopit, pripadne vyvies nejaku inu blbost prave zato, ze si bude uzivat pocit, ze konecne je niekde bez rodicov....

fra
9. aug 2013

myslim že na kupalisku by mali robiť plavčici dozor, ale to, že sa nič nestane, sa neda zaručiť ani ked tam budú rodičia- spominam ako na mna raz jeden chalan doslova skočil že som 2 tyzdne nemohla chodiť ... to skor plavaren sa mi zda lepší napad, tam byvaju plavčici ostražitejší... ja by som asi pustila, ale iba tam kde su plavčici a vobec nie večer ked je tma ... a jeden užitočny članok o tom, ako vyzera ked sa človek topí- často je rodič 5 metrov od dieťaťa a ani si nevšimne, že sa dieťa topí
http://www.pina.cz/2010/07/11/tonouci-vubec-nev...

simca06022011
9. aug 2013

@nivi pozri, 10rocne dieta ma byt o 20tej davno doma ak nie v blizkosti postele... tolko k vecernemu kupaniu. Inak na kazdom kupalisku ma byt plavcik, o tom ani rec nemusi byt hadam.

simca06022011
9. aug 2013

@zuzinka1989 presne, ja som mala take kamosky na strednej, nikde nikdy neboli a kaddejako to skoncilo :P

zuzinka1989
9. aug 2013

@fra
@simca06022011 baby, aspon niekto je toho nazoru, co ja 🙂 uz som cakala, ako ma tu vsetky ukamenuju za to, co som napisala 😀

macamac
9. aug 2013

a inak baby-tu ani nejde o to, či si poznáš dieťa
presne ide o to, že mu tam môže niekto iný nechtiac ublížiť (spomínaným kopnutím, spadnutím na neho,...)
a celkovo - tu by hlavne podľa mňa malo ísť o to nie poznať si svoje dieťa, ale poznať, s kým vlastne ide (a to sa asi aj tak nedá,nie? myslím poznať tých kamarátov)
lebo keby sa čokoľvek môjmu dieťaťu tam stalo, ide o to, či by mu tí, s ktorými je, vedeli pomôcť
no a čakať toto od detí je myslím trošku priveľa
mnoho dospelých nevie reagovať v krízovej situácii

takže znova - nie, nie, nie
a k vode- určite nie 😉

amadora
9. aug 2013

pred mesiacom sme boli v Bešeňovej a najhorší zážitok v mojom živote asi keď manžel ťahal z bazéna zatopeného asi 10-12 ročného chlapca, plavčíci ho tam asi 5 minút resuscitovali, chlapec modrý, strašné niečo... našťastie a vďaka Bohu sa ho podarilo zachrániť. chlapec tam bol sám, rodičia vo vedľajšom bazéne. vraj mu prišlo zle... takéto dieťa by som samé nepustila, určite nie

namornicka
9. aug 2013

A hlavne deti (kamaráti) majú tendenciu ísť preč ak sa niečo zlé stane, aby neboli vyhrešení alebo pokladaní za vinných. Takže na 10 alebo 12 ročných kamošov by som sa nespoliehala.

hradnapani
9. aug 2013

@namornicka to je uplna pravda, tak ako to tu uz tiez niekto spominal. Je to desne, ale len maloktore deti sa vedia zachovat hrdinsky. Ja mam aj osobnu skusenost, ako desatrocna som mala skaredy uraz, ale vsetky decka, co tam boli so mnou zdrhli,dievcata aj chlapci.... aj teraz mam z toho spravania zimomriavky ☹

fra
9. aug 2013

baby, na druhej strane neverím, že ak ste s 10 ročnym dieťaťom na kupku, tak z neho nespustíte oči- to sa jednoducho nedá, a stačí 30 sekúnd a može sa začať topiť... preto podľa mňa treba naučiť deti dobre plávať už v ranom veku- tým sa toto nebezpečenstvo podstatne zmenší.... u nás napríklad v triede vtedy 9 ročnej dcéry zrušili plavecky vycvik, lebo sa nan neprihlásilo dosť záujemcov- pravdepodobne kvoli peniazom, inak si to neviem vysvetliť- ale stojí ušetrenych 20€ za to, aby sa dieťa nenaučilo spravne plávať a malo tym podstatne vyššiu pravdepodobnosť že sa niekde začne topiť?

hradnapani
10. aug 2013

@fra ved toto... aj bezne sa tie urazy stavaju na meter od rodica (hlavne pri malych detoch). Ale na druhej strane pravda je aj taka, ze plavcik ani prevadzkovatel kupaliska jednoducho nie su zodpovedni za deti (vid ten pripad s utopenymi arabskymi detmi v seneckom aquaparku), jednoducho zodpovedny je rodic, ze dieta vobec pustil same na kupalisko alebo nema nad nim dozor.
Ale sledovat dieta kazdu sekundu na kupalisku, to sa tiez neda... hlavne pri tych uz trochu starsich, co vymyslaju, behaju, skacu...
A velku pravdu mas v tom, ze deti treba najprv naucit perfektne plavat. To som ani nevedela, ze plavecke su aj v deviatom rocniku, kedysi chodili tretiaci, tusim povinne... malo by to byt zas tak!

livocka21
10. aug 2013

@zkad ja by som sa bala...

