icon

9 ročná dcéra chce prespať u kamarátky

lenka_da
18. nov 2017

Prosím o radu. Moja 9 ročná dcéra dostala pozvanie prespať 1 noc u kamarátky. S mamou kamarátky sa poznám len zbežne, 1x boli na návšteve u nás, strávili u nás popoludnie. Inak sa nestretávame. Ich ocina som ešte nikdy nevidela, my sme u nich nikdy na návšteve neboli. To dievčatko bude pozývať ešte jednu spolužiačku z triedy. Neviem, asi som stará generácia, ja som prvýkrát smela spať u kamošky až na strednej... Pripadá mi čudné, že má dieťa nocovať u takmer cudzích ľudí, aj keď sa dievčatá kamošia... Keby to bola návšteva na popoludnie, nemala by som s tým taký problém. Poraďte mi, zmenila sa doba, je to dnes bežné alebo ako by ste sa k tomu postavili vy??? Ďakujem za každú radu.

hettinka
19. nov 2017

@lenka_da ja by som sa skôr bála, keby chcela niekde dcera prespať v puberte ako v 9 rokoch ...
U nás to veľmi časté nie je, syn nikam spať nechodí, ale ho ani nikto nevolá, nemá takých kamošov ... ale keby chcel, pustím ho v pohode. Dcera bola u kamošky raz, kamošky spia raz za čas u nás, všetko v pohode.

vroni
19. nov 2017

Moja dcera chodi prespavat ku kamoskam, kamosky prespavaju u nas. Ale zase je fakt, ze sa s rodicmi pozname a ma aj kamosky, ku ktorym by som ju prespat nepustila (rodicia vedu medzi sebou vojnu, je problematicky starsi surodenec ci byt napadnuty hmyzom). Nepustit dieta z principu (ako to robili moji rodicia) mi pripada kratkozrake, nefer a nekonecne hlupe. Potom sa fakt boji dieta otvorit usta, ze ho niekto obtazoval, lebo nabuduce ho nikam nepustia. No, dakujem pekne.

moniciak
19. nov 2017

Tak u nás má dcérka skoro 7 rokov a u najlepšej kamarátky, je to krsňa, dcérka mojej najlepšej kamarátky 🙂 ktorá má 8, spávala veľmi často, teraz o týždeň zas ide malá k nám, spala u mojich bratrancov a trošku mladších, a pokiaľ ide o blízku rodinu babky a podobne, to vkúse niekde je. Takže by som tú noc u kamošky dopriala 🙂

lenka_da
autor
19. nov 2017

@h2 no nemozem poznat vsetkych rodicov v triede a deti este menia kamosky, nehra sa stale len s touto jednou. Nie su najlepsie kamosky, proste maju teraz obdobie, ze sa viac kamosia.

alaguema
19. nov 2017

@moni73 úplne presne viem, ku ktorej rodine z triedy oboch mojich detí, by som ich na noc nepustila. Dôvod - blbý pocit z divného chlapa a jeho partnerky, v druhej triede - presne ten istý blbý pocit z mamy toho dievčaťa. Konkrétne nemám žiadny racionálny dôvod, iba na mňa tí ľudia pôsobia vyslovene zle a svoje deti by som k nim nepustila.

@lenka_da na tvojom mieste by som tam šla s dcérou na návštevu. U nás prespávajú spolužiačky, aj naše baby už prespali u nich, ale bola som v tom dome, s tými ľuďmi som strávila nejaký čas a myslím, že materinský inštinkt obvykle neklame. Nemusíš ich poznať roky. Stačí trocha vnímavosti a psychológie. Nejak kategoricky zakazovať bez toho, aby si vyvinula snahu tomu pomôcť, nie je dobré. Pre decká je to naozaj pekný zážitok.

katka1981
19. nov 2017

@zuzanka.zuzu, neviem, ale tvoj prispevok mi pride skor ako vtip. Nech si kazda vodi do domu koho chce a svoje dieta dava komu chce, mna do toho nic. Ale tiez si d domu nevodim deti, kt. rodicov nepoznam, nemam potrebu mat doma dalsie deti, mam dost svojich. A nech si mysli kto chce co chce. Prva je narocna neskutocne a synovi idu zubky, takze som nevyspata. Ale ani svoju dceru by som nenechala spat hocikde a ona ani nechce.

ema234
19. nov 2017

@caroline_ nie nevadilo, ved ho pustili

anjelicek26
19. nov 2017

@lenka_da necitala som vsetko, ale dcera prespava u kamaratok od 4 rokov a syn to iste. Nechapem, ze sa nad tym vobec zamyslas nejako 🙄 Pokecaju, pozru film, vyjedia pukance a pojdu spat... co ineho by asi robili? U vas nikdy ziadne deti neprespavaju?? Ja mam obcas pocit, ze sme open house 😂 Ale dobre tak, som rada, ze maju kamaratov, ze su oblubeni a to je to najmenej jedno dieta navyse pri veceri a pri ranajkach.

