Ako dlho by si mali druháci písať domáce úlohy?

27anna
20. feb 2013

ahojte, zaujimal by ma vas nazor na to, ako dlho by si druhaci mali pisat domace ulohy? Robim ulohy so synom a denne nam to trva 60-90minut, a to musim podotknut, ze syn nema problem so ziadnym predmetom, plynulo cita, v pocitani je tiez popredu.Aj vase deti dostavaju tak vela domacich uloh?

eeffka
20. feb 2013

25min max,ked robi sj,mat a napr vlastivedu. Byvaju to 2-3 ulohy z kazdeho.
@27anna

xenicka13
20. feb 2013

ja mam tretiaka, max. 45 minut robi ulohy, aj to medzi nimi odbieha

renab
20. feb 2013

@27anna 60-90 minút robí úlohy bez prestávky? nechce sa mi veriť, že majú toľko úloh 😒 . alebo sa pomedzi to zabáva niečim iným?
ja mám tretiaka - približne 15 minút denne, také klasické DÚ. nerátam čas, keď majú robiť projekt, lebo ten nerobia zo dňa na deň a ani každý deň.

27anna
autor
20. feb 2013

vazne uvazujem nad navstevou pani ucitelky, len ma najprv zaujima, ci je to bezne, robit tak dlho ulohy. A okrem toho mam obavy ako ucitelka na moje namietky zareaguje, aby na to syn este nakoniec nedoplatil.

27anna
autor
20. feb 2013

to je cisty cas,prestavky som odratala, vzdy mu necham asi po 50minutach oddych a potom pokracujeme

lubiku
20. feb 2013

My sme prvaci a trva nam to max pol hodinu, no mam kamaratky, ktore maju deti v inej skole a uz ako prvaci travili nad ulohami 1 az 1,5 hodiny denne, co im toho ucitelka tolko dala. Podla mna je to dost vela, taka hodina denne pri ulohach staci do tretej triedy az-az. maju toho v skole dost 😒
Moja najstarsia je siestacka a ked ma riadnych 6 hodin natrieskanych tazkymi predmetmi v jeden den tak sa den predtym uci aj 3 hodiny. Ide ma z toho porazit, do toho rozne projekty, sutaze, olympiady 😝

renab
20. feb 2013

@27anna tak to naozaj musí mať dosť veľa tých úloh. naši teda mávajú úlohy naozaj výnimočne. ale keď majú, tak jedno cvičenie zo SJ, 20-30 príkladov z matematiky alebo pol strany z pracovného zošita. toto mu trvá maximálne 15 minút.
skús napísať rozsah vašich úloh.

hori
20. feb 2013

@27anna a ako to zvladaju jeho spoluziaci? dajte sa par rodicov dokopy, poradte sa medzi sebou ci sa to aj im zda vela a ak ano, chodte za ucitelkou viaceri alebo trebars navrhnite diskusiu na rodicku, vsak na to sa tam chodi...

renab
20. feb 2013

@lubiku aj tri hodiny v šiestej triede sa mi zdá príliš. tak to ja naozaj nechápem, do akých škôl chodili moje deti. tri hodiny denne by sa popri záujmoch nestihli učiť ani v maturitnom ročníku. 😒
a to vraj školská reforma poposúvala učivo do vyšších ročníkov, aby ho mali menej. aj si zatiaľ myslím, že ho menej majú, keď porovnám najmladšieho syna s jeho staršími súrodencami.

sarka9832
20. feb 2013

moja je tiez druhacka a tiez max.20 minut,sj doplnit odpisat,matematika slovny pr.alebo priklady max. 10 ,a citanie pol strany z citanky

sarka9832
20. feb 2013

@renab neviem ci poposuvali ved minule hovorili ze zlomky chcu dat uz v stvrtom rocniku

27anna
autor
20. feb 2013

tak vcera napriklad pisal 5viet zo sj, jednu stranu z pisania, cital jeden text z citanky+3jednoduche cvicenia, musel sa naucit 17 vybranych slov po ly, lý /na to mal dva dni/, matematiku sme nerobili, tu ma az zajtra, ale ma vypracovat dve strany A4. Vadi mi aj to, ze dostavaju ulohy na prazdniny. Nemali by vtedy deti trochu vypnut a oddychnut si od skolskych povinnosti.

lubiku
20. feb 2013

@renab samozrejme ze to nieje kazdy den, no ma jeden dva dni v tyzdni kedy maju vsetky tazke predmety v hromade( zober si mat.,SJ, AJ, fyz, chem, geog, biol) no ma co robit, aby sa na ne naucila a napisala si DU. A to tiez chuda pride zo ZUSky o pol 5 a este len sa ist ucit ☹
Niekedy mam pocit, ze my sme toho tolko nemali a neboli sme tak ustvani a v casovom strese ako dnesne deti ☹

evabb35
20. feb 2013

@27anna Kdeže, nie, toľko úloh nemávajú - teda na bežnej štátnej škole. Písaniu sa nevenujú vôbec, vybrané slová sa v 2. ročníku vôbec ešte neučia. Matematiku majú v škole každý deň, tak asi stíhajú veľa toho porobiť si v škole. Na prázdniny úlohy nedostávajú. To si ani neviem predstaviť toľko hodín denne sedieť nad úlohami. Chodí na nejakú výberovú školu? Či to je nejaká štátna škola - mestská či obecná?

