9 ročná dcéra chce prespať u kamarátky
Prosím o radu. Moja 9 ročná dcéra dostala pozvanie prespať 1 noc u kamarátky. S mamou kamarátky sa poznám len zbežne, 1x boli na návšteve u nás, strávili u nás popoludnie. Inak sa nestretávame. Ich ocina som ešte nikdy nevidela, my sme u nich nikdy na návšteve neboli. To dievčatko bude pozývať ešte jednu spolužiačku z triedy. Neviem, asi som stará generácia, ja som prvýkrát smela spať u kamošky až na strednej... Pripadá mi čudné, že má dieťa nocovať u takmer cudzích ľudí, aj keď sa dievčatá kamošia... Keby to bola návšteva na popoludnie, nemala by som s tým taký problém. Poraďte mi, zmenila sa doba, je to dnes bežné alebo ako by ste sa k tomu postavili vy??? Ďakujem za každú radu.
@lenka_da moj syn mal teraz 6 .. toto leto ( teda mal 5.5 ) u nas spali dve jeho kamaratky, jedna ma 7 a druha 8 .. 😀 proste su taka partia, su to rozumne dievcata, a sme z jednej obce a s ich mamami sa pozname velmi dobre...
ale aj keby sa nepozname , nerobila by som z toho vedu .. najma nie ked tie deti poznam. rovnako ako aj on spal u jednej z kamaratok, na jej pozvanie a pozvanie jej maminy, mojej kamosky . deti mali iny zazitok
urcite by som si pytala cislo na rodicov a zavolala im, a dohodla sa s nimi. ale nevidimv tom ziaden problem
akoze ja som asi divna ale od 6 som chodila na 2,3 tyzdne do tabora .... jedna noc u spoluziacky je snad uplne v poho ... dnes sa okolo tych deti nejako velke halo robi , ale ja som asi divna moja predskolacka aj do skolky chodi tento rok sama (teda z parkoviska asi 50 metrov a potom dnu a prezut vyzliest do triedy a cakam kym vlezie do budovy )
@lenka_da urcite uplne cudzim ludom by som svoje deti nedala...musela by som ich zbezne poznat. Najlepsie je naozaj im zavolat, hodit s mamickou rec, popr.sa dohodnut, ze sa tam pojde hrat na poobede, uvidis s akym zazitkom pride a mozes sa rozhodnut...
Mam 2ks 5 rocnych deti, ale u nas bezne prespavaju aj mensie deti ... S kamoskami si vypomahame ako sa da...teraz jedna prinesie svoje 4 rocne dvojicky a budu u nas cca 5 dni. A kamoska vobec nebyva v nasom meste, potrebuje niekde ist a deti budu u nas...
Toto leto som brala ich "kamosku" zo skolky s nami do Viedne Prater - isli sme vlakom. Tiez u nas prespavala, ina ich "kamoska" zo skolky. Prisla sa k nam hrat, tak sa jej pacilo, ze nakoniec zostala aj spat - mala 4 roky. Byvame v meste, ale v rodinom dome na ulici kde su novostavby a vacsina mladych s detmi. Na ulici maju kamaratov a tak stale niekto u nas je, alebo oni su u niekoho z ulice. Dokonca si deti otvoria dvere, zakricia ci su nase deti doma a vybavene... Ako rodicia sa zbezne pozname, ale nenavstevujeme sa co vsak neplati o nasich detoch...🙂
Ja som prave takto vyrastala v cinziaku...mama ma pomaly cely den nevidela, raz som jedla u susedov, potom ich deti u nas...prespavali sme kade-tade a mam z toho skvele zazitky. To iste vidim aj na mojich detoch...naposledy spali 6 deti v jednej izbe, boli stastne ako blchy.... 😀
@lenka_21 to ejdenie 😀 to dobre poznam... ked sa decka hraju pred nasom domom, tak v lete cez prazdniny uz tak trochu pocitam, ze sa decka pytaju jest k nam,a lebo im von vynesiem napoj a nejaky snack .. a ked sa mi tu " dovalí " 5 deti mimo mojho na obed 😀 , a potom zas moj sa cely den hra na opacnom konci obce a zavolame si s kamoskami , ze tam bude jest tak zas mam ja " volno " ..
to iste, ak mam ist k dr. a maly nema kde byt, alebo nieco idem vybavit do mesta a nechcem ho tahat so sebou ,alebo ked som musela ostat v praci dlhsie a nestihala som ho vybrat zo skolky , vybrala jedna z tych kamosiek...
no proste nemenila by som 🙂
@lenka_da ak je to jej spoluziacka, tak to nie je cuzdia kamaratka z ihriska.
