6 ročná doma papuľuje

tina7729
31. jan 2019

Zle spravanie u 6 rocnej
AHOJTE. Chcem sa poradit mozno mate niekto podobne problemy co robit alebo navstivit psychologa? Moja 6 r. dcerka zacala chodit do skoly je prvacka. Vsetko je super zaciatky boli trosku tazsie ale teraz je chvalena v skole , je naozaj sikovna a velmi rozumna. Len doma je velmi nepocuvna, papuluje odvrava nadava rodicom a bije ich. Zjape za vsetko , chyti hysak a nic nepomaha aby prestala a ukludnila sa. Vzdy bola od malicka take zive dietatko nikde neobsedela zle spavala aj revala za hluposti. Myslela som ze ako bude syarsia ju to aj prejde. A zas ano je trochu rozmaznana je jedinacik ale nema zas vsetko ani dovolene. Pride mi ako v puberte to spravanie. No niesme si dovolovat udret rodica a bit taka nepocuvna. Naozaj neviem si uz dat rady skusala som aj po dobrom aj po zlom nic nepomaha. Snazim sa jej aj vysvetlovat vela sa rozpravat. Viete niekto poradit? Ci uz je lepsie asi zajst k pschylogovi?

nini1010
31. jan 2019

A ako sa správala ako trojročná? Štvorročná? Boli u nej ieto isté prejavy správania sa?

dominika6
31. jan 2019

@tina7729 histerické záchvaty má dieťa vtedy ,ked sa snaží niečo vydupať...a upokojí sa až vtedy,ked mu ty povolíš zakázané,len aby sa ukludnilo...chyba..
nie dieťa ale rodičia by mali navštíviť psychologa,aby sa naučili ako konať v skratových situáciách,lebo asi to zašlo tak daleko,že ono vychováva ich..
pekne si gygoogli relácie o externých pestúnkach,ktoré navštívili rodiny a sledovali chod rodiny..nakoniec rodičia robia chybu,že sú nedôslední,príliš toleratní,bez trpezlivosti..

tina7729
autor
31. jan 2019

@nini1010 podobne.len som to v tom veku prikladalq obdobim vzdoru. Teraz mi to pride ako puberta. Ale to spravanie je horsie ako je v skole.

janka2501
31. jan 2019

aj ja mam prvacku, a iez je drza a papulnata. Naucila sa v skole od starsich spoluziakov to co nevedela. Oni maju druzinu poobede aj so stvrtakmi. No skusa na nas vela veci, ale dost zalezi ako viete na nu rodicia.

tina7729
autor
31. jan 2019

@dominika6 urcite nehovorim bude na tom nieco.hlavne maminky si viac voci detickam tolerantne . Povolia viac ako sa ma.

tina7729
autor
31. jan 2019

@janka2501 a ako reagujete doma nato?

janka2501
31. jan 2019

necham ju nech si huči, potom sa upokoji a vtedy sa s nou da rozpravat. Poprípade ide za nou mm a vysvetli jej, co a preco moze/nemoze. Dodt u nasej pomahe velke objatie ( v pripade hučania a hysaku) skludni sa, a vieme pokracovat v rozhovore. Ja s nou chodim k psychologicke, ale kvôli strachu s lekarov.

