8 a 10 ročné deti chcú ísť na brigádu
Mile maminky, prosim o nazor 🙂 dnes prisli za mnou dievcence - moja 8r.dcerka a 10r.bambulka z rodiny, ktora u nas travi letne prazdniny, s tym, ze si chcu zarobit. Ide o to, ze sme mali debatu o tom, ze nemozu mat vsetko co chcu (za par dni absolvovali kino, kupaliska, nakupy, detske centra, ta chce to, druha tiez atd atd a ja nestiham ani platit). Tak som povedala, ze sa treba miernit a ze aj my dospeli si na vsetko musime zarobit. No a teda dosli s tym, ze by chceli pozbierat hracky, s ktorymi sa dcerka uz nehra a urobit si na/pri ihrisku "stolcek" a predavat to. Pride mi to z ich strany mile, ze miesto ofucania sa zapli mozocky a nasli sposob, ako si zarobit na dalsie kupalisko ci inu platenu aktivitu. No trosku vaham, ako sa k tomu postavia ine maminky. Jasne, ze ceny smiesne (20,30,50c) a samozrejme len jednorazova akcia...ale tak prosim kazdu, ktora moze, pridat svoj postoj ci nazor, ako by ste to vnimali? Nerada by som nejako poburila zvysne maminky a ani neviem, ci to dievcence vobec smu z hladiska nejakeho zakona atd. 🙂 vopred dakujem za kazdy nazor.
@luvika mile podnikave decka 🙂 necitala som celu diskusiu (pri maom ani nestiham🙂 tak mozno tento nazor uz padol ... ja by som sa tiez obavala rekcie maminiek. dievcatam by som povedala, ze skvely naad, no na predavanie potrebuju povolenie od uradov, aby nahodou nedostali pokutu. ale kupila by som od nich tie hracky akoze ja a zaniesli by sme ich trebars do nejakeho domova. alebo nemocnice, alebo na charitu a dala by som ich za ne nejaku sumu (urcite to nebude 40 hraciek 🙂 tak trebars po 10-15 € s tym, ze to im musi vydrzat na urcity pocet dni na nejake aktivity, co chcu. ked vedia prist s takym sikovnym napadom, urcite vedia aj hospodarit 🙂 a precvicili by si matiku, aspon by si vyratali, co kolko stoji 🙂
Osobna skusenost -byvala som isty cas v zahranici - pravidelne bol raz rocne organizovany blsak, kde si deti v sprievode rodicov rozbalili hracky na vymedzenom placi a sami predavali svoje hracky - ceny davali podla vlastneho uvazenia a vztahu k hracke. Takze mas moznost spravit takuto burzu - ja myslim, ze by sa zapojilo viac mamiciek, urcite maju plne krabice hraciek, s ktorymi sa uz deti nehraju, lebo uz z nich vyrastli.
@luvika ako aj to ihrisko moze byt ok len teda zavolaj aspon par znamych .... cez fcb tak na povzbudenie ...
ten predaj hraciek by sa ujal v zahranici, ale na Slovensku asi nie 🙂 Mne by na tom vadila len jedna vec (aj ked tu je to bezne) a to, ze chcu predavat hracky tvojej dcery a profitovat z toho obe. To mi akosi nesedi...ale inak dobry napad, aj ked skor by som to riesila ako @mawka so synom. Cez jej ucet predavat na MK a peniaze si nechat.
Ja som si v ich veku zarabala, ale tak, ze som vyrabala naramky priatelstva (vtedy novinka a len malokto ich vedel robit) a znama mi ich na trhoch predavala. Tuto vidim skor deti ako vyrabaju teraz modne gumickove kadeco a chodia to predavat po domoch a v susedstve. To by sa mi pre tvoje dve slecny asi pacilo viac, nech sa zapoja obe a to, do coho vlozia vlastnu pracu, nech si potom predaju...
@cobhan keby len to, maly zacal chovat kraliky na maso 😀 ma prvy vrh, 7 kusov. rodina sa uz tesi, prejavili zaujem, chystame sa na dalsi vrh. maly uz ma presne vykalkulovane ake ma na kralikov naklady, kolko stoji kilo kralika, kolko bude mat cisty zisk, ze da % aj dedovi, lebo mu vyrobil kralikaren luxusnu a pomaha mu. mne sa to strasne paci, ze uz v jeho veku takto mysli. a presne aj vie, na co si spori. som velmi rada. chystame sa aj na burzu najblizsie.
super napad..je to velmi mile od dievcat, ze si hladaju sposob ako zarobit...nebudem k tomu uz vela pisat, kedze baby tu napisali skoro vsetko - samozrejme, v zahranici takto deti doslova vedu rodicia, u nas sa hned pozastavujeme nad tym, ci je to "normalne"..ono aj keby sa niekto nad tym pozastavil, aj keby niekto zahundral, tak to je vsetko skusenost..ani v podnikani nie je vzdy kazdy zakaznik spokojny, konkurencia hned udiera proti, zavistlivci podkopavaju nohy..baby nech sa ucia 🙂 Mozno by este mohli s tebou ( teda za tvojej tichej asistencie) upiect aj nejake kolaciky, cookies, cokolvek...domaca vyroba sa velmi ceni...a v zahranici to je casto pri burzach tiez, ze sa predavaju aj domace kolaciky..baby by sa angazovali aj v kuchyni a tiez ich to moze zabavit..potom to pekne zabalit a tak 🙂 urcite ich podporuj...su zlate...
