icon

Aké sú výhody a nevýhody homeschoolingu?

katarina092
6. aug 2025

Ahojte,
Aky mate nazor na homeschooling? Najdu sa tu ludia co boli takto odchovani ako to na Vas vplyvalo? Je to velmi kontroverzna tema, niesom uplne za, ani proti, urcite zalezi od schopnosti a casu rodica, len sa obavam ci z deti nebudu vacsi introverti.. ked sa zamyslim kolko deti sedi len za tabletom, compom, socializacia je inde nez byvala.. pocula som pribeh dospelej americanky ktorej to vyslovene uskodilo a ma problem nadvazovat vazby..
Dakujem

Strana
z3
76california
6. aug 2025

mám 3 kamarátky/známe, ktoré sa rozhodli po corone na homeschooling - každá bola osobitne, pod záštitou inej školy, nestretávali sa ich deti...

- moje postrehy - môj názor - veľmi, ale že veľmi záleží od "psychologie" daného dieťaťa,
v jedinom prípade vidím, že sa to "oplatilo",
v ostatných dvoch to tým deťom viac uškodilo...

lindusss2016
6. aug 2025

@katarina092 osobne skusenosti nemam, tiez len z okolia, mozno to niekomu sadne, ale ja osobne poznam dva pripady, ze celkom to nevyslo. Jedno dievcatko je sice mudre, rozvijalo, co ju bavi. Ale socializacia 0 bodov. Nie je introvert, skor naopak. Ale vsade chce len rozkazovat, nedokaze spravit kompromis, ani sa inak prisposobit, ked nie je po jej, tak je zle. Druhe dievcatko sa nevie absolutne zaclenit do spoločnosti, aj sa ju snazili 3 roky nosit na kruzok, ale viac nechodila, ako chodila a za cely cas sa s nikym nezblizila, je ustrachana. Doma ma dvoch mladsich surodencov a tym rozkazuje, ale medzi rovesnikmi sa nedokaze presadit.
Pardon, poznam este treti pripad, chalan uz ma 15 a druhy stupen uz chodi normalne do školy, takze sa to napravilo, ale jeho mama mi povedala, ze to bola najvacsia chyba, aku urobili, dlho to davali do piriadku. Ale mozno práve preto, ze na tom aktivne pracovali, je chalan teraz ok. Keby ho nechali vo svojom svete, bola by to chyba.

really8
6. aug 2025

@katarina092 poznam jeden pripad. Kamoska mala dieta vo vyssom veku. Strasne sa na neho upla, nedala ho do skolky, tento rok ide zacat homeschooling. Nechodi ani na ziadny kruzok preto "ona sa nepotrebuje dietata zbavovat a strkat ho cudzim ludom". Myslim ze prave vdaka jej dovodom to nedopadne dobre. Uvidime

fajnova
6. aug 2025

Za mna u zdravého dieťaťa s normálnym vývinom a priaznivým sociálnym prostredím absolútne nie. Iný prípad sú napr. deti s aspergerom, autisti a pod. U zdravých deti to pokladám za výstrelok premotivovanej helikopterovej matky (skúsenosť z okolia).

sumilenka
6. aug 2025

@katarina092 Dieťa jednoznačne potrebuje sociálizáciu, musí sa naučiť žiť v kolektíve, vedieť nadväzovať vzťahy s každým, vedieť sa presadiť, pomôcť iným, zažiť nie len úspech, ale aj zlyhanie, vedieť sa popasovať aj s nepríjemnými situáciami. Mama ho nebude chrániť navždy.

