icon

Ako na pohodlnú tretiačku? POMOOOOC

babulka1978
5. mar 2020

Máme doma tretiačku a prváka. Dcéra je v poslednom čase veľmi zábudlivá, alebo skôr pohodlná? A tu je moja prvá otázka: Učíte sa s deťmi, alebo si spravia úlohy sami a vy ich iba skontrolujete?
Možno je problém, že ja s malou učím....a aj s malým prvákom.A zároveň, keď majú v škole nejaký projekt, väčšinou ho robím ja......alebo svokra.
Včera sme robili projekt na vlastivedu na tému Trnava. Svokra celý deň zháňala pohľadnice (mala problém zohnať, vraj to už ľudia dnes nekupujú) sťahovali sme fotky z internetu...no robota na tri dni po večeroch. Včera sme to lepili, popisovali. A dnes ráno mi cestou do školy zahlásila, že ona z toho projektu dostane dvojku, lebo ho nemá dokončený...no skoro som zhavarovala.....a ja že, akože ho nemáš dokončený, však sme ho robili?.....a odpoveď....že tam mali byť nie len fotky a k nim popis, ale aj stručne napísané o meste....čo mi samozrejme, keď sme to robili nepovedala.....Problém je v tom, že z vlastivedy mávajú za polrok dve známky....písomku vždy pokašle, tak som aspoň projekt chcela mať dobre.....Toto isté mi spravila aj minulý polrok s projektom na zdravú výživu.....lepila som, vymýšľala a nakoniec dostala dvojku a z písomky schytala trojku....akože super......ja som sa v jej veku vždy učila sama, nikto sa so mnou neučil, a myslela som si, že si to budeme spolu užívať, že jej to uľahčím....asi niekde robím chybu, lebo je totálne nesamostatná. Má všetko na čo si pomyslí, a my s mužom iba kmitáme.....mne to nevadí, zbožňujeme ich oboch.....len nejaký feed back by teda nezaškodil......

horalka1986
5. mar 2020

Velmi zly pristup. Moj nazor. Tiez mam 3tiaka. O chvilu aj prvaka. Preco to vlastne robis? Ja si neviem predstavit urobit synovi ulohu,nieto este projekt. Nespravi,dostane 5 a nasledne trest. Potom. Si to zapamata a projekty zacne robit sama. Zmen svoj pristup,zmeni sa aj dcera.
Moj syn ma poruchy ucenia plus adhd. Ani by si nepovedala. Ulohy spravi v druzine,ja mu ich len skontrolujem. Projekt detto. Len mi ho ukaze,ak je nieco zle len ho upozornim a sam prerobi. Ak niecomu nechape,pride za mnou a ja vysvetlim. Znamky su jeho a nie moje.

jaskolka
5. mar 2020

Voľakedy sme to aj my robili, len sa to nevolali projekt, iba domáca úloha.Tiež nevidím nič náročné nalepiť obrazky a napísať dve tri vety, že zabudne a dostane zlu známku? Nuž bohužiaľ, dostane. Je zvyknutá, že ty za ňu urobíš jej prácu, a tak to bude aj dlho, keď neprestanes to robiť. Spýtala by som sa, vieš, akú máš, úlohu? Ak povie áno, ok, tak povedz,dobre, zlatko a ako to začneš robiť? A nechať ju, maximalne opraviť, že toto je kostol z Lipt. Mikuláša, po hľadaj ten trnavský.

radkaradix
5. mar 2020

@babulka1978 pisem, len aby si sa v tom necitila sama 😂😅 mam brata o 13 rokov mladsieho, je teraz deviatak. Moja mama sa s nim dennodenne uci na kazdy predmet, robime projekty cela rodina, hladame basnicky na Eng cela rodina, hladame texty na HK cela rodina, vcera som sa s nim bola ucit Eng na test. Maximalne nesamostatny je a len preto, ze ho na to moja mama naucila. Ty mas este snad dost casu to zmenit 😊 drzim palce!