Poznaju sa, chodia a budu chodit spolu do triedy. Paranoidne myslienky mozes mat pri komkolvek - aj u dobreho znameho suseda.
A stara dobra skola...nas pustala vonku s klucikom na krku. Asi nebudeme porovnavat stare skoly teda ;)
@najk, v pripade, ze bude mat moje auto po ruke mobil a vie mi kedykolvek zavolat, ze “jazdi so mnou ako prasa“, tak si ho kludne mozu vziat. Inak je to zly priklad. Auto tiez nenechas stat pri Pentagone (v Ba) ci pri osade neprisposobivych. Lenze auto nema city, je mu fuk, ci ho ukradnu alebo rozoberu na suciastky a nijako sa tomu branit nebude. Ale ani ho to nebude roky trapit a vycitat ti, ze si sebecka potvora, co uprednostnila vlastne pocity peed pocitmi dietata.
Velmi by ma zaujimalo, ako na to obtazovanie reagovali tvoji rodicia.
Myslim, ze nikto tu neradil pustit dieta vzdy a kamkolvek. Ze treba aj tych rodicov trochu selektovat a nebrat vsetko rad-radom. Ale dieta moze obtazovat aj uchyl na ulici, v skole (pamatam si na pripad spred par rokov, ked 6-rocne dievcatko v skole na zachode znasilnil bezdomovec), ci kamarat, ktoreho pozname 20 rokov. Podozrievat a priori kohokolvek, bez selekcie JE paranoidne. V pripade vlastnej zlej skusenosti je ta paranoja pochopitelna, inak nie.
@najk no poviem ti že auto by som skôr zverila ako dieťa. A pritom nemám problém pustiť a ani som nemala, dcéru ku kamarátke , spolužiačke spať. Ale príklad to je od veci. Ako môžeš porovnávať auto a dieťa? Niekedy nezaškodí trošku menej paranoje. Niektorí ľudia vidia ,,čerta,, aj tam kde nie je. Opatrnosti nikdy nie je dosť, ale keď jej je priveľa, je to na škodu. Niekedy si človek domyslí také scenáre že až. Baby ti tu píšu, že prespávali a ich deti prespávajú tiež u kamarátov a nikomu sa nič nestalo. Tak prečo toľko nedôvery a čiernych myšlienok. Stať sa môže všeličo ale aj v tábore, v škole. A nikto dopredu nespoznáva učiteľov, vedúcich. PRedsa len ten rodič, ktorého vidím na rodičku a vonku mi je bližší ako ten vedúci v tábore, ktoré vidím prvýkrát keď tam nesiem dieťa.
zaujímalo by ma, ako sa autorka nakoniec rozhodla, či povolila alebo nie.
@kvetinka75 Nakoniec vysvitlo, že dievčence sa síce dohodli, ale nevedeli o tom rodičia 😉 takže nie je čo riešiť 😉
ďakujem za všetky dobre mienené rady
ja som tiez z ba a ked som chcela ist cca do 18tich spat inam, tak rodicia zahlasili, ze "ved mam kde spat" a bolo vybavene 🙂
@lenka_da no ale aspoň vieš že do budúcna niečo také môže hroziť a môžeš sa nachystať😉
@vroni nikdy som im to samozrejme nepovedala, lebo mi to bolo trapne. Lebo som bola dieta a on dospely a vtedy sme mali pred dospelymi mozno vacsi respekt, mozno strach, ze by mi nikto neveril, ale hlavne asi trapnost situacie a to, ze sa nic take strasne nestalo. Len som tam samozrejme viac na navstevu nesla
Paranoja? Ved som tiez napisala, ze pustit, ale najprv si trochu preverit a spoznat rodicov a nie pustit, ked ich vobec nepozna. To je paranodine? Waw
@najk, o tomto to podla mna je - ze dieta radsej nepovie, lebo si mysli, ze mu rodicia neuveria. Ja sa snazim, aby dieta vedelo, ze mu rozhodne verim (moja dcera je priserne zla klamarka a vie o tom. Takze je radsej pravdovravna 😉 )
A pisala som, ze podozrievat KAZDEHO Z PRINCIPU je paranoidne.
