6 ročný syn sa bojí smrti
Ahojte, dnes mi syn (6r) už 3x plakal, že on nechce zomrieť, že chce žiť navždy. Pred pár týždňami mi povedal, že on by chcel zomrieť naraz so mnou, lebo ma nechce opustiť.
O smrti sa rozprávame otvorene, máme aj detské knihy s touto tŕ témou. "Každý, kto sa narodí musí aj zomrieť".. Si zdravý, malý chlapec, nemusíš sa báť" . Každý večer sa modlievame aj za duše v očistci.
Ako utíšit dieťa, keď má takéto obavy? Čo pomohlo vám?
Veď sa bojí že zomrie jasné že sa pýta. Deti nie sú dospelí, deti vnímajú svet a aj smrť inak. 6 ročný človek je dieťa. Ja si pamätám že keď som bola malá modlila som sa s babkou Anjelíčku môj strážničku opatruj moju dušičku.
Ak sa pýta tak mu to treba vysvetliť ale primerane veku. Ak by sa malá pýtala že kto to je na kríži pribitý a prečo, tak jej to vysvetlím ale nie ako dospelému ale ako dieťaťu ktoré sa pýta. Aj na cintorín chodíme, aj sa modlíme na cintoríne na Dušičky ale dieťa nezaťažujeme časťou "Odpočinutie večné daj im Pane, a svetlo večné nech im svieti. Nech odpočívajú v pokoji, amen."
Autorka, a to mu este aj Ukrajinu spominate ?? Chudak dieta.
@svetlonos o vojne sme mu povedali. Ze to nie je spravne a ze opakom vojny je mier. A na mape sme ukazali Ukrajinu a zaroven sme pomenovali aj ostatne susedne staty.
Tiez sme mu hovorili o utecencoch a ze im treba pomahat
A kedze sa o tom rozpravame (nie len my rodicia, ale aj babky dedkovia strykovia a tety) , tak to vnima, ale vobec sa na to nevypytuje. Takze viac uz nevie
Tak moja nevie ani čo je to vojna, ani nevie, že nejaká je... Ani nevie, že je nejaká Ukrajina.. Bola zapnutá telka, boli v nej vojaci a povedala, že má z toho strach.. Telku som vypla a bolo... Sama mu spôsobuješ ten stres...
@poopsie dufam, ze aspon o olympijskych hrach vedela a aj teraz o paraolympiade...
Tak 6 rocny by uz mohli vediet, ze je na svete aj viac ako jeden stat a jeden jazyk...
Ved minimalne kontinenty maju aj v skolke
Jasne, moja aj jadrovú fyziku.. Letné olympijské hry majú v svp.. Ale nie neukazovala som jej Čínu a nevysvetlovala som jej, že Zuzka tam nešla, lebo v Číne majú totalitný režim, ani som jej neukazovala, že vyhrali hokejisti... Lebo ju to nezaujíma.. Má detstvo, učí sa hrou s kamarátmi v škôlke.. A na všetko ostatné má čas... Ešte sa navysvetľujem... Vie si zaviazať šnúrky.. By si bola prekvapená koľko detí si nevie zaviazať šnúrky v 3.rocniku...
Pozri, ok, že sa modlite aj všetko ostatné, ale keď vidíš, že očividne teraz ma to smrti strach, tak jednoducho "dajte pauzu".
Možno ako menší to nevnímal, a teraz začal viac už uvažovať, viac chápať, a je toho už na neho priveľa.
Ja by som teraz úplne prestala s čítaním o smrti očistci, a podobne.Ani na cintorín by som ho určite nebrala, to nie je, že "mu klameš" ale zbytočne teraz mu smrť, večnosť, hroby a podobne nepripomínaj. A uvidíš, ako bude ďalej.
Preboha. Tak mne už príde choré aby dieťa v jeho veku sa toľko modlilo všetkými modlitbami. Chudák, celý je z toho zblbnuty.
O vojne sa u nás zásadne pred deťmi nerozpráva, aj návštevu hneď zahriaknem ak sú prítomné deti,správy pred nimi nepozeráme. Nemajú tušenia.
Ó smrti som im povedala svoje duchovné v čo verím. Po smrti si vyberú svoje ďalšie nové poslanie, nový život, možno budú chlapci alebo zase dievčence, atď. Smrti sa neboja.
