Ako taktne upozorniť učiteľku?

anita6666
28. feb 2018

Nie je v poriadku, ak učiteľka ironicky po pisomke vynáša súdy pred celou triedou typu "evidentne len xy to nepochopil" (rozumej ucivo poslednej priemerne napisanej pisomky). Ako taktne vysvetliť ucitelke,aby sa venovala vyuke a ni blbym komentarom????

petrofka
28. feb 2018

@anita6666 slusne do oci, ze si to neprajes. Takato slovna srandicka moze byt zaciatkom sikany. Ale pravdupovediac, ja som ucitelka, ale viem, ze niektoré to ani po upozornení rodica proste nie su schopne pochopit. Tak skus raz za nou a ked sa to bude opakovat, tak za triednou abo riaditelom. Stve ma, ze dospeli ludia su sprosti a nevedia predvidat, su benevolentni a pohodlni. Ci uz ucitelia, policajti, lekari, murari, autobusari, atď., atď.

macik34
28. feb 2018

@anita6666 a Ty si bola pri tom? Tvoje dieta dava pozor v skole a nevyrusuje? Alebo si aj Ty ucitelka? Ze ju chces poucovat

alaguema
28. feb 2018

@anita6666 Ak by mi s tým dieťa prišlo opakovane, veľmi by som si tým hlavu nelámala a upozornila by so ju otvorene a úplne priamo. Pokiaľ nezaberie, smer riaditeľ/ka. Čo si to dovoľuje? Evidentne ďalšia, čo mala namiesto vyučovania detí, radšej pásť dobytok.

petrofka
28. feb 2018

@macik34 ucitel nech zhodnoti pisomku ako celok. Vobec by nemal menovat a vraviet komu sa co nepodarilo. Tebe by sa to pacilo? Ze macik34 ako jediny z triedy nepochopil učivo!

alaguema
28. feb 2018

@macik34 Ak by aj dieťa vyrušovalo, toto nie je spôsob, ako sa to rieši zo strany pedagóga. Je to zhadzovanie dieťaťa pred celou triedou. Nedochádza ti?

arthemiis
28. feb 2018

A čo tak miesto taktneho upozorňovania si s tým dieťaťom sadnúť aby malo dobrú známku a nie poučovať učiteľku? Neviem čo to je za dobu že za zle výsledky v škole sa nadáva učiteľovi a nie dieťaťu

aspinka
28. feb 2018

žial na školách je to bežne cest vynimkam a potom ked vidia deti ako si učiteľ zgustne zhadzovaním nemajú problem to prebrať a zhadzovať sa aj oni medzi sebou je to smutné a maximalne neprofesionálne ☹ neviem ci pomoze sa porozpravat, ale za pokus to stoji...

petrofka
28. feb 2018

@arthemiis ale ved tu nejde o znamku..

m.i.r.i
28. feb 2018

@arthemiis ty si to tu zjavne nepochopila..tu nejde o to ci ma dieta dobru znamku alebo aky ma vysledok...tu nik nechce obvinovat ucitelku za zly vysledok...zle na tom je to, ked ucitelky zhadzuju a skatulkuju deti...lebo to je presne ako pise @aspinka , deti to potom zacnu tak robit aj medzi sebou..a tak je v triede ten co je hlupy, ten co je nesikovny, ten co nechape... u nas je presne to iste..ucitelka neuveritelne skatulkuje.....potom aj doma pocuvam od syna, ze xy je hlupa, yz je darebacka, , ten a ten je najmudrejsi, ten je neschopny lebo nevie kreslit..ucitelka im normalne hovori ze su hlupaci, darebaci..kazdy uz ma svoju skatulku ze nechape, cita horsie ako prvaci, ten a teb by sa mal radsej vratit do skolky..hrozne...potom synovi doma vysvetlujem, ze nik nie je hlupy ani nesikovny, ze kazdy vieme nieco ine, ze tomu a tomu ide zas nieco ine a ked mu nejde matika, neznamena, ze je hlupy...atd..hrozne..ako si toto ucitelky mozu dovolit

deti95060810
28. feb 2018

išla by som za učiteľkou, popr. najskôr by som upozornila nato tiednu...Niektoré deti chodia do špec. ZŠ a tam také zhadzovanie sa nerobí...práve naopak, učiteĺky sa tešia že dieťa pochopilo, že sa niekde pohlo ďálej.....
smutné, ale asi ďalšia čo si zmýlila povolanie....Už som ich zopár zažila v našom školstve...

