icon

Aké známky majú vaši tretiaci?

19. dec 2022

Ahojte mam dcérku v 3 ročníku. Pozerám jej súhrn známok jedine z matematiky jej vychádza 1,25 má tam 3 dvojky. Si myslím ze super je svedomita a šikovná. Veľmi sa mi však vybavili moje známky ťažko odrete samé jednotky pretože každá dvojka znamenala krik niekedy aj bitky a zákazy a keď tak pozerám 3 dvojky medzi samými jednotkami aj tak vyzerá super a o dieťati to nič nevypoveda. Dcérka hovorila ze su žiaci ktorí majú aj trojky aj päťky ci z nasobilky alebo diktátov. Nejdem porovnávať len ako to majú vaše deti a ako ste to mali vy? Ako sa k tomu stavali vaši rodičia a ako vy? V com vnímate rozdiely? 🙂 ďakujem

Strana
z2
sense
20. dec 2022

@eva112014 si vo Swiss?

eva112014
20. dec 2022

@sense áno.

h2
20. dec 2022

Som úprimne v šoku, že je tu dvojka považovaná za zlú známku. Dvojka je "chválitebná", čiže ešte lepšia, ako dobrá. Že niekto dáva tresty za dvojku, mi príde fakt choré. Nikdy by som dieťa za známku netrestala. A nepíšem to preto, že by môj syn bol zlý žiak. Je jeden z najlepších v triede (učitelia pri nahadzovaní známok do Edupage uvádzajú priemer ostatných žiakov, takže odtiaľ to viem, nie je to len nejaký môj pocit).

euka210
20. dec 2022

@letfenixa ano, na 1.stupni maju lepsie znamky, u nas casto dava prvakom zatial len 1, ak ma vela chyb, tak nedostane znamku...podla mna je to ok, lebo dieta by hned bolo znechutene zo skoly.
V 5.r je iny system a trva kym si zvyknu...na rodicku nam hovorila, ze sa bude snazit im nechat znamky co mali na 1.stupni...SJ...kto sa snazi, ok, kto ale nenabehne, v 6.uz to nebude rovnake.

sense
20. dec 2022

@eva112014 lebo u nás je to presne tak isto ako popisujes. A kamarátka mi dokonca vravela ze jej keď ma test z nmg tak učiteľka ráta ako chybu aj gramatiku chybu, odpoveď na otázku správne ale zabudne dat nomen s veľkým písmenom a pol bod dole a aj keď je ostatok dobre tak 5,5 lebo už to nebolo bez chyby. Alebo zo spevu doniesla 5,5 Beurteilung ze nebola selbstsicher mala trému tak už to nemôže byť 6 ale len 5,5
Tak nebudem požadovať "samé jednotky resp 6" keď to tak hodnotia

letfenixa
20. dec 2022

@eva112014 a aj tak budú všetci vzdycha nad narocnostou slovenského školstva.

vroni
20. dec 2022

U nás v škole sú čistý jednotkari považovaní za veľký problém. Pretože dieťa nemôže byť perfektne vo všetkom a ak to tak vyzerá, tak je to pre neho nedostatočná výzva a treba mu náročnejšiu školu alebo preskočiť ročník. Väčšina slovenských rodičov by dostala po mesiaci infarkt. 🤣🤣🤣 Prípadov, keď moje staršie dieťa donieslo domov 20 (oni majú znamkový systém 0-20) by som za 7 rokov na gymnáziu spočítala na prstoch ruky. A to je dobra žiačka. O synovi radšej neuvažujem. V tretej triede, kde mávajú obvykle deti hodnotenia ako pekne, veľmi dobre ci výborne sa u môjho dieťaťa najčastejšie objavuje lakonicke "videné" 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

kaktusik007
20. dec 2022

@vroni toto je super pristup a uplne s nim suhlasim - mladsi syn mal vzdy iba 1 a ano - ta skola bola pre neho strasne jednoducha a lahka.... teraz uz dostane aj 2, dokonca aj trojku uz dostal - a ja sa z toho tesim, lebo viem ze konecne su na neho kladene naroky adekvatne k jeho schopnostiam

eva112014
20. dec 2022

@letfenixa Je pravda, že slovenské školstvo je náročné. Náročné pre učiteľky! Toľko zdobiť tie triedy podľa aktuálnej tematiky (a nie je ich málo) je nenormálne už. A ešte aktivity vymýšľať deťom. Je toho viac než dosť. My sme toto kedysi nemali a sme tu. Triedy boli zdobené našimi kresbami, nás detí. A nie ťahať pavučiny (sieťky) cez triedu a neviem čo všetko ešte, lebo Halloween a ešte sa učiteľka oblečie za bosorku, či inú “príšeru”.
Chápem, že deti majú radosť. Lenže je toho na učiteľa veľa. Škola nie párty a zábava. Dá sa, ale všetko s mierou. Ja, keď vidím tie fotky, mne sa rozum už zastavuje.

