Ako postupovať, keď učiteľ znižuje známky?
Ahojte, ako postupovat, ked ucitel na pisomke strhava body za nedodrzanie "jeho" postupu riesenia? Dieta chodi na doucovanie, tam sa ucia priklady vypocitat inak, ako to robi ucitel na hodine. Dieta malo pisomku - vysledok spravny, postup iny. Za kazdy priklad tak dostal znizeny pocet bodov - lebo nedodrzal spravny postup. Bola som aj v skole kvoli tomu, ale nepochodila som - treba vraj pocitat tak, ako sa to ucia a nijako inak... Mne to pride uplne na hlavu, ze dieta ma spravny vysledok a trojku z pisomky, lebo postup.... Idealne ak by tu boli ucitelky, co mi vedia dat relevantny nazor.
Este k tomu, preco to robi dieta inak - vykladu na hodine nerozumie, vobec nechape ako to od nich ucitel chce a na doucovani sa snazia najst iny sposob, ako to pochopit a dopracovat sa k rieseniu.
@simsalabim prečo nie, my sme sa učili viacero a vždy sa hodnotil aktuálny, len na konci sa mohli používať aké sme chceli.
@macekovam Áno preboha, učiteľ matematiky by mal pochopiť každý jeden správny postup. To neznamená, že v okamihu vysype z rukáva všetky možné cesty, ale že správnosť každého kroku si vie overiť - na úrovni ZŠ a SŠ mu to overenie nemôže trvať viac ako chvíľku. Tragédia spočíva práve v tom, že kopec ľudí išlo "za učiteľa " lebo inde ich nevzali a namiesto hlbokého pochopenia problematiky sa naučili len odverklikovať básničky.
Och, slak by ma trafil. Ved niektore deti rozmyslaju inak, ako im nakazu. Zase sa brzdi tvorive myslenie,hladanie riesenia, vlastny rozum, lebo nie...bude to tak, ako si praje ucitelka, jedine jej postup je spravny. Napriklad nasobit ucia v kazdej krajine inak. Len som oci otvarala, ake ciarky si kreslia v japonsku. A vyjde im to dobre. Neviem. Bola by som nastvata, nas system je 100 rokov za opicami. Vsak to mal dobre.
Fuu.. to vážne sa vám zdá ok, strhávať za SPRAVNY postup body?
Nie je podstatou naučiť dieťa počítať, naučiť ho matematike rozumieť?? Toto nie je prednes poézie a prózy, kde záleží na tom, aby dieťa opakovalo slová.
Nemám slov...
Aj toto je produkt nášho školstva - ľudia, ktorí slepo súhlasia s takýmto niečím.. smutné.
Tak ale tam kde chodí na doučovanie treba povedať akou formou sa to učia v škole, a tak ho to má učiť ak tá ženská čo doucuje, ak to tak nevie tak treba inú hľadať, a o ak je postup dany má dá to tak robiť súhlasím s učiteľkou
@sandri - keď doučujem deti, vždy si najprv pozerám, ako im to bolo vysvetlené. Chcem ich zošit, poznámky, všetko...🙂 A aj keď to nie je môj štýl - tak sa snažím ísť podľa toho. A áno, ak niekoho doučujem, aby neprepadol, tak je mojim cieľom hlavne známka. Ak doučujem, aby vedel, je to trochu iné. A určite každý z nás uzná, že známka nie je len odrazom vedomostí a schopností. Je to odrazom aj spôsobu pochopenia, čo odo mňa učiteľ chce, ako to chce, atď. A samozrejme celého radu ďalších faktorov.
@beronsche vsetko su len domienky, pokial neuvedie konkretny priklad. Moj syn jednym casom pocital tak, ze napisal vzorec a rovno vysledok. Ratal z hlavy. Ale, nase skolstvo je brutalne zastarale. Moje deti su trojkari presne z tohto dovodu. Nestresujem ich znamkami, pretoze viem, ze to nema ziadnu vypovednu lehotu.
Učiteľ asi nerozumel tomu synovmu postupu, keďže učiteľ vedel asi len jeden postup, chudák nevie to synovi skontrolovať🤣
@hipuska konkretny priklad: narysuj stvorec - syn narysoval usecku AB, na nu kolmo polpramku z bodu B, potom dal do kruzidla dlzku usecky a viedol kruznicu z bodu B a zaznacil bod C na priesecniku kruznice a kolmice. Potialto to bolo ok. Potom preniesol kruzidlo do bodu C, urobil kruznicu a nasledne do bodu A a kruznica. Priesecnik - bod D. Pospajal a hotovo. Podla ucitela nespravny postup, lebo mal viest aj dalsiu polpriamku z bodu A ktora je kolma na AB a nasledne urobit priesecnik polpriamky a kruznice z bodu A.
@vevesh suhlasim, to je akoby ucitel ziadal vymenovat vybrane slova iba v jednom poradi. Ale nezalezi skor na tom, ze ich vie pouzit? A ak na angline dieta pouzije slovo FAST namiesto vyzadovaneho QUICK, alebo nedajboze SWIFT 🫢, tiez je to problem?