anita6666
autor
28. feb 2018

Jedná sa o gymnazistu a mne tá 3 určite ani nahodou nnevadí.

alaguema
28. feb 2018

@arthemiis a čo tak si ešte raz prečítať tému a pokúsiť sa pochopiť pointu? Možno to dieťa chápe rýchlejšie ako ty a je pred kolektívom zhadzované. Ty tu píšeš anonymne, ale predstav si, že by tomu tak nebolo a musela by si sa hanbiť pred skupinou ľudí, za ponižujúce komentáre, o tom, aká si nechápavá, keď nevieš poňať text pozostávajúci z dvoch viet.

narayan
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pininka
28. feb 2018

No velmi taktne by som na to isla,aby nabuduce nepovedala pred triedou ze mamicka zanho chodi riesit veci,co je aj fakt. Pokial sa to nestava opakovane, a vyslovene na nom nesedi typu ze ma horsie znamky ako ostatni tak by som to nechala tak, hlavne na strednej. Myslim ze v tomto veku by uz sa mali aj deti proti takymto veciam obrnit. Za par rokov pojde do prace, sef mu to iste povie na porade,aj vtedy to pojdes sefovi vysvetlovat? Skor by som sa zamerala na to naucit deti ze v zivote sa stretnu so vselijakymi ludmi a ze jej spravanie nieje v poriadku, ale vychadzat sa bude musiet aj s takymi.

petrofka
28. feb 2018

Jaj gymnazista? No tak to sa rovno na to vykašli.. ti su nedotknutelni takmer...

hettinka
28. feb 2018

@anita6666 gymnazista??? Tak to nech si rieši skoro dospelý chalan sám.

deti95060810
28. feb 2018

zhadzovať deti by sa nemalo. Je to nepedagogické. Vôbec to nie je výchovné....
Môjho mm učiteľka volala v triede TRHAN....Bol z viacerých detí, troška ťažšie detstvo.... Odvtedy učiteľku nemôže ani vidieť, dokonca nechodí ani na žiadne stretnutie zo ZŠ.

sylvia36
28. feb 2018

môj syn tiež študuje na strednej škole a tiež z jeho rozprávania sa tam deje niečo podobné. Napríklad z matematiky bol na základnej jednotkár, teraz bojujeme o prežitie už tretí rok, a to chodí na doučovanie a nie je sprostý, má logické myslenie, a keď majú 10 bodovú písomku, priemer celej triedy je tak do 3,5 boda. Je to už tretí rok, aj sme si zvykli... na osobných konzultáciach som taktne upozornila vyučujúcu, že chodí na doučovanie a že ten priemer triedy je nízky, ale vôbec nič sa nestalo, tak to neriešim. Tiež je už na strednej škole, v júni má 18 rokov, musí vedieť aj on za seba bojovať. Musí sa vedieť obrniť aj proti takýmto ľuďom, v živote sa nestretne len s milými a dobroprajnými ľuďmi. Myslím, že ješitnosť niektorých pedagógov skôr spôsobí, že si ešte viac zasadnú na žiaka. Ja sa budem tešiť, keď o rok zmaturuje a pôjde ďalej. Nikdy sa ho nikto nebude pýtať na známky, niekto môže byť bifľoš jednotkár a v praxi nepoužiteľný a niekto sa nemusí učiť excelentne a vie sa v praxi uplatniť.

deti95060810
28. feb 2018

@hettinka a čo narieši...čo chytí učiteĺku pod krk? alebo ako si to predstavuješ...

aspinka
28. feb 2018

ja nie som rodič, ktory ide každý prd riesit do skoly... len zial dospely a este ucitel by mal byt vzorom ano suhlasim respektovanym a je uplne bezne zhadzovanie aj u dospelých lebo ved nebudem tahat brvno z vlastného oka ked henten ma triesku! Necudujme sa ako sa deti k sebe spravaju neuctivo bez empatie ked sa to naucili od nas dospelých!

hettinka
28. feb 2018

@deti95060810 tak ja neviem, slušne jej povie, že sa ho to dotklo?
A až ak by nezabralo, poslať rodiča.