lauruska_sumienka
6. aug 2025

viem o jednej pani Ludmila Andrejkova, co propaguje domace vzdelavanie. jej chlapci su na domacom vzdelavani. Ja som bola na jej prednaske a aj jej starsi syn odpovedal na otazky z publika a tam to bolo vidno ze uz pred rokmi to mal chlapec v hlave upratane, a on je s takym pristupom v pohode. Takisto nemal problem vystupovat pred salou plnou ludi, ziadna trema nic, spolocenske styky ok,

mam asi 5 znamych v okoli co sli s detmi na domace vzdelavanie. ale pri vacsine to nie je v poriadku. u jednych su tie deti drze bez respektu, na kruzkoch sikanuju ine deti, ucia sa vselijako nikdy nie pravidelne, a potom ich matka hlasi na skusky v predterminoch aby sa ukazala. dalsia nema trpezlivost a tlaci na dieta. samozrejme dieta sa brani a place a snazi si vydupat ziaden rezim, ziadne ucenie, volnost ako pred skolou. dalsia mala sikanovane dieta v skole tak ho vzala domov a tam to dieta krasne prosperovalo, malo zauzivany system a zodpovednost, nikto neveril ked boli na olympiadach ci sutaziach ze to dieta je na domacom vzdelavani ale mladsie dieta taky system nedavalo-tam tiez bol problem so zvyknutim si na rezim a ucenie. takze radsej zacala uvazovat o klasickej skole.
vsetky spomenute deti mali vzdy rozne kruzky a taktiez vznikali rozne skupiny aby sa tie deti aj rodicia spolu socializovali, dokonca riesili aj spolocne priestory kde by sa cca 2x do tyzdna tie deti stretavali a spolu ucili akokeby v malotriedke.

kedysi som tiez nad tym uvazovala ale napokon som od toho upustila. drviva vacsina deti potrebuje kolektiv, nech sa nauci sa otukat, bojovat za seba, spoznavat novych ludi a interagovat s nimi cely den a nielen na 45-55minutovom kruzku.

za mna domace vzdelavanie naozaj len v nestandardnych situaciach a zaroven pri detoch a pri rodicoch co to maju v hlave ok.

lindusss2016
6. aug 2025
@really8

@katarina092 poznam jeden pripad. Kamoska mala dieta vo vyssom veku. Strasne sa na neho upla, nedala ho do skolky, tento rok ide zacat homeschooling. Nechodi ani na ziadny kruzok preto "ona sa nepotrebuje dietata zbavovat a strkat ho cudzim ludom". Myslim ze prave vdaka jej dovodom to nedopadne dobre. Uvidime

@really8 fuha, to je velmi zvlastny nazor mamicky, ze dat dieta na kruzok = zbavit sa ho... Na jednej strane chapem, lebo aj z nasho kruzku su rodicia, co proste maju 2 hodky do tyzdna pokoj od deti, ale na druhej strane sme tam rodicia aj taki, ktori dalej rozvijame deti, robime pre nich vsetko, vozime ich na nadstandardne treningy, na workshopy, sutaze, do inych miest, do inych krajin, v podstate tomu podriadujeme nas zivot, ale robime to predsa pre svoje deti. Chodia aj ne ine kruzky, lebo chcem ich rozvijat po roznych strankach a naozaj kazdu jednu volnocasovu aktivitu beriem ako prinos pre dieta. Alebo si ta mamicka o sebe mysli, ze je najmudrejsia najlepsia na svete a vsetko ho nauci sama? 🙈 Strasne, ako su niektori ludia kratkozraki....

anonym_0934fa
6. aug 2025

@katarina092 myslím že väčšina tých rodičov nie je ok 🤣 takže ani ich deti nemozu byt…

katarina092
autor
6. aug 2025
@really8

@really8 asi je moc naviazana kedze ho mala neskoro a je rada ze ho vobec ma.. len tym chudacik bude asi trpiet..

katarina092
autor
6. aug 2025
@anonym_0934fa

@katarina092 myslím že väčšina tých rodičov nie je ok 🤣 takže ani ich deti nemozu byt…

@anonym_0934fa preco myslis ze nemozu byt ok? Poznam nazory takych ludi z mojho okolia ze dnes su zakladky na zlej urovninlebo sa miesaju zdrave deti s integrovanymi apod… a ze kvoli sikane…sa mi nepaci ked si niekto kompenzuje svoje traumy na detoch tym ze ho odluci od kolektivu lebo jeho v skole sikanovali.. tiez som to mala vesele na zakladke ale takto ma nenapadlo uvazovat. Jasne ze ked sa dieta nevie zaradit tak ho radsej dam odtial prec aby nebol traumatizovani inymi detmi

anonym_03ee80
6. aug 2025

@katarina092 mne uplne stačilo, ako opisovala HS zdena predná. Ráno vstanem kedy chcem, potom pol hodinka niečoho a potom spolu maľujeme a spievame. Osobne by som veľmi rada vedela, akú úroveň vedomosti maju tie jej deti.

