icon

Ako ste zvládli 1. ročník s dieťaťom, ktoré má oneskorený vývin reči?

mirkag19
16. aug 2015

Ja so tu už položila otázku s týmto znením, ale bolo mi navrhnuté aby som založila diskusiu. Môj syn má 7 rokov, odklad sme už mali takže do 1. ročníka musí nastúpiť. Máme oneskorený vývin reči. Netvoríme vety gramaticky správne, nepoužíva správne mužský, stredný a ženský rod,Sem tam sa pomýli v predložkách. V testoch u psychologičky dopadol priemerne až na rečovú stránku. Logopédka navrhuje integráciu. Mám z toho veľký strach asi aj za neho 🙂,On sa do školy teší. No uvidíme. Poprosím aj Vaše názory na integráciu. Poprosím o skúsenosti. Ďakujem za Vaše odpovede.

Strana
z2
stromberg
25. aug 2015

Ja som tiež mala papier o integrácii a brali ma ako normálne dieťa. Písomky,všetko.. Nie preto žeby to robili naschvál ale preto aby ma ostatní "nešikanovali".. Písomky som mala,všetko ako normálne deti. Ale neboli braté do úvahy.. Treba sa len o tom normálne z triednou porozprávať. Držím palce.

isis
27. aug 2015

@lucy125 mam podobnú skúsenosť so synom a jedine čo naozaj pomohlo bola logopedička, ku ktorej chodíme stále (má 5,5 roka). Až ona nám naozaj pomohla.... Malý mal doslova drevený jazyk a len rok trvalo kým sme ho ako tak rozhýbali...išlo to veľmi pomaly ale išlo a za ten čas sa vlastne nič žiadne písmenko nenaučil!!! Povedala mi to jasne, že buď to urýchlime a písmenka síce zvládne ale zle, alebo pôjdeme pomaly a naučí sa hlásky tak ako sa naozaj majú vyslovovať. Preto aj súhlasím s novanou, že to dievčatko zrejme rodičia trošku zanedbali:( Ani môj malý nechcel spolupracovať, vyvádzal u logopedičky aj doma... Ale to predsa nie je dôvod na to, aby som s tým prestala... a to že druhé dieťa bolo choré je síce smutné, ale môj malý bol niekoľkokrát hospitalizovaný a nemohlo to byť prekážkou aby sme vždy znova a znova cvičili ďalej (samozrejme pokiaľ to jeho zdravotný stav umožňoval).

danaholanova
1. sep 2015

Ja mam 8 rocneho syna ktory bol integrovany uz v prvom rocniku, teraz ideme do druheho. Nasa skola robi velku reklamu ako sa snazia pracovat s tymito detmi a maju aj spec. pedagogicku ku ktorej sa syn dostal za cely rok 1 krat. Mal dobru ucitelku z ktorou sa dalo ale na polrok odisla na matersku a dostali hrozneho ucitela ktory detom nadaval ak nieco nevedeli normalne ich psych. tyral. Pysali sme peticiu a teraz dostanu novu ucitelku ale co ten narobil mojmu dietatu sa tazko upravuje. Doma sme sa ucili cele leto aby ten nastup nejako zvladol. Ake budeme mat stastie na ucitelku len sa modlim, aby sa spravala normalne hoc nebude mat vyhody a postupy ktore odporuca spec.ped.poradna to vsetko je len na papiery a pekne reci. Ja som sa snazila robit vsetky cvicenia a pomohlo to. Syn zacal rozpravat az v 4 rokoch, logopedia tiez nic moc, a upravuje sa to samo mal aj odklad aj to pomohlo u syna je taky omeskany recovy vyvoj ale ze sa to da doporiadku. A ze deti su zle to asi mate skusenosti, ak je dieta nejako odlisne od inych ma smolu. Moj syn je velmi citlivy a nikdy by neublizil nikomu, nerobi rozdiely a taku dostal nakladacku v skole ze som musela tiez chytit toho spratka pod krk, pretoze ho takto zbit pre nic za nic ale taky je svet kamoska mi hovori ze za to mozem ja mala som robit tak aby sa bil odmalicka. Ja som len nechcela aby bol z neho necitlivy clovek no co z nich vyrastie. Viem ze bude trpiet za to ze je dobry, ale musi na tom svete este byt aj dobro. Majte sa a vela skolskych uspechov. 🙂

