Ako motivovať dieťa k učeniu matematiky?
Ahojte, nejaku radu, ako prinutit dieta ucit sa matiku.Vsetko ostatne je uplne v pohode, len matika vymleta nic ani obycajne zlomky nechape. Najhorsie ze nechce doucko, vraj na neho chodit nebude, ani mne nedovoli vysvetlit matiku. Mam obavu ako sa bude ucit na monitor, prijimacky ked nechce. Nic nepomaha. Problem je len s matikou akokeby akysi blok.
Skúšala si jej navrhnúť aj online doučovanie? Možno sa bojí nátlaku na ňu, ak jej matika naozaj nejde a všetci na ňu tlačia keď vysvetľujú a bojí sa, že zas nebude chápať. Skús sa s ňou v kľude porozprávať, čo by jej pomohlo. Som učiteľka matiky a je to proste tak... Niekto na to hlavu má a niekto nech sa snaží akokolvek, proste mu to nejde. Ale pri individuálnom prístupe som vždy aj integrovaným žiakom s dostatočnými pomôckami dokázala vysvetliť základné učiva aspoň a hlavne naučiť počítať poriadne na kalkulačke. Alebo ďalšia vec, čo môžeš vyskúšať, je smartbooks. Robí to sama, ty vidíš výsledky a všetko, nemusíš ju kontrolovať. Spraví si test, vyhodnotí to jej výsledky a začne ju to učiť na urovni, ktorú ešte ovláda, takže dieťa to hravo zvláda a postupne sa pridáva to čo nevie. Spraví chybu, tak jej to vypíše ako to malo byť... Možno by jej takáto forma sedela viac. Úplne v kľude sa porozprávajte, prečo by jej vadilo doučovanie a či by takáto forma bola lepšia
@foxie95 super komentár 👏
Tiež učím matiku (aj keď teraz na RD mám len doučká) a mám pocit, že pred cudzím človekom majú decká väčší rešpekt ako pri rodičovi.
Ak je doučovateľ namotivovaný, trpezlivý a spozná slabé stránky študenta, tak vie tomu prispôsobiť príklady a potom to podľa mňa pôjde lepšie. Ideálne ak by to bol učiteľ so štátnicou z didaktiky matematiky, pedagogiky a psychológie, nie len nejaký študent.
Ja napríklad rada používam príklady z praxe, to zvykne študentov zaujať 🙂
@anonym_autor hlavne som ta chcela povzbudit, ze na matike svet nestoji, deti vedia byt sikovne a uspesne aj bez nej. Matika sa velmi precenuje.
@mandzula dakujem 🤗
Skúšala si jej navrhnúť aj online doučovanie? Možno sa bojí nátlaku na ňu, ak jej matika naozaj nejde a všetci na ňu tlačia keď vysvetľujú a bojí sa, že zas nebude chápať. Skús sa s ňou v kľude porozprávať, čo by jej pomohlo. Som učiteľka matiky a je to proste tak... Niekto na to hlavu má a niekto nech sa snaží akokolvek, proste mu to nejde. Ale pri individuálnom prístupe som vždy aj integrovaným žiakom s dostatočnými pomôckami dokázala vysvetliť základné učiva aspoň a hlavne naučiť počítať poriadne na kalkulačke. Alebo ďalšia vec, čo môžeš vyskúšať, je smartbooks. Robí to sama, ty vidíš výsledky a všetko, nemusíš ju kontrolovať. Spraví si test, vyhodnotí to jej výsledky a začne ju to učiť na urovni, ktorú ešte ovláda, takže dieťa to hravo zvláda a postupne sa pridáva to čo nevie. Spraví chybu, tak jej to vypíše ako to malo byť... Možno by jej takáto forma sedela viac. Úplne v kľude sa porozprávajte, prečo by jej vadilo doučovanie a či by takáto forma bola lepšia
@foxie95 dakujem skusim navrhnut online.Aj ten smartbooks, mala to aj na anj a bolo to dobre, videla som princip, toto ma nenapadlo z matiky, vyskusam,dakujem
Najhoršie je, že dieťa, ktoré sa stratilo v základnom učive, na matematike potom už tápalo aj ďalej a všetko sa to nabalovalo. Mnoho detí, keď som ich doučovala na monitor a vysletlila som základné učiva, tak zrazu mali dobré známky, zrazu "wau veď to je ľahké" a napísali jedny z najlepších monitorov 🙂 takže ak tomu dá nádej, pomôže to určite veľmi, lebo matematika na strednej škole bude peklo ak nebude zvládnutá základná škola
@foxie95 ano, ona nevie zaklady, straca sa.Ja mam pocit ze ona ma z nejakeho dovodu odpor k matematike.Vzdy mi povie ze naco jej bude.Nedokazem jej vysvetlit preco ma precvicovat, doucko, atd, mam pocit ze v tomto zlyhavam, ak som aj uz nezlyhala...