17alexis
6. aug 2025

My tiež uvažujeme nad domácim vzdelávaním, zatiaľ sme dcérku nenahlasovali do škôlky. Socializovaná je až príliš, má kamošky rôzneho veku, hocikoho vie osloviť a debatovať s ním či na ihrisku alebo v obchode, chodila aj na krúžok, teraz hľadáme nejaký tanečný, keďže to ju baví...čo sa názorov týka, platí vždy, že 100 ľudí 100 chutí a hlavne ťažko ti niekto relevantne odpovie, ak s tým nemá osobnú skúsenosť. Je tu aj skupina, kde ti možno lepšie zodpovedajú na tvoje otázky, prípadne rôzne profily na IG.

lienka.7
6. aug 2025

@katarina092 pokial chodia do nejakého "kolektivu" kde sa skupinovo vzdelávajú, este ako tak ôk. Ale pokiaľ ho vzdeláva doma čisto matka, to by som rada videla, ako to prebieha. Mimo to, učitelia na to, aby mohli učiť študujú 5 rokov plus teda potom rôzne špecializácie. Ale niekto zvládne oducit slovinu, matiku, fyziku, chémiu....??? Je fakt u mna záhadou... no proste super ženy u mňa 💪🙈

danusskaaa
6. aug 2025

@katarina092 moja osobná skúsenosť je bohužiaľ len zlá. 4 deti z rôznych rodín. Tri boli na domácom vyučovaní len prvý stupeň (zdravé deti, rozhodli to matky, že sa budú vzdelávať doma). Všetci tri deti boli potom na druhom stupni veľmi "zlé" v správaní. Chceli všetko riadit - aj učiteľov, nepoznali žiadne pravidlá, jedno dieťa z týchto troch okrem fyziky neovládalo skoro nič. Vraj tlačili viac na tú fyziku- lebo ho to bavilo. Všetky deti dobiehali učivo (alebo časť učív) ale s tým správaním to bol (možno ešte je) otras. Jedno dieťa z nich sa snažila mama ukrutne "začleňovať" skr vymyslených diagnóz, ktoré žiadne centrum nepotvrdilo. Bol len nevychovaný a myslel si, že všetci budú lietať len okolo neho (doma to tak bolo). Štvrté dieťa študovalo kombinovane (doma + individuálne) kvôli zdravotným problémom. Bohužiaľ na strednej je z nej taký autsajder. Jej jedinou kamoškou bola sestra, ktorá ked odišla na inú strednú školu (býva na internáte) a ona vyslovene ostala sama. Už aj na pohľad je "podivín " a bohužiaľ ani jej vedomosti nie sú bohvieaké. Až mi to je ľúto, lebo kvôli zlému zdraviu je poznačená na celý život.

anonym_b33516
6. aug 2025

Poznám len jeden prípad. Dieťa veľmi múdre od útleho veku , pre matku to dieťa je "boh" . Veľmi utrpela jeho socializacia. Času mali mnoho, tak samý výlet, cestovanie ,ale socializacia stále len s dospelými. Koľkokrát sa rodina zišla, tolkokrat plno deti v pohode, iba to jedno chúďa večne nespokojné, lebo nebolo po jeho , neustále vytváranie konfliktov. Bolo mi ho fakt ľúto, lebo ono zato nemohlo, ze takto dopadlo. Od 5.rocnika si vydupalo školu , matka na počudovanie súhlasila. Tak sa teraz 2roky učí novým pravidlám. Verím, ze uz to bude len a len lepšie.

