icon

Ako ďaleko vozíte svoje deti do školy?

8. jún 2021

Ahojte maminky. Premýšlame nad školou pre nášho syna. Odmalička je v bilingválnej škôlke a preto by som ho rada dala aj do bilingválnej základky. Je však vzdialená cca hodinu autom. Vozili by ste deti tak ďaleko kvôli vzdelaniu? Momentálne som nezamestnaná, ale zvažujem, že si nájdem prácu v tom meste, aby som nemusela cestovať denne 4 hodiny. Je to podľa vás veľmi pritiahnuté za vlasy?

hettinka
8. jún 2021

Čo sa týka syna, on tam je v školskom klube, ma v tom meste krúžky, kamosov. Aktuálne ide ráno o 7:00 a príde domov o 19:00. Učí sa v klube, je vynikajuci žiak, jednotkár, občas 2 sa pritrafí alebo 3 z diktátu. Takze kým zvláda, má výborný prospech, neriešim. Vysvedčenie buď samé 1, alebo sólová 2.

ivetz
8. jún 2021

Nechcem Ťa sklamať, ale... je veľa detí, ktoré v predškolskom veku vynikajú, či inak sa vymykajú z kolektívu rovesníkov - vedomosťami, záujmami... Náš syn patril tiež do takejto skupiny. Je novembrový a učiteľka nás sama nabádala, aby sme ho dali do školy skôr, že sa v škôlke nudí a už mu nemá čo "ponúknuť". Psychologička po vyšetrení povedala, že mu bez problémov odporúčanie dá pretože intelektovo je ďalej ako jeho rovesníci, ale že keby to bolo jej dieťa, nedala by ho, pretože potrebuje "dozrieť" v udržaní pozornosti. A tak zostal ešte rok v škôlke. No a časom sa jeho "genialita" úplne zrovnala a teraz je z neho "normálny" chalan - šikovný jednotkár, ale takých je v ich triede veľa.

hettinka
8. jún 2021

Autorka, o dieťa sa neboj, dieťa zvládne. Otázne je, či zvládneš a budeš ochotná voziť ty. A tiež finančný aspekt, my mesačne dosť prevozime, ale škola je výborná, medzi najlepšími na SK a najlepsia v našom kraji.

autor
8. jún 2021

Neda sa mi odpovedat vsetkym. V podstate nie, nebojim sa, ze nebude zvladat nic ine kvoli cestovaniu, lebo tato skola je troska ina ako ostatne. Nemavaju domace ulohy.
A ako pisem, nemusi byt jednotkar, nemusi byt nadpriemer, ale nech ma viac v sebe ako na sebe.
@hettinka financne to zvladneme a soferujem rada, len ma odradzaju tie 4 hodiny. Asi bude najlepsie najst si tam pracu.

hettinka
8. jún 2021

Mne pomáhal, kým mohol, môj otec. Ráno vozil on, popoludní som šla ja, manžel, striedame sa. Museli sme kúpiť 2.auto, s 1 sa nedalo fungovať.
Ale áno, ak môžeš, nájdi si prácu tam, kde bude do školy chodiť dieťa. Ja to tak nemám, zaveziem ho a vraciam sa spat, tiež som veľakrát uvažovala, že prácu kvôli tomu zmením.

ndrag
8. jún 2021

Ja som takto cestovala pocas skoly, vyse hodiny tam a zasa spat, sice MHDckou ale aj tak. Bolo to strasne, nikto mi uz ten strateny cas nevrati a ziskala som vtedy maximalnu averziu voci byvaniu mimo mesta.

hettinka
8. jún 2021

Autorka, chceš dat dieťa do školy pre nadaných? Ak je fakt nadaný, odporúčam. Tiež sme to tak mali, už je syn na gymnáziu, ale nám to veľmi vyhovovalo. Ak chceš, napis mi IP.

eeffka
8. jún 2021

ZS - 60m od bytu, 8r bilingval - 35min MHD chodi sama

eeffka
8. jún 2021

@ndrag ono ak je to cestovanie kulturnenemusi byt na skodu, ja som tak cestovala za frajerom a to bolo 45min mhd tam a 45spat, cize som mala 1,5hod na ucenie sa. Len treba vediet vyuzit cas efektivne

zuzanka.zuzu
8. jún 2021

hodina je kolko kilometrov? lebo niekde to je 80km a v bratislave kludne aj 15km 😀

ndrag
8. jún 2021

@eeffka frajeri boli dalsia kapitola, vacsinou z uplne druheho konca mesta, aspon mi na ten 20+ eurovy taxik vedeli obcas prispiet, kedze v noci je MHDcka ako by so to povedala..zvlastne miesto. No ano, precitala som vtedy vela knih, ale nestalo to za to. Nasi chceli byt silou mocou na dedine, tak tam teraz ostali sami...

