Ako postupovať pri odmietnutí uvoľnenia zo školy?
Chodíte na dovolenku aj počas šk.roka? Dovolí vám to triedna a riaditeľka?
My máme ísť teraz prvý krát v júni na týždeň, kvôli nižším cenám,lebo máme tri deti. S najmenšími problém nie je, odhlásime zo škôlky. Najstarší syn je v šiestom ročníku, triedna dala tlačivo na uvoľnenie žiaka. Stanovisko je od triednej kladné. Riaditeľka nepovolila. Dala že nesúhlasí. Čo mám robiť v tomto prípade? Všetko máme zaplatené,letenky nevystornujem.
Vďaka
@lienka.7 fuha, niekto dnes vstaval zadkom... my sme tiez s detmi teraz na 2 tyzdnovej dovolenke a vies preco? lebo ten strasny slovensky system nam to povolil...neprisli sme sa kúpať ale pozerat, obdivovať, poznávať...v ES by sme to sotva robili v juli ci auguste, kedze v 40tich stupňoch by som asi len lezala na pláži...ale chceli sme objavovat a riaditelka dovolila...chape...dokonca zastupkyna riaditela si natiahla vianočné prázdniny v Thajsku o tyzden...lebo mohla... Vies nie všade su tieto striktne autority...ved načo vlastne? Jasne...aspon aby sme ťa tu nasrali v tom tvojom fantastickom Nemecku.
@katkaseiner a v tom horúcom júli ci auguste ideš potom kam? Na ľadové medvede do Grónska? Je mi v lete teplo, preto idem na dovolenku teraz...To je taka výhovorka ze az, prepáč. 🤣🤣🤣
No však uvidíme, ako teraz po novom budu riaditelia len tak uvoľňovať deti na 2 týždne zo školy...👌
@taktotedanie ty ako rodič si potom vzdelávaj dieťa doma a nemaj požiadavky na školu a nebude ti "nejaká riaditeľka " diktovať nič 😏
@maya_hi juj, počkaj, este ti tu niektoré múdre napisu, ze na nejakej poznavacej dovolenke sa dieta naučí oveľa viac ako v skole 🤣🤣🤣 moja, si teda úplne zbytočná (ironia). Neviem, vlastne naco mame pedagogické fakulty, študuje sa 5 rokov, špecializácie, keď rodicia zvladnu naucit všetko ľavou zadnou, od slovenčiny aspoň fyziku a chemiu👌 By som navrhla školu zrušiť ako uplnu zbytočnosť, keďže deti tam "iba sedia" 🤦♀️🤣 a môžu si po dovolenkách chodiť celý rok.
@maya_hi juj, počkaj, este ti tu niektoré múdre napisu, ze na nejakej poznavacej dovolenke sa dieta naučí oveľa viac ako v skole 🤣🤣🤣 moja, si teda úplne zbytočná (ironia). Neviem, vlastne naco mame pedagogické fakulty, študuje sa 5 rokov, špecializácie, keď rodicia zvladnu naucit všetko ľavou zadnou, od slovenčiny aspoň fyziku a chemiu👌 By som navrhla školu zrušiť ako uplnu zbytočnosť, keďže deti tam "iba sedia" 🤦♀️🤣 a môžu si po dovolenkách chodiť celý rok.
@lienka.7 veď sa všetci zobudia. Už sa to pomaly prejavuje. Do školy mieria nekvalifikovaní, legislatíva sa prispôsobí a nakoniec sa nájde niekto, kto tam pri deťoch "bude". A vybavené. A bude uź málo škôl, kde ostanú ozajstní učitelia 😉 Pri tomto postoji rodičov a toho čo si zo škôl robia - úložne s animátormi. Kto chce kam, pomôžme mu tam 🤷🏻♀️
@maya_hi ked mohla prvacka ucitelka v Bratislave na ZS vypadnut na zaciatku skolskeho roka v Bratislave, teda treti septembrovy tyzden na 12 dni do Egypta? Este davala na FB ako sa jej nechce vratit spat do skoly a ako jej je dobre. Kolko je takych, len sa o tom verejne nediskutuje. Ja poznam vela ucitelov co takto ide. Quod licet Iovi, non licet bovi. Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi
@roxana280 super, aspoň niekto našiel odvahu. Dúfam, že si to tam užila za nás za všetkých 😎
No, myslim, ze v skole by s tym nemal byt problem, jedine, ak nema dostatok znamok, alebo nejake ine dovody, zhorseny prospech, spravanie, aky dovod uviedla pani riaditelka? Lebo teda, tiez sme takto boli min rok, posledne dva junove tyzdne, tiez aj kvoli cene (tam sa ucili len ten jeden tyzden a potom uz chodili na prechadzky, alebo zmrzku a prisli sme na vysvedcenie). Pustila nas pani riaditelka, aj triedna, aj ked som povedala, ze uz to tak nebudeme robit, tiez sme si dobrali vsetko ucivo, normalne na dovolenke sme robili to, co deti v skole. Ale celkovo mal vymeskane v prvom rocniku okolo 30hod za prvy polrok a aj za duhy.. ze chybal asi tyzden dokopy z celeho polroku. Keby mal ja neviem 100hodin vymeskanych to by som ho nepytala.