plutvonozec
5. mar 2020

Ahojte. Ja mám dcéru bystrú, ale lenivú ako voš. Tiež som donedávna všetko kontrolovala, pripomínala, aby nemala poznámky. No už ma to prestalo baviť tak sme sa dohodli, že za každú poznámku a trojku, lebo sa zabudla pripraviť jej beriem mobil na 3 dni. To trochu zabralo, ale neviem do kedy jej to vydrží.🙂

eliska13
5. mar 2020

@plutvonozec to je silná motivácia😀

mondolina
5. mar 2020

@plutvonozec
U nás tak isto.

amel
5. mar 2020

@babulka1978 teraz je ina doba a naozaj vacsie naroky. U nas napr, projekty, ktore deti robia same, su horsie znamkovane, pretoze je rozdiel medzi tymi s pomocou a bez. Ano, je to na hlavu, ale zial.
My si s dcerou sadneme spolu si vymyslime koncept. Nieco ona, nieco ja. Zrealizuje ho vsak sama, max pomozem, ak ma nejaky problem. Vsetko si povieme na zaciatku. Co jej pomaham, je resers, na to este nema.
Takto spm to robila i so starsou, je piatacka a projekty robia vysadne na hodinach a vie to vyborne, cize mohe usilie nebolo marne.
Mladsia je 3-tiacka.Uci sa, zdfoje hladame spolupovystrihuje, nalepi... rozhodne z toho vynechajte babicku, no zda sa, ze ju to bavi...

akvi
5. mar 2020

Mozno dam trochu iny pohlad na to - 1. dceru to evidentne nebavi - je tazke robit nieco, co cloveka nebavi a v skole je toho velmi vela, co deti nebavi.. 2. zaroven citi tlak od teba, babky, ucitelky (pises, ze ma same 1-ky) a mozno tomu ani nerozumie, lebo ona nema ten strach, ten zazity stereotyp, ktory mas ty, babka, ucitelka... 3. neciti ziadnu zodpovednost, pretoze ty sa snazis jej az prilis pomahat (opat pod tlakom nejakej starej paradigmy, alebo strachu, alebo neviem..zanalyzuj si to v sebe..) , nedovolis jej tu zodpovednost prevziat. Co s tym.. To, ze ju to nebavi, to je normalne, deti maju v klasickom systeme skolstva len velmi malu vnutornu motivaciu cokolvek robit, bohuzial. Ti, co tu pisu, ze tretiacka by mala toto, alebo hento.. netusia vacsinou, ze ozaj existuju deti, na ktore nebude platit nic. su to obycajne velmi autonomne a velmi svojske bytosti.. Poloz si otazku, co chces vlastne dosiahnut.. Lebo ak chces, aby mala jednotky, tak budes tie projekty, ulohy robit za nu asi aj nadalej.. Ak chces, aby prevzala zodpovednost - povedz jej to. Pomenuj veci tak, ako ozaj su.. Opytaj sa jej, ci rozumie a ze sa s nou chces dohodnut, ako dalej. Mozes sa zmierit s tym, ze bude mat horsie znamky..horsie znamena, ze mozno aj 4-ky, mozno jej bude hrozit prepadnutie.. Povedz je o tom, ze to takto moze byt.. Musis v prvom rade ty vediet, co chces..ci dokazes tie znamky "pustit".. Toto dcera podvedome citi.. Ak to ty pustis, ona bude vediet, ake su dosledky toho, ze uz jej nebudes pomahat, bude moct prevziat zodpovednost.. Ale je to hlavne praca pre teba - pretoze ak si to ty v sebe neujasnis, tak darmo hodis na nu tu zodpovednost, ona ju nebude moct prevziat, lebo ty budes mat v sebe tu obavu z toho, ze dostane zlu znamku.. Dcera potrebuje, aby nebola pod tlakom tvojho strachu.. A uvidis, co sa zacne diat..