hettinka
8. jún 2021

@ndrag ja som tiež nenávidela dedinu. A ak mi niekto povie, že chce dom na dedine “kvôli deťom”, tak sa vždy pousmejem a v hlave idu spomienky na to, ako som ani do kina vecer nemohla, keď nechodili spoje..,

makova333
8. jún 2021

@zuzanka.zuzu presne tak, hodinu mam BA - Trencin a to by sa mi teda denne chodit nechcelo. Ale hodinu mozem cestovat aj Karlovka-Ruzinov alebo Bajkalska - Vrakuna od 15.00 😀

h2
8. jún 2021

Odpoveď na Tvoju poslednú otázku: Áno, podľa mňa je to veľmi pritiahnuté za vlasy. Hodina je strašne veľa. Nie len pre Teba, ako šoféra. Aj Tvoj syn takto strávi 2 hodiny denne v aute. Pýtaš sa, či by sme vozili dieťa tak ďaleko kvôli vzdelaniu. Nuž, keby som žila niekde na lazoch, alebo na opustenom ostrove a toto by bola najbližšia škola, tak áno, lebo by som nemala inú možnosť. Ale nikdy by som to nerobila, ak by som mala školu niekde bližšie. Aj na "normálnej" škole dostane vzdelanie.
Ja syna do školy nevozím. Ani by sa to nedalo, lebo bývame hneď vedľa. Cesta pešo mu trvá menej, ako pol minúty. A je to na nezaplatenie! Nehovoriac o tom, že kamarátov a spolužiakov má z tej istej dediny, čo by Tvoj syn nemal, ak by chodil tak ďaleko.
Ja chápem, že ako matka chceš pre svoje dieťa to najlepšie. Ale práve preto ho daj do miestnej školy. Je to len základka. Ak je múdry a šikovný, na dobrú strednú a na vysokú sa dostane, aj keď nebude chodiť na bilingválnu školu (mimochodom, bilingválna ešte nemusí automaticky znamenať dobrá, kvalitná škola. Rovnako, ako dedinská malotriedka nemusí znamenať, že sa tam nič nenaučí.)

autor
8. jún 2021

@hettinka inak.. to s dedkom je skvely napad.. auta mame 2 a dedko byva kusok od nas.. super.. vdaka 🙂

kulumulu123
8. jún 2021

VOzim dcéru kazdy deň cca 35km každým smerom cca 1hod cesty každým smerom. Dobra škola bola dôležitejšia ako ranné pohodlie a blbá škola....

makova333
8. jún 2021

@h2 no nie je zakladka ako zakladka. Dcera chodila do ZS ktoru mala pri dome, po dvoch rokoch sme odtial doslova utekali a velmi som si dala zalezat kde ju preradim. Kazdopadne hodina tam a spät je strasne vela a urcite su dobre skoly aj blizsie, nemusi to byt ta najblizsia.

hettinka
8. jún 2021

@makova333 to ste dobrí, my sme vydržali v miestnej škole 3 mesiace.

makova333
8. jún 2021

@hettinka u nas sa to tak nabalovalo postupne, o to horsie bolo precitnutie. Nastastie nova skola bola perfis a bez problemov sa dostala na bilingvalne gymka. Ale 3 mesiace to muselo byt riadne zle 😀

hettinka
8. jún 2021

@makova333 no… bolo…
Ale zasa na druhej strane, asi to tak malo byt a vďaka tomu je dnes syn tam, kde je.

makova333
8. jún 2021

@hettinka presne toto si aj ja hovorim, keby ju necham na spadovej, tak neviem kde by sme boli teraz...

h2
8. jún 2021

@makova333 Tak my máme šťastie na skvelú školu. To, že je hneď v susedstve, je len bonus. Ale ak by sme neboli spokojní, skúsila by som druhú najbližšiu.

