icon

Ako je to po novom s domácimi úlohami?

11. sep 2024

Ahojte. Ako je to teraz s tými domácimi úlohami? Povinné, nepovinné? Bolo nám povedané, že v školskom poriadku je písané, že domáce úlohy sú už nepovinné. V škole a na edupage nám píšu, že povinná domáca úloha a vydieračky, že sa to bude počítať do aktivity, priklonia sa k horšej známke kto nebude robiť úlohy... ako to je vlastne? Neriešim, že kto bude sprostý atď kto si ich nerobí. Na to odpovede nechcem...

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

@oskvarka Prinos pre dieta je ten, ze napr. v matematike si doma precvici priklady a bude to mat lepsie uchopene. Ono totiz, aby dieta ziskalo nadhlad, tak potrebuje aj nieco vypocitat, kazde dieta potrebuje iny pocet prikladov, lebo kazde je ine. Neviem, ci Ti to takto staci, ak chces, vytvorim aj definiciu😉

oskvarka
11. sep 2024

@patus_2 ja si to nemyslím.

oskvarka
11. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ďakujem myslím že si vystačím s mojou predstavou .. hovríme o domacuch úlohách nie o jadrovej fyzike ;) nepochybujem o prínose precvičovania na uchopenie látky, zároveň som skeptická o celkovom prínose pre vedeomosti, intelekt a šťastie dieťata.. tak celkovo pre jeho život v konkrétnych životných situáciách 🙂 hlavne ak to má byť priveľká cena pomer výsledok

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

@oskvarka Ja nikde o jadrovej fyzike nepisem, pisem o beznych ulohach z matematiky na ZS. A naozaj netusim o akej cene a pomere s vysledkom pises.

stanulienkat
11. sep 2024

@oskvarka Tak ale podľa seba tiež nemôžeš paušalizovať. Ja poznám deti,ktoré strašne radi chodia do školy a radi sa učia. Potom sú deti, ktoré sú šikovné a majú tie úlohy raz dva bez zbytočných kecov a potom sú deti, ktoré majú rôzne dys , alebo sú pomalé, alebo sú menej intelektovo zdatné. A ešte chcem podotknúť, že žiadne cvičenie nie je na škodu. Ale ak mamičky majú pocit, že je to zbytočné a ich to obťažuje, tak nech to nerobia. Autorka sa len pýtala na názor. Je to smutné, keď tu potom mamičky obviňujú učiteľky z toho že, ich deti sú pomalé, že sú hlúpe, že sú nešikovné, ze im nejde učivo, že tomu nerozumejú.... Nepriznajú si , že to dieťa nie je Einstein, alebo si nepriznajú, že by mali viacej doma s ním cvičiť. Potom nech sa nečudujú, keď majú tie deti trojky, štvorky, päťky ani nech neobviňujú školu a všetkých naokolo. Poznam take mamy.
A ja ti to poviem z môjho pohľadu- vyrastala som za co za socializmu kedy boli úlohy bežné a bolo ich naozaj veľa a zďaleka sme nemali také učebnice ako dnes, že sú samy pekny farebný obrázok. Mali sme len čiernobiele hnusné učebnice plné textu a strávili sme nad úlohami každý deň dve hodiny a nikoho nenapadlo reptať a ja ako veľmi lenivá žiačka, ktorá sa nechcela učiť ti poviem, že tými úlohami som si vždy natoľko zopakovala učivo, ze som sa nemusela pred skusanim biflovat. Keby sme nemali tie ulohy, tak pre moju lenivost by som bola trojkarka.

oskvarka
11. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl napríklad časovej.. ak to dieťa strávi nad tým 3 hodiny tak je to dosť rozdiel oproti 20 minútam.. prípadne k tomu môže mať odpor.. poobede či dokonca večer už môž mať sústredenie takmer na nule.. môže sa mu to hnusiť ... možno bude klaviristom v orchestri alebo bude mať iné z mnohých povolaní kde nebude potrebovať ani to čo sa učia deti v piatej triede na matematike ..... tak osobne si myslím že ak dieťa samé ťažko vidí význam v tom precvičovaní bude celkovo neefetívne.. a s tou fyzikou mi išlo len o tú definíciu.. no príde mi to ako že ideme hľadať správnu poučku...