hettinka
28. feb 2018

Ja som aj učiteľka a dnes už človek fakt aby vyberal slová, jednal v rukavičkách, len aby sa niekoho nedotkol. Za našich čias si učitelia dovolili hocičo a boli sme radi, že sme radi, ani ma nenapadlo hovoriť niečo doma mame, však by mi ešte aj ona vynadala, čo som v tej škole robila, keď ma musel učiteľ nejakým spôsobom napomínať.
Teda ja riešim takéto veci osobne, ale stane sa, každý sme len človek, že poviem aj niečo nahlas, možno nevedomky a nejakého žiaka sa to dotkne ... ak by mi to povedal, že to bolo nevhodné, nemám problém o tom pohovoriť v kľude.
Mňa však zaráža jedna vec - mamičke nevadí 3 z testu (asi ľahkého, keďže ostatní mali lepšie známky a trojkár môže kľudne aj nezmaturovať), že syn učivu nerozumie, nenaučil sa, ale vadí jej, že si učiteľka dovolila mu to nahlas povedať.To kam spejeme? O pár rokov budeme mať takýmto štýlom rozmaznaných hlúpych mladých ľudí, za ktorých do 50-ky budeme žehliť problémy, ktoré si sami narobili.

oslo1
28. feb 2018

Na strednej sme mali podobne zakomplexovane ucitelky, ale nam specialne niekolko z nich nadavalo do debilov, hlupych husi a podobne. Musim podotknut, ze to bolo na SZS a potom aj na diplomovom odbore, kde sme boli vsetci dospeli. Toto spravanie nebolo dobre. Ucitelky chceli od nas respekt, ale respekt k nam bol nula bodov. Po staznosti sa to este zhorsilo, lebo vsak sme sa stazovali. Ani nechcite vediet, ako sa mi triasli ruky, ked som pichala injekcie.
Dnes sefujem oddeleniu a takisto ucim osetrovatelstvo v nemocnici (Londyn), v zivote som si nedovolila na studenta zvysit hlas, alebo mat sproste poznamky a to mi uz rukami presli ine 'kapacity'.
Ja by som sa osobne nestarala do tohto problemu s ucitelkou na gymnaziu, chlapec je pomaly dospely, musi sa naucit zvladat kazdodenne problemy sam, ucka je trapna, predpokladam, ze na jej komentoch sa smeje cela trieda a potom si z neho utahuju.

hanka1674
28. feb 2018

Normálne choď do školy a skús ju na to tak jemne upozorniť, že to by ju teda vôbec nemalo trápiť a mala by sa starať o to, aby tomu všetky deti pochopili

macik34
28. feb 2018

@petrofka
@alaguema ale dochadza mi.. Len je nefer odsudzovat hned ucitelku a nevediet okolnosti! A mozno sa ucitelka spytala, ci moze povedat nahlas znamky. Ale gymnazista by sa mal ubranit aj sam a nie sa doma zalovat.

siska012
28. feb 2018

@hettinka viete o tom že nemusí byť stredoškolák ?? že na gympel sa dá ísť od 5 ročníka ??

macik34
28. feb 2018

@siska012 od 6. Od piateho nie. To su 12 rocni ludia. Ktori su schopni povedat ucitelke, ze sa im nieco nepaci. Mozno jej syn nie je ziadny anjelik

siska012
28. feb 2018

@macik34 narážam na to že skoro dospelý si má povedať sám ... A nie každé decko je výrečné , ja som tiež taká že som radšej vždy bola ticho , pretože nemám proste nato niekomu odvrávať a pod.

montemotherone
28. feb 2018

@anita6666 taktne jej to nevysvetlíš. Len normálne z mosta do prosta. "Ak sa takto vyjadrujete, docielite jedine ponižovanie študenta. A to asi nie je vaša práca. Komunikujte priamo so študentom a konštruktívne, tak aby vedel v čom má na sebe zapracovať"
Inak táto forma komunikácie, kedy utvárame pomyslenú skupinu (my všetci to vieme, pochopili sme... Všetci sme si všimli, že... Myslím, že hovorím za všetkých...) a vyčleňujeme z nej jednotlivca (tento to zjavne nepochopil..., nespolupracuje s nami...) zaváňa manipuláciou, šikanou, mobingom ... 😉

loginexistuje
28. feb 2018

aj tu v diskusii sa ukazuje tradicna zakomplexovanost niektorych ucitelov voci ziakom a rodicom lebo oni nie su ovce ale klienti skolstva a doby kedy sa muselo suchat nohami su davno prec a nikto nedava inemu pravo aby sa voci nemu choval arogantne a vyslvoval kritiku pred publikom