Ako dlho by si mali druháci písať domáce úlohy?
ahojte, zaujimal by ma vas nazor na to, ako dlho by si druhaci mali pisat domace ulohy? Robim ulohy so synom a denne nam to trva 60-90minut, a to musim podotknut, ze syn nema problem so ziadnym predmetom, plynulo cita, v pocitani je tiez popredu.Aj vase deti dostavaju tak vela domacich uloh?
presne tak, a to sa dnes uz pisane pismo pouziva minimalne
@yukki tak ako som už písala, v tom prípade by náš najmladší prepadol (ale aj jeho podstatne starší súrodenec by na tom nebol lepšie). u nás je o, a, u - jedno písmeno. vytušíš len z textu. tak isto aj 6, 9, 0. okrem toho píše písmená veľkosti asi 2 mm. ešte v prvej triede, kým mali predpísané zošity, to bolo ako tak. ale ja som písmu nikdy neprikladala veľký význam. myslím, že aj na školách sa to preceňuje. záleží od učiteľky. naše (je tretiak a má tretiu učiteľku) z toho vedu nerobili.
@evabb35 Z AJ majú sem- tam nové slovíčka 5- 10 ks, Teraz začali tvar to be - singulár, tak si dávame také jednod. vety, aby to pochopila, ale ja som učiteľka Aj, tak sa snažím jej to tak viac dopĺňať, lebo so mnou sa sama učiť nechce, keď nemusí. Zo SJ je to ako kedy, Väčšinou majú ulohu z prac zošita, napr včera mali vypr. celú stranu v PZ, inokedy majú úlohu z knihy, cvičenie, kde síce doplnia 4 slová, ale im to dá prepísať celé. Moja to musí mať krasopisne, ona je taký puntičkár, ešteže vymysleli tie gumovacie perá, inak by zošity na výstavke boli asi ťažko. to my sme také vymoženosti nemali 😢
@renab my sme obecná škola, jednotriedka. Pani učiteľku poznám, je dobrá, na krasopise ale bazíruje-možno vyjednám nejaké úľavy pri mojej, má aj poruchu vizuo-motorického vnímabnia-rozumej: vidí kopec, kreslí jamu, vidí ležatý obdĺžnik, kreslí stojatý...vidí slučku dohora-kreslí slučku do dola, vidí špic naľavo-kreslí ho napravo atď.takže kým sa nedohodneme, zrejme to bude očistec.
@yukki no budete to mať "veselé". 😉 môj synátor zas nemal priestorové videnie. nakoľko mu uchádzalo oko, nedokázal sa pozrieť oboma očami na predmet v priestore. a keď k tomu pridáš farbosleposť, tiež sa pani učiteľka nestíhala čudovať nad jeho výtvormi. ale videnie sa upravilo cvičením, farbosleposť sa liečiť nedá, tak sme si zvykli.
ja mam tretiacku...pripravuje sa tak 20- 40 minut....ale tiez sa uz stalo, ze aj 2hodiny, ked im da ucitelka dorobit pracovny zosit, lebo su vraj pozadu oproti ostatnym triedam....na prazdniny ulohy vacsinou nedava...iba citat
inac u nas to bolo naopak, ked som zo zaciatku s dcerou pri ulohach sedela, tak jej to trvalo omnoho dlhsie...stale som pocuvala .."a mami toto a mami hento"....vobec sa nesustredila.....preto si uz od prvej triedy pise sama a ja len kontrolujem
ale kazde dieta je ine...pri synovi som sedela az do 3 triedy, lebo on by radsej hodinu cumel do blba ako pisal ulohy
@27anna moja druhacka tiez presedi pri ulohach aj hodinu aj dve...ale ju nechavam vacsinou samu pracovat a vtedy ju vzdy zaujma vsetko dookola takze preto tak dlho...inak z M vzdy jedno dve cvicenie maju na ulohu, zo SJ tiez jedno cvicenie..z Čitanky citat novy clanok plus cvicenie, a potom su nepravidelne predmety , ale s tymi doma nepracujeme, to maju len v skole..okrem anglictiny..ja jej ulohy len kontrolujem,....ale keby chcela ulohy ma za 45 minut hotove... na prazdniny nedostavaju nic...
@27anna Prestávky počas učenia si moje dieťa nerobí. Teda pokiaľ sa nevyskytne nejaký rušivý faktor. Samozrejme, keby som to nechala na dieťati, tak prestávky by chcelo mať často...len chcem dieťa naučiť, aby sa sústredilo len na domácu úlohu a ostatné záležitosti riešilo po skončení práce.
ja ani neviem, ze moja druhacka chodi do skoly. uloh ma minimun a to max. na 10 min raz za tyzden. viac casu venuje skor referatom, ci Hniezdoslavovmu Kubinu, Salianskemu Matkovi alebo Maksikovi. ale tieto aktivity su vsak raz za cas. cas po skole venujeme radsej ZUS. mne takyto system vyhovuje, deti maju viac casu na mimoskolske aktivity.