oskvarka
11. sep 2024

@stanulienkat ja som chodila do školy rada .. aj som sa rada učila .. a stále sa rada učím (som tak trochu autista ADUH asperger takže ma našťastie nemohli zlomiť ale tých 5 čiernych rokov mojho dectva mi už nik nevráti...) .. len školský systém s domácim precvičovaním a známkovaním založeným na porovnávaní sa s kopou žial úplne nevhodných učiteľov a matkou učiteľkov mi úplne zrušil všetky ilúzie o efektivite a funkcii nášho Školského systému

stanulienkat
11. sep 2024

@oskvarka myslím, že to ženies do extrémov. To by už naozaj muselo byť, aby niekto s dieťaťom sedel tri hodiny nad úlohami. Respektíve ak by sa to často opakovalo, matka vie zhodnotiť či je to dieťa intelektovo nižšie alebo či má nejaké DYS a ci treba navštíviť psychológa, alebo nejakého iného odborníka. Takže aj na toto je to dobré. Máš pravdu, nemôže byť každý jazdrový fyzik, niekto musí hrať aj v orchestri a niekto musí kopať aj kanály. Problém je to, že každá mamička hlavne na modrom koníku si myslí, že ma doma malého Einsteina, nadpriemerne inteligentného a šikovného a všetci mu v škole krivdia. Pozri sa aký počet uchádzačov chodí na vysoké školy s akým priemerom, hocijaký hlúpák sa dnes dostane na vysokú školu a to je veľká chyba. Ale to sme uz odbocili od temy.

oskvarka
11. sep 2024

@stanulienkat ja som bola štvorkárka.. úlohy som odpisovala cez prestávku pred hodinou ;) a to som sa dostala na osemročné jazykové gymnázium v 10 rokoch samá jednotkárka a bifľoška pýcha svojich rodičov .. v 12 v depresii na liekoch ..

oskvarka
11. sep 2024

@stanulienkat odbočili ale aj tak si myslím že práve tu je pes zakopaný..

stanulienkat
11. sep 2024

@oskvarka Tak ale to sú tie extrémy,ktoré som opisovala. Vždy je niečo aj medzitým. Autorka sa musí zariadiť podľa seba.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

@oskvarka Tak ja neviem, mam dve deti, nikdy netravili domacimi ulohami 3 hodiny a podobne. Ak dieta travi tolko casu nad pisanim uloh, tak je niekde chyba, dost mozne je to, ze je myslienkami inde a nerobi, co ma, ale sedi nad ulohami a tvari sa, ze nieco robi. Treba potom take dieta vhodne usmernit.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

@oskvarka Co sa tyka tej "spravnej poucky", tak ja som reagovala len na to, ze si mi napisala, ze Ti to mam definovat (ten prinos).

stanulienkat
11. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl Presne tak. A ešte som zabudla napísať, že takými úlohami sa vedú tie deti k samostatnosti a zodpovednosti. A to som ešte zabudla podotknúť, že za socializmu sme nemali takú vymoženosť ako je Google, počítače a rôzne stránky s učivom, ktoré to neskutočne uľahčia a deti si častokrát nemusia ani lámať hlavu nad zadaním, len to hlúpo opíšu z internetu. My sme museli chodiť do knižnice, zháňať knihy, vypisovať hromady textov, podchytit podstatné veci a tým sme sa naučili aj pochopiť látku, podškrtnúť dôležité veci z textu a celkovo pracovať s textom. Čítala som niekde štúdie, že dnešné deti majú problém pochopiť čítaný text. No presne kvôli tomuto, ze nečítajú,nie sú nútené tie deti vyhľadávať informácie z kníh a preto nie sú zvyknuté pracovať s textom a hľadať kľúčové slová.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

@stanulienkat Ked spominas to citanie-moje deti citaju velmi vela, vdaka tomu ani jedna nema problem s pisanim, nepotrebuje nic drilovat, proste to uz ma v oku/v ruke. Lenze evidentne sa teraz cita malo, lebo aj v tejto kratkej diskusii su take hrubky nasekane, ze ma az oci bolia. Ale budu dotycne tvrdit, ze ulohy su zbytocne, veru, aj im by sa zisli. A s pochopenim pisaneho textu je to tiez aj tu evidentne-napises niekomu nieco a vytvori si v hlave z toho nieco uplne ine, nehovoriac o tom, ked chce niekto radu, ako vypracovat ulohu a pritom by stacilo citat zadanie a robit presne to, co tam pisu.

