6 ročný syn sa bojí smrti
Ahojte, dnes mi syn (6r) už 3x plakal, že on nechce zomrieť, že chce žiť navždy. Pred pár týždňami mi povedal, že on by chcel zomrieť naraz so mnou, lebo ma nechce opustiť.
O smrti sa rozprávame otvorene, máme aj detské knihy s touto tŕ témou. "Každý, kto sa narodí musí aj zomrieť".. Si zdravý, malý chlapec, nemusíš sa báť" . Každý večer sa modlievame aj za duše v očistci.
Ako utíšit dieťa, keď má takéto obavy? Čo pomohlo vám?
@zanka777 veď vy ste si to pretočili podľa svojho 🙂 Viete, mňa názory iných nezaujímaju, chcela som radu. Nakoniec som ju aj našla.. mimo MK 🤷🏻♀️
Naďalej budeme vychavavat syna vo viere, v tradicii.. a nadalej mu budeme v pravde odpovedať na otázky.
mila autorka jehovisti otravuju ludi po bytoch a ty na MK. A ta knizka nemam slov. V rodine mame 1 fanatickeho krestana co si kazdy sviatok a nedelu "tlcie" hlavu o lavicu v kostole a doma psychicky uz roky depta svoju zenu. Ma 2 dcery 1 sa dala na inu vieru a 2. opustila svoje 2 male deti a odisla s milencom. No neviem pritom cele detstvo travili v kostole. A to nehovorim o tom ako farari zneuzivaju deti. Jazdia opiti za volantom. Dokonca 1 tu na MK napisala, ze jedenie masa na popolcovu stredu je taky isty smrtelny hriech ako zneuzivanie tych deti. No neviem rozum sa mi pri tom zastavuje
@vamajka na to existuje ľahká pomoc - ignorovať, nečítať a nezapájať sa
Ano ale co je vela to je vela
Autorka teba skor nezaujima nazor inych lebo ti bolo poradene zajst za odbornikom a stale si ides svoje a hlavne pridavas nove a nove o panbozkovi…
Veľa šťastia potom do budúcna keď chudák chlapec nebude zo strachu zvládať normálny život... Mohli ste pár rokov počkať s takými rečami a hustenim mu do hlavy tie fanatizmy to je celé....len počkať pár rokov pretože fakt je na to malý veľmi
same supermatky sa tu stretli
@mima1
@zanka777 Najjednoduchšie je vysmievať sa z viery druhých. Ono označovať vieru za "fanatizmy", posmešne rozprávať "nove a nove o panbozkovi" nepatri do ust vyzretych osobnosti.
Opakujem, ze vobec nepoznate mojho syna ani mňa a našu rodinu, pretočili ste neuveriteľne informacie, aj ked som xkrat opakovala, že sa modli za duse, ale de facto ocistec este nepozna, ze sa modlit chce sám a nikto ho nenuti...
Najviac vás škrie, že dieťa je vedené vo viere, že sa modlú, že sa snažíme o živý vzťah k Bohu.
Navyše ja som nežiadala o váš názor, ale o radu ako odkomunikujete, ked si dieťa uvedomí svoju definitívnu konečnosť na tomto svete.
Už sa nemusíte unúvať, pretože som rady našla inde - na mieste, kde toto riešia pravidelne a je im prirodzené rozprávať sa s deťmi o smrti, keď samé chcú.
Mne stačí vedieť to čo píšete syn 6 rokov sa boji smrti s plače z toho už X dni!!!príde vám to naozaj normálne???deptate to dieťa svojou "vierou" a máte zaslepene oči pretože áno ste fanatik!
to je TAK ubohe co pisete tuto autorke naozaj ubohe. ze nebude mat normalny zivot? ze bude nejako poznaceny? :DDDD Ja vam poviem, ze prave z jej dietata bude ovela vyzretejsi a silnejsi clovek ako z vasich. lebo nezatvaraju oci pred podstatnymi vecami a rozpravaju sa o nich - lebo dieta sa pyta. Strah je normalny, strach je vzdy pritomny ked ide o neznamo. Aj ja mam strach. Vy sa mozte tvarit, ze nemate strach, ale v skutocnosti ho mate, len ho popierate a zahovarate aj pred detmi.
a kopete tu do krestanstva, ze sa vam stara do zivota?? AKoze prosim? Tu staci co i len naznakom povedať, ze som krestanka a uz tu mam huf dokonalych matiek, ktore ma hejtuju, ze fanaticka, panbozko, farari uchylni a neviem co. A ked sa ohradim, tak im z toho vyjde, ze ich vsade presviedcame o svojej pravde. TO je uz tak trapne, ze sa mi k tomu nechce ani nic pisat.