janush
8. jún 2021

Za mňa určite nie... Bude trpieť dieťa a neskôr aj ty... Prvý rok to možno dáte, no neskôr príde únava, vyčerpanie, frustrácia, problémy.... a už sa na to začneš pozerať aj z tej druhej stránky.. Vzdelávanie je dôležité to áno, no viac ma zmysel vo vyššom veku... Neber mu detstvo 😉

maciatkolulu
9. jún 2021

Vieš čo skus to, asi teraz nerobíš, tak pekne budík na siestu, raňajky a sup tipujem do ba, pekne smer škola, potom sa trochu potulajte, na jedzte sa a sup domov, zobrať predškolské zozit, aspoň hodinu makať... Môj sa veľmi tešil cestou do školy, vlak a tak a cestou domov a to bol iba na zápise, bol hotovy. Za jeden deň. V škole ma sami upozornili, že je to veľmi náročné a nebola som prvá, čo by sme dochádzali, nasla som dobrú školu, odchádzame auto 19 km a uvidíme co budem. Pre mňa bol základ jazyk, ktorý sa veľmi slušne za tých pár mesiacov naučil. Inak ty sa mienis naháňať za vzdelaním pri 6 ročnom dieťati a pritom netušíš, či dieťa nebude chcieť vo vyššom veku robiť niečo iné, diametralne odlišné od tvojich predstáv. A bude ti iba vyčítať, že si ho naháňala polku detstva. Prvý ročník, prvý stupeň sa dá zvládnuť na sk aj s ľahšiu školou, keď ty nezvláda, tak zaplatiť doučovanie, čo mi pri prvákovi príde trochu smiešne, ale ok. Uvidíš sama.... Neviem si predstaviť, že by nejaké dieťa bolo nadšene 2 hodinami v aute každý deň. Plus učením. A ty rovnako, myslíš aká budeš cula, keď budeš celý deň v práci a potom hodina domov a učiť sa? No prechádzka roujasanou Moskvou to nebude.

matenka
9. jún 2021

My teraz vozime, jedno dieta v nasom meste skolka, druhe zs cca 12 min(v rannej spicke 20min) a stredna ide na 8 rocne do centra Ba, takze v spicke to bude rano 45min, vsetko rano rozvaza muz, ja to zas poobede zberam, je to narocne, ale deti rychlo odrastu, starych rodicov mame cca hodku od nas, pomahat nevedia

autor
9. jún 2021

@maciatkolulu nehnevaj sa, ale co je zle na tom, aby dieta malo lepsie znalosti jazyka? Pri mojom zamestnani by som sa bez jazyka nepohla. Nedavam ho na studium kvantovej fyziky. Vstavam o piatej, aby som si zabehala. Nemam s tym problem.

autor
9. jún 2021

Kazdopadne dakujem kazdej mamine, ktora sa vyjadrila k teme. A hlavne vdaka za podporu tym maminkam, ktore to tak robia a neolutovali. Presvedcili ste ma dievcata. Kvalitne vzdelanie mi za to stoji

hettinka
9. jún 2021

Ja som si tiež z okolia vypočula, že “zbytočne vymýšľam” a “im by sa to nechcelo”, okrem iných trápnych reči. Jedným uchom dnu - druhým von. Áno, je ro niekedy náročné časovo aj finančne, ale oplatilo sa.

makova333
9. jún 2021

@h2 ja uz som neskusala, ja uz som cielene hladala dobrú skolu, uz som to odmietla nechat na nahodu.

janage
9. jún 2021

Takže nevidím vôbec problém. Hodinu dochádzať je dosť, ale ak si doma, či si nájdeš prácu v mieste školy, bude to OK. Hlavne ak v škole deti pracujú počas školy a doma celá príprava spočíva v prebaleni školskej tašky. Učiť sa môže úplne v pohode v aute počas cesty všetko okrem písania. Kamošov si môže nájsť v mieste bydliska bez ohľadu kam do školy chodí. Ak deti kvôli inej škole ho medzi seba nevezmú tak chyba bude v nich. Za ďalšie zimné mesiace bohviekolko toho po vonku nenachodia si myslím.
A v neposlednom rade škola zrejme bude ponúkať kvalitné poobedňajšie aktivity.
Čo sa týka samotnej školy zrejme už máš preverenú jej kvalitu od systému vzdelávania, úspešnosti žiakov pri prijímacích pohovoroch, či veľmi dôležité fluktuácia zamestnancov resp. vzťah vedenie, učitelia. Riešenie a prístup k šikane. Aby nebolo, že sa zatvárajú oči lebo sponzorské pre školu.
A v neposlednom rade úplne najdôležitejšia je pre prváka pani učiteľka, ktorá ho bude učiť.
Lebo aj v najhoršej škole môže byť najlepšia a v najlepšej najhoršia. Resp. zažila som keď v súkromnej škole sa prvákom vystriedali 3 učiteľky v rámci školského roka pre nezhody v kolektíve a s vedením.
Potom praktické veci ak ochorieš, pokazí sa auto a pod. ako zabezpečíte dopravu do a zo školy.