simca06022011
11. sep 2024

chuda dieta si musi spravit ulohu? no strasne... ja som myslela, ze tie vtipne videa su prehnane, ze nam ide generacia "ktora nebude chodit do prace, neznasa slovo musi".. som zvedava ako sa o 20rokov budu deti tvarit, ked dostanu pracovnu ulohu, ktoru musia urobit.
Na tvojom mieste, ked si nie si ista, tak predsa napis ucitelke, preco MUSI ked su ulohy dobrovolne. Ak je to tak v skolskom poriadku neurobte. Ak dostane 5, budete sa stazovat. Ale ak bude chybat hodnotenie, aktivita bude hodnotena zle atd, tak sa tiez netreba cudovat.

oskvarka
11. sep 2024

@stanulienkat a to je prínosné len niečo moct hlupo opísat z internetu?.. okrem toho že sa učia vyhladávať?.

oskvarka
11. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ja som čítala vela už aj ako dieta a moja gramatika je slabá.. nie na každého to čítaním naskáče.. pri dyslexii to tak žial nefunguje.. napriek tomu si rada čítam.. aj keď čítanie mi nikdy nešlo tak dobre ako druhým ... v škole som bola šikanovaná za to že "neviem" čítať.. keďže som sa pri čítaní nového textu pred celou triedov vždy mýlila a zasekávala. napriek tomu moja učiteľka slovenčiny niekoľko rokov prehliadala že je to problém s ktorým ja nemôžem nič robiť.

stanulienkat
11. sep 2024

@oskvarka myslím si, že je to úplne jasné, že keď len niečo hlúpo opíšeš, nezamýšľaš sa nad tým, častokrát ani nevieš o čom píšeš, len to mechanický robíš. Hádam ti to nemusím vysvetľovať, ze ti to da menej, ako ked sama skoncipujes text, pocvicis stylistiku, gramatiku, vetnu skladbu a podtrhnes dolezite informacie v texte, atd.

simca06022011
11. sep 2024

@oskvarka prinos pre stastie v konkretnych zivotnych situaciach? no ak sa tu bavime o zakladnej skole, tak tam sa veru neuci nic extra, vsetko je tam zakladne, cize vsetko co sa naucia (co je naozaj takmer h*** dnes, lebo ked to porovnam, okrem mat/sj, tak to maju tak zlahcene vsetko, ze fakt ZAKLAD sa ucia) vyuziju, ci uz pre vseobecny prehlad, alebo aby tupelka neboli. AK niekto na to proste nema, aby bol jednotkar, tak nebude... to je jasne. Ak nechce orbit ulohy nebude ich robit = ale nebude mat za to hodnotenie/pochvalu. Co je uplne logicke = ani v praci nemas odmeny ak nerobis nic extra. V kazdom pripade, pracovat na sebe, zdokonalovat sa, zopakovat si, naucit sa, precitat si doma = je plus. A este keby sa viac venovali pochopeniu textu, diskusii o tom, rieseniu problemov a nie len papagajovaniu = tak by to bolo este lepsie (lenze na riesenia problemov musis mat aj VEDOMOSTI, a schopnosti, to same z neba nespadne, aj na realizaciu napadu, musis vediet AKO to spravit).
Ak maju deti dys, dnes sa to riesi podla mna intenzivne a pride sa na to. Cize ak ty beries skolstvo tak, ze svoj problem zovseobecnis na vsetkych = nie je to spravne. Ak ma niekto specialne potreby, ma problem, potrebuje ine riesenie, specialny pristup. V tvojom pripade sa stala chyba, pochybili rodicia, aj ucitelia. mali riesit.. Neviem kolko mas rokov, ale kedysi sa to realne tolko neriesilo, to je fakt.

simca06022011
11. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl inak presne, moja sa slovencinu absolutne na prvom stupni mimo skoly neucila a diktaty mala jednotkove, citala jednu knihu za druhou.. niekedy v 6.roc to prestalo a normalne to vidno na diktatoch. Ze prestala citat, ze malo pisu v skole, ze vacsinou komunikuje v anglictine vsade, cita/pozera veci v aj atd... to citanie robi svoje.