renab
20. feb 2013

@sarka9832 moji starší sa v prvom ročníku učili napr. v matematike aj prechod cez desiatku. v druhom násobilku - mladší sa učí až v treťom. keď vidím, ako štvrtáckej učebnici počítajú násobky a sčitujú a odčitujú, tak mi prechádza zrak. šiestacka fyzika mi pripadá s prepáčením úplne trápna .....

renab
20. feb 2013

@27anna bez tých 17 vybraných slov to u nás odhadujem maximálne na pol hodiny.

eluma
20. feb 2013

My sme tiež druháci a veru sú aj dni kedy sa učíme aj 2 hod. ale denne hodina je istá. Máva jednu písomnú úlohu zo sj alebo z čítania, príp. nejaký prepis - cca 10-15 min, niekedy aj viac, potom čitanie - 10 min, ak je matika 10 min, + precvičovanie z pamäti každý deň, Aj - slovíčka + precvičovanie 10 min, opakovanie nejakého predmetu VL alebo Prír. 5-10 min - ako kedy. Taraz majú aj také, že každý deň by mala prečítať pol A4 textu. Ked je ešte príprava na klavír, tak to na 2 hod možno aj víde.
Ale nerobí si úlohy v družine, niektoré deti si robia úlohy tam. Takže asi nie si sama.

evabb35
20. feb 2013

@27anna Možno záleží aj od rozvrhu hodín. Nemajú na každej škole v rozvrhu matematiku každý deň. Pritom učivo musia prebrať ako všade inde na školách. Niekde majú viac SJ v rozvrhu, či Čítania, takže potom možno aj tie domáce úlohy od toho závisia. Pokiaľ viem, tak na niektorých výberových školách napr. na jazykovej majú viac hodín SJ a aj domácich úloh tam mali deti odjakživa viac. To sa nedalo porovnať s ostatnými štátnymi základnými školami. Na druhej strane odrazilo sa to aj na študijných výsledkoch detí.

simca06022011
20. feb 2013

No skolaka doma nemam, ale ja som si ista ze som sa vzdy ucila doma viac ako 2 hodiny a to som bola jednotkar celu skolu... na gymnaziu tiez cez 2 hodiny... podla mna je to normalne... jasne prvacik sa nema co ucit 2 hodiny (teda ak uz vie pekne citat a pocitat 🙂 Inak moze citat aj viac),ale starsie deti urcite a hlavne ked dnes v skole nic nenaucia, iba diktuju poznamky alebo neviem co... kedze doucujem maleho brata, tak mi jej jasne, preco tie deti musia doma tolko studovat.. v skole im to ledva vysvetlia, rodicia potom robia domace ulohy za nich a prace sa tahaju z internetu🙂 Ja som v 6 rocniku ovladala matiku, co teraz beru najskor na strednej, pripadne v 9tke (no niektori sa to teda vobec neucia...)... no uz teraz mam hrozu z toho, co bude s ked pojde moja krpana do skoly 🙂

evabb35
20. feb 2013

@eluma Čo si precvičujete z AJ? Zo SJ čo mávajú na domácu úlohu? Lebo v našej škole dávajú na úlohu len nejaké cvičenie vyplniť v pracovnom zošite a to je všetko. Odpisy atď . - to robia v škole.

27anna
autor
20. feb 2013

Dievcata, ja uz pri nom sedim so stopkami a meriam si cas,co mu kolko trva. Asi bude najrozumnejsie porozpravat sa s ostatnymi rodicmi, ako to oni zvladaju. Ale takto sa to neda, sme z toho obaja nervozni, mam este aj druhe dieta, ktoremu sa potrebujem venovat a nie ho odpratat na ten cas pred telku, aby nerusilo. A robite ulohy s detmi, alebo ich nechavate pracovat samostatne?

prasiatko30
20. feb 2013

u nas zalezi na tom ci pracujem s nou alebo to necham na moju hviezdu - sice je len prvacka ale ak ju necham samu tak dve stranky s jednoduchymi poctami alebo jedna stranka s pisanim vyda aj na hodinu 🙄 ak to pisem s nou tak do 20min to mame zmaknute. a potom zalezi na tom ci maju pisomky alebo nemaju ked maju skuskovy tyzden tak veru aj hodinku potiahneme, ked nahodou chyba lebo je chora a potom musime dobiehat tak to ani nehovorim to ma ide porazit ale zvycajne to rozvrhneme na viacej dni a ideme v klude.

