Ako sa brániť v škole?

viliama
13. jún 2015

Mamičky, poradíte, prosím? Syn sa v škole často stretáva s tým, že chlapci sa bijú, niekedy aj do neho sa pustia. Ako sa má brániť, keď pani učiteľka obyčajne len povie, nežaluj? A tiež sa mi nepáči, že ak pár žiakov vyrušuje a sú to stále tí istí, potrestá celú triedu.

pan_dokonaly
13. jún 2015

toto vsetko ak je to ako opisujes je znakom uplnej slabosti ucitelky. Kolektivny trest a "nezaluj" sa da inac prelozit aj ako "mne sa nic riesit nechce" alebo "ja nic zriesit neviem".
Ak je to take zle, tak co poziadat o prelozenie do vedlajsej triedy s inou ucitelkou? Skolsky rok konci, sanca na novy zaciatok.

pribinak
13. jún 2015

@pan_dokonaly co ak ma v triede dobrých kamarátov? Preložením bude potrestaný za neschopnosť učiteľky riešiť problemi
Asi by som sa ho najskor spýtala ci vôbec chce ísť do druhej triedy? Inak v každej triede je skupinka "ostrých chlapcov" a takýto novoprichádzajúci chalan je dobry terč

bonaqa2013
13. jún 2015

Tak moja dcéra má podobnú trúbeľu. A to chodí len do prvej triedy. Spolusediaci jej zobral na hodine pero. A dal si ho do tašky. Dcéra mala pero podpísané - tak ho chcela naspať. A nemala s čím písať na hodine. Učiteľka situáciu neriešila, len mi povedala že ju obaja poriadne nahnevali. Dcéra si pero z jeho tašky zobrala - aj na hodine, samozrejme ešte sa stihli aj pobiť. Obaja dostali poznámku.
MM mi povedal, to je ale trúba však ona je v triede jediný dospelý človek v triede a ona toto nerieši? ešte mňa sa pýtala na rodičovskom ako sa to skončilo, lebo ona sa o to na hodine nezaujímala. Len im dala poznámku. Obom.
Niektoré učiteľky si ozaj pomýlili povolanie.

marhe
13. jún 2015

Otázka je, či, akým spôsobom a ako dlho trpí tvoj synček? Sťažuje sa ti? Je to málo informácií, aby sme ti poradili, resp. to treba riešiť s kompetentnými.

viliama
autor
13. jún 2015

@marhe Myslím, že to nie je nič strašné. Takéto veci sa v školách dejú, ale nemali by sa. Jednoducho sa mu nepáči, keď ho niekto capne alebo mu zhodí písanku na zem. On je taký pokojnejší typ,len sa musí naučiť brániť.
Ale učiteľka by takéto veci mala riešiť.

janinah
13. jún 2015

treba rozprávať s učiteľkou,má zlý prístup,konflikt musí ona riešiť......v deň konkretneho konfliktu by som jej zavolala a rozobrala situáciu,uroíš tak dva,trikrát a učiteľka si dá pozor ako bude reagovať na konflikt detí

sardinka333
13. jún 2015

@viliama neverím že tvoj syn je take ,,neviňátko,, jasne, on sedi pokojne v lavici alebo je daleko od šarvatky a chlapci pridu a začnu ho z ničoho nič biť...to je možno jeho verzia, vcelku málo pravdepodobná aj ked nie nemožná samozrejme, moja verzia ako vychošky v škd je že kde je ,,mela,, tak tam sa prichomejtne aj ten kto možno nechce., ale v podstate sa rád pridá..Takých zalobníkov tam máme - pridu zalovať ze im robia zle ale nakoniec zistíš, že oni sa posmievaju, provokuju blbými rečami a ked im poviem že prestan tak to ešte dalej robia, ale inak pridu žalovať a na vonok vyzeraju ako anjelici. Tak sa ani nečudujem učitelke že na to hází bobek...a predpokladám, že sa nebiju cez vyučovanie ale cez prestvaku kedy tam učitelka nie je...
Kolektívne tresty ani ja neuznávam, ale zriedka ich použijem ak nie je jasné kto je vinník - a nikto nie je ochotní sa priznať a povedať pravdu. Lebo klamstvo neznášam a vtedy trestám. Ale stalo sa mi že sa mi žiak priznal a ospravedlnil a ja som mu povedala ,,dakujem že si mi povedal pravdu a teraz sa chod hrať,, proste ak vidim uprimnu lutosť, pravdu tak nepotrestam...je to samozrejme individuálne lebo ,,známe své lidi,,.
Brániť sa má tak že nemá konflikty v prvom rade vyhladávať a kamaratit sa s tými čo ich vyhladávaju a vyvolávaju bitky. Samozrejme je tam aj učitel na to aby zasiahol to je jasné.

