icon

6 ročný syn ma často provokuje a ja to nezvládam

iivanah
9. okt 2021

Ahojte maminy, mám 6r. syna prváčika a už dlhšie mám taký problém, že sa v mojej prítomnosti tvari, že nevie, čo a ako má robiť, napr. základné úkony ako obliekanie, ranná hygiena, jedenie a podobne, jednoducho ma často provokuje. Nepomáha ani vysvetľovanie, že mi tým nijako nepomáha a on sa tým vlastne zabáva. Stane sa, že na konci dňa to už nevydržím a rupnú mi nervy a potom mám výčitky a je mi z toho nanič, ako som prehnane reagovala. Naozaj už neviem, čo mám robiť, trpezlivosť nepomáha, navyše keď je času málo a nemám naozaj energiu mu neustále pripomínať to isté, čo už dávno vie. Dostala som aj radu, že mám činnosti zmeniť na zábavu ale ako to mám urobiť? Nepomáha ani motivácia typu, keď spravíš toto, ja ti za to dám/spravím alebo nedám nespravím toto. Ďakujem pekne za akékoľvek rady.

ivangeline
10. okt 2021

Nech je zospovedny za svoje spravanie. ;) Moj beha nahy,pokym mu nie je zima a neoblecie sa sam alebo nedojde,nech mu pomozem. Pokym nie je obleceny,neranajkuje... a pod..

janka0509
10. okt 2021

@sense on sa nakoniec oblecie, obuje, ale stale robi pri tom krik a vlastne protestuje, ale vastne neviem proti čomu.. som sa ho pytala, ze ked kričí co vlastne chce, co odo mna čaká, povedal, ze nič, pytala som sa ho, ze ci caka, ze ho obleciem ja. Povedal,ze nie ze necaka.. tak potom ja neviem.. 200 krat som s nim hovorila, ze to su zakladne veci, kvoli ktorým nema dovod sa rozčuľovať.. a tiez sa to u nas tak robi, ze nejdeme, len niekedy ja proste potrebujem ísť tam kde ideme.. a v podstate takyto problem zacal teraz, lebo cez leto to este bolo v pohode.. tričko a kratasy ako tak zvadol..

laila22
10. okt 2021

@21oktober jaj schuti som sa zasmiala, ale hlavne, že pomohlo 🙂

jankapepe
10. okt 2021

@iivanah budem hádať.....a ty ho potom oblecies, umyjes, zaviazes mu šnúrky atď..... že?

jankapepe
10. okt 2021

@iivanah riešiť trochu inak? A aké iné riešenie máš na mysli?

h2
10. okt 2021

@iivanah Ahoj, nečítala som príspevky, len hneď reagujem 😁: Mne sa veľmi osvedčilo počítanie odzadu. Napríklad keď sedel ráno na posteli a neobliekal sa, hoci som mu to predtým viackrát povedala, postavila som sa nad neho a začala som: 20...19...18 atď. To si mala vidieť ten fukot! 😃 Sranda je, že vôbec nebolo potrebné hovoriť, čo bude, keď to nestihne. Proste stačilo počítať. Tak neviem, či aj u vás by to fungovalo, ale u nás na 100%!

kinderzwillinge
10. okt 2021

Ja vobec nerozumiem tejto dnesnej vychove, ze "isla som sa ukludnit do izby"
Moje deti mali vzdy hranice a presne vedeli, kde koncia. Ked bolo treba zvysit hlas alebo dat vychovnu na zadok, tak to v pravu chvilu prislo a ani by mi nenapadlo, aby som sa ja isla ukludnovat. Toto mi pride vazne uplne na hlavu. Ja ako rodic sa mam ist ukludnit... no dovi

basska_b
10. okt 2021

Ja som čítala, že keď urobia velky krok vpred (škôlka, škola), musia urobiť aj krok vzad. Čiže príde k dočasnemu regresu. V škole musí sekat dobrotu, hrať dospelého. Príde domov a huráaaa, tu už nič nemusím, veď to, čo by mi v škole nedovolili, tak matka to nejako zvládne, nechá ma na pokoji.

