icon

Ako je to po novom s domácimi úlohami?

11. sep 2024

Ahojte. Ako je to teraz s tými domácimi úlohami? Povinné, nepovinné? Bolo nám povedané, že v školskom poriadku je písané, že domáce úlohy sú už nepovinné. V škole a na edupage nám píšu, že povinná domáca úloha a vydieračky, že sa to bude počítať do aktivity, priklonia sa k horšej známke kto nebude robiť úlohy... ako to je vlastne? Neriešim, že kto bude sprostý atď kto si ich nerobí. Na to odpovede nechcem...

maciatkolulu
12. sep 2024

@oskvarka no asi je nejaký dôvod,vazny,väčšine stačí sa to naučiť raz. Nie si roky opakovať. Ten,kto okrem toho číta,si tu gramatiku opakuje prirodzene. 🤷
A naozaj,vidieť dieťa s knihou je rarita,za to s mobilom,kde píšu ostani ako analfabeti,tých je vidieť podstatne viac. Ale veď je to super ,že sa nemusís piplat s úlohami,decko to dotiahne kam? Prváci a teda deti s problemy(ktorým sa,podľa môjho názoru,treba venovať naopak ešte viac),ok,tam menej úloh,lahunke. Ale väčšie? Vážne si myslíš,že ľudia,sa nemusia doma učiť,že všetko sú povinní učitelia? A to dieťa zázrakom prejde detstvom a pubertou,všetko učivo iba v škole nabere a zrazu na výške sa uvedomí? No dobre.

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl jasne ze problem mobilov je aj to ze rodicia travia menej casu so svojimi detmi a deti maju tie mobili dostupne... ale urcite to nebude preto ze deti maju malo domacich uloh.. deti maju mat hlavne dost casu aj na volnu hru a na pohyb.. hlavne vonku... ale nie len..

viestta
12. sep 2024

@oskvarka tak ja neviem, ale ked si nieco myslim o konkretnej veci, tak je to moj nazor. Alebo je to nejak inac?

viestta
12. sep 2024

@maciatkolulu aj ucit sa sa treba naucit. To mas pravdu. Kedy sa to maju naucit ked nie na ZS? Ci po prechode na strednu sa zrazu zopne spinac v hlave a uz to budu vediet?

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl chces povedat ze to je tvoj nazor?.. Ja som to pochopila tak ze tvoj nazor je presne opacny ale si nazoru ze vecsina ostatnych ludi ma opacny nazo .. co si ja nemyslim nemyslim si ze je vla rodicou ktory maju nazor ze sediet na mobile je prinosnejsie.

jesenzima
12. sep 2024

To naozaj rodičov až tak veľmi obťažuje venovať trochu času svojim deťom, a pomôcť im s dú, prípadne si niečo precvičiť? Tým deťom vôbec neuškodí, keď si doma niečo zopakujú a pripravia sa do školy...

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl inak nemam ziadny problem s tvojim nazorom .. mas na neho pravo ako kazdy.. a ano mam iny nazor a chapem ze sa nazorovo rozchadzame

maciatkolulu
12. sep 2024

@viestta o Tom niet pochýb a reči,daj dieťaťu voľnosť....silno,ale veľmi silno pochybujem,že sa puberťák v ôsmej triede spamätá a zrazu sa začne doma pripravovať na primacky,vzorne. Alebo,že má toľko vedomosti,že to nepotrebuje. Ale však fajn.

oskvarka
12. sep 2024

@maciatkolulu nepovedala som ze sa deti podla mna nemusia doma (alebo kdekolvek) ucit ak chcu nieco vediet.. a ked chcu nieco vediet naspamat musia sa aj memorovat.
"A to dieťa zázrakom prejde detstvom a pubertou,všetko učivo iba v škole nabere a zrazu na výške sa uvedomí? " Tak tomuto verím že sa uplne v pohode može stať.. hlavne ak si prejde našim školskym systemom niektorych zakladnych a strednych škol na slovensku a znechuti ho to natolko že už mu ani nič iné nezostane..