kristinenka
19. nov 2017

@anjelicek26 aj ja mam niekedy pocit,ze k nam chodia vsetci a moja mala nikam. Vzdy niekeoho.zavola zesa idu spolu hrat. Nikdy mi to neprekazalo. Aj deti k.nam radi.chodia si.myslim. ale uz davam pozor na to,lebo nuektore deti a teda aj ich rodicia to zneuzivali. Nevidim nic zle na tom ze sa hraju,no mat tu susedovie dieta od rana do 18 tej denno denne je dost

maminuska
19. nov 2017

No neviem baby ako budete riešiť resp. ako prežijete ak vám 18 ročný syn zahlási že ide na chatu , kde na 100 % viete že tam bude chľastačka a aj nejaké babenky . Je dospelý, peniaze od vás nepýta..... , kamaráda nepoznáte a ani jeho rodičov.
Takéto prespávanie malých je nič proti tomu .

nikaella
19. nov 2017

@maminuska a este keby to zahlasi dcera. 😅

anjelicek26
19. nov 2017

@kristinenka u nas je to vyrovnane, ja si to zasa regulujem, nech je to na striedacku raz u nich a raz u nas. Ale nebudem ich obmedzovat, je to pre nich velmi fajn a prespavaju s piatka na sobotu alebo zo soboty na nedelu... momentalne skor riesim, ze mi kamoska syna dva krat v tyzdni "ukradne" zo skolky a necha si ho az do vecera, lebo je taky zlaty a hraju sa s jej synom 😂 Vzdy mi len zavola, ze na nu v skolke pozeraju 4 "psie oci" a chcu sa ist k nim domov hrat. No a povedz im nie 🙏 Takze taxikarcim medzi vedlajsou dedinou 10km tam a nazad potom 4x denne (rano odviezt, po praci po syna zo skoly, potom po dcerku ked sa vyspi z jasli a potom este pre krpca o siestej) .. ale aspon uz je najedeny a uplne na spanie odpielny a vyhraty 😂

maminuska
19. nov 2017

@nikaella no aj to ma čaká.

nikaella
19. nov 2017

@maminuska aj mna. Len akosi z toho nerobim tragediu. Ked sa doma s muzom bavime mame srandu bo som si ho vyhliadla v 14. Ked som mala 15 dali sme sa dokopy a v 17 som mala malu. Ked mu poviem ze cca o 10 rokov bude musiet polovat 😅 az mu tazko ostane 😂

alby2014
19. nov 2017

Podla mna zbezne poznanie rodicov staci, plus telefonat, ci im to nevadi...ved das malej telefon, keby daco vola ti...ako v 9 rokoch si daju dzus a povzdychaju nad J. Bieberom...to, ked budu mat 17..to na tej chate uz dzus pit nebudu a nechci vediet nad, ci pod cim mozu vzdychat...:D :D

PS: Ucim na strednej ver, ze nejak uvazujem, ako zabranit puberte,aby navstivila nas dom, elbo mam celkom rpehlad, co ma bude cakat.

vroni
19. nov 2017

@alby2014, ked na,nieco prides, daj vediet. Nam uz puberta trieska na dvere a obavam sa, ze za chvilu ich vyvali a zacne zurit plnou intenzitou....

alby2014
19. nov 2017

@vroni moji maju 2 roky a 6 mesiacov, verim, ze mam casovy predstih a nieco mi napadne

hori
19. nov 2017

baby, ja som prave zistila, ze som asi sebecka a sprosta, ale u nas este fakt ziadne dieta neprespalo, a co je horsie, asi by som to ani nezniesla... ja mam naozaj par tyzdnov dopredu kvalitnu hrozu z toho, ked si moje dcery pozvu 2-3 kamosky na narodeninovu oslavu na poobedie a vecer...
tazkze na prespatie by som uz len z toho dovodu dceru nepustila, ze nie som ochotna akciu potom oplatit... co uz so mnou... esteze s tym dcery doteraz neprisli, este su male, ale raz budem pamatat na toto poucne citanie... 🙂

fem
19. nov 2017

Ľudia nevedia pestovať a rozvíjať normálne a hlboké ľudské vzťahy a deti nechajú prespať len tak? Z akého dôvodu, aby jej neskôr pripadalo normálne, že ľudí nemusíme poznať a môžeme u nich spať. Spanie je intímna a veľmi krehká záležitosť patrí k "svojej svorke". Druhá vec, dieťa, ktoré sa nevie brániť, určite ani nerozumie mnohým veciam, nemá, čo robiť u cudzích ľudí v noci. Sa čudujme, aká existuje na svete situácia voči deťom. Deti sa majú v intimite chrániť. Druhá vec nikomu nič nebráni, aby ľudia sa začali viac poznávať, venovali viac času sebe navzájom, aby to dieťatko aj videlo a pozorovalo, čo je normálny a zdravý ľudský vzťah. Nie odcudzené, pokrivené , ledabolo vzťahy. Veď to nie je bábika, čo ide prespať do iného Barbie domčeku....