@katkaseiner a v tom horúcom júli ci auguste ideš potom kam? Na ľadové medvede do Grónska? Je mi v lete teplo, preto idem na dovolenku teraz...To je taka výhovorka ze az, prepáč. 🤣🤣🤣
No však uvidíme, ako teraz po novom budu riaditelia len tak uvoľňovať deti na 2 týždne zo školy...👌
@lienka.7 nie neidem do gronska, preco by som mala. Je rozdiel mat dovolenku poznavačku pripadne len kúpanie... Ale ist na poznavacku v 40 stupnoch asi nechodíš, vsak? - logicky...
Nie nechodime, neuznavam to, dieta ma byt v skole, ucit sa a nie behat po dovolenkach. Ale niektori to robia aj 2-3 krat rocne. Nikto nenahlasuje takto oficialne, ze povolenie ucitelka a riaditelka, ze dovolenka, ale kvoli zdravotnemu stavu 5 dni ospravedlni rodic, cize nedavaju nic vopred vediet. Bohuzial ma to pravo zamietnut. Teraz to uz hrat na chorobu atd bude dost zrejme.
@autorka ako sorry, ale na dovolenkovanie sú prázdniny. Deti ich majú viac než dosť.
Na jednej strane ponosy, ze co s deťmi cez prázdniny, ze rodicia nemajú v lete 2 mesiace dovolenky, na druhej strane počas roka zázračné nie je problém. Škola nie je holubnik, ani v praci Vás len tak neuvolnia, lebo ste si kúpili letenky a zaplatili dovolenku. Minimálne sa pýtate vopred. Pokial by toto začali robiť všetci rodicia, tak co potom? Zrusime vyučovanie v júni?
@lienka.7 veď zrušme, v takom maďarsku, alebo bulharsku majú prázdniny 3 mesiace. Určite pobyt v zahraničí dá za ten čas dieťaťu omnoho viac ako škola. A je rozdiel byť niekde keď je 28 stupňov a keď je 45.
@kremlicka250 si vezmi, žeby si takto 2-3x do roka aj učiteľka "vybrala" dovolenku a deti by mali ostať doma. To by hned bola "revolúcia", ze co si to dovolila, či nemá dosť voľná v lete. To je ten dvojitý meter tu niektorých 😉
@lienka.7 veď učitelia chýbajú každú chvíľu. Videla som to aj na základnej a je to tak aj na strednej. Pomaly nie je dňa, kedy by nebolo niečo suplované. Dcéra tento školský rok nemala hádam ani polovicu matematiky čo mali mať. A od kolegýň viem, že je to tak aj na iných školách. Tak netrep o revolúcii. A nie, nepáči sa mi to, že to tak je.
@lienka.7 veď zrušme, v takom maďarsku, alebo bulharsku majú prázdniny 3 mesiace. Určite pobyt v zahraničí dá za ten čas dieťaťu omnoho viac ako škola. A je rozdiel byť niekde keď je 28 stupňov a keď je 45.
@zuzanaam ja som už tu napisala, ze zrušené školu uplne. Načo ju aj mat, nie? Decko príde do školy raz za mesiac na preskúšanie a môžete hrať doma, behať si dovolenkách kedy len chcete.
@zuzanaam no ono zalezi, kam clovek na tu dovolenku ide...lebo predpokladam , ze 90 percent ide na all inclusive a z krajiny vidi tak casnika inej narodnosti...takze tvrdit, ze sa vzdy dieta nauci na dovolenke viac ako v skole nemusi byt pravda.
A ja suhlasim, ze cestovanie vie byt super vzdelavacie, len otazne je, kolko rodicov ich aj take robi...
A to nemyslim nic proti all inclusive....ale tvrdit, ze na dovolenke sa naucis viac ako v skole moze byt velmi daleko od pravdy....mohli by deti po dovolenke urobit referat o krajine, kde boli , co videli a tak...to by mohlo byt zaujimave aj pre spoluziakov a mozno by sa chceli viac dozvefiet aj o krajine ,kde dovolenkuju.
@zuzanaam ja som už tu napisala, ze zrušené školu uplne. Načo ju aj mat, nie? Decko príde do školy raz za mesiac na preskúšanie a môžete hrať doma, behať si dovolenkách kedy len chcete.