ukana
10. aug 2013

@zkad ja som to riešila toto leto s desatročným synom, jeho kamaráti chodia, ja ho na kupalisko nepustím, jedine ak ide niekto dospelý, kludne aj jeden dospelý na 2-3deti, ale v prípade nejakého urazu nech tam niekto je...syn je naozaj dobrý plavec, ale skor sa bojím neopatrnosti, chlapci sú ako besní, skáču, behajú, šmyknu sa a neštastie je na svete...vonku chodí sám, cez prázdniny aj do deviatej kludne, ale tá voda a množstvo ludí, to určite NIE 😎

ukana
10. aug 2013

@hradnapani naši boli na plaveckom v tretej triede 😉 ale náš vie plávat od štyroch rokov 😉

barcelona94901
10. aug 2013

@fra suhlasím,ved napríklad Moravcovej dcérka je zdatný plavec d 3rokov ,niektoré deti možu byť skvelými plavcami od menšieho veku,lenže kde je napísané,že blbo neskočí,že to 10 ročné niekto nebude potápať a že po ceste sa mu nič nestane? deti bez dozoru nemaju byť ,navyše keby sa niečo stane,rodič je zodpovedný

fra
10. aug 2013

@barcelona94901 no ano, lenže nemožeš stražiť každy krok desaťročneho dieťaťa, to je istá cesta do blázninca, hlavne ak nemáš len jedno dieťa ... stať sa mu može hocičo aj cestou do školy a ak by deti človek mal neustale mať pod dozorom tak ho čochvila odvezu v zvieracej kazajke... nehovorím tak do predškolskeho veku, ale školak by mal už mať istu mieru samostatnosti a zodpovednosti vratane toho, že niekde zájde sám a podobne... pre mna by bolo napríklad kupalisko u 10r akurát tak na hranici (u nás napríklad nebýva moc plné, bazen je pomerne maly, plytky, sedí tam plavčík a o 8 aj tak zatvaraju ... takže skor áno), na našu mestsku plavaren by som 10 ročného pustila kludne aj iba s kamaratmi lebo tam chodím pravidelne a vidím akí su plavčici zodpovední, akonahle niekto chce iba skočiť do vody už na neho pískajú, blazniacich sa vykazujú von a neustale bazen sledujú aj dvaja ... ale napríklad do nejakeho akvaparku s toboganmi sameho s kamaratmi v žiadnom prípade- to je naozaj koledovanie si o problem

evabb35
10. aug 2013

@zkad Nepustila by som ešte. V posledných týždňoch bolo horúco, kúpaliská boli preplnené a plavčíci mali čo robiť, aby ustrážili aj staršie deti, okolo 15 rokov, ktoré chodia na kupko už bez rodičov. Určite plavčíci uvítajú, keď pôjde so skupinou 10-ročných aspoň jeden dospelý ešte hlavne počas dní keď je na kúpalisku plno.

lila77
10. aug 2013

tiez som sa bala poradim ti chod aj ty a pozoruj co robia s kamaratmi nedaleko uvidis ako sa spravaju, inak je prvda keby sa mu nieco stalo je na to paragraf opustenie dietata rob to tak ze nech ide ale ty bud blizko neho aby si ho videla

ukana
10. aug 2013

@fra v prípade, že mám prázdne kupalisko so zodpovednými plavčíkmi, možno by som uvažovala, ale u nás robia plavčikov povačšine mladí chalani 17-18rokov, ktorých skor zaujíma, kde akú pipku zatianut na chvilku do prezliekarne....skor sa tu bavíme o takých mestkých kupaliskách, kde je to s kapacitou ludí naozaj prehnané v tomto teple, len chcu zarobit, a pustia aj dvojnasobne viac ludí, ako je kapacita...boli sme aj na kupalisku, kde boli na každom bazéne traja plavčíci a sledovali naozaj zodpovedne, tak som sa nebála, ked syn behal z bazéna do bazéna aj bez dozoru, len som musela vediet, v ktorom sa aktuálne nachádza 😀 naozaj záleží aj od prevádzkovatela, nielen od dieťaťa 😉

evabb35
10. aug 2013

@zkad Aj keď je dieťa zdatný plavec, ale napríklad v poslednom období, počas horúčav tie osy sú všade...a kúpalisko to nie je len plávanie a topogány, ale aj rôzne plážové športy, takže aj tam ten dozor sa ešte zíde...aj keď nemusí sa nič stať, ale istota je gulomet a radšej tam budem mať oči na stopkách a natierať ich krémami...

zkad
autor
12. aug 2013

@nivi ahoj, jasné, že kupko je už zavreté. No oni tam chodia že preskočia plot a kúpu sa. tam nieje ani plavčík ani zamestn. kupaliska... len nejaký šarvanci. Aj včera tam išli, synovi som ešte vtedy vysvetlila že s nimi v žiadnom prípade nepojde tak včera sa ma na to už ani nepýtal. Bol doma a oni išli asi okolo 20,00 hod

fra
12. aug 2013

ahaaa, tak ak je to s kupaliskom takto tak samozrejme bez debaty jasné nie - to bolo hned čudne že o 8 večer kupko ...ale je dosť pravdepodobné, že rodičia tych chlapcov ani nevedia že chodia takto cez plot na zavrete kupko - možno sa len chlapci tvária že sa hrajú vonku- ak by sa rodičia dozvedeli že chlapci chodia na zavrete kupko tiež by im to asi zakázali

davidofff
7. nov 2023

@zkad nie nepustila v žiadnom pripade

Strana
z2