icon

Ako postupovať, keď učiteľ znižuje známky?

sandri
17. dec 2024

Ahojte, ako postupovat, ked ucitel na pisomke strhava body za nedodrzanie "jeho" postupu riesenia? Dieta chodi na doucovanie, tam sa ucia priklady vypocitat inak, ako to robi ucitel na hodine. Dieta malo pisomku - vysledok spravny, postup iny. Za kazdy priklad tak dostal znizeny pocet bodov - lebo nedodrzal spravny postup. Bola som aj v skole kvoli tomu, ale nepochodila som - treba vraj pocitat tak, ako sa to ucia a nijako inak... Mne to pride uplne na hlavu, ze dieta ma spravny vysledok a trojku z pisomky, lebo postup.... Idealne ak by tu boli ucitelky, co mi vedia dat relevantny nazor.
Este k tomu, preco to robi dieta inak - vykladu na hodine nerozumie, vobec nechape ako to od nich ucitel chce a na doucovani sa snazia najst iny sposob, ako to pochopit a dopracovat sa k rieseniu.

akvi
23. jan 2025

@basullinka prečo by mal byť žiak komisionálne skúšaný, keď učiteľ očividne pochybil? Má zapísať známku včas. A nie v posledný deň pred klasifikacnou poradou.

sandri
autor
23. jan 2025

Da sa nejako zistiť v edupage co mu uzavrel? Alebo sa to dozviem az pri pohlade na vysvedcenie?

akvi
23. jan 2025

@sandri a este dalsia vec, znamka ma byt uzavreta 24 hod. pred klasifikacnou poradou. Takze ak je klasifikacna porada dnes, znamka mala byt uzavreta najneskor vcera.. Pan ucitel evidentne neovlada zakladne nariadenia, kotre su pre neho zavazne..

sandri
autor
23. jan 2025

@akvi prosim, kde najdem toto nariadenie? Tu trojku mu zapisal do edupage vcera o 15:30. Dnes mu na hodine povedal,ze znamku si nemoze opravit, lebo vsetko je uz uzavrete a znamky sa uz dopisovat nedaju. A zaroven na otazku co mu uzavrel mu povedal, ze sa este rozhodne, co mu uzatvorí... Cele zle toto.

letfenixa
23. jan 2025

@sandri všetko je v metodickom pokyne 22/2011. Zápis do EduPage je taká šedá zóna, učiteľ, hlavne keď o ňom píšeš aký je, môže tvrdiť, že známku uzavrel 24 h pred klas.poradou, akurát do EduPage ju zapísal vtedy, kedy ju zapísal.

basullinka
Autor odpoveď zmazal
basullinka
23. jan 2025

@akvi prvú odpoveď som vymazala, našla som si tam gramatickú chybu....ja som autorke ponúkla jednu z viacerých možností. Táto možnosť nevylučuje, že bude riešiť aj sťažnosť, ktorá je určite oprávnená. To však musí vedieť ona, resp. samotné dieťa, či do toho chce ísť. Ale o tom, či to stihla učiteľka určite budú polemizovať. Autorka píše, že zapísala známku včera o 15.30, porada bola dnes. Preto určite autorke odporúčam spraviť aspoň screen obrazovky, keď jej to piplo, aby mala dôkaz, kým sa jej to tam nezahltí inými správami. Súhlasím však, že správanie je neetické a toto je od začiatku prípad učiteľky, ktorá nemá ani čo učiť...

basullinka
23. jan 2025

@sandri určite by sa malo dať pozrieť v edupage v danom predmete. Keď si na mobile rozklikneš predmet, mala by si vidieť jednotlivé známky a aj za čo sú. Nižšie, kde je priemer známok by ti malo ukázať aj výslednú známku. Ak to nevidíš, pravdepodobne ešte nezverejnili známky pre rodičov. Keďže mali dnes poradu, tak sa mi to zdá veľmi neskoro, aby nemali zverejnené známky pre rodičov a určite by som aj to spomenula ako argument.

sandri
autor
23. jan 2025

@basullinka nie, ukazuje mi len priemer znamok v % a pod tym je napisane, ze priemer je informativny a ucitel nemusi uzatvorit znamku, aka vychadza podla priemeru. U nas celkovo v edupage nevidis co ma dieta uzatvorene - ani za minule roky to tam nevidim.

basullinka
23. jan 2025

@sandri v tom prípade by som sa na toto pýtala. Ty ako rodič máš právo vidieť známky pred klasifikačnou poradou a byť s nimi oboznámená. Na našej škole bola porada v stredu o 14.00. Ja som si známky ako vyučujúca uzavrela v piatok, takže som mala celý pondelok na prípadnú komunikáciu s rodičom a žiakom, ak by si niekto chcel opraviť známku. A ako triedna som nastavila viditeľnosť známok pre rodičov v pondelok okolo 12 tej. Takže mali viac ako 48 hodín pred poradou 🙈 tento prístup nie je v poriadku a je na mieste, aby ste s mužom šli do školy a pýtali sa.