nini1010
31. jan 2019

@tina7729 Ja ti poviem ako to vidím ja. Problém nie je v dcére, problém je v tom, že ste neukočírovali jej správanie hneď ako sa to začalo prejavovať. To je predsa úlohou rodiča vedieť vyselektovať čo je ok a čo nie usmerniť a nastaviť pravidlá. Mám pocit, že si to tak akoby podľa veku škatuľkuješ, v zmysle že predtým to bolo obdobie vzdoru, teraz "puberta" (???), len aby nebola zodpovednosť na vás a nemuseli ste s tým niečo robiť. Mávli ste rukou, že to je len obdobie... ale ona je len nevychovaná, lebo ste v tomto bohužiaľ ako rodičia zlyhali. Dovoľuje si, lebo ste jej ako rodičia dovolili dovoľovať si a prepáč ale to je len vaša chyba, rodičov a teraz budeš musieť byť o to prísnejšia ak to chceš dostať pod kontrolu. A neber to tak, že kritizujem. Sama mám 5,5 ročnú dcéru a riešim s ňou tiež nejaké výchovné veci aj keď úplne iného charakteru. Ale plne si uvedomujem, že jedine ja som zodpovedná za jej výchovú (plus samozrejme jej otec) a keď som sa dostala do situácie že som si nevedela rady, proste som šla za psychologičkou poradiť sa a držala som sa toho. A poviem ti úprimne, veľa vecí sa dá ohýbať, ovplyvňovať, usmerňovať, ale keby bola moja dcéra voči nám vulgárna, alebo sa na nás zahnala, alebo na starých rodičov tak dostane odo mňa facku. Nie som žiadna teror mater a nebijeme ju, aj keď to tu isto tak niektoré pochopia, ale to mi je srdečne jedno, ale toto je tak vážne z môjho pohľadu, že by jej jedna po líci letela. Mne stačí len keď jej niečo poviem že má urobiť a potichu si pofrfle tak ju okamžite zastavím, postavím si ju zoči voči 10 cm od seba a veľmi ráznym spôsobom jej vysvetľujem odkiaľ pokiaľ. Ja proste neznesiem nevychované deti a za nevychovanosť svojej by som sa prepadla od hanby. Ja sa hanbím už keď nepozdraví. Vychovávam ju nie len pre nás, ale pre spoločnosť a pre svet a beriem to tak že ona je akoby moja vizitka. Mala by si začať od seba ale obávam sa že keď si to nezvládla doteraz, asi to sama nezvládneš a budeš potrebovať tiež ako aj ja radu detskej psychologičky.

amelia000
31. jan 2019

@tina7729 jooj ja si velmi dobre pamatam na svoje detstvo. Nepapuluj neodvravaj ale rozpravajme sa..no to ked som pocula :D nikdy aleze ani dnes mi toto nedava zmysel :D to je akokeby ti niekto povedal ze podme sa o niecom rozpravat ale ani za boha mi nepovedz svoj nazor lebo ak sa nezhoduje a tym co chcem pocut je to papulovanie a odvravanie. Ja som toto nikdy detom nepovedala a nikdy som s nimi nemala najmensi problem. Priklad. Uprac si izbu...dieta..uprac si ju sama... sadli sme si spolu a rozobrali sme to. Nikdy som im krive slovo nepovedala ak napriklad vykadrili svoj nazor ze napisem hlupost ale ze ani ja neupratujem tolko ako ziadam ja od neho. Teraz? Akonahle im poviem ze ideme sa 5 min upratovat tak si upracu a este qj pridu pomoct navyse ze pozmyvaju. Vylestia zrkadla...

nini1010
31. jan 2019

Výchova dnešných rodičov je strašne benevolentná. Deti ohýbajú rodičov. Kto to kedy videl??? Nehovorím, keď má dieťa amok - každá mama to pozná - vtedy je naozaj najlepšie nechať ho ukľudniť sa a až potom riešiť. Ale takéto deti vychovávate svetu. Mama nezvláda svoje dieťa a kto ho má potom v budúcnosti dokázať zvládnuť?

bodka70
31. jan 2019

načo psychologičku? úplne normálne zdravé dieťa - LEN nevychované. 😝

zooeynka
31. jan 2019

@tina7729 bije rodicov? Toto ma pobavilo...a ako sa rodicia v tej chvili chovaju? Ustupuju pred nou a dohovaraju jej? Velmi rozmaznanu ju mate, najvyssi cas jej taku vylepit ze stena da druhu...to kde sme aby decko "bilo"rodicov a ti trapaci si nevedia poradit???Niekde sa stala chyba....

amelia000
31. jan 2019

@zooeynka tiez ma niekedy prekvapi to ze z nicoho nic tu rodicia pisu boze to co sa stalo z mojho dietata zajst s nim na vysetrenie? ( nenarazam na nikoho teraz) pritom ked sa venujes..ale fakt venujes svojmu dietatu a usmernujes ho tak ja nechapem ....

tina7729
autor
31. jan 2019

@bodka70 nevychovane? Ako niekto moze nieco take napisat ked ho nepozna, nevie ako sa vychovavalo.chcela som radu a nie kritizovanie

bodka70
31. jan 2019

@tina7729 , no rada je, že dcéru treba lepšie vychovávať. A podľa jej správania, čo si opísala, to potrebuje. Neznamená to, že ju nevychovávaš vôbec, ale že niekde robíš vo výchove chybu.