Ale z toho, čo píšeš, mi príde, že skúšaš všelijaké metódy a on z toho má chaos a nie je si istý, či to matka myslí vážne a či jeho konanie bude mať aj nejaké dôsledky. Keď chce s niečím pomôcť, čo inak vie aj sám, vyhodnot to, či ma cenu bojovať, alebo mu proste pomôcť. Keď si nesplní nejakú povinnosť alebo odkladá časovo jedlo a učenie, tak príde o nejakú príjemnú činnosť (rozprávka, sladkost)

@mabenn ja mam 3.5 ročnú neškôlkarku a nerobí to... možno raz za týždeň skúsi niečo. Je to tým skokom do škôlky podľa mňa. To ale neznamená, že škôlka je zlá. Len majú z toho chaos trošku, kým si zvyknú na rôzne nároky.

mabenn
10. okt 2021

@basska_b zacal pred skolkou

sense
10. okt 2021

@janka0509 ja by som ho nechala kričať, kde nie je publikum nie je divadlo. Prejdeš to raz bez komentár, druhy krát, ďalší raz to nespraví pokiaľ bude vidieť ze to tebou nepohne.

sashabb
10. okt 2021

@iivanah nadstav mu zrkadlo. Ak bude od teba niečo chcieť, rob sa, že to nevieš.

elizabet173
10. okt 2021

@basska_b nemyslím si, že je to škôlkou a ak áno, tak len v takých prípadoch, keď je dieťa zaskočené tým, že existujú nejaké pravidlá a pri ich nedodržiavaní sú nejaké postihy. Dieťa, ktoré je takto vedené od malička, nie je z toho prekvapené.

janka0509
10. okt 2021

@sense ok, ale ved ja 5 rocne dieťa nemozem nechat same doma, hlavne ked potrebujem napríklad zajst do obchodu, na poštu.. atď.. nemôžem ho zamknut a odist...

elizabet173
10. okt 2021

@janka0509 nikto ti predsa nekáže nechať ho doma samotného, ale keď mieni pri obliekaní robiť cirkus, tak v inej miestnosti, ako si ty. Ty nie si povinná ho počúvať. Ako že odbehne sa hrať, keď ešte nie je oblečený? Tu práve chýba tá dôslednosť, kým nebude oblečený komplet, hračky nevytiahne.

tafita
10. okt 2021

@iivanah velmi ti ďakujem za tuto temu. Myslela som, ze to sme len my takto. Nasa mala vcera 7 rokov. Kedze jej zle vychadzaju roky, isla do skoly az tento rok. Od 2.9 hroza a des. Rano sa 5 rocny skolkar hra komplet vychystany s autickom, lebo uz nema co robit a herecka sedi na posteli v gatkach s jednou ponozkou v ruke, lebo NEVIE, co ma robit. Este mi na drzovku povie, bozeee mami, vsak vies, ze ja som pomala. Ma krasne dlhe vlasy, ale nehrozi, aby som ju nejako pekne ucesala. To by musela vstavat o piatej!
Pride zo skoly, spravime si ulohy a kazdy jeden den za nieco place. Vidim na nej, ze je zadriemana, predsa len to je iny rezim ako v skolke, ale neviem uz co by som mala robit, aby sa to zlepsilo. Spavat chodi o SIEDMEJ.
Strasne som z nej unavena. A keby bola naozaj spomalena, nesikovna, tak to vsetko prekusim, ale ona ked chce, tak vie vsetko. Ked CHCE.
Neviem ako mam vyriesit to poobedie. Hram sa s nimi, muz ich berie na bicykel aj sami sa pohraju. Neviem co este spravit. Takze ta uplne chapem.

tafita
10. okt 2021

@lenka2710 boze, presne do bodky ako u nas! Sucitim.

elizabet173
10. okt 2021

@tafita neviem, čo myslíš tým, že ako vyriešiť poobedie. To, že každý deň za niečo plače? Poslať ju do svojej izby a keď doreve, môže prísť. Fakt by ma zaujímalo, za čo môže denne plakať. Má krásne dlhé vlasy? Pohroziť ostrihaním, keď nepomôže, ostrihať. Keď nie je schopná sa ráno vychystať, tak ju zobuď ešte skôr. Tvoja dcéra ťa neberie vážne, je iná povaha ako syn, treba to rešpektovať, ale do určitej miery. Nebude sa predsa okolo nej točiť celá rodina.

sense
10. okt 2021

@janka0509 ani ja som nenechala dieťa samé à nešla na polhodinu na postu ale obliekala sa na mieste kde nema prístup k hráčkam v tom je nevyhnutné byť dôsledný, nedovolitbda hrať kým sa neoblecie, a keď začala kričať tak ôk nepočujem preto keď nebudem mat publikum nebude robiť divadlo, niektoré dieťa pochopí na druhý, iné na tretí à iné na 7krat ale pochopí to každé dieťa pokiaľ rodič vytrva... To ze ty kricis ma on na s'alarme à neberie to vážne keď vie ze aj tak sa nič nestane, mama nahuka, hukat bude aj dieťa ale hrať sa môže tak ci tak...