@natalym
Ja osobne by som na obidve Tvoje otázky odpovedala ÁNO. Kúpila by som si hračku os neznámeho dieťaťa. Osem a desať ročné dieťa vie vysvetliť, prečo robí to, čo robí. S dievčencami by som najskôr prehodila pár slov a v tomto prípade by som za hračku určite prihodila pár centíkov navyše, pretože je to naozaj úžasná vec, ak sa dieťa v ich veku snaží zarobiť si nejakú korunku. Uvedomte si, že v súčasnej dobe je, na rozdiel od dediny, v mestách iná forma zárobku pre túto vekovú kategóriu vlastne nemožná. A absolútne by som neriešila, čo s tou hračkou urobím. Rovnako by som ich nechala za priaznivých okolností vyvenčiť psa - pár krát by som išla s nimi ako dozor a uvidela by som,ako to zvládajú.
Ak dievčence pochopili, že peniažky treba zarobiť, jednoznačne by som ich podporila, pretože je úžasné, že si v tejto dobe uvedomujú, že za každým centom je maminkina a otcova práca. Na dedinách je úplne bežné, že prázdniny nie sú ba o zmrzline, kúpaliskách, výletoch a zábave. Áno, sú aj o tom, ale najskôr si na zábavu treba zarobiť a to aj vtedy, keď mám iba osem rokov. Bežne chodievajú takéto deti pomáhať hrabať seno, zbierať bylinky, pomôžu susedom vyplieť záhradku, donesú nákup, alebo sa na dvore pohrajú s mladším dieťaťom, kým susedka zavára uhorky 🙂 Viem napríklad, že jeden z mojich žiakov v zime, každé ráno pred odchodom do školy ( mimochodom, 12 ročný žiak ŠZŠ !) za 20 centov odmetal od snehu dvom susedkám chodník pred domom. Šetril si na lístok do kina . Dieťa si takto uvedomuje hodnotu vlastnej práce, hodnotu peňazí a získava pracovné návyky.
Jednoznačne podporujem iniciatívu Luvikinych dievčat. A ak dostali takýto nápad, určite si budú vedieť svoje konanie obhájiť aj pred prípadnými neprajníkmi z okolia. A ešte by som im napríklad navrhla, aby sa pokúsili vyrábať nejaké korálky, svietničky z prázdnych fľaštičiek od zaváranin - nič náročné, lepidlo, špagátik, recyklovať čo majú doma a nenosia to...proste podporiť ich v čomkoľvek. Držím palce 🙂
...a teraz som si všimla, predchádzajúce písmenká a vidím, že sa dievčatá snažia ako len môžu... Luvika...sú to skvelé baby 🙂
http://vas.cas.sk/clanok/11828/maly-benko-sa-ne...
Tu je dalsi podnikavec 🙂
@luvika Tak moj syn robi to iste ale vo VELKOM. Predava svoje uz starsie Lega a zarobil si slusny peniaz. Prezradim to tu pre tie, ktore si myslia, ze deti musia mat vsetko NOVE a pouzite hracky by nekupili...
Zarobil si $490 Dolarov. Ono je jasne,ze mal trochu kvalitnejsie hracky, ktore sa tazsie hladaju, zato moja dcera predala uplne obycajne plysove hracky a zarobila si $15 dolarov...a pointa je taka:
Priprav stolcek, pozbierajte hracky, napiste cenovky a hor sa do predaja.....
Jedno anglicke prislovie: One man's trash is another man's treasure. 😎 Mozes ho prelozit a zavesit na ich predajnu 🙂
@luvika nech predávajú, moja dcéra keď mala tak do 10 rokov predávala s mojim tatom prebytok hrušiek, ktoré sme mali doma, tato vážili a ona inkasovala a ten obchodný duch je stále u nej. My s manželom sme minulý rok malý veľký prebytok jabĺk, ale chýbala nám odvaha a dcéra už s nami nebýva, aby sme ju do toho zapojili
Ja si pamätám že ako deti vramci hry sme otrhali babke v zahradke kvety (mala obrovsku "radost") vyrobili sme z nich kyticky a na ulici okoloidúcim predávali za nejaky smiešny peniaz, neviem ci nie 1koruna (boli v tedy este koruny)ale často sa stalo ze nejaka babicka dala viac ako sme pytali 🙂 jaaaaj to boli časy 🙂
V skolach sa taketo burzy hraciek robia bezne, aj moj syn to mali v skole a navzajom si od seba kupovali hracky. Preco nie. Kazda aktivita sa ceni. Mozno nepredaju vsetko ale nieco urcite ano.
Zlate dievcata. Mne je to velmi sympaticke, ze prisli s takymto napadom.
nase deti maju kazdy rok v skole vianocnu burzu...predavaju za stolikmi doma robene kolaciky, vianocne ozdoby, velmi sa tesia kazdemu centu co zarobia.
Ano, schvalila by som to 🙂 aj my sme so sestrou a susedkou ,,predavali,, ako male deti veci...hocijake 🙂 sice si nepamatam, ci sme aj nieco zarobili, ale mali sme vsetko v takej plechovej ovalnej krabicke a hrdo sme si to medzi sebou striedali, ktora a to moze mat kedy pri sebe 😀 ale sme z dediny a bola ina doba ako maju terajsie deti 🙂 s @prostenenka pamatas? 😀
Zaujímalo by ma, ako to celé dopadlo 🙂
nas zastavili minuly rok v parku dievcence asi 10 rocne a mali vselijake postavicky vyrobene z listov a konarikov co nasli v parku. aj dcera aj syn si kupili po 1 kuse od nich za par centov a tesili sa ako keby si kupili neviem co 😀 za pol hodinu sa im to sice rozpadlo, ale prislo mi to celkom mile 😉 niekoho to ale moze otravovat...

@luvika Podľa mna je ihrisko úplne v pohode, na mieste až tak nezáleží, hlavne, aby tam chodili deti a ľudia, čiže ihrisko je ideálne.