oskvarka
12. sep 2024

@maciatkolulu presne to sa može stat ked daš dietatu volnost a bude zrazu naozaj zodpovedné za svoje vzdelávanie.

cookie29
12. sep 2024

@viestta ale deti to vedia ked sa nad tym zamyslis. Co vsetko sa naucili od narodenia... chodit, jest rozpravat, poznat veci, farby atd... mozno je potom neprimerany skolsky system...

viestta
12. sep 2024

@oskvarka ja sa ta spytam len tak na okraj. Ako si sa naucila chemicke znacky a nazvy prvkov na chemiu? Alebo vypocitat trojcenku? Nie je dolezite, ze nevies kedy sa narodil Napoleon, to sa teraz da dohladat aj na internete, my sme mohli hladat v encyklopediach (ak teda vobec nieco take v domacnosti bolo, co bolo malokde) ale nebolo by od veci ak by si aspon co to vedela o nom a jeho podiele na dejinach Europy. To sa da bez toho aby si sadla k ucebici a venovala tomu cas? Myslis si, ze deti sa to stihnu naucit v skole? V ktorom vzdelavacom systeme sa to stihnu naucit len v skole?

maciatkolulu
12. sep 2024

@oskvarka nuž,veľa zdaru,mám dve dievčata z waldorfu a teraz chlapca na štátnej. Takže viem o čom píšem. A vidím rozdiely. Voľnosť áno,ale odtiaľ potial. Úlohy áno,ale zvládnuteľné doma a aj s tým,aby dieťa malo voľný čas. Je to ťažké? Ja neviem,ale rodičia sú predsa s dieťaťom keď sa uci,minimalne kontrolujú. A môj sa tesi ako ho chválim. Inak potom rodičia zrazu pozerajú,že ich dokonaly Ronaldo,prepadáva a Zaira má štvorku zo slovenčiny. 🤣Rozumieme si? Jednoducho sú profesiezkde nestačí voľnosť,prečítanie si textu a tak a je ich dosť. Akože ako to tu tak čítam,mali by na sk zaviezť triedy,kde by boli free deti a triedy štandardné,len mám obavy,aké rodiny by bolo v tej prvej skupine. Lebo free,ma tiež svoje hranice,áno aj v slobodných školách.

oskvarka
12. sep 2024

@viestta ty vies vsetky chemicke prvky a ich nazvy?... trojclenku pouzivame v beznom zivote tak casto ze nverim ze sa to niekto v akomkolvek bode svojho zivota ak uz ma na to rozumove schopnosti nedokaze naucit a ze sa to nenauci.. preco by to robil?

mk1111111111
12. sep 2024

@oskvarka aj ja viem vsetky chemicke prvky, co je na tom divne?

viestta
12. sep 2024

@oskvarka ja sa ta pytam ako si sa to ty naucila. Vykladas tu o nepochopeni pisaneho textu a das taku odpoved...

tetapetra
12. sep 2024

Synovia matikarka dáva du, ale nekontroluje ich. Je to na deťoch.

tetapetra
12. sep 2024

@oskvarka aj ja viem chemické prvky,tie nové už nie,ale zvyšok áno.

oskvarka
12. sep 2024

@mk1111111111 nie je to divné ja verím tomu ze to niekto vie.. ja som chodila na gymnázium s chémiu som mala vzdy za 3 .. mala som hroznú učitelku ktorá absolutne nevedela vysvetlovat (viem to lebo jeden rok sme mali vznimocne chemikára iného a pri nom som mala 2 a bavilo ma to a rozumela som) takze aj ked myslím ze by ma inak chémia celkom bavila ale zial smola.. a nie neviem vsetky prvky..

oskvarka
12. sep 2024

a podla mna si vies tieto informácie o chemických prvkoch lahko vyhladat ..

oskvarka
12. sep 2024

@maciatkolulu tak ja nemam problem s hranicami ucenim sa precvicovanim ani s ulohami (akekolvek.. nie len školské..) len mi ide o tu mieru primeraná veku aby bola prinosom a nie utrpenim pre vsetkych zucastnenych.. ak ma byt ucenie sa a ulohy jediny cas ktory rodicia travia s detmi tak je to smutne a zaroven ak bude neprijemny este horsie..

oskvarka
12. sep 2024

@viestta ja neviem vsetky chemicke prvky... z dejepisu viem velmi málo.

viestta
12. sep 2024

@oskvarka este stale si mi neodpovedala na moju otazku ako si sa to naucila. Mna nezaujima kolko z toho vies. Takze napisem este raz a snad pochopis co sa pytam: Akym sposobom si sa ucila chemiu, matiku, dejepis...? Ucila si sa aj doma?