Jasne určite by som chcela radšej 6 ročne dieťa ktoré nemá ani len šajnu čo je to vojna a mier čo nemá ani len šajnu čo je olympiáda alebo paralympijské hry a nemusí mi na mape ukazovať kde je čo ale bolo by to dieťa spokojné a nezaspavalo by mi s pocitom strachu zo smrti!!!je to choré.chcete aby dieťa ktoré má 6 rokov vedelo pomaly to čo viete vy v dospelosti???celé mi to príde že s ním jednate ako so seberovnym dospelým jedincom..... Veď ho nechajte aspoň trošku užívať si detstvo ..... To obyčajné jednoduché detstvo (nemusi vedieť čo je a kedy je paralympiada a ani kto každý toho roku súťaži..... Nemusí vedieť koľko štátov je ja svete a kde presne sú....... Na to má čas..... Nechajte ho žiť ako dieťa...... Dieťaťom je krátko..... Dospelým bude už celý život.......
Nemám radu, ale sama som ako dieťa mala hrôzu zo smrti. Presne viem, že to bolo ešte v predškolskom veku a uvedomila som si tú nezvratnosť a najmä ničotu - že už nebudem existovať. A to som bola vychovávaná veľmi vatičkovo a rečami o "nebíčku". Naši nikdy nešli do detailov, sama som si to pospájala a dospela k existenciálnej hrôze 🙂 Moja dcéra má 3 roky a tiež sa na všeličo pýta. Prekvapuje ma, koľko matiek si myslí, že deti nič samé od seba nevnímajú. K tej vojne - pamätám si veľmi dobre vojnu v Juhoslávii, mala som 5 rokov, keď vypukla. K dieťaťu sa dostanú útržky, pospája si. Toto mi našťastie mama pekne odkomunikovala, veľa sme sa o tom rozprávali.
Preboha toto nemyslíte vážne 🙈🤦 je to DIEŤA, opakujem DIEŤA má sa hrať s deťmi a mať svoj svet a nie byť vystrašené zo smrti, vedieť že kde je Ukrajina.
Dieťa sa naučí že sú aj iné štáty aj z počúvania, z toho že do iného štátu pôjde. Ja mám pocit že vy sa s dieťaťom ako s dospelým rozprávate. Nechajte ho byť dieťaťom, a áno v niečom aj v sladkej "nevedomosti".
@poopsie šnúrky nespomínaj to je u nás nočná mora 🤣🤣🤣
@zanka777 súhlasím ❤️
@janulik2008 ❤️🙏😊ďakujem pekne tieto nitkore komentáre mi ani hlava "neberie"bože chudák dieťa to už v 10 rokoch aby malo minimálne dve vysoké školy (teda aspoň čo sa týka vedomosti)a stres strach zo svetovej krízy a globálneho otepľovania..... Bude síce inteligentný a "sčítany"ale bude doma sedieť v strachu zo života nie zo smrti ... Lebo ten život si nebude môcť ani plnohodnotne užiť.......... Ach jaj 😔
@jarnajar my sa pred dcérou o tom nebavíme... Takisto ako cez covid šialenstvo sme nepanikarili.. Tak isto teraz sme nebežali na pasove oddelenie...jediná cesta ako by sa k tomu dostala je škôlka.. Žeby pani učiteľka mala potrebu rozoberať veci, čo nemá v školskom programe... U nás sa spravy nepozerajú.. Dcéra vníma lásku, istotu a bezpečie... Má šťastie lebo nie každé dieťa ju má.. A nemyslím, len na tie ukrajinské deti.... Na svete je strašne veľa trpiacich detí... Ale to tiež dcéra nechápala... Pohľad na dieťa s nafuknutym bruchom jej nič nespôsoboval... Pre ňu to bolo iné dieťa a zábava... Skús svojej dcére podať takúto ťažkú tému a uvidíš ten zmätok v hlave... Ako som si aj ja myslela, že aka budem super s dobou keď jej nebudem klamať, keď prišiel čas na otázky... A potom to takto môže skončiť, že dieťa plače, lebo ma strach a nechápe svet.
HALOOOOOO!!! Toto nie su temy pre male deti! Musis ist nanho pozitivne, nie smrtou, ocistcom a smrtou. Motivuj ho k tomu byt dobry clovek a vyvijat vztah k Bohu. Napr. rob dobre skutky najviac, ako vies, aby sa Boh potesil a odmenil ho, modli sa za rodinu aby sa mali dobre, bud dobry clovek, pomahaju zvieratkam a ludom, bud slusny k ludom, podakuj, atd...