@27anna podľa toho čo píšeš, by som to riešila asi tak, že by som s ním prezrela čo majú na domácu úlohu, potom by som mu nadefinovala čo bude s tým robiť a odišla do vedľajšej izby ku tomu druhému a nechala ho robiť si samého..potom by som po nejakom časovom intervale ho prišla skontrolovať ako mu to ide a či nepotrebuje ešte nejaké sprievodné slovo k tomu, ale hlavne by som strážila to mladšie dieťa, aby mal kľud a aby ho nič nevyrušovalo pri práci.
este nieco ku tym uloham...uz som pisala aj v inej teme...dost casu mojej zabere to , ze ked ma prikald napr. 8 x 4 tak nemoze napisat len vysledok, ale musi pisat 4+4+4+4+4+4+4+4 =32
a teraz si predstavte, ked ma na ulohu takych 20-30 prikladov
alebo vselijake zbytocne kreslenie v prac. zosite
pytala som sa dnes pani druzinarky, tiez hovorila, ze im to trva s detmi, ktore si tam robia ulohy aj hodinu. V kazdom pripade musim nieco vymysliet, lebo takto to uz dalej nejde. Dakujem za vsetky vase nazory 🙂
Ahojte,
mám syna druháka a má neskutočné množstvo úloh. Trávime nad nimi asi 3-5 hod. denne.
To množstvo je podľa mňa neskutočné.
Každý deň 1x A4 z prac.zošita z matiky + 2 úlohy z učebnice a 2x A4 zo SJ + 2 cvičenia z učebnice + cvičný diktát.
Na jesenné prázdniny sme dostali 3x A4 SJ+ 3x A4 MAT+ 2x A4 prac.zošit čítanka + mimočítankové čítanie z knižnice Janka a Danka + naučiť sa delenie hlások + 2 zadania z učebnice MAT......
A taktiež máme domáce úlohy cez internet, nakoľko učiteľka vytvorila deťom konta na www.bezkriedy.sk a zasiela im tam úlohy.
Poraďte mi kam sa mám obrátiť...
@playgirlka vasej ucitelke prasi ci co??? ulohy maju byt hotove do 30min by som za nou isla co ma za problem a ked nestiha na hodine ona nech to nekompenzuje takym kvantom doma, mi to pripada akoby bola v skze a silou mocou chce dohnat, tie A4 su ulohy toho isteho typu? lebo keby toho tolko nafulala mne robila by som len 1 cvicenie z kazdeho druhu + by som jej napisala teply odkaz do zosita
popytala by som sa ostatnych rodicov ci aj oni maju tolko uloh, ci nahodou len ta moja nestiha ze sa jej to nakopi... potom porovnala spoluziakov zo susednych tried a potom isla za riaditelom co t ma byt
@playgirlka A tvoj malý čo chodí na výberovú školu?Lebo toto je podľa mňa prehnané.My máme tak max dve,tri úlohy,buď pár príkladov vypočítať,niečo prepísať a niečo prečítať,ale nie je to každý deň,že všetko toto a na jesenné prázdniny,sme ani nič nedostali,mali si oddýchnuť.
@eeffka
Na rodičovskom sme sa ako rodičia k tejto téme ozvali a ona sa vyjadrila čo nestihne na hodine tak musí doma.
Len niekedy mám sama pocit že decká na hodinách nič nerobia nakoľko syn nemá ani čiarku v zošite iba úlohy.
Ale testy (z rôznych predmetov) a diktát to stíhame aspoň 1 za deň.
Ohľadom riaditeľa (jedna banda)....už v prvom ročníku som sa bola sťažovať nakoľko sa mi nepáčilo, že 2x do týždňa mali diktát a päťminútovku.
@slivka3
Nie syn chodí na klasickú štátnu školu, ale sama som neverila vlastním očiam.
Namiesto toho aby sme šli niekam von, či na hroby robili sme po častiach úlohy.
A dnes mi syn povie, že majú úlohy na internete.......keď som otvorila stránku mali sme tam 7 e-mailov.
@playgirlka Tak to neviem,ako by som riešila,možno prestupom na inú školu,lebo sa mi to zdá fakt na druhú triedu prehnané,to sa neučí toľko ani moja piatačka.
@playgirlka my mame tretiacku a ta zas nema domace ulohy ziadne...ked ma za cely tyzden 2,tak to je vela...pytala som sa na to na rodicku a bolo mi povedane,ze nakolko ich je v triede iba 15,pekne stihaju a nema ich preco doma zatazovat😉
@mata128
Oni sú v triede 20, ale ja si myslím, že pekne by všetko stíhali keby sa im pedagóg venoval.
Ale ona stíha počas vyučovacej hodiny opraviť testy, alebo diktáty. Známky stihne počas vyučovania zapísať do internetovej žiackej knižky. Stihne posielať DÚ e-mailom. Tam je pes zakopaný, ale ako jej to slušne povedať, aby si nesadla na syna.
@playgirlka Našich je teraz 25 a stíha v pohode,fakt asi záleží od učiteľky,možno keby ste sa zhodli všetci rodičia a žiadali výmenu a dali to aj písomne riaditeľovi,či riaditeľke,možno by to k niečomu pomohlo.
@playgirlka ked naozaj toto robi co robi treba jej tam poslat inspekciu, tot nech si robi po vyucovacej hodine, na mejly mas datum odoslania, vytvorenia a taktiez kazdy zapis na internete sa da zistit kedy bol spraveny... sama sebe pili konarik

@27anna U nás je to tak, že musím dieťa spomaľovať. Chce všetko chytro-chytro a potom má veľa chýb a musíme veľa opravovať a to nás zdrží viac. Ale úloh mávajú menej.