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

@oskvarka Ja si myslim, ze Ty si vobec ten moj prispevok nepochopila, ako bol mysleny, preto si ho skus precitat znovu.
A ano, problem je aj v mobiloch, ale najma v pohodlnosti niektorych (mnohych) rodicov, lebo je ovela jednoduchsie strcit dietatu mobil a sebe tiez a mat svaty pokojicek. Preco niektore deti uz v skolkarskom veku cumia do mobilov? A nie je ich malo.

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

A k tomu, ze nie je nutne sa ucit naspamat a treba vediet googlit. Ono je to pekna myslienka, ale mozog treba trenovat a tym ucenim sa naspamat, sa tiez trenuje, ak toto chyba, tak to skodi.

oskvarka
12. sep 2024

@viestta takze ty chces vediet ako som sa naucila vsetko co viem?.. roznymi sposobmi a urcite som sa vela naucila aj v skole len pocuvanim.. mam dobru pamat.. niekedy som sa ucila aj doma .. sama rodicia sa s omnou neucili ani ma neskusali .. ale velmi malo do 16 minimalne.. skorej som sedela doslova sedela nad knihami bez priamej aktivnej ucasti.. a to samozrejme sa zobrazilo aj na mojich znamkach .. ucit som sa zacala necele dva roky pred maturitov vtedy ked sa uz selektuju predmety .. pocas dvoch rokov som sa naucila na maturitu.. bez mensich problemov. az na tu slovinu ta mi vzdy robila problemi.. vyhovovalo mi ze uz sme nemali vela inych vedlajsich predmetov...

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl suhlasim uplne....mne sa llen nepaci sposob akym na to chceme tie deti "namotivoavat" ak to takto nazves.. nie preto ze je nepekny a sme prisny a neviem co.. to je kazdeho vec.. skorej to ze to skratka nefunguje.. aj ja som mala prisnych rodicov

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl moje deti maju v uceni sa velku mieru slobody a tiez vidia same ze ak nieco chcu vediet tak sa to musia naucit.. a niekedy aj namemorovat.. a nemusim ich nutit ani s nimi sediet nad ulohami.. a pritom mame dostatok vzajomneho casu..
a ucia sa dost vela a aj s memoruju a aj toho vela vedia..

tiika
12. sep 2024

@autorka veru na tej paralele s prácou je pekne a celkom výstižné. Doma si po práci (v súvislosti s prácou) pozriem to, čo ma zaujíma a na čo som ale v robote nemala čas, ak mám s kým poradím sa o tom s niekym, ak zistim, že mám kdesi rezervy, treba mi doplnit vedomosti, tiež po tejto stránke na tom pracujem.
Obdobne by to mohlo byt s d.u.. Popravovat na tom, o com viem, že mi nejde, venovať sa tomu, čo ma zaujíma a baví navyše od povinného učiva. V ostatnom sa mi význam stráca.

cookie29
12. sep 2024

@oskvarka budes prekvapena ale kludne Ti potvrdim a v tom nie som sama, ze trojclenku neovlada kazdy druhy dospely. A keby som bola zla, poviem ze aj 3 zo 4... pretoze trojclenka sa v zivote pouziva bezne. A ked vidis vypocty stylu, ked na 2 porcie potrebujem tolko muky kolko budem potrebovat na 5 dielov? Respektive moj sef bol zdatny, ale systematicky sa ma pytal ze ako premenim € na $ a napriklad v praxi stretavam nesmierne vela ludi co maju problem s planmi pokial mierka nie je 1:100... akonahle je 1:50 problem. A 1:1250 uz radsej ani nehovorim...