@kvetinka75 ako som pisala predtym, mna kamoskin otec obtazoval, takze obcas trochu paranoje nezaskodi. Nedeje sa to len v spravach niekde na vychode medzi romami. Ja by som auto cudziemu cloveku nepozicala a dieta uz vobec nezverila ak ho nepoznam. Preto kamoske v pohode, ale uplne cudzim ludom, ktorych navyky a spravanie nepoznam, nie. To nepozazujem za paranoju, ale normalnu opatrnost.
Tiez som pisala predtym, ze v taboroch su vacsinou pedagogicki pracovnici a ich posudzovanie na sude by bolo podstatne prisnejsie, preto verim, ze si nevhodne spravanie sakra rozmyslia, aj ked samozrejme stat sa moze cokolvek, ale zasa vsetkemu sa ubranit neda..
@vroni jasne, ze netreba podozrievat kazdeho, ale aj tak by som si vzdy radsej rodicov preverila.
Mysliet si ale, ze Ti dcera povie vsetko, je dost naivne. Mozno niedeky prevazi prave ta trapnost a pocit hanby. Bude vediet, ze by si jej verila, ale aj tak to nepovie. Lebo ziadne dieta nehovori rodicom vsetko. Mozeme sa snazit kolko chceme. A s pribudajucim vekom budu tajit viac a viac.. ci myslis, ze raz pride domov a povie: Jej mami strasne som sa ozrala, frajer mi musel drzat hlavu, ked som v krickoch grcala a potom sme mali sex? Ci take veci nase rozkosne male deticky nikdy robit nebudu? Aj ja sa budem snazit, aby mi dieta hovorilo vsetko, aby mi doverovalo, ale nebudem tak naivna, aby som si myslela, ze mi naozaj vsetko povie.. ale to uz odbocujem hodne od temy 🙂
Čítala som všetko čo ste písali a udivuje ma že stále narážate na to že uchylovia a pedofilov vidíte len v mužoch. Nenapadlo vás že ublížiť môžu aj ženy? Nebyva to síce časté ale aj to sa stáva. Hneď každý chlap čo inak pozrie na Vaše dieťa je úchyl? To potom aj môj muž je úchyl a pedofil keď sa díva na deti? Alebo sa s nimi hra?
@najk, ja som hlboko presvedcena, ze moje dieta toto robit nebude 😂😂😂 Ma 11, nechaj mi este chvilu moju naivitu 😂😂😂 Vtipkujem, je mi jasne, ze ziadne dieta nevyzvoni rodicovi vsetko (nastastie). Ale zatial predpokladam, ze s neriesitelnym problemom (lebo obtazovanie je pre dieta neriesitelny problem) by sa zatial zdoverila. O par rokov - to neviem, na to si este musim pockat...
@lillystranska no to my nevieme, ci je uchyl. Zalezi ako sa na deti pozera a ako sa s nimi hra :D Nikto predsa netvrdi, ze kazdy chlap je uchyl. Ides do extremov
Ked sa clovek na to tak nestranne pozrie, tak ma vek na to, aby u niekoho prespala. Zaklad aj ked moc tych druhych rodicov neposnaz bude ten, ze im proste budes musiet verit 🙂
@zafir01 my sme sa teraz prestahovali do novej lokality a je to supeeer... V tej minulej to takto nefungovalo, ale okolo nas boli skor starousadlici... Deti to tu zboznuju a aj mne sa to paci...ja som mala taketo detstvo a spominam na neho len v dobrom...🙂 Stale je niekto niekde co dohliadne na deti, raz ja osetrujem koleno susedovemu dietatu, potom oni zasa moju...a mam aj viac volneho casu...😀
bože niektoré ste fakt na hlavu..dakedy s tým nebol problém deti sa spolu hrali,kamarátili,navštevovali,dokonca aj prestravovali 😀..
