icon

6 ročný syn ma často provokuje a ja to nezvládam

iivanah
9. okt 2021

Ahojte maminy, mám 6r. syna prváčika a už dlhšie mám taký problém, že sa v mojej prítomnosti tvari, že nevie, čo a ako má robiť, napr. základné úkony ako obliekanie, ranná hygiena, jedenie a podobne, jednoducho ma často provokuje. Nepomáha ani vysvetľovanie, že mi tým nijako nepomáha a on sa tým vlastne zabáva. Stane sa, že na konci dňa to už nevydržím a rupnú mi nervy a potom mám výčitky a je mi z toho nanič, ako som prehnane reagovala. Naozaj už neviem, čo mám robiť, trpezlivosť nepomáha, navyše keď je času málo a nemám naozaj energiu mu neustále pripomínať to isté, čo už dávno vie. Dostala som aj radu, že mám činnosti zmeniť na zábavu ale ako to mám urobiť? Nepomáha ani motivácia typu, keď spravíš toto, ja ti za to dám/spravím alebo nedám nespravím toto. Ďakujem pekne za akékoľvek rady.

Strana
z3
annale
11. okt 2021

@janka0509 ok. ja len za to že mi to veľmi malého pripomenulo. ako som zmenila tieto veci tak je to o polovicu lepšie. samozrejme to nebolo hned

marianarem
11. okt 2021

@janka0509 Mozno mu povinnosti nejako spropagovat? Napriklad, ak si clovek vie plnit povinnosti, stava sa zodpovednym. A zodpovednost ma svoje vyhody. Zodpovedny clovek moze raz dostat pocitac/mobil, ist niekam bez rodicov (sam alebo s kamosmi), lebo sa vie, ze nebude robit blbosti. Iba zodpovednemu daju dobru robotu a tym padom aj slusne vlastne peniaze. Tak nejako to podat, ze ano pribudaju povinnosti, ale ak sa ich zhosti zodpovedne, budu pribudat aj slobody.

janka0509
11. okt 2021

@elizabet173 no dneska rano sa obliekol obstojne, aj ked teda musim mu pripomenúť, Matko obliekaj sa... Ale.tak to mi az tak.nevadi, tie pohľady "do blba", pokial nenervaci.. ja nehovorim,ze to.s nim nijak nejde, len konštatujem sucasnu jesennu situaciu, kedy je to obliekanie náročnejšie, je to pre neho nieco navyse po dlhsej dobe, kedy to obliekanie trva dlhsie... A komentovala som,ze dat po zadku nie je zazracny ukon, po ktorom dieta zacne poslúchať... Ze take jednoduche to nie je... Teda s mojim synom určite nie..

janka0509
11. okt 2021

@marianarem toto mu vysvetlujem tiez, hlavne s porovnanim s mladsim.. lebo starsi sa hneva, ze mladsiemu pri obliekani pomaham, aj celkovo samozrejme od starsieho vyzadujem viac, ale pripomínam mu, co vsetko on ako starsi uz moze, a Jurko to dovolene este nema.. a vysvetľujem mu aj to, ze musi prekonat svoju lenivost, ze nie vsetci robime iba to co sa nam chce...aj mne sa vela veci nechce, ale musím sa prekonat...

sashabb
11. okt 2021

@janka0509 z môjho pohladu, po tvojom poslednom príspevku to asi nebude o lenivosti. Zrejme žiarli na mladšieho a chce aby si rovnako pristupovala aj k nemu. Jednoducho si vyžaduje tvoju pozornosť a chce byť rovnako "obskakovaný" ako jeho mladší brat.

lujza123
11. okt 2021

@iivanah tiež patrím k matkám co odviedla dieťa do školky v pizame. Ver tomu ze stačilo len raz a rozmyslela si to už vonku pred vchodom keď videla ze to myslím vážne a naozaj pôjde do škôlky v pizame.
Vieš co mne vždy pri akýchkoľvek problémoch s výchovou stačilo sa ukludnit. Absolútne nemá zmysel každý deň na dieťa kričať a milión krát za ráno ho posielať si umyť zuby. To ohluchne, bude mu to jedno, zvykne si ze mamka kričí každé ráno..
Skúste vstávať o niečo skôr, deti sú ráno růže snové všetko im trvá dlhšie. Povedz raz kúp mu nejaké veľké hodiny nech si zo kontroluje, daj mu čas dokedy sa ma obliecť, do kedy umyt a keď to nespraví mali by prísť následky.
Ja by som napríklad to umývanie urobila tak ze pod keď sa nevieš umyť umyjem ta ja... A na just by som ho ospliechala ľadovou vodou akože umyvame tvar, na zuby dala dospelacku pastu akože som sa pomýlila.

Keď chceš niečo motivačné tak napríklad sútaže.. Kto bude prvý oblečený a obliekaj sa vtipne, akože si nevieš obliecť sveter dávaj si ho na nohy, nechaj ho vyhrať. Činnosti robte spolu, spolu do kúpeľne, spolu raňajkovať. Ako tu jedna kocka spomínala, to odratávanie, to platilo aj na moju 19,18,17...ako nemalo to žiadny význam že by niečo málo prísť keď sa dorata, proste len odpocitavat.
S mojou sme za zuby zbierali dobre body, každé ráno keď si ich sama bez upozornovania umyla dostala bod, keď zabudla bod sa zmazal. Za 30 bodov dostala vreckový nožík po ktorom túžila. Mesiac trvá kým si človek vytvorí návyk a naozaj po mesiaci zbierania bodov ma tie zuby automatické že si umyje sama

Ale hlavne v kľude, neopakuj príkazy dokola, bud dôsledná s nedaj sa vyprovokovat

elizabet173
11. okt 2021

@janka0509 nikdy som v žiadnej diskusii nikomu neradila dať dieťaťu pozadku, lebo to neuznávam. Je to síce možno rýchlejšie riešenie, ale pre mňa je to zlyhanie dospelého. Ale zase nie som ani za vysvetľovanie do nemoty. Dieťa veľmi dobre chápe, len si chce robiť po svojom.

janka0509
11. okt 2021

@elizabet173 jasne, aj som chcela napísať, ze vy ste to neradili, ale padol tu ten nazor.. aj ked teda moj uz po zadku dostal, a tiez to tak beriem, ze som zlyhala, ale tiez mam pocit ako pisete, ze vysvetlovanie do nemoty ma moj syn na háku...

elizabet173
11. okt 2021

@janka0509 nevysvetľuj, už nemá rok, veľmi dobre vie čo a ako. Povedz mu, že sa ti nepáči to, čo robí, keď neprestane, zopakuj to s tým, čo bude nasledovať, ak v tom bude pokračovať a keď nič, nasleduje trest. Nemá zmysel dookola opakovať to isté, aj teba to vyčerpáva a máš ešte jedno dieťa.

elizita
21. okt 2021

zasnem ake su tu mnohe dokonale matky... len s niektorymi detmi to nie je take jefnoduche.. su deti,ktorym nevadia zakazy, ani ze zostanu hladne,ani same doma,ani vyprask,nemotivuje ich odmena ani pochvala,idu si len za svojim a ostatne ich nezaujima.. ja prajem autorke pevne nervy.. u nas 6r vytaca do nepricetna kazdy den...

lenkapk2
3. feb 2022

@elizita Deti robia len to čo im dovolíme a ako sme si ich vychovali 😉

petulda333
3. feb 2022

@elizita akoby si o mojom pisala

elizita
3. feb 2022

@lenkapk2 🤦

Strana
z3