@anonym_autor Mozno by to chcelo iny styl vysvetlovania, tu by ozaj mohol pomoct nejaky kreativny doucovatel. Moj muz mal na ZS tiez zle znamky z matematiky. Z chemie bol dobry, aj z fyziky. Potom ked bol uprostred puberty, tak nejako prisiel na to, ze si to skusi predstavovat cez obrazky. Rovnice, zlomky, proste vsetko si zacal prerabat na obrazky. A zrazu mu to zacalo ist. Dopadlo to dokonca tak, ze ma doktorat z matematiky, uci na VS a robi vedu. Mozno aj tvoja dcera by potrebovala na tu matiku ist nejako nestandardne a bola by v nej dobra.
@anonym_autor Mozno by to chcelo iny styl vysvetlovania, tu by ozaj mohol pomoct nejaky kreativny doucovatel. Moj muz mal na ZS tiez zle znamky z matematiky. Z chemie bol dobry, aj z fyziky. Potom ked bol uprostred puberty, tak nejako prisiel na to, ze si to skusi predstavovat cez obrazky. Rovnice, zlomky, proste vsetko si zacal prerabat na obrazky. A zrazu mu to zacalo ist. Dopadlo to dokonca tak, ze ma doktorat z matematiky, uci na VS a robi vedu. Mozno aj tvoja dcera by potrebovala na tu matiku ist nejako nestandardne a bola by v nej dobra.
@marianarem vau klobuk dolu...Dakujem 😊
Ja by som len povedal ze na tak zakladnej matematike svet veru stoji aj ked ta presviedcaju o opaku. Bez takych zakladov matematiky ako popisujes mozes zabudnut na nejake studium chemie, fyziky, ekonomie, manazmentu, programovania... Zostane jej par filozofickych smerov.
@foxie95 ano, ona nevie zaklady, straca sa.Ja mam pocit ze ona ma z nejakeho dovodu odpor k matematike.Vzdy mi povie ze naco jej bude.Nedokazem jej vysvetlit preco ma precvicovat, doucko, atd, mam pocit ze v tomto zlyhavam, ak som aj uz nezlyhala...
@anonym_autor ono ťažko dať nejaké všeobecné rady, čo jej máš povedať, načo jej matematika bude. Najlepšie pre tie deti je priamo to ušiť na mieru dieťaťu. Čím chceš byť? Dobre a ako by si robila toto bez matematiky a čo toto?... Raz mi toto vyšlo s jedným veľmi "strateným" chlapcom. On mi povedal, že nepotrebuje matiku, on bude barman a zrazu som dala teda. Dobre tak potrebujem ti zaplatiť. Povedal mi cenník (u otca v bare) za alkohol. Vravím že dala som si dve decové vodky (cenu mali za pol deci), potom som si kúpila celú fľašu koňaku (nevedel premenu jednotiek).... ďalej som mu napísala rovnicu tohto môjho teoretického "popíjania" a on sa strácal v tom, aké operácie majú prednosť. Potom som riešila platenie... Nakoniec chlapec zle posunul desatinnú čiarku a vyšlo mu, že mu mám zaplatiť napríklad 10,8€ namiesto 250€ vravím mu že neoplatí sa tá matika? Ak budeš chcieť, tak ťa budem doručovať, ale v tvojom voľnom čase. Zrazu prišiel sám, či by som ho po vyučovaní nedoučovala. Ďalší zas on bude YouTuber 😀 tak som zas presne na mieru tomu nastavila a spravila som s ním dohodu, že ak do 3 mesiacov založí účet, nahrá videá a zabezpečí si cez 1000 sledovateľov, dám mu jednotku z matematiky. Ak to nezvládne, začne sa učiť... Zistil, že to nie je také jednoduché 😂
Mám o rok mladšiu a s ničím podobným má problém,
s matematiky. V škole mi povedali, že nemá proste hlavu na matematiku. Len u nás je problém, že sa to aj učí, aj jej to vysvetlím, aj sa snaží, no dostane zlú známku a potom je sklamaná. A, aby toho nebolo málo chce ísť
za kozmetičku, aj keď s jej známkami okrem tej matematiky by mohla ísť na lepšiu školu. Snažím sa ju vo všetkom podporiť, no dosť počúvam z okolia, že má ísť na inú "lepšiu" školu.
Môžeš dieťaťu povedať, že nemusí mať rado matiku ale učiť sa ju musí, lebo je to predmet ako každý iný a pravdepodobne z nej bude aj maturovať. Od 2027 sa zavádza povinná maturita z matematiky.
