icon

9 ročná dcéra chce prespať u kamarátky

lenka_da
18. nov 2017

Prosím o radu. Moja 9 ročná dcéra dostala pozvanie prespať 1 noc u kamarátky. S mamou kamarátky sa poznám len zbežne, 1x boli na návšteve u nás, strávili u nás popoludnie. Inak sa nestretávame. Ich ocina som ešte nikdy nevidela, my sme u nich nikdy na návšteve neboli. To dievčatko bude pozývať ešte jednu spolužiačku z triedy. Neviem, asi som stará generácia, ja som prvýkrát smela spať u kamošky až na strednej... Pripadá mi čudné, že má dieťa nocovať u takmer cudzích ľudí, aj keď sa dievčatá kamošia... Keby to bola návšteva na popoludnie, nemala by som s tým taký problém. Poraďte mi, zmenila sa doba, je to dnes bežné alebo ako by ste sa k tomu postavili vy??? Ďakujem za každú radu.

Strana
z6
eliska13
21. nov 2017

@sisaka požiar, otrávene CO? strašne prehanate a to ja si myslím, že som dosť opatrná a uzoostliva, ale toto je už nad čo viem pochopiť a takáto možnosť strachu by ma nenapadla
Ale nech sa každý stará o svoje dieta a svoje strachy

sisaka
21. nov 2017

@eliska13 čo preháňam? Píšem, že skôr by som sa bála takýchto veci, ako sex. obťažovania. V mužovej rodine je prípad, keď unikal CO, zomreli všetci, vrátane starých rodičov, ostalo len toto dievča (teraz už 50nicka) , ktoré bolo v tom čase na prázdninách u tety. U nás sú drevené domy, je to napustene, kadejakými chemikáliami, vzblkne to jedna radosť, za pár minút je po všetkom... Pred pár rokmi zomreli 2 bratia u kamaráta, kde boli na prespani, unikol im nejaký veľký had z obchodu pod nimi a zaškrtil ich v spánku, minuly rok chlapček bol na noc u starých rodičov, všetci 3 brutálne zavraždení....Nikde nepíšem, že mám deti doma priviazanych k posteliam, chodili/chodia prespávať ku kamarátom pričom žiadnych rodičov nemám prelustrovanych, nemám ich “kadrove profily” ani pre mna nevyplnili žiadne dotazníky spôsobilosti, neviem, ako majú zabezpečené domy, ale nie som z toho nadšená, lebo všeličo sa môže stať...

stella333
21. nov 2017

@jasminet Inak ja som na tom rovnako, tiez som to nezazila. Asi som tiez na hlavu.

stare_pysky
21. nov 2017

Však ju pusti, stále lepšie ako keby spala s tebou...

kittykat22
21. nov 2017

@lenka_da Mňa mama ako malú nechávala spať u kamarátok - podľa želania. Spávali kamarátky aj u mňa. Spomínam si na pocit, že napriek tomu, že som tie rodiny poznala roky, vyrastala som s dievčatami a chodila s nimi do školky, tak to bolo u nich zvláštne. Dnes ako dospelá viem, že to bol pocit z cudzieho prostredia. Ráno inak voňalo, na raňajky bolo iné pečivo a všetci inak sladili čaj. Celý deň ktorý po prespaní nasledoval bol zvláštny. Nie zlý - ale iný, akoby cudzí. Neviem to moc opísať slovami. Skúsenosť ako každá iná. Dalo mi to upevnenie pochopenia, že doma je doma 🙂 Inak 9 ročné dieťa by som nechala prespať u rodiny ktorú dobre poznám roky, aj ich deti a mám povedomie o tom ako sa tam napríklad rieši konflikt alebo odpor. Nemyslím si, že by rodičia zbili alebo ublížili dieťaťu na návšteve. Ale predstava, že po sebe napríklad rodičia kričia lebo momentálne majú problémy a nevedia inak, alebo ich dieťa dostane po zadku lebo niečo vyvedie - lebo tak sa u nich riešia problémy, by som nerada ako skúsenosť z dobrodružstva. A čím dlhšie poznám rodiny okolo seba a vidím hlbšie do ich osobného života, tým sa zužuje okruh, komu by som zverila vlastné dieťa na prespanie.

zuzikak
21. nov 2017

@stare_pysky inteligentny nazor. Prepac ale vyjadri sa prosim az ked budes mat skusenosti s vlastnymi detmi.