Navyse tu na priklade pisomky z matiky je diskutabilne, nakolko sa da oznacit za nespravny postup nieco, co spravny postup je, aj so spravnym vysledkom. Nase neflexibilne skolstvo… zname takto brali deti zo skol, kde sa uci Hejneho matematika - prave kvoli takymto ucitelom demagogom - aby nemali problem na 3.stupni a ZS. A pritom Hejneho matika uci tie deti premyslat. Ale na Slovensku nam treba vsetky ovecky poslusne v jednom kosiari…
Matika nie je slovenčina, kde napr v slove bicykel je len takto to slovo správne. Inak je proste zle. Keď sa v matrike dopracuje k správnemu vyriešiť hocijakým spôsobom, ktorý je logicky a správny, nechápem prečo by to nemalo byť uznané...
@biba_18 Ono zas počítanie z hlavy je trocha iný prípad. Ak učiteľ nevidí postup, potom si z toho nemôže vyvodiť, že žiak určite počítal správne. Vôbec nemusí ísť o odpisovanie/podvádzanie, ale napr. o to, že žiak prišiel s riešením, ktoré mu tentoraz dalo správny výsledok, ale univerzálne platné nie je. Dobrý pedagóg si namiesto strhávania bodov nad to sadne spolu so žiakom, opýta sa ho na postup a prípadne vysvetlí, prečo toto nie a tamto áno.
@beronsche no, uviedla priklad. Sama matka vravi, ze syn postupu nerozumie, ktoremu sa ucia v skole. Pritom je to uplne primitivna uloha. A konkretne, tento priklad ho uci porozumeniu. Tu vidim, problem skor s doucovanim. Ak syn isiel inak, proste nerozumel zadaniu. Lebo, pri tychto ulohach je jasne napisane ako ma postupovat.....kde kolmicu, kde priesecnik...
@sandri ucitel musi uznat aj iny postup, ak bol spravny. Neexistuje, ze strhne body len preto, ze postup nezodpoveda tomu "jeho". Toto je matematika, tu je bezne, ze je viac postupov, ktore vedu k spravnemu vysledku. Urcite by som to nenechala tak a sla kludne aj za riaditelom, pripadne poslala na inspekciu. Toto je akurat tak totalne demotivujuce pre dieta, ked jeho usilie je takto znevazene, len kvoli egu ucitela.
@sandri tak v tomto prípade je postup správny a učiteľ somár. V tom s tebou súhlasím. Ale neviem čo na tom dieťa nevie spraviť ako sa učili.
Uprimne, ako manzelku matfyzaka a dvoch nadanych deti na mat/inf ma udivuje, kolko rodicov suhlasi s neuznanim ineho korektneho postupu. Ako uz bolo napisane, nase skolstvo je nie 100, ale 1000 rokov za opicami a podla toho to aj vyzera…
Aj tu je vidieť , že nie je učiteľka , ako učiteľka. Ak má syn postup správne, je úplne jedno aký je ten postup, nemá mu za čo struhnúť body
@hipuska presne na príklade je ukázané že postup učiteľa aplikovať VIE. ak vie vyznačiť bod C na polpriamke z bodu B - určite by vedel vyznačiť bod D na polpriamke z bodu A, že ... iná vec je či postupu rozumie - buď jednému alebo druhému - ale to by sa dalo veľmi dobre zistiť rovnakým zadaním - ale bez použitia uhlomeru ... ďalšia vec je ČO vôbec preberali - štvorec? rovnobežky? lebo to je rozdiel ...
@hipuska nesúhlasím.
Ak je zadanie, ako autorka píše, bez ďalších pokynov a dieťa úlohu urobí + popise svoj postup správne (áno, na toto existujú pravidlá), jednoducho neexistuje dôvod mu body strhnúť (odhliadnuc od učiteľov ho ega)
Prosím ťa, veď obhajujes neobhájiteľné..
A že dieťa na hodine nechápe, ale na doučovani áno, to skôr napovedá o nevhodnom prístupe učiteľa.
@sandri a toto je príklad skostnateleho školstva.Postup môžu byť aj 3 možnosti zaujímal by ma výsledok, ale nie som pedadog, ale nepovažujem to za správne.Zaplatite hodiny, čas a aj tak je žiak demotivovany.Ani sa nečudujem, že napriek reformám sú stále žiaci čo sa týka výsledkov na tom zle.Minule to bolo v TN, že čoraz horšie dopadneme v rámci EU čo sa týka vyuky

@sandri Áno, aj postup sa boduje. Nestačí správny výsledok.
Lenže treba povedať aj B.
Ak sa dá príklad počítať aj iný spôsobom, čo sa skoro vždy dá, má učiteľ ohodnotiť ten postup a výsledok.
Toto je dôležité si pozrieť.
Moja dcéra je dobrá v matike a často niektoré body postupu preskakuje, lebo si to dokáže v hlave premietnuť. Ale učiteľka jej uznávali vypočítané príklady. Sama vravela, že z xadu na čas ma také deti, ktoré si príklad vyriešia svojim spôsobom. A ona to chápala.
Čiže dáka by som písomky pozrieť kvalifikovanej ucitelke matematiky, a ak sú postupy správne, ešte raz by som poprosila učiteľa o konzultáciu.
Avšak, občas je fajn vedieť s príkladom pohnúť z jednej i z druhej strany.