oskvarka
11. sep 2024

@stanulienkat tak ako samozrejme ze chápem ale neviem ci takýmto sposobom sa mi zdá ze vediem dieta k zodpovednosti?... k samostatnosti asi ano ak mu to nepomáham na tom internete hladat.. pre mna je pri úlohách podstatné aby deti bavili .. zaujali nejako.. teda boli kreatívne zadané.. aby trvali dostatočne krátko aby malo dieta šancu pri nich udržať pozornosť a mohlo byť so svojou prácou spokojné.. a aby ich bolo schopné a chcelo vypracovávať samostatne- inak nevidím ani žiadny prínos pre samostatnosť. .. veľa domácich úloch nespĺňa vŠetky tieto kritérií ale ak by bola jednoznačne deťom deklarovaná ich dobrovoľnosť napriek tomu že by sa vyzdviihoval ich prínos viem si predstaviť že by to bolo lepšie 🙂 za mna menej je niekedy viac...

janulik2008
11. sep 2024

@macatt a nemaju to tak ze az od polroka? Lebo neter ked bola prvacka sa mi zda ze az od druheho polroka robili deti v druzime ulohy 😉

stanulienkat
11. sep 2024

@oskvarka vieš keby sme všetci robili len to, čo nás baví, teší a pričom sa zahráme, tak by sme boli všetci šťastní ľudia. Bohužiaľ život je o niečom inom. V práci tiež nerobíš len to čo ťa baví a nepríjemné úlohy nenechávaš pre kolegov. Ale o tomto by sme mohli filozofovať ešte tri dni. A podľa jedného, alebo dvoch detí v triede nebudeme meniť pravidlá pre ostatných 30 detí. Preto boli v minulosti vymyslené rôzne osobitné školy, kde sa týmto deťom vyhovelo a vedelo sa s nimi pracovat- potom to tak malo zostať. Lenže každá mamička, co si myslíš že doma má Einsteina, by chcela dieťa zaradiť medzi šikovné deti s tym, ze to jej dieta by malo mat ulavy. Mne sa napríklad zda nespravodlivé, že tieto deti ktoré majú desať DYS, su spomalené a brzdia ostatné deti v napredovaní, tak sú zaradené do bežných škôl, kde majú rôzne úľavy, výnimky, rôznych asistentov. A podľa mňa sú šikovné deti diskriminované. Ale na to tu bude zas bude mať 100 mamičiek 100 rôznych názorov, ja píšem len môj.

oskvarka
11. sep 2024

@simca06022011 rokov mám už dosť a verím ěz Školstvo ide pomaly k lepšiemu ale so skúseností detí okolo seba len veľmi pomali .. a moj skepticizmus mi ostal samozrejme moje strachy vo mne ostali a určite som zaujatá moje deti sú ale moje gény takže áno dosť sa pasujú s tým s čím som aj ja ako dieťa mala problém...

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

@simca06022011 Starsia je uz na VS, mladsia je v kvinte-stale nieco cita a dnes som sa divala do edupage a uz tam mala 1 za uroven pravopisu, celkovy priemer triedy 2.91, ani som nevedela, ze nieco pisali a keby som aj vedela, tak proste viem, ze ona pise naozaj slusne uz dost dlho. A fakt si myslim, ze je to vysledok toho citania.
@oskvarka Skolstvo ide k horsiemu, ak to nevidis, tak potom to asi malo sledujes.

janulik2008
11. sep 2024

@oskvarka v niecom s tebou suhlasim. Nasa suseda ktoru som niekedy kocikovala tusim vtedy chodila do 7mej triedy? Tak mi hovorila raz ze sa uci matematiku aj so osmej vecer 🫣

oskvarka
11. sep 2024

@stanulienkat nie každý kto je dys je pomalý na mám ADHD a asperger učiteľom som skákala do reči a IQ mám 140 vysokú školu na červený diplom .. napriek tomu som bola v niektorých predmetoch podpriemerná a určite som skupinu brzdila - ale nebolo to len mojov chybou ale aj systémom.....asistenta a úlavy som samozrejme nemala ale to vieme že sa už teraz mení.. písomku s angličtiny (ale aj iné) by som potrebovala dva krát viac času .. ale to by bolo nefér voči ostatným tak sa to riešilo 5 kami...

oskvarka
11. sep 2024

@janulik2008 moja kamarátka prestala so mnou trávit cas odkedy jej dcéra jedinácik nastípila do prvej triedy ... celé poobedie do vecera s nou robila úlohy niekolko rokov som sa s nou mohla stretnút len v sobotu.. za mna je to na zamyslenie

oskvarka
11. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl nesledujem moc más pravdu nieco asi aj k lepsiemu ale ja mám deti na DV ;) takze mám len informácie z druhej ruky