@zanka777 mimochodom o com je pre teba velka noc? Lebo my sa so malými svojimi detmi rozpravame na velku noc o jezisovom UMUCENI a UKRIZOVANI a nasledne o zmrtvychvstani. Si v soku co? A mala si niekedy v rukach detsku bibliu? Asi tazko.
Vies to nie su len korbače, vajička a kuriatka. Niekto ma hlbsi zmysel zivota.
Nikto ti neberie tvoje modlenie behaj si do kostola aj 10krat denne rob si co chces .
Ale uz len to ze napises ze dieta ti place lebo sa boji a napises ze 6r uz neni dieta? Fakt nebudes normalna. Dostala si radu nie jednu ale isla si si aj tak svoje
@mima1 6 r. dieta toho chape veeeeelmi vela. A podla mna tu od vas ziadnu radu nedostala iba povysenecky cynicky hejt.
@akonetopier absolútne nevieš ako ja vychovávame svojho syna áno vie presne tieto veci ale viem mu to vysvetliť detský aby to chápal s láskou a nie aby som ho vystrašila a vystresovala na celý život... Nerozumiem prečo o mne píšeš veci ktoré píšeš keď nemáš ani len šajnu kto som .... Ja absolutne odsudzujem tie kuriatka vajíčka a podobne keď ľudia žijú iba z toho že dekorujeme dom a jeme samé fajnoty.... Veľká noc ani u nás nie je o Tom!!!nie je to len o korbáčoch a podobne..... Áno aj u nás to na hlbší zmysel... Ale teda nejdem synovi baozrne ukazovať alebo mu púšťať nejaké autentické filmy ako Ježiš trpel len preto aby "žil v pravde"!... Žiť v pravde sa dá aj bez toho aby som do dieťa zasievala strach to je celé o čom píšem
@zanka777 ale ved tu stale dookola autorku urazas. ved ked sa s dietatom matka rozprava o smrti lebo dieta sa pyta tak to nie je ziadny fanatizmus a nie je to ani choré.
Je to uplne normalne, cim viac sa boji, tym viac sa pyta, lebo potrebuje ubezpecit.
Tak sa pytala ako? Co je na tom. Akoze ja nechapem toto cele tu. Vy ste ju hned na zaciatku odsudili a zacali do nej kopat lebo krestanstvo. Uplne od veci cela tato debata.
Aj moja 5 r. sa rozprace,ze nechce zomriet, a moj 6r. sa casto pyta, co bude ked zomrie. Tak sa rozpravame.
Tema bola o tom, ako sa s detmi o tychto temach rozpravat. Namiesto neho tu je len nabozensky hejt. Ano chore cele.
@zanka777 plakal 1 deň, 3x... potom sme sa o tom porozprávali a už neplače
@akonetopier Dostala ich niekolko. Aby trosku zmiernila komunikaciu s nim napr. Alebo treba zajst za psychologom. Nie ze donho husti tak ako pise. Tiez mam 6r dieta doma. Zazil smrt mojho otca pisala som ze sme ho nasli doma mrtveho. Nema z toho traumu vysvetlila som mu to len primerane k jeho veku. Neplietla som mu tam jezisa a neviem co vsetko. Ja som svoje deti nedala ani pokrstit ani nedam kym sa same nerozhodnu. Ak s tym pridu kludne. Pamatam si ako do nas doma hustili nutili ma do kostola lebo to a lebo hento… vobec nikoho nezaujimal nazor nas deti.
@mima1 a? To je dovod hejtovat autorku? Ona to ma inak. Kazdy sa tu ide pokrajat kvoli tolerancii, ale ked je niekto krestan tak vsetci donho iba kopu a biju. To uz je normal dnes.
Ved ty si si na nej vyliala zlost ktoru mas na svojich rodicov, za psychologom by si mala ist ty.