beata17
13. jún 2015

@viliama ahoj,my sme mali podobnu skusenost maly mi chodil kazdy den ze niekto do neho zabrdal,sacali ho chceli ho vyprovokovat aby sa s pobil,brali mu capicu a pod... Ked to povedal ucitelke, ta mu len povedala ze nema chodit zalovat, ze sa ma hrat.raz som pre neho prisla a videla som okolo neho skupinku chalanov, mali jeho capicu, hadzali si ju a ucka sa na to pozerala a nic. Urobila som cirkus, synovi som povedala ze sa ma branit a bit ich a vsetko im vracat,mozno hlupe, ale mozem povedat ze zabralo. To bolo v prvom rocniku,nechodili spolu do skolky,mozno preto sme toto zazili,teraz je to uz dobre,uz sa medzi sebou deti nebiju.

evulienka26
13. jún 2015

tak toto zaujima aj mna,ako sa branit v skole.nasa nastupuje do skoly a je to take dieta ktore sa nevie branit,este aj ked poviem ze ma vratit uder tak mi povie ze mamka,to sa nerobi.tak neviem ako to tam zvladne:(

moni244
13. jún 2015

@viliama co sa stara do druhych, ked sa biju? To nechapem po prve, branit a hovorit ucitelke ma, ked robia jemu zle, nie, ze oni sa medzi sebou dotahuju, on stoji dalej, len pozera a ide za ucitelkou? Zbytocne a to, ze ucitelka potresta celu triedu, to je normalne. Zazili sme to asi vsetci

viliama
autor
13. jún 2015

@moni244 No on sa nestará, keď sa druhí bijú, jemu len vadí, keď jeho niekto capne alebo podobné nepríjemnosti, nevie ako na to reagovať.

moni244
13. jún 2015

@viliama no a preco si ho nenaucila, ze sice bit sa nema, ale ked nepomoze slovne upozornenie, ze ma vratit a nenechat sa otlkat, je chalan, mal by sa vediet branit

beata17
13. jún 2015

@moni244 toto iste robil aj moj syn, vsetko vracal len doma (a to ma velmi stvalo,lebo doma sme chceli aby prisiel a nam vysvetlil co sa stalo a nevracal to mladsiemu )ale v skole si to nedovolil.

malabiba
13. jún 2015

@viliama všetci nadávajú na školstvo a na učiteľky/učiteľov....zamyslel sa niekedy niekto nad tým ako je to celé degradované - vzdelanie stratilo svoju hodnotu.....učiteľ nie je vážený človek, ktorého keď ľudia stretnú na ulici pozdravia s rešpektom....rodičia si častokrát nevedia dať rady s vlastnými deťmi doma, alebo im nevenujú pozornosť, nie sú pre svoje deti autoritou, deti nemajú doma hranice a mnohokrát dostanú všetko, čo chcú....ak sa v škole vyskytne problém, až vtedy to riešia rodičia, samozrejme nie svoje dieťa, inak sa o školu nezaujímajú.......ako potom môže byť učiteľ autorita pre tie deti, keď chýba rešpekt detí k dospelým...treba komunikovať s učiteľmi počas roka, na rodičovských, riešiť s rodičmi konfliktných detí....skúste zvolať rodičovské a konfrontovať adresne deti, ktoré porušujú pravidlá, kto z rodičov sa ozve?

nikawero12
13. jún 2015

@moni244 presne si to vystihla. Deti by sa mali naučiť, že niektoré veci si majú riešiť medzi sebou a nie sa stále spoliehať na rodičov, že to vyriešia za nich. Potom nám tu vyrastá generácia mladých ľudí, ktorí si nebudú vedieť ani prdnúť bez toho, aby im za riťou nestáli rodičia.

katarinamarkova
13. jún 2015

@viliama vysvetli ucitelke, kludne nahlas na rodicovskom, ze kolektivny trest je na mieste, ak napr. vyrusuje 90% triedy a ona tych dvoch troch, nevie zradit ci vyrusovali ci nie.....tak to ano
ak ucitel presne vie, ze vyrusovali iba ti dvaja traja - kolektivny trest na mieste nie je - a v konecnom dosledku sa totalne minie ucinku vychovy, lebo 90% deti vie, ze bolo potrestanych nepravom a beru to ako krivdu a ti dvaja traja vedia, ze kludne mozu robit zle nadalej,aj tak si to zliznu najmenej prave oni......

ak sa niekto v tride bije, a ucitel o tom vie - ma to riesit!
tiez jej nahlas vysvetli, ze ona je v tej triede za vsetky tie deti zodpovedna! povedz jej, ze ano, je ok, a stava sa ,ze sa chalani pobiju....ale ona je tam na to, aby spravila vsetko preto, aby sa to stavalo co najmenej a nie strkat hlavu do piesku. spytaj sa preco to neriesi?

otazka: skusala si to uz s ucitelkou riesit? ak nie, preco nie?

beata17
13. jún 2015

Ja netvrdím že všetky učiteľky sú rovnaké a je pravda, že učitelia nemájú už ako deti trestať, nakoľko hneď nabehnú rodičia a robia poriadky, ale nie každá učiteľka rieši problém.
@malabiba Myslím si, že môj syn mal rešpekt pred ňou, nakoľko sa bál niekomu to vrátiť, keď bol v škole.