9-ročný syn si po presťahovaní nevie nájsť kamarátov
Ahojte. Pred mesiacom sme sa prestahovali do noveho mesta. Moj syn (9rokov) Si neviem najst kamaratov. Kazdy den mi vravi ako sa citi v skole osamely a ze sa mu deti vysmievaju (za uces,za Dialekt/zijeme v zahranici) a on sa vraj citi ako loser. Neskutocne ma to trapi. Neviem ako mu pomoct. Neviem co mu vobec na to povedat,aby som to Este nezhorsila.
To sú ešte malé deti. Napadla ma spoznavacia party u vás doma alebo v nejakej pizzerii. Chce to len cas, aby zapadol.
Dať mu možnosť zažiť úspech. Nájdi niečo, čo ho baví a v čom môže vyniknúť, nech naberie sebavedomie. Miesto, kde si vytvorí sociálnu skupinu s deťmi, ktoré majú záujmy ako on. Bude potom odolnejší. A je dobré to spomenúť aj triednej, nech si ustrážiť prípadnú šikanu 🍀
nechodi na krusky? nema kamosov v okoli? skus hop niekam prihlasit nieco v com je dobry a co by o bavilo a tak si najde skor niekoho ako on ... aj ucitelka by vedela pomoct .. viac ich zapajat do hoer v skupinach etc ...mojej raz jeden povedal ce je slovak B+ch a to bolo ine rosambo v skole... odvtedy si to nikto nikdy nedovolil a myslim ze ani ucetelia ma uz v skole vidiet nechcu 😀
Porozpravat sa s triednou ucitelkou.
Ahoj, myslím, že mesiac je krátka doba, ale postupne časom to pôjde. Chlapci aj majú iné kamarátstva ako dievčatá. Oni si skôr rozumejú cez šport, koníčky. Poznám chlapca, čo rád zbieral kartičky futbalistov, mal taký album a tým u spolužiakov dosť "bodoval".
Myslím, že by pomohlo ďalší školský rok zapojenie do nejakého krúžku (športový, počítačový). Krúžky sú aj priamo v školách, nemusí predsa niekde dochádzať.
Teraz by som odporúčala, aby sa venoval učeniu, aby nemal problémy s učením a aj spolužiaci, ke´d budú vidieť, že niečo vie a nie je hlúpy, tak si ho všimnú.
Možno keď sa nudí a chýbajú mu kamaráti, tak skúsiť trebárs zájsť s ním do knižnice, do prírody, na bicykel,... Kamarátov ešte bude mať dosť, vysvetliť mu, že to chce čas, že je nový. presmerovať tú jeho frustráciu na niečo užitočné.
Ja mám dobrého kamaráta, ktorý si vyplnil v detstve prázdno čítaním a teraz je z neho inteligentný mladý muž, doteraz miluje knihy, venuje sa samovzdelávaniu a má aj kamarátov. Držím palce
Na taketo veci musia rodicia mysliet pred stahovanim. Poznam vela takychto deti, mimo kolektivu, nezapadnu, ci uz kvoli povodu ( nemyslim romov) alebo inej kulture, zvyku z domovskej krajiny a mnohemu inemu. Poznam deti, ktore v 6 rokoch ziju v 3.krajine od narodenia, ucia sa 4.jazyk a su uplne v pecku. A rodicia, ja nvm. Proste cakaju, ze deti sa prisposobia. Nastastie niektori pochopia a prestahuju sa spet.
Tam je na chybe určite učiteľka!!! Hned ju kontaktovať!! A ak je tam už nejaká šikana ,tak to určite tiež riešiť hned!
Môj manžel ako dieťa veľa cestoval, býval v rôznych mestách a štátoch. Mal to tiež veľmi ťažké stále byť v novom kolektíve. Často o tom rozprával aké to bolo nepríjemné a ako sa vtedy ako dieťa vždy zle cítil ísť do novej školy, do nového kolektívu, medzi neznáme deti atď.
Teraz s odstupom rokov to ale hodnotí ako to najlepšie, čo sa mu mohlo stať. Naozaj je veľmi psychicky odolný, všade si rýchlo nájde priateľov, je nezlomný, dokáže byť aj “sám so sebou”, je vytrvalý a milión dalších iných vlastnosti ktoré získal vďaka takémuto spôsobu života jeho rodičov.
Tvoj syn si to musí “vybojovať” a získať spolužiakov na svoju stranu. Ako tu už niekto písal, treba ho zamestnať (krúžky, športové kluby atď.), veľa s ním o tom hovoriť a prízvukovať mu, že nie je looser a nemá “zlý účes” len spolužiaci sa boja niečoho nového a že deti sú občas zlé ale určite sa to časom vylepší. Nepomôžeš mu, že pôjdeš žalovať jeho učiteľke. Čo čakáš že príkáže spolužiakom aby sa s ním rozprávali alebo aby ho mali radi? Pri každom takomto výstupe sa vec len zhorší a ešte viac sa “znepáči” deťom.
Držím vám palce, určite to zvládnete!
Nuž podľa mna bola chyba sťahovať v priebehu sk roka, chudáčik veď aj učivo na každej škole je ine
@heminepa nechápem my sme v triede prijali v druhom ročníku spolužiačku úplne v pohode .Aj na druhom stupni tak isto.Uplne s nadšením ja nechápem 🤷♀️ kde môže byt chyba ..aj syn má nového spolužiaka vravel,že je tichý a hanbi sa asi ale postupne co ho počúvam tak v pohode chlapec zapadol.Ziqden problém
Mali sme rovnaký problém a kým si našiel kamarátov na novom mieste trvalo to trištvrte roka. Čo je pozitívne, že je tvoj syn otvorený a rozprávate sa o tom. Horšie by bolo keby nepovie a nechá si robiť zle, prípadne by to riešil nejakým seba poškodzovaním a podobne :(((
Čo sa týka výsmechu deti, z vlastnej aj synovej skúsenosti viem, že deti si proste VŽDY a na KAŽDOM nájdu NIEČO... Ale bol tu pekný komentár o odolnosti v dospelosti tak snáď to bude takto aj v synovcom prípade . Držím palce 🍀

Porozprávať sa s triednou učiteľkou?