martinella1
1. sep 2015

@mirkag19 Ahoj, tiež učím a tento rok mám prváčikov. V prvom rade by som chcela napísať, že integrácia nie je zlá vec. Poznala som chlapca, ktorého rodičia nechceli integráciu dovoliť, lebo sa obávali okolia, čo povedia a čo si budú o ňom myslieť. Nakoniec však usúdili, že je tá integrácia predsa len potrebná a dobre urobili. Je to veľmi šikovný chalan, len potrebuje "ľahšie" hodnotenie, nestíha síce za ostatnými, ale v hlave toho má omnoho viac ako oni. Tak má možnosť sa ukázať aj on.....a rodičia doteraz ľutujú, že to nepovolili skôr.
Ja by som sa integrácie nebála. Asi len niekde problém je, ak ostatné tvoje detičky rozprávajú pekne, primerane veku. Netreba to podceniť. Veľa síl a energie.

baska158
1. sep 2015

radím kontrolu učiteľov a spoluprácu s deťmi ak vidíte problém že neberú do úvahy a dieťa je smutné nerado chodí do školy prestala ho škola zaujímať treba navštíviť školu a riešiť to, byť stále v pozore prešli sme si svoje aj učiteľky čo nebrali do úvahy syn je veľmi pomalí ale veľmi šikovný hlavne v matike ideme do 9 ročníka a osmičku máme skončenú s vyznamenaní psychologička hovorí, že to pri takých deťoch ani nie je možné ale všetko sa dá mali sme ťažkú cestu veru sťahovali sme sa nová škola trieda šikana ale treba len kontrolu maminy vedia hneď že sa niečo deje 🙂 veľa šťastia všetkým našim iným deťom ako ich u nás v škole volajú zato sú jedinečné v niečom inom 🙂 😉 😅

mirkag19
autor
1. sep 2015

@mata2 neviem o tom že by v našom okrese ( kk ) bola taká škola.vo vedľajšom meste je v zš trieda prípravky ale máme jedno auto, ktoré potrebuje manžel a má pohyblivý pracovný čas takže na neho sa nemôžem spoliehať.v meste bývam bez rodičov a svokrovcov takže zvyšné dve deti nemám kde dať a ten stredný syn chodí v našom meste do škôlky. Dúfam že to zvládneme aj v našej zš. Logopedka vraví že to dobehne za rok až dva.

mirkag19
autor
1. sep 2015

@martinella1 ďakujem. Potrebovala som aj názor od pani učiteľky. 🙂

danaholanova
2. sep 2015

Tak keby bolo viac takych pani uciteliek. Ja byvam na dedine takze moznost volby nie je nemozem si dovolit nosit do mesta. V skole som bola viackrat dokonca moj syn chodil s placom ze nanho ucitel krici ze je idiot a on bol prvak tak som ho stale radsej vypisala lebo sa to nedalo zniest. V skole sice priznali ze ucitel naozaj krici ale ze kto nie. Samozrejme podla mna upozornit na zle spravanie , ale nie kricat ked prvacik nieco nevie... No skola ma uz neznasa ked im do niecoho babrem, ale ide o moje dieta a stazovanie nemam v oblube, ale som s nim sama a naucila som sa bojovat nech si myslia.. Keby ho v triede pochvalili bol by nejaky uspech a tak ho teraz idem zobudit a netesi sa ani sa mu necucujem a som smutna ze si toto musi prezivat.

erickatt
2. sep 2015

Uplne perfektne. Mal ucitelku anjela.

Strana
z2