tina7729
autor
31. jan 2019

@zooeynka neustupujem.vela raz dostala po zadku.nepatrim zas medzi tie matky ktore neudru dieta ked si zasluzi

kaja73
31. jan 2019

@tina7729 u nas to bolo a je podobne-ale nebije nas..ma 9r v skole ako anjel, v ziackej ledva daka dvojka..sikovny ,mudry chlapec...doma maly diablik..skusali sme vsetko mozne,zial ma aj fobie,nocne mory,tiky..je toho viac nebudem sa rozpisovat..takze dake radikalne riesenie neprichdzail do uvahy lebo to hned buchlo v oblasti spanku,tikov,strachov,..nakoniec ma dg asperger-lahka forma autizmu. Takze nemusi to byt zla vychova..

siska53
31. jan 2019

@tina7729 neventiluje si stres zo skoly? Ak teda v skole je dobra.. niekedy deti zhorsenym.spravanim takto reaguju na stres zo školy/skolky. A aj dosplei..napr.nas otec sa ventiloval doma na nas, v robote bol kludas a vtipalek. Rovnako reaguje moj drahy..

tina7729
autor
31. jan 2019

@siska53 to neviem.do skoly sa tesi.je tam dobra.mozne to jeno ale nesmie to robit doma co robi

17juraj17
31. jan 2019

@tina7729 Ked to tak opisujes a citim tu zufalost v tebe tak to je tak na jednu dve jej dat sproste popapuli. Mala ked ma tie chvile, obdobia tak to utinam hned zo zaciatku uz ked jej to vidim na ociach. A udriet rodica ? Tak to sa nestalo a ani nestane. To by bol taky trest ze sam by som si taky nedal a aspon rok by som jej to hadzal na oci..... Obcas to skusa na starsieho brata no je uz starsia a tak jej to uz viem slusne vysvetlit ze ma iba jeho.
Urcite nemas na co cakat a musis zasiahnut hned. Si predstav ze to snou porastie. Ochvilku budes sediet ty v kute na polienku.
Neviem aku mate doma atmosferu no minimalne byt tvrdsia a nesnazit sa to vsetko ukecat. Obcas taka facka povie viac ako tisíc slov. Ak si snou sama nevies rady skus toho psychológa. Snad snim najdes riesenie. Drzim palce.😉
Ale iste je ze dieta nema co terorizovat rodicov.

s1m.one
31. jan 2019

ahoj, chodi dcerka aj na nejaky kruzok, mimo skoly? nech sa jej vybiie energie napriklad na nejake tanecnej?, nejak nech sa realizuje napriklad na nejkom kruzku, deti sa nerodia s tym, ze vedia ovladat svoje emocie,vyjadrit svoje pocity primerane, treba byt trpezlivy a vela sa o vsetkom rozpravat napriklad ako to vidi ona, drzim palce ❤

nikuska744
31. jan 2019

ak vyvádza, odviesť ju do detskej izby a zatvoriť na ňu dvere, nech sa tam vybujarí. Keď zistí, že nemá divákov, raz - dva ju to prejde. U nás to zabralo a už žiadne vyvádzanie nerobí. Vie, čo ho čaká a že to nikam nevedie.

tinacho
31. jan 2019

@tina7729 presne toto riešim ja u 4 a pol ročnej dcéry. Naposledy chytila amok a skočila do mňa. Musela som to dlho rozdychavat a porevala som si jak mala a pýtam sa kde sme ako rodičia urobili chybu.....asi že sme ju veľmi milovali lebo sme nemohli mať babo a mali sme ju až v 35rokoch. Tiež som v koncoch asi budem hľadať odbornú pomoc ja už neviem ako preto ta chapem veľmi ak na niečo prídeš daj radu čo a ako držím palce pevné nervy

janulik2008
31. jan 2019

Mam sice 3 rocnu neter ale byva u nas takze ... mozno to bude zniet ze sestra malu tyra ale mala sa neodvazi sestru udriet ... spravila RAZ a sestr jej vratila ... samozrejme ju neudrela z celej sily ... minule poslala sestra foto mala jak bezdak ... zaplakana a plysak v ruke 😂 a popis foto ... mala nechcela upratat sestra vzala mech a zacala hracky do neho hadzat ... a hop zrazu aj upratat vedela 🙂 a ano mala je rozmaznavana ... ma vsetko co len chce ale velakrat hracky nosime do skolky z kt vyrastla a nehra sa s nimi 🙂

hettinka
31. jan 2019

@tina7729 v 6 rokoch dieťa skutočne prechádza takou prvou "pubertou", nie je to puberta v pravom slova zmysle, no správanie sa prechodne mení, dieťa rebeluje, testuje hranice. Možno je to aj nástupom do školy, kde musí zrazu 4-5 hodín ticho sedieť a podávať výkon, má množstvo podnetov, nový kolektív, nová autorita a nie každé to vie ľahko spracovať. Niektoré deti sú doma dobré a neposlúchajú v škole, niektoré naopak.