nefertiti5843
5. mar 2020

@babulka1978 To je tá chyba...."má všetko, načo si len pomyslí" a úlohy za ňu robíš ty...Jasné, že je nesamostatná, keď všetko za ňu odmakáš ty 👎

matapo
5. mar 2020

...syn 4tak v skole uplne samostatny od sameho zaciatku, sikovny, projekty vsetky sam a ozaj pekne aj by som mu s niecim rada pomohla ale nechce, ma fantaziu, pise clanky, vymysla pribehy, hlava na matematiku, pamat nenormalna, staci raz pocut a vsetko si pamata, nic sa doma neuci ale vsetko vie. Skolu robi v cudzom jazyku. V skole dava pozor, aktivny, dcera druhacka uplny opak, vie spravit pekne, ale do vsetkeho ju treba hnat, treba jej pomahat, skola nie je pre nu to prave orechove ale doslova nutnost ☹ clovek by povedal ze to bude naopak, ale nie je. Ale nerobim za nu nic, ked tak sadnem k nej, poradim alebo poviem ako by som to asi ja spravila a necham ju. Obrazky si vyhlada sama, ja jej pomozem len vytlacit, ale uz aj to ovlada ako tak sama. Ucit sa s nou este ucim, ale skor len tak ze ju necham nech si precita sama a mne to len zopakuje, matematiku len skontrolujem, ked niecomu nerozumie vysvetlim, ale snazim sa uz pri nej nesediet stale. Preskusam ju, diktat jej dam, priklady zadam,...ked citame tak ju pocuvam, ked citame dlhsi text tak sa aj prestriedame po odsekoch, ale jednoducho nikdy nebude taka ako jej brat, je ina. Ale zas robia subezne dve skoly, takze ozaj toho maju dost tak chapem ze je relativne mala a musi zvladat dvojnasobok uciva, este aj v cudzom jazyku a aj dvojnasobok uloh, tak jej obcasnu lenivost chapem, a chapem ze je aj unavena a moc sa jej nechce a jednoducho ju musim motivovat a nahanat aby to proste dala a zvadla.

jankapepe
6. mar 2020

@babulka1978 jasné že nič nespraví keď vie že mama všetko spraví za ňu. Robí s ňou úlohy, učí sa s ňou, robí jej projekt!
Prečo to robíš? Nerob to a máš po probléme ktorý si si sama vyrobila.
Úlohy len skontroluj, projekt tak isto len skontroluj!!!
Nemá niečo hotové? Pošli ju to dokončiť. Ak niečo nepochopí, jasné vysvetliť. Ale úlohy si musí robiť sama.

🙃 Robiť za dieťa projekt celá rodina a ešte sa dočkať zvozu za to že tam nie je všetko a bude dvojka.......blik blik .....kontrolka.

jankapepe
6. mar 2020

@babulka1978 mala si postupovať ako tvoja mama, vidíš sama že ten systém jednoducho fungoval.
Katastrofa z 5ky? A? Nech....aká vaša vizitka? Síce áno vizitka v tom že ste 3roky robili všetko za ňu a ona teraz v 3tej triede nie je schopná spraviť jednoduchý projekt.
Najvyšší čas to stopnúť,nie?

jankapepe
6. mar 2020

@babulka1978 tak si jej mala ukázať ten správny kostol,dať jej nový papier a mala sama pokračovať.

jankapepe
6. mar 2020

@julia2018 to fakt myslíš vážne že 3tiak nedokáže nakresliť obrázok možno niečo z novín nalepiť a opísať 20 viet z Pc či knihy????
Aké nereálne požiadavky?

miskahryzka333
6. mar 2020

@babulka1978 aj ja mam 2 deti,jedna vychova a, kazdy uplne iny.Starsi je ako tvoja dcera uplne na salame vsetko,no ma to jednu vyhodu on nikdy nieje v strese ,ked chce zabojuje ,je slusny a ma respekt ,neni ťuťko.
Mladsi ten je perfekcionista a chce byt dokonaly ,dokaze sediet a plakat nad ulohou aj hodinu len aby ju mal najlepsie.
No myslim ze to su povahy ,proste kazde dieta je ine ,aj my dospely sme iny a to neznamena ze niekto je zly alebo dobry.