sandri
autor
23. jan 2025

@basullinka toto vidim pri kazdom predmete. Toto je konkretne ten predmet s trojkou zo vcera...

sandri
autor
24. jan 2025

@basullinka a da sa po klasifikacnej porade znamka este zmenit? Ci uz s tym nic nespravime? Dnes s nim muz volal a potvrdil nam, ze dal synovi na vysvedceni 2. Vraj ta zapisana trojka bola za nejaky dlhsi projekt, ktory sa uzavrel den pred klasifikacnou poradou 😡

akvi
24. jan 2025

@sandri znamka sa uz zmenit neda a na tvojom mieste na toto uz kaslem, je to dvojka, svet sa neruti. ak velmi chces, mozes ju rozporovat a poziadat o komisionalne preskusanie, ziadost tusim treba dat do troch dni, nechce sa mi to hladat, je to niekde v tom pokyne alebo v skolskom zakone.. Kazdopadne by som odkomunikovala s ucitelom a aj s vedenim skoly to uzatvaranie znamok. Je vrcholne neprofesionalne a neeticke, aby den pred klasifikacnou zapisal znamku, ktora ma vplyv na celkove hodnotenie predmetu. A ja by som to mozno posunula aj Rade skoly, pretoze takyto ucitel to urcite neurobil len tvojmu dietatu, ale viacerym. Nech si proste vedenie skoly da na to pozor. Staci, ak budu dodrziavat ten metodicky pokyn, nic viac od nich ako rodic vlastne nechces. Cize zapisovat znamky vcas a uzatvarat najneskor 24 hodin pred klasifikacnou poradu. Podla mna absolutne regulerne poziadavky..

basullinka
24. jan 2025

@sandri tak ako ti píše @akvi . Ale určite by som to šla čím skôr riešiť do školy. A rovno k vedeniu. Je podľa mňa vrchol drzosti, aby učiteľ žiakovi neoznámil známku, keď je žiak riadne prítomní v škole. V živote by som si toto nedovolila, svedomie by mi nedalo vedome uškodiť dieťaťu.

letfenixa
24. jan 2025

@sandri
(3) Ak má zákonný zástupca žiaka pochybnosti o správnosti hodnotenia v jednotlivých predmetoch na konci prvého polroka a druhého polroka, môže do troch pracovných dní odo dňa získania výpisu hodnotenia za prvý polrok alebo do troch pracovných dní odo dňa vydania vysvedčenia, požiadať riaditeľa o vykonanie komisionálnej skúšky žiaka;

sandri
autor
24. jan 2025

@akvi ano, nejdem riesit tu dvojku, nech mu spravi radost. Ale ideme buduci tyzden riesit to znamkovanie s riaditelkou.

sandri
autor
24. jan 2025

@akvi to sa posle nejaka staznost aj Rade skoly? Ci ako sa im tato info posuva? Dnes som volala s rodicmi z inej triedy. Tiez maju na neho tazke srdce, maju integrovane dieta a on to vobec nebral do uvahy.

akvi
24. jan 2025

@sandri Rada školy môže posunúť tento problém smerom k vedeniu a k učiteľom. Mali by ste mať uvedené na stránke školy, ktorí rodičia sú v Rade školy a mali by tam byť uvedené aj nejaké kontakty. Oslov nejakého rodiča a komunikuj mu problém, ideálne by bolo, ak by napísali viacerí, ktorých sa to týka. Bude záležať či máte vôbec funkčnú Radu školy, lebo viem, že niekde je to čistá formalita. My sme tú Radu mali funkcnu a veru, na verejné zasadania chodilo aj pomerne dosť veľa rodičov. Mne sa to veľmi páčilo, že to takto fungovalo, lebo sme mali možnosť ovplyvňovať dianie v škole. No len bola to súkromná škola, tak možno mám naivnú predstavu o fungovaní v štátnej škole. Radu školy ale mať musíte, xo zákona je každá škola povinná ju mať. Netreba si to mýliť so zástupcami rodičov za ZRPS, to je niečo iné. V Radd školy sú zástupcovia zriadovatela, zastupcovia učiteľov a nepedagogických zamestnancov. U nás sa na Rade školy riešilo vlastne všetko, od financií až po spôsoby hodnotenie a pod.

sandri
autor
24. jan 2025

@basullinka zistovala som si datumy a casy. Znamku zapisal v stredu o 15:24 do edupage. Klasifikacna porada bola vo stvrtok o 14:00.