Ked neprestanes s touto temou tak sa priprav na rozvyjanie dusevnych poruch a depresie a inych tazkosti ktore pramenia z tohto hrozneho pristupu
viem, že vy veriaci chápete smrť ináč, ako neveriaci, ale 6 ročné dieťa to nedokáže spracovať. Sama vidíš, že by bolo lepšie, keby si informácie, ktoré mu poskytneš, selektovala. Neobhajuj sa tým, že mu hovoríš vždy pravdu, aj dospelým sa pravda občas prikrášli, aby neutrpela ich psychika a psychika 6 ročného dieťaťa je veľmi krehká. Zbytočne si upriamovala pozornosť knihami na otázku smrti a svoje dieťa si vydesila. Bolo by asi dobré navštíviť s ním psychológa, knihy o smrti nahradiť knihami rozprávkovými, kopu modlitieb rozprávaním sa o deťom bližších témach, ako je vojna . o zvieratách, dopravných prostriedkoch a pod. Veď stačí sa s dieťaťom večer pomodliť jednu modlitbičku za zdravie a nespomínať očistec a smrť
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Inak nie tak dávno tu bola odpoveď v poradni na túto tému.. tým by sa rodic mal riadiť..
Prestan mu motať hlavu a strašiť ho vymýslami. Je to este make dieta a nechape suvislosti. Výsledok mas tu. Gratulujem ti
nedá mi ...áno, som ateistka, za to sa nehanbím, na všetko mám svoj názor... a svoj názor som odkázala matke dieťaťa v predchádzajúcich príspevkoch. Maloleté, dokonca už v 4-ročné dieťa začala ohlupovať knižkami o smrti a náboženskými knižkami a teraz, čuduj sa svete, dieťa 3x za deň plače, lebo sa bojí smrti? Dieťa je psychický týrané, ktoré jej nátlak náboženstva a smrti nezvláda. Chúďa prišlo o radostné detstvo... Namiesto toho, aby zaspával s rozprávkou, zaspáva s ťažkými modlitbami. Matka dieťaťa by sa mala zamyslieť, alebo dať sa liečiť. Len na takúto bigótnu dg. ešte liek nenašli. Bohužiaľ, autorka, všetkého moc škodí a ty si pripravila svoje dieťa o radosť, o to najkrajšie, čo mohlo vo svojom veku zažiť.
@zirafienka mám úplne do bodky rovnaký názor!👌👌👌chudák chlapec
@zirafienka 😂 ani ho nepoznáte... vcera mu to 1x napadlo a rozplakal sa.. Nakoniec pred spanim včera z neho vyliezlo, že sa boji toho, že bude v hline a uvidí iba tmu. Takže sme si to vysvetlili..
Normálne sedí pri Včielke Maji čo ide na Stv 2.. spokoný s koláčikom v ruke
Ale aspoň som našla, že Plamienok má každý týždeň skupinku pre deti, kde sa venujú spracovaniu smrti v rodine a vyrovnávajú sa s ňou.
Vy si vždy pôjdete len svoje.....
Naozaj veľký pozor už by som mu žiadne také veci nehustila do hlavy pretože naozaj chudák môže mať veľké ale veľké psychické problémy...... To nie je o viere to je fanatizmus!!!a to je veľký rozdiel!☝️☝️☝️
@zanka777 nie je.. v diskusii je to velmi vyhrotene. Realita vôbec taká nie je
Veď ja vidím čo píšete a z toho usudzujem ako to je prosím venujte sa synovi ako dieťaťu..... Nech ma detstvo aké si zaslúži na také reči a vysvetľovania má kopec času... Vám absolútne nevadí že Vás syn je zdeptany z toľkého ťažkého modlenia ako píšu dievčatá???to vážne toto ma zažívať dieťa v 6 rokoch???halooooo. Je to dieťa nechajte ho žiť ako dieťa a nie aby žil vašim fanatizmom.... Lebo keď to takto budete do neho hustit(čo už asi od mala robíte)verte mi ... A za to dám ruku do ohňa aj obe dve..... V dospelosti sa to na ňom extrémne podpise a budete rada že sa Vám za toto co s ním teraz robíte pozdraví na ulici a neprejde radšej na druhú stranu..... Je to choré a keď si to neuvedomíte včas tak pokazíte synovi celý život.... Je to kruté ale som úprimná a verte že je to tak
Nechcem nejak hovorit v mene Plamienka, ale neviem ci si uvedomujete, ze tie terapie, su pre deti, ktorym napriklad umrel malicky surodenec a mesiac sa o nho doma starali az im zomrel v naruci. Alebo 10 rocne dieta, ktore malo choreho surodenca a zomrelo. Pripadne maminu s rakovinou. Cim nezlahcujem umrtie stareho rodica, ale je to uz rok od jeho smrti. To uz by mal mat davno spracovane. Ale v Plamienku su hrozne mili a profesionalni, takze verim, ze by vam poradili.