Bitie rodiča je neakceptovateľné. Bijete ju vy? Alebo riešili ste niekedy niečo udretím v nízkom veku?
Asi jej treba chytiť ruku, určite nevracať. Treba trpezlivosť, vysvetľovať, ak má amok, nájsť nejaký trucovací kútik, stoličku v izbe, kde môže byť, kým ju prejdú nervy. moja dcéra sa v tom veku začala znova hádzať o zem, v škole tiež problémy s koncentráciou. Syn v tom veku mal tiež svoje chvíľky, doma dobrý, on si to vybíjal v škole, tú sme nakoniec museli až zmeniť. Doma dosť klamal a "zabúdal". Dobrá správa je, že to všetko postupne prešlo, je to nápor na nervy rodiča. my sme aj u psychologičky boli, iba jednorázovo, aby som vedela, že nemajú žiadnu vážnu poruchu správania, aby sme vylúčili ADHD a podobne.

flavia1
1. feb 2019

@tina7729 Ahoj, ja mam 6rocnu pubosku doma🙂 U nas je to podmienene aj ziarlivostou, lebo ma mladsiu sestricku. Ale v zasade mame to iste doma. Vnimam to velmi, ked pride napr. od kamaratky. Nepocuva, odvrava, velke place, ked jej nie nedovolime, dokonca sme vtedy najhorsi rodicia podla nej. Som si ista, ze je teraz take obdobie a nic nezabera, krik, tresty, nic ..Ked je kludna, rozpravam sa s nou, to je asi tak vsetko , co sa da robit. Ja to beriem s nadhladom, ze robia dalsi krok vo vyvine. Beriem to ako pripravu na ozajstnu pubertu, aby ma potom nepiclo😀

eliska13
1. feb 2019

@tina7729 asi je temperamentna od malička, keď píšeš zlý spánok, uplakana teraz po nástupe do školy tam musí byť dobrá a doma sa ventiluje, ale v žiadnom prípade na Vas nemôže zdvihnúť ruku vy ste rodičia nemôže byť malý tyran okolo ktorého sa všetko točí a, keď nie bude hysacit.Lebo to bude len horšie vekom.Takze pevné pravidlá jedináčikovia majú tendenciu dirigovať celú rodinu a strhnúť pozornosť na seba
Nedá sa zmeniť všetko naraz aj ty určite budeš robiť chyby, ale ty si tá ktorá určuje nie direktivne, ale ty máš hlavné slovo.nevie asi krotiť emócie treba s ňou pohovoriť nie krikom vysvetliť jej, že ani ty netrieskas muža, ak s niečím nesúhlasis.ale musí vidieť, že si veci, ktoré jej neprejdu

motkosko
11. feb 2019

@dominika6 prepac, ale toto je hlupost. Dieta mava taketo zachvaty z ineho dovodu.

dominika_sk
11. feb 2019

vola sa to puberta šesťročných, jedna dobra po papuli by pomohla 😀

motkosko
11. feb 2019

Boze, nemozem ani docitat, co za hluposti tu pisete. Matky, zamyslite sa nad sebou. Nemate ani ponatia, co to vychovavat dieta. Vy vlastne vychovavate psa. Dieta ma narok na respekt. Vy vlastne len chcete, aby slepo pocuvalo, nemalo narok na vlastny nazor, pocity. Je mi z toho smutno.
@tina7729 nie si zla matka, ani si neurobila chybu vo vychove. Snazis sa nacuvat svojmu dietatu a riesit problemy. Skus si pozriet aspergerov syndrom. Tvoja dcerka, pravdepodobne, potrebuje dat zo seba von napatie zo skoly. Doma sa citi bezpecne. Treba ju naucit zvladat tieto stavy, bitie rodicov alebo inych ludi samozrejme nie je akceptovatelne. Skus jej ponuknut dupanie, tlieskanie, buchanie do vankusa. Ked prejde emocia, skus sa s nou porozpravat.