really8
Autor odpoveď zmazal
mafia102
6. aug 2025

@katarina092 učila som chvilu chlapceka na domacom vzdelavani, za mna absolutne nie....absolutne nesocializovany, velmi tazko sa neskor zaradi do zivota, ziadni kamarati, len mladsi brat, vobec im to neprislo divne, ze nemaju kamaratov, nerobia bezne veci, jednoducho boli tak odmalicka nauceni....

snowflakenel
6. aug 2025

Co ja viem,,osobne si to neviem predstavit u nas.
Ak ma rodic cas a hlavne vzdelanie na to, aby sa mohol plnohodnotne venovat dietatu, co sa homeschoolingu tyka, tak nech sa paci....no vo vela pripadoch asi len rodic chce byt ,,iny,, ako ostatni.
Mam ten nazor, ze v skolke sa toho deti vela naucia, nie len po rozumovej stranke, no hlavne v budovani kontaktov-socializacie a riesenii tych klasickych,, detskych sporov a vymienani nazorov.,,....🙂

danusskaaa
6. aug 2025

@katarina092 aby som však pridala. Jeden chlapec bol vysoko nad úrovňou spolužiakov v matematike a vo všetkom ohľadom vesmíru a dinosaurov. Že wow, ako chodiaca encyklopédia. Aj ostatné predmety zladal na výbornú, dokázal sa veľmi rýchlo naučiť (aj doučiť ) všetko. Dievčatko nadherne spievalo a hralo na milión nástrojov. Škola jej išla tak, že si to s mamou vydrela. A dvaja nič moc.

tamitamitami
6. aug 2025

Veľmi záleží ako je rodina nastavená, akú má dieťa povahu, či má dieťa dostatočnú socializáciu, rodič adekvátne znalosti a aký je dôvod na domáce vzdelávanie.

Kamarátka má dcéru v 2 ročníku, domáce vzdelávanie zvolili kvôli cestovaniu. Finálne sa plánujú usadiť mimo Slovenska. Majú zaplatenú online učiteľku, dieťa trávi čas aktívne medzi rovesníkmi. Učivo zvláda malá na jednotku, socializáciu má pravidelnú, kopec kamarátov.... Keby neviem ani by som nepovedala že to majú nastavené takto.
Známa má syna, 3 ročník, domáce vzdelávanie zvolila kvôli svojej nekonečnej láske k dieťaťu. Dieťa nechodí medzi rovesníkov, nemá žiadne krúžky, kamarátov. Minule mi smutne hovoril že on nemá ani jedného kamaráta. Chlapec bude mať veľmi ťažký štart v živote, tu by škola bola určite veľký prínos.

olivierko229
6. aug 2025

@katarina092 velmi komplexna tema. To, ze sa dieta nevie/nechce prisposobit kolektivu a ide si svoje vidim ja prave u deti, co do skoly chodia..ale je to povahova crta, nauceny vzorec spravania? Ci deti vzdelavane doma ci v skole, vzdy je rozhodujuci faktor domace prostredie a vztahy doma. Ja mam deti doma, pretoze nechcu chodit do skoly. Az budu chciet, pojdu. Zatial len rok, do skoly sme chodili raz do tyzdna, niekedy nechceli ani tolko. Uvidime co bude, pre mna je dolezite, aby boli v psychickej pohode. Udivuje ma stale presvedcenie mamiciek, ze trojrocne deti potrebuju kolektiv. Nepotrebuju. Potrebuju mamu. Sama riaditelka mi v skole vravela, ze vidi, ze deti na prvom stupni este nie su zrele a pripravene riesit konflikty/nepohodlie, zazili teda kadeco ( aj pokakanie zo stresu, v skole, ano). Takze je to na individualnom posudeni. My sme sa opytali deto, a nie, nemaju problem nadvazovat kamaratstva aj s cudzimi detmi, nemaju problem rozpravat s dospelymi. Uznavam, este sme na HS kratko, zatial je to pre nas ale ta spravna cesta. Ziaden stres, ucime sa to, co nam prave ide, v case, ked to ide.