Ale zasa na obranu musim povedat, ze su rozne deti. Aj dieta, ktoremu smrt nie je predostierana vasim sposobom, moze mat nocne mory a strach zo smrti. Hlavne, ked si uvedomi, ze rodicia zomru. Deti su rocne citlive, a rozne vnimave.
Co sa tyka knih o smrti, dostali sa nam do ruk 2 take knihy. Jedna z nich sa volala medzi nebom a morom, mojej dcere vobec nedoslo, ze v tej knihe dedko umrel. Takze sme to dalej ani nerozvijali a citali ju ako obycajny pekny pribeh. Nesnazila som sa jej vysvetlit pointu pribehu. Ale vedome by som taku knihu nekupovala, s tym, ze sa ideme bavit o smrti.
@ladyvi Aj kniha Anton a Jonatan je taka, ze nie je pomenovane, ze niekto zomrel.
Strach z neznameho je prirodzeny, dokonca aj pre deti. Pozrite si spolu rozpravku od Pixaru - Coco. A viac by som tuto temu s nim neriesila, odlozila vsetky knizky, prestala sa modlit za zomrelych, necitala spravy kto kde kedy zomrel... Smrt patri k zivotu, deti to potrebuju akceptovat. Ale len okrajovo, nie do hlbky... Ked sa bude na to pytat, len objat, ubezpecit ze je vsetko v poriadku - s nim, s vami a nie je sa coho bat ❤️
@sara07 Chapem Vasu sebavedomost, ale je vzdy lepsie byt pripraveny ako prekvapeny, aby ste nedopadla, ako tento bohaty chlapik, ktory lutoval, ze neuveril, ked uz bolo neskoro: A bol nejaký bohatý človek, ktorý sa obliekal v purpur a kment a žil každý deň v radosti a v prepychu. 20 A bol nejaký chudobný človek, menom Lazar, ktorý ležal pri jeho bráne vredovitý 21 a žiadal si nasýtiť sa omrvín, ktoré padaly so stola boháča. Ale ešte aj psi prichádzali a lízali jeho vredy. 22 A stalo sa, že chudobný človek zomrel a bol zanesený od anjelov do lona Abrahámovho. A zomrel aj boháč, a pochovali ho. 23 Potom v pekle, v mukách, pozdvihnul svoje oči a videl Abraháma zďaleka a Lazara v jeho lone. 24 Vtedy zavolal boháč a povedal: Otče Abraháme, zmiluj sa nado mnou a pošli Lazara, aby omočil koniec svojho prsta vo vode a ovlažil môj jazyk, lebo sa mučím v tomto plameni. 25 A Abrahám povedal: Dieťa, rozpamätaj sa, že si ty vzal svoje dobré vo svojom živote a Lazar podobne zlé; a tak teraz on sa tu teší, a ty sa mučíš. 26 A nad to nado všetko medzi nami a vami je upevnená veliká priepasť, aby tí, ktorí chcú prejsť odtiaľto k vám, nemohli, ani aby sa tí tamztade k nám nedostali. 27 A povedal im: Prosím ťa tedy, otče, žeby si ho poslal do domu môjho otca, 28 lebo mám päť bratov, nech im dôrazne svedčí, aby neprišli aj oni do tohoto miesta múk. 29 A Abrahám mu povedal: Majú Mojžiša a prorokov, nech tých počúvajú! 30 A on povedal: Nie, otče Abraháme, ale keby niekto z mŕtvych išiel k nim, budú činiť pokánie. 31 Na to mu povedal Abrahám: Ak nepočúvajú Mojžiša a prorokov, neuverili by, ani keby niekto vstal z mŕtvych.Evanjelium podľa Lukáša Lk 16, 1-31 Biblia je tu uz viac ako 2000 rokov a stale plati, vy ste tu na zemi iba tych par rokov, a aj keby ste zila 100 rokov, raz to pominie a vy sa dozviete ci ste konala mudro, alebo hlupo ako ten bohac z evanjelia. Tak Vam prajem mudrost 👍

Veď je to malé dieťa, a vy ste mu to vysvetlili ako dospelému. Moja sesternica asi zo 8 kolena mala 10 rokov, keď jej zomrela mama(mala iba 38 rokov, na dýchacie problémy, spôsobené transplantáciou), a strýko jej to vysvetlil tak, že jej mamička bola veľmi chorá, a teraz je v nebíčku s dedkom sesternice, a že na nich dávajú pozor a raz keď budú oni veľmi starí a zomrú, tak sa znova s nimi stretnú v nebíčku a budú tam s nimi už naveky.