7 ročný syn mi klame do očí

hanyem
22. nov 2013

Ahojte. Mam problem so 7 rocnym synom. Je prvak a vcera sa mu stala taka mala afera pri odchode z telocvicne. Kedze skolsku tasku tam nenosia, iba vrecusko s uborom a v ruke flasku s vodou(ktora sa mu nezmestila do vrecuska) tam mu cestou vypadla flaska a spadla do miestnej rieky. Neslo by tak o to ze nema flasku, ale o princip, ze mi do oci klamal. Najprv mi povedal, ze mu samotnemu spadla. Potom ze ked mu spadla na zem, tak 2ja najaktívnejsi ziaci v triede mu do nej kopli a naschval ju kopli do rieky. On to povedal učitelke s ktorou isli a ze ona na to nic. Nedalo mi to a volala som triednej ze to dnes presetri v triede. Volala mi a vysledok? Syn sa priznal, ze klamal a rozplakal sa. Ako mu mam vhodne povedat, ze take veci sa nemaju, Nechcem ho trestat, aj keby si zasluzil. Neviem vobec preco si vymysla. Ucenie mu ide fajn, je dost velky na svoj vek len mam pocit ze je v triede takpovediac "nevybyty" nie je proste povahou taky sibal. Kamarati sa skor s chlapcami co su utiahnutí. Som v podstate ked pride zo skoly az do vecera s nim sama. Muz chodi neskoro. Ja uz neviem ako si s nim dat rady. Poprosim vas o rodicovsku radu. A dakujem.

anjelicek26
22. nov 2013

@hanyem - deti klamu, ak maju zle svedomie alebo ocakavaju vycitku. Je to prirodzena obrana v tomto veku. Neber si to tak k srdcu, ze klamal tebe, treba si to vydiskutovat, ze nehody sa stanu, ze ho chapes, ale chces pocut pravdu. Obvinit z toho ine dieta je podpasovka. Premietni mu, co keby jeho spoluziak z niecoho obvinil, ako by sa citil. Ze je to lepsie na ferovku a postavit sa k tomu ako chlap ;) U nas to zatial zabera.

irriss
22. nov 2013

@hanyem Ahoj! Mne z toho popisu vychazi jen jedno = PRISNA maminka i kdyz urcite v dobrem a za dobrym ucelem 🙂 , ale POVOL, musi dostat duveru, ze muze i ON neco pokazit, znict, ztratit..
Deti, ktere jsou povazovany za vetsi - starsi nez ve skutecnosti jsou, jakoby" trpi", protoze MY od nich chceme vice!!!- casto vice, nez nam jsou schopne dat.. 😉
od chovani,rozumu az po vysledky.,..boji se zklamat, protoze ocekavame maximum a zadne preslapnuti 😉

ps. jsem jedna z techto maminek...ale u dalsich deti a zkusenostmi, vekem jsem "se polepsila" 😉 a ponaucila..🙂

babul83
22. nov 2013

@hanyem
@irriss Aj ja patrím asi k prísnym. Tiež som včera zistila, že syn mi klame. Bude mať 6. Presne ako si irriss napísala, nechce sklamať, počuť výčitka, tak radšej klame. Uvedomila som si to veľmi dobre. Neviem ako to napraviť. Chcem, aby mi dôveroval, ale vždy keď niečo vyvedie aj tak ho poúčam, tak mi radšej asi zaklame. :( Ach...Ale zase na druhej strane nechcem, aby si myslel, že keď niečo vyvedie nič sa nestane.

hanyem
autor
22. nov 2013

@anjelicek26 dakujem, dnes bude po skole doma teda mila debata 😉
@irriss mas 100% pravdu, ktoru si asi vobec neviem priznat. dakujem, musi sa to zmenit 🙂

irriss
22. nov 2013

@babul83 Slozita hra na "pravdu", ktera vetsinou zacina "hrou na lez"..
Ale u nas doma to zacalo fungovat tim, kdyz jsem mu ukazala, ze i mne se casto neco nepovede... 😉 zacala jsem mu ukazovat "chyby, ztraty .." na sobe..aby vedel, ze jde casto vse napravit a spravit a ze je velmi dulezity i CAS.....ale kdyz nekoho ZKLAMEME, uz to nejde lehko spravit, napravit, slepit...dokoupit.. 😉

anjelicek26
22. nov 2013

@hanyem - byt prisna je v poriadku, co sa tyka domacich pravidiel. Napriek tomu prave pri "pruseroch" musis vediet, ze dieta prijde ako prve za tebou. Ten pocit - doveruj vo vsetkom a stojim VZDY za tebou- je strasne dolezity, treba to dietatu prizvukovat co najcastejsie. Deti nie su dokonale a takych postracanych flasi este bude. Ani to od nich nikto neziada, len chceme, aby sa snazili to robit co najlepsie.

babul83
22. nov 2013

Budem musieť niečo vymyslieť. Lebo chcem, aby mi dôveroval a nebál sa mi niečo povedať. Aj keď si to vezmen od seba, tak ja som rodičom tiež zvykla klamať, keď som niečo stratila. :D A to ma nijako netrestali, ale tiež sa mi vždy len snažili vysvetliť.

mima1722
22. nov 2013

@babul83 moja dcera ma 4 roky a tiez mi obcas klame ked spravi nieco co nema. Stale jej prizvukujem ze sa to nema ale bohuzial musim si aj ja priznat ze som dost prisna na nu. Vela krat jej hovorim ze uz je velka slecna a to sa nerobi, mozno preto ma klame. Neviem ako mam zmenit

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mummy01
22. nov 2013

@hanyem uprimne,to ze dieta klame je skor vina rodica.Neber to v zlom ale ak klame v takejto blbosti znamena ze sa zrejme boji tvojej reakcie a radsej si nieco navymysla.Ja mam 7rocnu a teda neklamala mi nikdy,aspon o tom neviem.Vie,ze nech sa stane cokolvek aj zle tak vzdy moze za mnou prist a spolu vec vyriesime.Som tiez prisna ale v urcitych dolezitych veciach a rozhodne by som dieta nevystavila takemu stresu a konfrontacii kvoli stratenej flaske.

adkasmolka
22. nov 2013

mozno chcel uputat na seba tvoju pozornost. Vela deti takto klame,ked pocuje doma sa hadat rodicov, alebo spravili neico zle a vedia ze mamka a ocko sa este hnevaju. Chcu aby uz bolo dobre, aby sa nato zabudlo. Ak sa to bude opakovat, poukazuje tym na nieco, co Ti sam nepovie, lebo nevie ako to povedat.

sojorez
Autor odpoveď zmazal
Zobraz