@lienka.7 aj sme to tak mali, dcéra bola domaškoláčka a bolo to super. Po nastúpení do školy bola ďaleko pred spolužiakmi. Pri nástupe na strednú som vopred preverovala možnosti individuálneho štúdia, keby dcéru vzali do klubu, ktorý je ďaleko (športuje na vyššej úrovni). Až keď mi povedali, že by sa to dalo, dcéra nastúpila a ani s cestami do zahraničia cez školský rok nemajú problém, chápu význam pre rozvoj detí (bilingválne gymnázium). Zatiaľ sme tak neboli, dcéra je prváčka, nechcela vymeškávať. Aj tak chýba pomerne často lebo chodieva na súťaže, olympiády a tiež reprezentuje školu v niekoľkých športoch. A učí sa celkom dobre, v živote ani svete sa nestratí.
PS: na preskúšanie sme chodili 2x do roka, nie raz za mesiac 😀
@zuzanaam no ono zalezi, kam clovek na tu dovolenku ide...lebo predpokladam , ze 90 percent ide na all inclusive a z krajiny vidi tak casnika inej narodnosti...takze tvrdit, ze sa vzdy dieta nauci na dovolenke viac ako v skole nemusi byt pravda.
A ja suhlasim, ze cestovanie vie byt super vzdelavacie, len otazne je, kolko rodicov ich aj take robi...
A to nemyslim nic proti all inclusive....ale tvrdit, ze na dovolenke sa naucis viac ako v skole moze byt velmi daleko od pravdy....mohli by deti po dovolenke urobit referat o krajine, kde boli , co videli a tak...to by mohlo byt zaujimave aj pre spoluziakov a mozno by sa chceli viac dozvefiet aj o krajine ,kde dovolenkuju.
@kremlicka250 už aj keď uvidia more a multikultúrne prostredie na dovolenke im to niečo dá. Neviem, koľkí chodia na all inclusive, ale určité mnohí chodia aj za poznaním (my chodíme iba tak). Moje dieťa toho videlo a zažilo viac do 15 rokov ako ja do 40. Bez problémov sa dohovorí po anglicky (lepšie ako ja) a zvládla by aj samostatný let lietadlom. Ja som bola vyklepaná ako to zvládnem prvýkrát v 41 rokoch. Pri cestovaní sa dieťa naučí praktické zručnosti, ktoré sa v škole nemá ako naučiť. My na dovolenke máme geografiu, biológiu, jazyky, telocvik, dejepis a miestnu kultúru v jednom. Verím, že spomienky jej vydržia aj keď školské učivo bude dávno zabudnuté.
@kremlicka250 už aj keď uvidia more a multikultúrne prostredie na dovolenke im to niečo dá. Neviem, koľkí chodia na all inclusive, ale určité mnohí chodia aj za poznaním (my chodíme iba tak). Moje dieťa toho videlo a zažilo viac do 15 rokov ako ja do 40. Bez problémov sa dohovorí po anglicky (lepšie ako ja) a zvládla by aj samostatný let lietadlom. Ja som bola vyklepaná ako to zvládnem prvýkrát v 41 rokoch. Pri cestovaní sa dieťa naučí praktické zručnosti, ktoré sa v škole nemá ako naučiť. My na dovolenke máme geografiu, biológiu, jazyky, telocvik, dejepis a miestnu kultúru v jednom. Verím, že spomienky jej vydržia aj keď školské učivo bude dávno zabudnuté.
@zuzanaam moze byt pravda vas pripad, ale ja zazivam veci , ked sa deti opytam co videli na dovolenke povedia more a musle:D
A polka z nich ani netusi, kde sa dana krajina nachadza.... ale samozrejme nehadzem vsetkych do jedneho vreca;)
Isla by som za riaditelkou osobne. Mne ako rodicovi nejaka riaditelka nebude diktovat kedy mozem a nemozem zobrat dieta na dovolenku
A nie nenecham si skakat po hlave, som priamy clovek takze toto je pre mna ako rpdica neakceptovatelne
@taktotedanie vies nieco o tom ze sk.doch.je povinna?
Ty si tiez z prace ides kedy chces? Ak by ti bedal sef dovolenku proste neprides🙈
@zuzanaam moze byt pravda vas pripad, ale ja zazivam veci , ked sa deti opytam co videli na dovolenke povedia more a musle:D
A polka z nich ani netusi, kde sa dana krajina nachadza.... ale samozrejme nehadzem vsetkych do jedneho vreca;)
@kremlicka250 tak to je smutné, ale snáď takých nebude väčšina. Tie deti si za ten čas aspoň oddýchnu od učenia a zažijú to more.
@taktotedanie vies nieco o tom ze sk.doch.je povinna?