nistika
6. mar 2020

Prebrala si jej zodovednosť na seba...ty to vieš a ona to vycítila tiež..."dostane päťku moja vizitka?" nie je to jej vizitka...a ona by to mala pochopiť. tiež doma len kontrolujem a nestarám sa...poviem max toto si odflákol, som si istá že to zvládneš aj lepšie a končím...má sa naučiť báseň? ok môžem ti pomôcť ale akonáhle vidím že sa nesústredí len bere môj čas tak končím...ty dostaneš zlú známku ja sa nestarám...ale naozaj sa nestarám nie že poviem je mi to jedno a potom ho dva dni nenápadne prosím aby sa láskavo išiel učiť....nie! je to jeho zodpovednosť a ja mám dosť vlastnej. ak deti toto pochopia, budú sa ti učiť samé...ak ich do učenia príliš tlačíš alebo dokonca robíš veci za ne, budú akurát znechutené. nabudúce povedz že je to tvoja úloha a ja som si istá že to zvládneš, ak chceš môžem ti pomôcť nájsť nejaké obrázky na internete. a ak dostane 5 tak povedz, to ma mrzí verím že máš na viac. a viac sa nestaraj.

ysseba
6. mar 2020

Tak ste odlišné, no. S Tebou sa mama nemusela učiť, sama si si spravila, ona skontrolovala. Bohužiaľ, nie všade je tento ideálny model. Pri tvojej dcérke je asi potrebné sedieť a dohliadať, usmerňovať, nabádať ju ako to spraviť. Ale hlavne nechaj ju robiť tieto veci samú. To, že ste zohnali pohľadnice je fajn, na nete ste si mohli popozerať obrázky spolu, ona mohla vybrať čo vytlačíte. Text si jej mohla napísať mimo, ona by to prepísala. Alebo aspoň pár viet by tam sama napísala. Ale nerob to všetko od prvej pohľadnice do posledného slova za ňu. Tým si píliš konár pod sebou a v závere na to ona doplatí.

maciatkolulu
6. mar 2020

@babulka1978 tak ja byt učiteľka, dám je 5 z fleku, prepáč, to je koho známka? No dieťaťa nie, snáď bude mať učiteľka rozum a zavolá si vás a vysvetli niečo k tomu, aj keď mam obavy, že radšej kyvne tukov a v kašle sa na to, lebo dohadovať sa s premotivovanou matkou, ďakujem pekne. Feedback dostávaš, ty ho nevidíš? Dcéra ti ho ukážkovo poskytuje. Je nesamosratna a lenivá.
@julia2018 prosím ta 9 ročne dieťa nie je podľa teba schopné vystihnúť obrázky a urobiť krátky popis, ak nie, tak žiaľ ma navštevovať školu pre deti s mentálnym postihnutím. Toto ma byt ťažká úloha tretiaka? To snáď nie. Ma to vedieť robiť samostatné. Potom tak tie decká aj vyzerajú, neschopný jedinci

katrin21
6. mar 2020

@babulka1978 este ma napadla jedna vec... pises, že projekt ste robili 3 dni a nakoniec napises, že si len polepila obrazky bez textu.. ( 3 vecery a vlastne nic ?? to akože važne?)
Akože sorry, ale to nie je projekt. Kde je nejaka pridana hodnota? Ved to dieta ani nevie, co tam polupilo.. kde je jeho namaha, usilie? kde je informacia, ktoru sa tym, že si info najde na nete s pouzitim pocitaca, pripadne knih najde a vypise? Nezabudni jej este aj tie texty z internetu len vytlacit, nech ich nalepi a ani nevie, co sa tam pise!
Ja zanem normalne detom este viac hodnotit projekty tak, že ho musia aj odprezentovat . To znamena, že mi porozprava, co na tom projekte ma - v tvojom pripade, aky kostol, aka pamiatka , co o nej vie - ak si to pisal, tak to ma vediet. Nalepovať zvladne každý . TO nic neriesi a nic sa pritom dieta nenauci. AK chces, aby ucitel bral ten projekt rovnakou vahou, ako znamku s dovrzanej pisomky, tak to dieta aj musi vediet projekt obkecat 🙂