renab
20. feb 2013

@simca06022011 veď práve o to ide, že učiva sa mi zdá menej - je poposúvané do vyšších ročníkov (badať to aj na skúškach na VŠ) a rodičia hovoria, že sa deti učia v druhej triede viac ako hodinu. tak mňa naozaj zaujíma, čo sa učia? teda aspoň deti, o ktorých tvrdia, že nemajú problémy. vychádza mi z toho, že potom sú tie deti asi také pomalšie (majú to v povahe, že na všetko majú čas), alebo sú také puntičkárske, že musí byť všetko napísané krasopisne, úprava. alebo potom moje deti chodili do škôl, kde sa nič neučí ..... ale sú na VŠ a stále majú A-čka.
skrátka si myslím, že na prvom stupni ZŠ sa žiak, ktorý nemá problémy, nemá učiť viac ako 30-45 minút.

renab
20. feb 2013

@27anna čím skôr sa naučí robiť si úlohy sám, tým je to pre teba (ale aj pre neho) lepšie. nech napíše - skontroluj. a keď nevie, nech sa príde opýtať. 😉

27anna
autor
20. feb 2013

@renab mozno mu to ide pomalsie, ja neviem nemam to s kym porovnat,ale v skole stiha a krasopisne to musi mat napisane, lebo mu ucitelka pise do zositov, aby pisal krajsie, aj do matematiky! Mozno mi teda poradite, ako ho motivovat aby pracoval rychlejsie.

evabb35
20. feb 2013

@27anna Záleží od obtiažnosti domácej úlohy. Mrknem sa na to a zistím, či bude potrebovať k tomu nejaké sprievodné slovo alebo to zvládne samé. Väčšinou ku každému cvičeniu nadefinujem postup ako s cvičením má vypracovať, prípadne ešte v priebehu cvičenia položím nejaké kontrolné otázky, aby som zistila, či dieťa pochopilo čo sa od neho požaduje a aký postup má použiť a či sa sústredí na domácu úlohu. Vtedy dieťa od domácej úlohy už neodbieha a pracuje samostatne. Najmä je spokojné, že všetkému rozumie a vie ako pracovať. Navyše to moje sprievodné slovo trošku dieťa prinúti, aby neodbiehalo mysľou kade-tade, ale sústredilo sa len na domácu úlohu. Keby som všetko nechala na dieťa, tak by asi odbiehalo sa vypytovať pri niektorých domácich úlohách. Niekedy im učiteľka v škole povie postup ako majú vypracovať domácu úlohu, resp. precvičia si to už v škole a doma potom už vie ako má pracovať. Vtedy ma k tomu nepotrebuje vôbec. Už len prekontrolujem či je to v poriadku. Samozrejmosťou je vypnuté rádio, TV - teda ticho. Keď však vidím, že dieťa príde zo školy unavené a také nesústredené, tak si k nemu sadnem aj pri jednoduchej domácej úlohe a dávam pozor, aby sa dieťa nezaoberalo niečím iným okrem domácej úlohy.

renab
20. feb 2013

@27anna tak našťastie u nás sa na krasopis neprihliada, hoci niekedy by sa to synátorovi zišlo. ale keby sa prihliadalo, tak by určite prepadol. ja krasopis neriešim, hlavne, že je to napísané dobre. ale keď už je to naozaj nečitateľné, tak dávam prepisovať.
ale ak je tvoj syn taký ten "pohodový" typ, tak s tým nič neurobíš. keď ho budeš tlačiť, aby robil rýchlo, iba bude nervózny. však ľudia sme všelijakí. inak u nás stačí povedať, že keď bude mať úlohy do vtedy a do vtedy, môže ísť na hodinu na počítač. to je magická veta, lebo vtedy to stíha naozaj rýchlosťou blesku. neviem, určite nad ním nestoj so stopkami. keď tak mu daj určitý časový limit.

yukki
20. feb 2013

Moja má poruchu pozornosti, takže kým s nami naša mamka nemusela sedeiť ani v prvej triede, s mojou si zrejme odsedím pri domácich úlohách dlhšie. Už teraz dostáva z CPPPP úlohy -no úlohy-niečo obkresliť....a musím tam byť. Ináč ako si absolútne neverí, tak radšej naschvál naškrabe, pokazí...takže rátam, že veru si odsedíme. každé dieťa je iné.
@27anna ja by som na neho postupne to skúšala s tým, že Verím, že si túto úlohu (najprv snáď že "tento riadok" tieto tri príklady") dokážeš urobiť sám a že ju napíšeš pozorne, pekne. A za každým chválila, upozornila že tu si sa trošku asi ponáhľal, že? Je to ale krásne! Výborne! ...a postupne zvyšovala náročnosť.

yukki
20. feb 2013

@renab a vidíš, v mnohých školách minimálne na prvom stupni sa krasopis berie takmer ako hlavný cieľ šk.roku! A vtedy fakt musia tí rodičia posedieť asi s deťmi pri úlohách, ak to nie sú také úzkostlivé deti...že v strachu, aby to nemali zle, tak to píšu sami krasopisne.

27anna
autor
20. feb 2013

@yukki ako tvojej dcere zistili poruchu pozornosti?