gagik
6. aug 2025
@olivierko229

@katarina092 velmi komplexna tema. To, ze sa dieta nevie/nechce prisposobit kolektivu a ide si svoje vidim ja prave u deti, co do skoly chodia..ale je to povahova crta, nauceny vzorec spravania? Ci deti vzdelavane doma ci v skole, vzdy je rozhodujuci faktor domace prostredie a vztahy doma. Ja mam deti doma, pretoze nechcu chodit do skoly. Az budu chciet, pojdu. Zatial len rok, do skoly sme chodili raz do tyzdna, niekedy nechceli ani tolko. Uvidime co bude, pre mna je dolezite, aby boli v psychickej pohode. Udivuje ma stale presvedcenie mamiciek, ze trojrocne deti potrebuju kolektiv. Nepotrebuju. Potrebuju mamu. Sama riaditelka mi v skole vravela, ze vidi, ze deti na prvom stupni este nie su zrele a pripravene riesit konflikty/nepohodlie, zazili teda kadeco ( aj pokakanie zo stresu, v skole, ano). Takze je to na individualnom posudeni. My sme sa opytali deto, a nie, nemaju problem nadvazovat kamaratstva aj s cudzimi detmi, nemaju problem rozpravat s dospelymi. Uznavam, este sme na HS kratko, zatial je to pre nas ale ta spravna cesta. Ziaden stres, ucime sa to, co nam prave ide, v case, ked to ide.

@olivierko229 to je aky argument, ako deti nechodia do skoly lebo nechcu a ked budu chcieť,tak pojdu…🙂))ani mne sa nechce chodit do roboty a milion dalsich veci sa mi nechce robit , takze nemusim? Presne k tomu “homeschooling” smeruje, ved vsak ked sa mi nechce ,tak predsa nemusim.

olivierko229
6. aug 2025
@gagik

@olivierko229 to je aky argument, ako deti nechodia do skoly lebo nechcu a ked budu chcieť,tak pojdu…🙂))ani mne sa nechce chodit do roboty a milion dalsich veci sa mi nechce robit , takze nemusim? Presne k tomu “homeschooling” smeruje, ved vsak ked sa mi nechce ,tak predsa nemusim.

@gagik ano, krasne si to vystihla, nemusis ist do roboty, do ktorej ist nechces. Chod do roboty, do ktorej ist chces. A budes v nej stastna. Nase deti velmi dobre rozumeju hodnote penazi, a uz teraz ak chcu nieco, co im nechcem kupit, mozu si na to robotou kolo domu zarobit.

katarina092
autor
6. aug 2025
@tamitamitami

Veľmi záleží ako je rodina nastavená, akú má dieťa povahu, či má dieťa dostatočnú socializáciu, rodič adekvátne znalosti a aký je dôvod na domáce vzdelávanie.

Kamarátka má dcéru v 2 ročníku, domáce vzdelávanie zvolili kvôli cestovaniu. Finálne sa plánujú usadiť mimo Slovenska. Majú zaplatenú online učiteľku, dieťa trávi čas aktívne medzi rovesníkmi. Učivo zvláda malá na jednotku, socializáciu má pravidelnú, kopec kamarátov.... Keby neviem ani by som nepovedala že to majú nastavené takto.
Známa má syna, 3 ročník, domáce vzdelávanie zvolila kvôli svojej nekonečnej láske k dieťaťu. Dieťa nechodí medzi rovesníkov, nemá žiadne krúžky, kamarátov. Minule mi smutne hovoril že on nemá ani jedného kamaráta. Chlapec bude mať veľmi ťažký štart v živote, tu by škola bola určite veľký prínos.