dnes?
najprv potrebujete s rodičmi tráviť pol roka času,v dobrom aj v zlom,potom si ich preveríte či sú vám dôveryhodní, povyzvedáte či sú hodní vás a nakoniec aj dáte len na váš prvý dojem,lebo sú čudní...a ani neviete prečo..
máte pravdu,,,nepúšťajte svoje deti nikam..
držte si ich na povrázku,nedávajte na výlety,školy v prírode,do táborov...všade sú úchylovia,divné matky,čo ho nechajú o hlade,alebo ho v noci znásilnia.. 😀..jasné..
@dominika6 no ja neviem, volakedy sme sa spolu hrali, kamaratili, navstevovali, dokonca aj obcas niekde (vynimocne) prestravovali, ale nikdy nikdy sme u nikoho neprespali, ani nikto u nas. a neviem o ziadnej kamoske pred rokom 89 ani po nom, ze by skor ako na strednej skole prespavala inde nez doma a u najblizsej rodiny... tak som asi fakt na hlavu
Ja som asi tiež ako dieťa žila v inom svete, mám po 40 a u kamarátok som nikdy ako dieťa neprespavala a ani som žiadne nepoznala, ktoré by tak robili. Prvý krat som prespala u kamarátky ako teenagerka, lebo bolo jednoduchšie a bezpečnejšie prespať po koncerte u nej ako sa v noci trepať na dedinu. Robili sme to pravidelne, nikdy nás nenapadlo, žeby som prespala u nich doma pre “fun”. Aký fun? Keď sme tam mali za zadkom jej rodičov...Prvý krat som sa stretla s prespavanim u deti, až tu v zahraničí a veru som nebola 100x nadšená, ale chcela som, aby dcéra zapadla, tak pár krat bola. Nikdy som ju v tom nepodporovala a prespavanie u nás som vyslovene neznašala a limitovala na minimum, môžem zrátať na prstoch jednej ruky. To iste teraz pri synovi, pár krat už prespal u kamošov, ale vyzerá, že veľkým fanúšikom tejto aktivity nebude. Mal tu tiež kamoša, ale ako to už býva, je to často stres aj pre deti a tak sme ho o 10 v noci viezli domov s bolesťou brucha a teplotou..... Myslím si, že decká majú kopec času vyhrať sa cez deň a trebárs cez víkend aj cely deň, zvykneme brat synovych kamarátov na výlety, do kina, rôzne akcie, restiky...ale nie je potrebné to naťahovať do neskorých nočných hodín. Našťastie jeho kamosi všetci robia nejaké športy a keďže zápasy/turnaje sú casto cez vikend, tak vyspať sa dobre pred zápasom je nevyhnutnosť pre všetkých.
Žiadnych rodičov nepoznám tak dobre, aby som mohla dať za nich ruku do ohňa, zdanie casto klame a nikto nemá na čele napísané, čo je zač. Osobne sa obávam viac veci ako požiar, otravenie CO a pod.. ako toho, že dieťa príde v noci niekto obťažovať (ale stať sa sa samozrejme môže) ak mi je niečo vyslovene proti srsti tak to robiť nebudem, dieťaťu to vysvetlím, ponúknem alternatívu a tým to hasne.
@stormie pisala som, ze je to zle? nie je, ale rozhodne ju v tom nebudem podporovat. hlavne nie ked vidim mamu tej kamaratky 3x do roka pred skolou ako ide zobrat dieta zo skoly, jej otca ani tolko krat za 3 roky skoly... pre mna su to cudzi ludia - to by som ju rovno mohla poslat spat k susedom z piateho (tretieho...) poschodia - vidim ich castejsie vo vytahu

nečítam všetky odpovede, ale ja by som v prvom rade pýtala kontakt na rodičov a ideálne sa dohodla na stretnutí, u nich/u nás/na káve, aby som sa uistila, že im to prespanie nevadí + aj ty si ich viac okukneš. tiež navrhni ďalšiu takú detskú akciu u vás. ja osobne pri ľuďoch vždy dám na pocit. každopádne, nezakazovala by som dcérke také prespávačky, pre deti je to zážitok 😉