Moja skusenost s detmi, ktore nezvladaju matiku ZS je taka, ze niekde v procese ucenia sa vyskytol problem s pochopenim niecoho a potom sa to uz nabalovalo a vznikol dojem, ze dieta je blbe, nechape, nevie, "nema bunky" atd. Matika je tazka na jednotlive "procesy", ak nepochopis jeden, nabali sa XY dalsich veci, ktore nepochopi preto, lebo chýba v tej mozaike ten jeden proces. Takze ak jej chces skutocne pomoct, najdi niekoho, kto zisti, v ktorom bode vznikol problem a dovysvetluje jej vsetko od toho bodu.. Ale s tym by musela suhlasit aj dcera a hlavne chciet. Dost pozde to riesis podla mna a ja chapem dceru, ze uz mozno chciet nebude. Je to jej volba, moze to tak byt - takto by som to povedala aj jej. Dosledky mozu a nemusia byt, to uvidi neskor v zivote.. Monitor je v tom podla mna uplne nepodstatny..
@anonym_autor sú tu skvele rady. Akurat doplním. Píšeš, že nechce chodit na doucko, ma obavy, nechce sa s tebou doucovat. Skús zistiť a porozprávať sa s nou prečo, z coho ma strach?
Mysli si, že jej to nepomôže, i tak tomu neporozumie, nemá na to bunky, zdá sa jej to priťažké..? Ak obe lepšie porozumiete príčine, môžete nájsť vhodnejšie riešenie a bude ochotnejšie spolupracovať. V samotnom učení pomôže nielen iný prístup a technika, ale i odstránenie - pochopenie jej bloku, aby vôbec niečomu bola prístupná.
Najhoršie je, že dieťa, ktoré sa stratilo v základnom učive, na matematike potom už tápalo aj ďalej a všetko sa to nabalovalo. Mnoho detí, keď som ich doučovala na monitor a vysletlila som základné učiva, tak zrazu mali dobré známky, zrazu "wau veď to je ľahké" a napísali jedny z najlepších monitorov 🙂 takže ak tomu dá nádej, pomôže to určite veľmi, lebo matematika na strednej škole bude peklo ak nebude zvládnutá základná škola
@foxie95 môžem poprosiť o nazor, resp. radu? Moja dcéra je tiež deviatacka. Ona rozumie matematike, aj vypocita priklady, s tym problém nemá. Ale monitor nevie urobiť. Hovorí, ze ona nerozumie zadaniu. Prečíta aj 2x a nevie prísť na spôsob, ako vypočítať úlohu. Keď ju uz niekto navedie napr. povie, ze je to pravdepodobnosť, tak uz to vypočíta. Ako ju naučiť, aby sama prišla na spôsob výpočtu?
@foxie95 môžem poprosiť o nazor, resp. radu? Moja dcéra je tiež deviatacka. Ona rozumie matematike, aj vypocita priklady, s tym problém nemá. Ale monitor nevie urobiť. Hovorí, ze ona nerozumie zadaniu. Prečíta aj 2x a nevie prísť na spôsob, ako vypočítať úlohu. Keď ju uz niekto navedie napr. povie, ze je to pravdepodobnosť, tak uz to vypočíta. Ako ju naučiť, aby sama prišla na spôsob výpočtu?
@gabika99 farebné perá alebo zvýrazňovače a podčiarkovat si dôležité slová / slovné spojenia v texte. A hlavne riešiť veľa úloh na ten spôsob. Napríklad počítať staré monitory (priamo na stránke NÚCEM alebo cez edupage) alebo sú pracovné zošity na precvičovanie na T9. Od Taktik, OrbisPictus, LiberaTerra a určite aj ďalšie sú, ja používam tieto. Treba si proste zvyknúť na ten typ úloh / formuláciu a to sa naučí jedine tréningom.
@gabika99 farebné perá alebo zvýrazňovače a podčiarkovat si dôležité slová / slovné spojenia v texte. A hlavne riešiť veľa úloh na ten spôsob. Napríklad počítať staré monitory (priamo na stránke NÚCEM alebo cez edupage) alebo sú pracovné zošity na precvičovanie na T9. Od Taktik, OrbisPictus, LiberaTerra a určite aj ďalšie sú, ja používam tieto. Treba si proste zvyknúť na ten typ úloh / formuláciu a to sa naučí jedine tréningom.
@foxie95 ďakujem, začína chodiť súkromne aj na prípravu na monitor. Ale budem to musieť zrejme chytiť aj do vlastných rúk a bude musieť riešiť tie monitory alebo PZ, kúpila som jej z taktiku.