icon

10 ročný syn začal rýchlejšie priberať

andruska80
27. apr 2016

Ahojte, ani neviem, či je to problém, alebo je to ok, preto by som si rada vypočula skúsenosti maminiek starších chlapcov. Syn nebol nikdy úplne chudučký, ale patril skôr k chudším deťom, avšak za necelý rok začal akosi rýchlo priberať, všetko mu je hneď úzke, všetky nohavice, čo nosil ešte v júni, po prázdninách už nezapol, na jeseň som mu kúpila košeľu, mal ju ok, dnes si ju obliekol a ledva ju zapol. .... Šport ho nikdy nejak nebavil, chodí na plávanie, chcela som ho dať na futbal, alebo niečo iné športové, nechce ani počuť. Vonku tiež kedysi lietal na kolobežke, bicykli, teraz len s kamarátmi posedávajú na lavičke, mobil v ruke... Začal aj podstatne viac jesť ( to mi nejak nevadí, pretože predtým s jedením nič moc), ale najviac jedáva večer, predtým zjedol tak pol rožka, teraz zje dva a ešte pozerá, čo by zjedol....
Všetci mi hovoria, že je to ok, že má proste také obdobie, že to chalani tak mávajú. Nemyslím, že je nejak extra obézny, pri výške 146 cm má 45 kg, len neviem, či je to ok, že pribral v takom krátkom časovom období a stále priberá. Fakt mu pomaly nestíham obmieňať šatník. Najskôr som to ani nejak neriešila, ale nechcem to nejak zanedbať a začať sa tým zaoberať, keď bude neskoro... Je to teda podľa vás normálne, či mám sa znepokojovať?

Strana
z2
andruska80
autor
1. júl 2020

@6mia6 ahoj, u nás to bolo asi fakt pubertou, syn má teraz 15, vytiahol sa, chudý teda nie je, ale on má takú postavu po mužovi, širší hrudník, ramená, celkovo je takej muznejsej postavy. Nejaké kilo navyše má, ale vôbec nepôsobí tlsto na pohľad... A teraz začal chodiť veľa von, peši zháňa kade tade, tak aj pohybu má viac,tak myslím, že ešte sa to upraví

6mia6
1. júl 2020

@andruska80 nás má práveže pohybu dosť. 2x do týždňa futbal, 2x plávanie a aj tak sa to na neho lepí. Stále lieta na bicykli. Niekto hovorí ze z toho vyrastie. U nás v rodine všetci bez nadváhy, skôr chudí len syn sa nejak vymyká.

zuzanaam
1. júl 2020

Na raňajky osie hniezdo? Pre chalana v raste? Celé zle. Na raňajky nech jedáva kvalitné bielkoviny, vajíčko, syr a veľa zeleniny. Na večeru potom napr. nejakú kašu, pohánkovú, pšenovú...s orechmi a drobným ovocím, alebo kvalitné cestoviny so zeleninou. Potom mu nebude tak lietať krvný cukor a nebude v kuse hladný.

andruska80
autor
1. júl 2020

@zuzanaam téma je už stará, syn už má 15, ale doteraz tým raňajkám moc nedáva, on si radšej pospí čo najdlhšie 🙂... preto mu dávam radšej výdatnejšiu svačinu...

andruska80
autor
1. júl 2020

@6mia6 možno je to tiež len nejaké obdobie u vás, ked píšeš, že pohybu má dosť.... aj tak je určite lepšie, ak sa dieťa hýbe a má nejaké kg navyše ako by malo byť chudé a celé dni presedieť...

zuzanaam
1. júl 2020

@andruska80 Ach,nevšimla som si. Ono ani tak nebola pointa v tom, že treba jesť raňajky, ale že prvé jedlo by malo pozostávať z bielkoviny a zeleniny, aby človeku nelietal krvný cukor. A to platí v každom veku 😉.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
6mia6
2. júl 2020

@anita1978 mladšieho mam takého. Ten má podvahu. Naje sa dobre ale keď ho porovnám so starším tak ma každý inú stavbu tela.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
sandey
14. dec 2020

Ahojte tiez mame problem posledne 2 roky syn pribral 17 kg, ma teraz 11 rokov, zda sa mi to moc...

gbgb
15. dec 2020

@andruska80 športovať a hýbať sa. Deti treba k športu viesť a nie zapísať. Koľko krát s ním idete do týždňa sa hýbať? Koľko krát ste chodili týždenne pred tým? A možno fakt ho nebavia kontaktné športy. Treba vyskúšať viacere a minimálne 1x do týždňa ísť spolu von (turistika, dlhá prechádzka, bicykel...). Deti v puberte sú jak kobylky. Zjedia aj hrnce.

sandey
15. dec 2020

@gbgb sportovat nemoze zo zdravotnych dovodov, samozrejme ze na bicykel chodil ked bolo teplejsie, takym pomalsim tempom, a na kratsie prechadzky tiez...

6mia6
16. dec 2020

@gbgb
@sandey aj náš viac priberá. Má 3 tréningy v týždni + nonstop na bicykli, na ihrisku. Všetci hovoria že ho neskôr potiahne. Tak neviem

Strana
z2