mrkvicka060
19. nov 2017

tie, co ste tak prudko zasadne proti, lebo poznate rodicov len zbezne... to dieta nepojde ani do tabora? do skoly v prirode? ci najprv si dopodrobna očekujete vsetky ucitelky a instruktorov kym deti pustite? s kazdym minimalne tri navstevy a styri kavicky a spoved? celkom nerozumiem....

fem
19. nov 2017

@katusikkk No ved tam sa prave pocitaju ludia z okruhu rodiny ale aj "blizsich znamych" aj priateloch "rodicov", prave tento pripad "prespavania".. Deti, ktore akymkolvek sposobom sa s tymi ludmi poznali, boli si znami. Nie uplne cudzi, nahodni ludia na ulici... Hold nove zvyky tieto statistiky len potvrdzuju.

heni79
19. nov 2017

@lenka_da Moja dcéra prespala u kamarátky prvý raz, keď mala trošku cez 7 rokov. Ale jej prvotné návrhy som zamietla. Presne ako ty, som príliš nepoznala rodičov, čiže tam bola prirodzená nedôvera. Postupne - nenásilne a nie "hurá" spôsobom, som spoznala mamu dcérkinej kamarátky. Vtedy si moja dcéra prvý raz presadila návštevu kamarátok na narodeniny - povolila som 2! Počas návštevy prišlo k nečakanej situácii. Ale vďaka tomu sme sa bližšie zoznámili s mamou dcérinej kamarátky (ja, aj môj manžel). Názorovo, prejavom, nám celkom bola sympatická. Potom sa vyskytli iné možnosti, ako sa spoznať. Napokon sme spoznali aj otecka kamarátky, ale až po tom, ako sme dcére dovolili prespať u kamarátky.
Teraz je situácia taká, že sa priatelíme ako rodiny. Absolvovali sme spoločne niekoľko podujatí, rozumieme si navzájom. Naša dcéra prespala u nich asi 2x, ich u nás asi 2x.
Takže, na tvojom mieste, asi by som si nechala čas. Nepovedala jednoznačne nie, ale snažila sa spoznať rodinu a prostredie, kam svoje dieťa prípadne zveríš. 🙂

stella333
19. nov 2017

@maminuska Tak napr. tento pripad, ze syn uz 18 ja vidim uplne inak, to je u mna v pohode, ja mojim detom doverujem a pokladam ich v tomto veku uz za dost rozumne a schopne sa o seba postarat. Takze to sa nebojim. Ale napr. 9 rocnu, k cudzim na noc, mi je proti srsti.

iwanka222
19. nov 2017

@katrin21 Odkial si nabrala ze pozeram tolko akcnych filmov a Tv noviny? Ked mam raz za mesiac zapnuty TV tak vela 🙂 Moj nazor nezmenim. Nepustila by som 9 rocne dieta spat ku kamaratke.

katrin21
19. nov 2017

@katusikkk suhlasim.presne to som aj ja napisala..viac zlych veci sa deje vramci blizkej rodiny..rodinni priatelia..ujo..stryko..otcim.atd..

kkubekova
19. nov 2017

@lenka_da
Moja dcera uz u kamosiek prespala viackrat, a to ma 7 rokov, ale vzdy len u rodiny, kde som poznala obidvoch rodicov a stretla som sa s nimi viackrat.
K cudzim ludom by som ju nepustila.

katusikkk
19. nov 2017

@fem
Aby som to upresnila nie su to kamarati rodicov.Je to priamo pribuzna rodina.Otec,matka,stryko,ujo.
Asi by sa matky cudovali,ale vetsie hrozba hrozi pomaly od vlastneho otca dietata ako od suseda ,ale je to tak.Len kauzy z rodiny sa ututlu pod kobercek.

fem
19. nov 2017

@katusikkk tuto problematiku velmi dobre poznam a su tam vysoko zastupeni aj celkovo rodinni znami a sirsi pribuzni. Oni sa netutlaju, tie deti nie su schopne hovorit, 50 percent zneuziti su vytesnených.
@katrin21 No prave, ze chodi spat ku kamoske, sa z toho stava blizsi znami. Nie uplne cudzi ludia. Normalneho cloveka ani nenapadne davat dieta spat k cudzim ludom...

fem
19. nov 2017

No kto chce, si vyhovorku najde. Nechat spat cloveka u cudzich ludi len preto, ze najviac zneuziti sa deje v rodinach je logicky nonsens. Dolezity je uvedomit si a pochopit princip, ze najviac zneuziti sa deje u znamych ludi, kde je mozno clovek - rodicia menej obozretni a necakaju to. Co je pripad aj u prespavani u rodicov kamaratiek a kamaratov.

laila22
19. nov 2017

Moja dcera je jedinacik a casto ma prosi o ptespatie nejakej kamosky... Ja to moc nemusim cisto zo svonej ,,sebeckosti,,. Cely tyzden pracujem, cez vikend dobieham domacnost a vecer chcem mat konecne klud. Obcas povolim nejake to prespanie, ale iba kamoskam ktore poznam a poznam aj ich rodicov.Prvy krat takto u mna spala malej kamoska ked mali asi 7r. Mala spala mimo domu asi 2x u kamosiek.. 🙂