letfenixa
20. dec 2022

@eva112014 tak toto ja na 2.stupni nerobím, som suchar🙂

sense
20. dec 2022

@vroni aj u nas susedina tak začala ako tretiacka a školský rok dokončila ako štvrtácka. Lebo by mala samé 6 a nemala by dosť podnetov na zlepsenie

vamajka
20. dec 2022

Syn same 1 celu ZS a to sa ucil sam od 1. rocnika, on plakal ked prisiel vikend a nemoze ist do skoly

eva112014
21. dec 2022

@sense Áno, tu je oveľa prísnejší systém výučby ako na Slovensku. Na Slovensku majú krásne rozpísaný rozvrh hodín. My máme len okrem angličtiny, TTG a BS (telesná výchova) samé X. Neviem, že kedy majú Matiku, NMG, Nemčinu, Hudobnú výchovu. Tieto predmety ich učí triedna a ona si spraví aj podľa seba výučbu. Mali sme týždeň, kde dala 5x matematiku a potom sme mali 4x nemčinu za jeden týždeň. Dcérka bola chorá (štvrtok, piatok). Prišla teraz v pondelok do školy. A hneď šup 2 testy naraz od triednej. Matika+Nemčina. Tu zdôrazňujem, že testy triedna im nikdy, nikdy neohlasuje vopred. Čiže my sme ani netušili, že budú písať. Opravené testy dáva deťom iba vtedy, ak každé dieťa, ktoré bolo choré už napísalo test. Nie ako na Slovensku. Bola si chorá a nepísala si písomku, potom ťa učiteľka niekedy však ústne vyskúša z nového učiva. Tu sa také nekoná. Na Slovensku ešte učiteľky hovoria detičkám dopredu, že bude písomka.
Čo sa týka hudobnej. Nikdy som si nemyslela, že raz sa so svojim dieťaťom budem musieť učiť vytlieskavať pesničky doma. Vytlieskávať mala vedieť sama a + vo dvojici. Vraj dostanú z toho známku, ale nevie presne kedy, že to musia vedieť a nech si to precvičujú deti každý deň. Tak aj bolo. O 2 dni neskôr, urobila učiteľka dvojice. Prvá dvojica išla za dvere na chodbu s asistentom učiteľky a ten nahrával dievčatá. No a potom išla ďalšia dvojica atď. A učiteľka na základe videa vyhodnotila deti. Rhytmus, Fluss, Text mala hodnotené. 🙂

sense
21. dec 2022

@eva112014 tak u nás až taky extrem nie je, moja ma pevný rozvrh. O väčších testoch im povie ze budu. O menších testoch nie... Ale známku ju im aj bežné vyučovanie ze majú tiež dvojice alebo trojice. Niečo spolu robia a dostanú znamku. Alebo príde ze dostala 5 alebo 5,5 z nmg a vravím ved si doma nmg ani nemala ze to sme sa nemali učiť doma, ró sme mali len v škole. Ale aj minulý rok napr z matiky nosila domov z testov samé 5,5 sem tam 6 a na vysvedčení ze 5. A keď som sa pýtala ze prečo tak dôvod známka na vysvedčení sa neráta len známky z testov ale aj to ako je dieťa na hodinách aktívne a akú má selbstmotivaciu. A ze moje dieťa je moc hilfsbereit a najprv pomáha vždy druhým. Až potom mysli na seba. Taak som učiteľovi povedala ze podla toho vyjadrenia by som mala dieťa viesť k egoizmu lebo snaha pomoc druhým. Je na škodu. Ale viem ze s týmto mala problém už od Kindergarten ze nestíha svoje veci a nemysli na svoje povinnosti lebo vždy pomáha viac druhým a na seba nemysli nemysli

vroni
21. dec 2022

@sense, aký predmet je nmg? (som myslela, že len francuzi sú takí skratkovi maniaci)

sense
21. dec 2022

@vroni Natur Mensch Gesellschaft (príde mi to ako zmiešanina prírodoveda, vlastiveda a prvouky dokopy)
Ešte majú TG to je technische gestalten ci ako sa to vola to je od maľovania cez technické prace až po ručne práce asi vsetko, ešte majú BG a to ani srnka netuší co je, inak klasika matika, deutsch, francúzština, telesná, religion à k to nemá religion robí si Co chce ale pod dozorom, Schwimmen, musik

sense
21. dec 2022

@vroni BG som našla to je kreslenie bildnerische gestalten, tak to TG je všetko okrem malovania

vroni
21. dec 2022

@sense, no, vidím, že tiež máte veselé predmety, necítim sa tak sama 🤣🤣🤣

eva112014
21. dec 2022

@sense My od 1.ročníka nemáme pevný rozvrh. 🤨A v akom kantóne ste? Áno, tuto to nazývajú, že cieľ. Dieťa “musí mať” cieľ. Nie je dobré, ak je dieťa veľmi hilfsbereit a opäť ani to nie je dobré, ak nie je dieťa vôbec hilfsbereit. Presne na toto sa sťažovala jedna mamička z Írska. Ona sa v týchto cieľoch vraj nevyzná. Jej dcérka mala presne toto za cieľ. Najprv, aby nebola príliš hilfsbereit a druhý rok u novej učiteľky, že aby bola viac hilfsbereit. 🙃
Čiže taká zlatá stredná cesta. Lenže pre dieťa je to aj ťažké “zaradiť sa” potom, keď každý rok je nová triedná učiteľka.
My máme cieľ krajšie písať. Triedna učiteľka vysvetlila tak, že píše pekne, ale že nech ešte krajšie píše. 🙂
Cieľe sa určujú u nás v septembri.

sense
21. dec 2022

@eva112014 kanton fribourg sme

Strana
z2