@akonetopier 😂😂😂 nie nie ja nepotrebujem s nikym kecat ja som s tym vysporiadana velmi dobre.
mne nepride normal aby som isla na konika po radu a presadzovala si tu nieco v co verim jej sposobom.
@mima1 Veď je prirodzené, že keď nevychovávate dieťa vo viere, tak mu nebudete rozprávať o Ježišovi, keď vám umrel otec. Na tom predsa nie je nič zlé, pretože vy to tak máte.
Ale my to tak nemáme a my o Ježišovi a Bohu rozprávame a tiež na tom nie je nič zlé.
Vy nechodíte do kostola, nemodlite sa, nechcete mat s Cirkvou nič - je to ok a nie je na tom nič zlé.
My to mame opačne a tiež je to ok a nič na tom nie je zlé.
Rozdielný životný štýl, rozdielna výchova, rozdielna filozofia .. nie je dôvod na to, čo sa tu strhlo.
Tolerancia a akceptácia, že niekto robí veci inak ako ja.
@mima1 a ona ma ist s cim za tou psychologickou? - Moje dieta minulu stredu tri krat plakalo, ze sa boji zomriet. dajte mu nejake tabletky na ukludnenie.
:D ci? Toto su rady?
Ved ty a ostatne mamicky ste ju KOMPLET nepochopili. Tak sa vam to snazila vysvetlit, ale vy ste ju len urazali, ze je fanatička, ze je chora, ze jej dieta nema normalne detsvo a vyrastie z neho ubohy neisty jedinec a ze si aj tak ide svoje. Ved tato debata je otras, co jej tu popisali.
@mima1 A napriek rozdielnostiam sa ľudia môžu obohatiť. Bez výsmechu, bez znevažujúcich poznámok, bez odsúdenia.
Keď viem, poradím. Keď neviem, idem ďalej.
@akonetopier Ďakujem. Asi je lepsie hľadať radu v kruhu veriacich mamičiek. Pretože tu už je môj malý vykreslený ako neboriatko s Adams family, čo sa hráva s bábikou bez hlavy.
Ved som pisala ze chod si do kostola kolko chces rozpravaj sa a modli sa kolko chces ale sa necuduj a nepis potom ako tvoje dieta reaguje.
@akonetopier Psycholog podla mojho nazoru vie pomoct viac ako matka ktora husti do dietata to co husti autorka. Za tym si stojim.
Ano cela debata je chora….
Autorka nabuduce si najdi teda uzavretu skupinu veriacich a nebude ta nikto hejtovat lebo vies toto je verejne forum kde moze prispiet aj neveriaci clovek ktory ma iny nazor na tuto tvoju vychovu. Ci sa ti to paci ci nie
@mima1 prosim? zaloz si sukromnu skupinu pre veriacich aby ta ostatni nehejtovali? Ty si pekne mimo!
@mima1 Môže prispievať ktokoľvek, ale ide o to akým štýlom. Veď aj v poslednom komente je plno skrytého hnevu na vieru.
BTW tu na MK mame skupinu veriace mamičky.
Autorka - prepac, ale mna to normalne nahnevalo. Preto tak pisem. AKoze som krestan, tak som automaticky tercom hejtu a oprávnene, lebo ved krestan. A este ti poradia, zaloz si skupinu pre krestanske mamicky, aby ta nehejtovali. A pritom pises slusne, trpezlivo, vysvetlujes, nenadavas.... a ostatne najmudrejsie ateisticke matky budu do teba kopat, nadavat ti do fanaticiek a smiat sa z teba. ( pisem o tebe ale myslim krestanov vseobecne). Chore.

Aj keď je celá rodina veriaca, dieťa veriť nemusí. Pamätám si zo svojho detstva. Ani slovo som neverila babke ani v kostole. Však je to celé zmätené, Boh nekonečne milujúci a zároveň trestajúci. Tak milujúci alebo trestajúci? Po každej kázni som sa cítila zle, ako keď ti niekto stále vyčíta a vyvoláva v tebe pocit viny. Vtedy som to nevedela identifikovať, len som sa necítila dobre. Keď som na to nabrala silu, asi v 12 rokoch, tak som sa babke postavila, že do kostola už chodiť nebudem. Ako dospelá som našla cestu k Bohu a nepotrebujem na to cirkev. Boh nie je trestajúci. Nenechá svoje deti v pekle ani v očistci. Lebo Boh je láska.