sandri
autor
28. jan 2025

Ahojte, caka nas stretnutie s riaditelkou. Chcem si preto este overit - ten metodicky pokyn ma zavazny alebo odporucaci charakter? A co je viac - metodicky pokyn ministerstva skolstva alebo skolsky poriadok skoly? Lebo v skolskom poriadku je dokonca uvedene, ze ucitel ma o znamke informovat do 7 dni, co je vlastne este kratsia lehota ako v tom metodickom pokyne.

letfenixa
29. jan 2025

@sandri tak som to googlila: "Hodnotenie žiaka je riadne zakotvené v školskom zákone práve v § 55 a 56. O hodnotení žiakov sme písali v súvislosti s novelou zákona. Ide o základný a záväzný legislatívny rámec hodnotenia žiaka. Existujú aj viaceré tzv. Metodické pokyny na hodnotenie, ktorých právna záväznosť je veľmi otázna, nakoľko školský zákon takýto predpis nepredpokladá." Pozri si teda školský zákon. Ale vnútorný školský poriadok nad zákon nie je.

sweaaa
29. jan 2025

@sandri Pri riešení známkovania nezabudni riešiť aj jeho ako veľmi nekvalitneho pedagóga. Lebo tú známku vybojuješ ľahko ale mali by ste mieriť na výmenu učiteľa.

lienka.7
29. jan 2025

@sandri ja som toto riešila na VS. Boli možné 3 postupy, Ja som si vybrala 1 a tiež mi to mi to profka neuznala (pritom to bol ten najťažší postup zo všetkých!), ale s tým, ze mi dala uplnu 0. Nechcela pochopiť, že nemá právo ani pravdu, takže som to musela riešiť až u dekana. Mimo to, nebola som samozrejme jediná... ďalší semester už nás naučila. Cize pokial je ten postup správny, netreba sklopiť uši a akceptovať 3, pokial ma mat 1. Co to akože ma byt? A keď nepochopi ani pani riaditeľka, treba sa obrátiť na školský urad/inšpekciu. Odporúčam to riešiť písomne a písomky si odkladať.

jesenzima
29. jan 2025

@sandri nemôže na tom postupe trvať aj preto, lebo neskôr tento postup bude potrebovať pri riešení niečoho komplexnejšieho???
Nám tiež znamkovali postup, ešte keď som chodila do školy, pretože niektoré postupy nadväzovali na iné, a jednoducho keď sme nevedeli jedno, nešlo nám ani druhé...

akvi
29. jan 2025

@sandri
@letfenixa pýtala som sa právničky aj riaditeľky školy - metodický pokyn je pre školu záväzný, čiže je povinná ho dodržiavať.

Školský poriadok musí byť formulovany tak, aby nešiel nad rámec zákona a pokynu. To, že si škola dala do školského poriadku 7 dní, je úplne ok, dala si kratšiu dobu, to si môže dať v tomto prípade, nakoľko je určená tá najneskorsia doba a to je 10 dní. Nemohli by si dať napríklad 14 dní, lebo tým by nedodržali pokyn.

hefo
29. jan 2025

@jesenzima To by síce mohol, ale v tom prípade má špecifikovať v zadaní písomky, ako sa to má riešiť.

A autorka písala, že syn sa dokonca učiteľa na to počas písomky pýtal, a nedostal odpoveď! Takže za mňa je to jasné chrapúnstvo učiteľa...

diaszoky
29. jan 2025

@sandri mne matikarka na strednej chvalila ze mam vysledok dobry a bolo jej jedno akomsom k nemu dospela malamsom spravne mala

oblecenie99
29. jan 2025

Naša hodnotila aj postup - toto ma vždy zachránilo, výsledok sa často nepodaril, ale viem, že ocenila, keď niekto ppočítal ináč a vyšiel mu dobrý výsledok. Mala som takých spolužiakov dokonca troch, už vtedy boli niečo ako géniovia, jednému pomaly stačilo pozrieť sa na príklad a bez postupu na papieri výsledok vedel.
Ináč perfektný postup toho vášho učiteľa, ak chce znechutiť deťom snahu a matiku na celý život..

hefo
29. jan 2025

@diaszoky To zas tiež nie je ideálny prístup, lebo postup má byť matematicky formálne správny, výsledok samotný (najmä pri počítaní s číslami) neindikuje pochopenie látky (žiak mohol výsledok odpísať, alebo to nejako odhadol a náhodou mu to vyšlo).

sandri
autor
29. jan 2025

@akvi velmi pekne dakujem, toto je pre mna velmi dolezite. No som velmi zvedava, ako dopadneme. Potom dam vediet.