annale
10. okt 2021

@janka0509 mne pomohlo zobrať všetky hráčky večer keď už spal dala som do pivnice iba jednu knihu a jedno auto som nechala, stále sme mu vysvetľovali a aj vysvetľujeme že každý má povinnosti ako ocko že chodí do roboty atd. nerobím nič za neho. keď niekde potrebujem tak som to párkrát na začiatku spravila tak že keď bol muž doma a nechala som ho doma. to bol rev. ale išla som. stali sa to trikrát a už nie je problém. a zapájame ho do roboty, vykladá mycku, susicku a práčku do sušičky ale to chce. zistila som že som ho malo zapajala. mne toto pomohlo

katym77
10. okt 2021

Ja už som bola toľko krát nasratá, že už to mám na háku. Keď sa mi chce zozbieram, niekedy vynadám. Potom chvíľu sa držia a potom zas odznova. 7 ročná ma to obdobie, že ju musím do všetkého nútiť. Tiež mám z toho nervy.

lucia147852
10. okt 2021

Ženy ti tu dobre radia. Neviem na čo čakáš, kým bude v puberte a ešte aj potom budeš za neho riešiť prusery? Aj moja to skúša, bude mat 5. Ale veľmi rýchlo prestane lebo vie že keď sa nenaje bude hladná, keď sa neobuje a neoblečie nikam nejde, večer nestihne rozprávku atd. Musí sa naučiť aj zodpovednosti vramci veku. Ani v robote mu nikto nebude fúkať práškový a keď bude spomalený skončí. Si moc mäkká a on to zneužíva. Pravidla byt musia a musí vedieť aj to, že za svoje šťastie je zodpovedný on sám.

tafita
10. okt 2021

@elizabet173 presne mam ten pocit, ze sa vsetci tocime okolo nej.
Dovody placu- priklad: chce, aby sme jej kupili klavirne kridlo(teraz hned mi ho objednaj). Vysvetlim dovod preco nie a rev.
Chce byt na mobile mimo dohodnuteho casu. Vysvetlim preco nie, rev.
Sme u starkej, hovorim, ze uz musime ist domov, poviem preco, rev.
Budik som si nastavila na ovela skor, ako zvycajne. Dúfam, ze to pomoze.
Naozaj sa snazim vysvetlovat, ale uz je to na mna dost. Zaujimave je, ze muz jej nieco povie max 2x a spravi to. Vlastne vacsinou poobedne sceny robi pred muzovym prichodom.

elizabet173
10. okt 2021

@tafita popísala si to presne, všetci sa točíte okolo nej a ona si to patrične užíva. Ale musela si pár krát niečo vyrevať, preto to skúša znova a znova. Možno ste jej niečo pár krát dali, sľúbili, len nech je ticho a to si dieťa veľmi dobre zapamätá. Skús jej povedať - nie, teraz ti to nemôžem objednať, revať ani nezačínaj, lebo aj keď budeš revať a môžeš sa aj hodiť o zem nič s nezmení. A okrem toho, také veľké dievčatá za všetko nerevú, lebo vedia rozprávať, revú malé deti a takým sa krídlo neobjednáva. Takže naň môžeš zabudnúť, keď nebudeš za všetko revať, potom ho môžeme objednať, zatiaľ sa ti to nedarí. Ak reve za mobil, že ho chce mimo dohodnutý čas, nebude ho mať na druhý deň vôbec. Musí pocítiť, že rev jej neprinesie výhody ale len nevýhody.