@tamitamitami tak to je smutne ked si to ten rodic neuvedomuje:((( opicia laska, nechape ako mu tym uskodi… treba jej dohovorit

katarina092
autor
6. aug 2025
@tamitamitami

@tamitamitami odkial ma to dalsie dieta tolko kamaratov?

vilma7
6. aug 2025

Tak ja neviem, ny doma HS nemáme, ale keď vidím ako moje deti radi chodia do školy, neviem si predstaviť, že by som ich tam nepustila.
A to mam deti vo vyššom veku, 40+.

dory11
7. aug 2025

@katarina092 poviem ty to takto do školy som chodila a introvert som a nerada naväzujem vzťahy z novými ľuďmi .a úprimne neviem ja som bola v škole moc rada ( aj keď som si občas povedľa kvôli šikane že by som tam nešla ale zase by som nebola ani doma a menšie zlo bola škola .)
A zase poznám deti v homeschole a nieje introvert vôbec .proste takto deti sa stretávajú v rôznych skupinách aj tak chodia na spoznávanie vyleti proste to neje otom že tie deti niesu z druhými deťmi a dospelých chodia na krúžky atď .ako bežné deti

anonym_ca49bc
7. aug 2025

Mali sme to v rodine. Neterka bola šikovné a nadané dieťa, ktoré vynikalo už v škôlke, zvedavé, bystré, komunikatívne a tak ju mama nechala doma, aby sa vraj v škole nenudila. Robila vždy len to, či chcela a kedy chcela. Do školy nastúpila ako 11-ročná na osemročné gymnázium. Tam to nezvládala, nevedela si vytvoriť vzťahy v kolektíve, cítila sa zle, nevedela sa pravidelne učiť, denne s ňou museli sedieť, skúšať, kontrolovať ju, jej to bolo jedno. Učenie v puberte jej zrazu nešlo tak ako sa očakávalo a navyše, nezniesla, že iné deti sú v mnohom lepšie ako ona. Nastali v nej psychické problémy, zúrivosť, sebapoškodzovanie, vydieranie rodičov. Prestúpila na bilingválne gymnázium a bolo to to isté, len s tým, že už to nezvládala ani švagriná a nechala ju tak. Napokon ju vyhodili v 3. ročníku. Po známosti ju ešte dali na odbornú školy, kde jej uznali prvý ročník a všetci sme dúfali, že si urobí maturitu. Najskôr veľké nadšenie a potom školu jednoducho nechala, že ju to nebaví. Do toho si našla absolútne nevhodného priateľa, tiež bez vzdelania. Dnes má takmer 25 rokov, je slobodná matka, živí sa občasnými prácami. Je z nej nepekné potetované individuum s psychickými problémami. Istú dobu brala aj drogy, možno ešte stále berie. Doteraz nedokáže akceptovať iných ľudí, nevie spolupracovať, nemá výdrž, myslí si, že je najlepšia, všetkých okolo dehonestuje a potom vyplakáva, že nemá priateľov. Švagriná medzitým zomrela a ešte pred smrťou si toto vyčítala.

anonym_ceefed
7. aug 2025

@katarina092 Viem si este predstavit, ze matka ma vystudovane ucitelstvo pre prvy stupen a necha si dieta doma, ta totiz vie, ako napr. naucit spravne dieta pisat, citat atd. Lebo to nie je celkom tak, ze sa to predsa to dieta nejako nauci. Ale casto sa k tomuto utiekaju matky, ktore same toho az tak vela nevedia a preto ani nevedia, co nevedia, len si myslia, ze im bude s dietatom doma lepsie. Je ine, ak ma dieta diagnozu, ale normalne zdrave dieta potrebuje bezny kolektiv.

gagik
7. aug 2025
@olivierko229

@gagik ano, krasne si to vystihla, nemusis ist do roboty, do ktorej ist nechces. Chod do roboty, do ktorej ist chces. A budes v nej stastna. Nase deti velmi dobre rozumeju hodnote penazi, a uz teraz ak chcu nieco, co im nechcem kupit, mozu si na to robotou kolo domu zarobit.

@olivierko229 a ked sa in nebude chcieť ist do žiadnej prace? Tak nebudu musieť?

Strana
z3