Ty si tiez z prace ides kedy chces? Ak by ti bedal sef dovolenku proste neprides🙈
@natalka13 vsetko sa da vykomunikovat a opakujem ziaden riaditel mi toto prikazovat ci zajazovat nebude
@sella38 v nasej skole triedna moze uvolnit len na 3 dni, akonahle je viac, ziadost ide riaditelovi skoly. este sa nestalo, ze by neschvalil.
@lienka.7 veď učitelia chýbajú každú chvíľu. Videla som to aj na základnej a je to tak aj na strednej. Pomaly nie je dňa, kedy by nebolo niečo suplované. Dcéra tento školský rok nemala hádam ani polovicu matematiky čo mali mať. A od kolegýň viem, že je to tak aj na iných školách. Tak netrep o revolúcii. A nie, nepáči sa mi to, že to tak je.
@zuzanaam učitelia chýbajú lebo sú na školeniach. Máme tu reformu, nové kurikulum 😉
Autorka napises mi prisim spravu ked nechces tu pisat. Co si udala ako dovod neoritomnosti? Dakujem
Autorka napises mi prisim spravu ked nechces tu pisat. Co si udala ako dovod neoritomnosti? Dakujem
@bebina23 ved už písala ze riaditeľka napokon súhlasila
@bebina23 Autorka písala, že dôvod nesúhlasu riaditeľky bol, že napísala niečo iné, ako ozdravný pobyt a že ešte jej hovorila, že rodičia zvyknú písať ako dôvod ozdravný pobyt a chcela to mať špecifikované takto...
Veľmi dúfam, že podobne by ste vnímali aj zamestnanca v práci ako školáka. Že si to voľno zoberie, kedy chce. 🤔
Školy majú pravidlá. Nas uvoľnili na mesiac na roadtrip, časť z toho veľká noc, no dohodli sme si úlohy, testy alf, zadanie picas vyletu a vypracoval z cesty aj projekty a prezentacie. Tretia ZŠ. Bola to plánovaná vysnívaná DV, kvôli pevným termínom sa nedala absolvovať v lete. Išli by sme aj za cenu neospravedlnenych hodín, no u nás sa dalo dohodnúť a učiteľky nám fandil. Na druhej strane ak v skole v júni odíde 10 deti z 20 do Grécka, lebo lacnejšie, učiteľka môže mať problém s klasifikáciu. Potom nech rodicia počítajú s dôsledkami. Plus v niektorých krajinách počas školského roka a povinnej dochádzky na letisku dieťa nepustia odletieť a rodičov riešia. Takže ja som za to, tieto veci komunikovať dostatočne včas. Nie 2 týždne vopred. Vpohode aj na začiatku sk. roka.
Školy majú pravidlá. Nas uvoľnili na mesiac na roadtrip, časť z toho veľká noc, no dohodli sme si úlohy, testy alf, zadanie picas vyletu a vypracoval z cesty aj projekty a prezentacie. Tretia ZŠ. Bola to plánovaná vysnívaná DV, kvôli pevným termínom sa nedala absolvovať v lete. Išli by sme aj za cenu neospravedlnenych hodín, no u nás sa dalo dohodnúť a učiteľky nám fandil. Na druhej strane ak v skole v júni odíde 10 deti z 20 do Grécka, lebo lacnejšie, učiteľka môže mať problém s klasifikáciu. Potom nech rodicia počítajú s dôsledkami. Plus v niektorých krajinách počas školského roka a povinnej dochádzky na letisku dieťa nepustia odletieť a rodičov riešia. Takže ja som za to, tieto veci komunikovať dostatočne včas. Nie 2 týždne vopred. Vpohode aj na začiatku sk. roka.
@ukulela v júni naozaj na letisku problém nerobia, nakolko plno krajín má v júni už prázdniny. A je fakt, že aj u nás sa posledný týždeň už neučí, deti doslova zabíjajú čas v škole. Ja už teda nemám školopovinné dieťa, ale moji susedia vždy vypýtajú dieťa z posledného týždňa a ak aj nejdú nikam na dovolenku, tak proste trávia určite hodnotnejší čas spolu. A tiež si myslím, že škola až príliš zasahuje do rodičovských kompetencií a ja teda by som na tú dovolenku tiež šla. Mne nevadí znášať sankcie, ktoré škola dá ( má na to právo). Skôr mi vadí taký ten prístup, že mám moc, tak ju ukážem. Chvalabohu, ja som sa nikdy s takouto riaditelkou nestretla, u nás problém nikomu nerobili pri uvoľňovaní.
@ukulela Prosím ťa, ktoré sú to krajiny?

My tiež chodime na jar do Dubaja, neviem si to predstaviť počas letných prázdnin a vždy bez problému.
Sú také destinácie, kde sa nechodí v lete