maciatkolulu
6. mar 2020

@katrin21 👍👍👍

maciatkolulu
6. mar 2020

@katrin21 chcem ta za ucitelku pre moje dieta
.
.

katren
6. mar 2020

@babulka1978 mam stvrtacku, druhaka a prvacku....od zaciatku si robia ulohy sami, ja len kontrolujem...stvrtacka sa uci sama, ja len preskusam...projekt robi sama...keby ho spravim ja, nic sa nenauci a nebude si to vazit...a dalsie, keby som sa s kazdym ucila, nic ine nespravim....

katarinaina
6. mar 2020

@babulka1978 moje deti robia všetko samé, v prípade že ma požiadajú o pomoc neznamená to že ja robím ich povinnosť ale iba to že konzultujem... Poobede mi robia pravideľne kávu a večer pripravujú večeru. Moje kočky majú 11 a 7 rokov a keď dostanú šupu /čo je málokedy/ tak si ju aj samé opravia. Nevychovávam cvičené opice čo mi zostanú na krku do 30tky ale samostatné, milujúce, veselé, inteligentné a empatické ľudské bytosti. Moje deti nie sú mojou vizitkou, sú si samé vizitkou a s tou budú musieť žiť. Ja sa snažím vytvoriť čo najlepšie podmienky pre ich rozvoj, vzdelanie a sociálnu inteligenciu. Ale zvyšok je na nich. Ak niekedy nesplnia svoje povinnosti v domácnosti, ja ich ráno neveziem do školy a je mi jedno ako sa tam dostanú... idú busom a prichádzajú tým pádom o svoje pohodlie. MOJE HESLO: Kto nepracuje pre MŇA, ja nepracujem pre neho, 🙂

katrin21
6. mar 2020

@maciatkolulu dakujem 🙂 😉😍

katrin21
6. mar 2020

jezis aky preklep tam mam.. Z dovrzanej pisomky ma byt samozrejme.. ale vsak ja stale robim preklepy v rýchlosti 😀

katrin21
6. mar 2020

Moji takto prezentuju projekty

dkethe
6. mar 2020

@radkaradix mama brata nieco naucila- a ty v tom veselo pokracujes. Mam taku kamosku, ta robila ulohy aj za frajera na VS, a sucasnemu hlada robotu. Mama v nej vybudovala takyto syndrom

miriam11
Odpoveď bola odstránená
fotoarch
6. mar 2020

@babulka1978 ahoj. Ak je malá ,,jednokarka,,s vašou pomocou tak jej hrozí že keď sa dostane na výšku, po prvom semestri ju máš doma , lebo mama nepripomenula, nestala nádomnou ( poznám pár takých rodín) Dievča bude potom sklamané, že žilo v ilúzií aké je šikovne.. Plus pridávam postreh môjho tretiaka, ktorý včera doniesol 3ku z projektu z angličtiny. Mal tam chyby, robil, kreslil ho rukov a vraj ho mal neprehľadný. Pochválila som ho že projekt robil sám, týždeň popredu , venoval sa mu dostatočne dlho a že sa pani učiteľke nepáči? Asi mala pravda, nabudúce sa posnaží viac . + Veľký prízvuk že nemusí byť vždy jednotkár, musí byť samostatný a zodpovedný s najlepším výkonom ktorý vie podať bez stresu...

radkaradix
6. mar 2020

@dkethe ano je to tak, mam taky syndrom vsetko vybavovat, aj za inych ludi..