janka0509
10. okt 2021

@elizabet173 samozrejme ze nevytiahne... Poviem mu chod sa obliect, ideme preč, obliekaj sa, ja nebudem cakat na teba hodinu.. musis sa naucit obliect sa cely az po bundu, a on zacne nervacit prave kvoli tomu, ze mi nechcem dovolit sa hrat, beriem mu z ruk hracku, a on mi ju nechce dat a robí scény. Inak mam este jedneho syna, od narodenia je iny ako tento prvý. Proste starsi syn od narodenia je narocnejsi, ja som bola prekvapená z druheho syna, ako na neho vela veci plati a uplne vidim pri tom druhom, ze on je proste bežné obcas trucovite dieťa, aj ked teda nechcem predbiehat, ma len 2,5 roka.. ale naozaj vidim velky rozdiel, aky bol starsi syn v jeho veku... ako starsi syn zase bol v jeho veku aj inteligencne uplne inde.. myslim to tak,ze prave ten starsi narocnejsi v 2,5 roku uz poznal cisla, takmer všetky pismenka, kopec slovicok, viet v anglictine. Mladsi syn uz celkom pekne rozprava, tiez je sikovny, ale vobec nema sajnu o nejakych pismenach, vobec ho to nezaujima.. tymto chcem povedat, ze starsi bol dosť sikovny, ked ho nieco zaujimalo bolo radosť ho sledovat, ale ked nieco nechcel, napríklad sa obliekat, alebo nechcel nové topánky, tak to bolo peklo... A doteraz je taky, ked nieco chce tak vsetkymi desiatimi, je schopný sa naučiť, urobit vsetko, ale keď nechce zase bojuje ako lev...

janka0509
10. okt 2021

@annale aj ja mu stale opakujem, ze kazdy ma nejake povinnosti.. v tomto ma fakt problem pochopit to... Ako ja určite netvrdim, ze som vsetko vzdy správne urobila vo výchove...

sashabb
10. okt 2021

@janka0509 neskúšala si mu hovoriť veci popredu? Miesto obliekaj sa odchádzame, povedať zachvíľku pôjdeme preč, ešte sa chvíľu pohraj a potom sa treba ísť obliecť. Potom neskôr mu to zopakovať ešte raz, že za chvíľku je už treba sa obliekať.
Ja to riešim vždy takto, malému to zatiaľ “príde do hlavy” a nikdy potom nemá problém odísť od hračiek alebo rozprávky. Je akoby zmierený, že to, čo zrovna robí bude zachvilu ukončené, a treba robiť iné. ☺️

janka0509
10. okt 2021

@sense my sa obliekame na chodbe, z chodby su dvere do detskej, on sa oblieka, ja obliekam mladšieho, medzintym tam vbehne. Ja mu poviem, prosím ta vrat sa, obliekas sa, ideme von. Druhykrat ti hovorím pod sa obliekat. Nic... Tak za nim idem, fyzicky ho dopravim na chodbu a on huci...on si oblečie tričko tepláky v pohode... Tak ako bol zvyknutý cez leto.. ale ked uz si ma obliect mikinu bundu capicu, topánky, tak uz vymýšľa.. no aj mne ide o to, aby to islo bez takychto cavikov.. tak dúfam, ze si zvykne a pochopi, ze uz da to obliekanie viac prace...

janka0509
10. okt 2021

@sashabb áno hovorím mu to aj popredu.. iba rano teda ked ide do škôlky, tak to uz vie sam ako presne co nasleduje.. ale.tiez mu poviem, Matko zachvilocku uz sa pojdes obliekat...

elizabet173
10. okt 2021

@janka0509 áno, deti sú rôzne, rôzne reagujú, no musíš byť dôslednejšia. Počas obliekania sa hrať nebude, nemá už tri roky. Ak neposlúchne, hračky berieš do pivnice, veľmi dobre vie, že počas obliekania nemá odbiehať, treba trest, aby mu to bolo jasné navždy. Ráno nemáš čas sa s ním dvadsať minút naťahovať, najmä, ak máš ešte mladšieho. Ráno sa skrátka nehráme, bodka.

sense
11. okt 2021

@janka0509 izbu mozes zavriet, al zamknut....na zakladne ukony kt musi dieta spravit zasadne neprosim.poprosim a podakujem kwd ziadam laskavost. "Janko" ideme do skoly oblekame sa, ak odbehne vyvediem z izby, zavriem dvere. Najprv povinnosti potom zabava, rychlo sa oblec a ak ti ostane cas mozes sa hrat. Ak napriek tomu vezme hracku, vziat a vyviest opät z izby. Ked bude hucat, nechaj nech huci, nekomentuj nwkric, dalsi den to iste, dalsi den opät , mozno bude potrebovat viac ako 3 dni ale ked bude vidiet ze tym absolutne nic nedosiahne ani hracku ani to ze to teba rozculi tak pochopi...
Takisto mozes skusit formou "pretekov" kto bude skoe obleceny "Janko" alebo "Matko" alebo mama...