eeffka
21. nov 2017

Zeny co baba chcela to si baba vysnila... obtazovania.udusenia... neprehanate to? A ked ste boli mlade ani farba na televizore nebola a uz je.co davate detom filter? V dnesnej dobe kazda riesite detske oslavy pricom ako deti ste dostali cokoladu so surodencom napoly. Moja bola spat u kamosky a to ma 6r. Ani ju nezbili ani jej neublizili. Ich dcera chodi ku nam dokonca ju moj muz berie z tanecnej no dakujem pekne byt za uchylakov...

sticker
puklica13
21. nov 2017

Ja som asi vládna podľa mnohých..ale moji 3chodia prespávať ku kamošom a naopak..snáď od 4rokov...niekedy u nás spí aj 7-8deciek...no radosť prevelili..v lete v stane na záhrade..
A teda,nech ma tu aj ukamenuju..milujem moje deti,milujem víkendové rána keď sa o 6tej prídu nasackovat ku mne do postele a budia má..ale občas milujem ráno,keď môžem späť koľko chcem a v dome je ticho a kľud, rannú kávu si dám pred tým ako osmažíme 10vajec a ponahanam ich ustlat postele...😉

vroni
21. nov 2017

@puklica13, ja ti hrozne nerada kazim iluzie, ale vladna urcite nie si, na to si malo vadna 😂😂😂 (viem, ze to je preklep, ale taky krasny, ze som neodolala)

puklica13
21. nov 2017

@vroni joj moja..šak predikcia na mobile😂

celasapremenim
21. nov 2017

ja by som na toto potrebovala poznat aj toho otca ich napriklad a rodinu trosku viac a potom by nebol problem, ale uplne hocikomu devatrocne dieta neposlem na noc jednoducho

bale1rinka
25. nov 2017

Ahojky,tak ja zasa sklamanie...dnes som začala špiniť- jemnulinko,ale to sa mi už menzes začína,po roku a pol si dávam pauzu od testovania a snaženia sa otehotnieť😢nikdy som si nemyslela, že sa budem trápiť 😟😞😖😥😟😞😢 kašlem na všetko,nech ma napchaju hormónmi ako chcú, momentálne som v stave, že Otehotnieť nechcem ani za boha! držím všetkým snazilkam pevne palce, skúsim čo sa bude diať po roku...✈ odchádzam zo skupinky...🏍

bale1rinka
25. nov 2017

@bale1rinka Sorry som si pomýlila tému🙂

dorotelka
20. jan 2018

Syna som pustila spať k spolužiakovi až po spoznaní jeho rodiny. Dovtedy určite nie. Uverila som ich výchove, majú v tomto podobné zmýšlanie, tak ok. Pokial sa nepresvedcim v jeho veku o vhodnom prostredi, nemam dovod riskovat. 🙂

prevenar
20. jan 2018

@lenka_da u neznamych / poloznamych by som to nedovolil ..u velmi dobre znamych - urcite ano. nejak tak 🙂 . vzdy mozes navrhnut, ze mozu spat u vas 😉

nelinka2009
22. jan 2018

@lenka_da ja som teraz nedavno take zazila... Mala ma 8, bolo fajn, ale opakovat to nebudem.

kosicanka1
22. jan 2018

S manzelom sme sa na zaklade pocitu dohodli, ze k nam si deti mozu vodit kamaratov na prespanie cca 1krat mesacne. Zaroven mame pravidlo, ze nase deti nikdy nespia u kamaratov. Nase deti aj ich kamarati to akceptuju. Zaujimave je, ze to najviac rozoberaju cudzi rodicia. 😂 kazdy nech sa rozhodne podla vnutorneho pocitu. Deti pustam s kamosmi na oslavy na navstevy idu, ale vecer po nich vzdy pred spanim pride manzel. Radi u nas aj ich kamarati prespia. Vsetci si postupne zvykli. V pohode ich necham prespat u babiek a u nasich sestier. To je vsetko. Inac sa vzdy spi doma.

katrinka34
8. feb 2018

@puklica13 u nás podobne ;) Moje deti chodia a iné deti chodia k nám už od 4 rokov ;). Ale tak noooo, dedina je dedina, tu sme vsetcia rodina ;)

2006_1211
8. sep 2023

@lenka_da ja som prespať nemohla ani na strednej keď som bola ale veru môj brat ten od malička chodil po kamosoch prespávat. Doba sa zmenila no

Strana
z6